Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor November 2010

Skoraj elektronska tabla

Običajni interaktivni komplet v šolski učilnici ponavadi sestavljajo projektor, interaktivna tabla ali poseben bralnik, in seveda računalnik z ustrezno močnimi zvočniki. V, podjetju InFocus so iz te sestave izpustili najbolj neprenosljivi del opreme (tablo), projektorju pa vgradili zmogljivejše zvočnike in nastal je interaktivni projektor, oziroma, kot pravijo sami, "lahka" elektronska tabla.

Prenosljivost je ključni element novega InFocusovega projektorja DLP. Celoten komplet, ki tehta vsega slabih pet kilogramov (velikosti 32 × 25 × 13 cm), skriva širokokotni objektiv ločljivosti XGA (1024 × 768), dva zvočnika z 10 W moči in tako imenovano LiteBoard "čarobno palico", nekakšno pisalo, s katerim upravljamo računalnik na daljavo. Projektor sliko prikazuje pri 2700 lumnih svetilnosti in vsebuje popolnoma klasično zasedbo priključkov, iz povprečja štrlijo le RCA in 3,5 mm vhodi ter izhodi za zvok, ter miniUSB-B priključek za povezavo projektorja z računalnikom (komunikacija med projektorjem in pisalom poteka prek radijske povezave). Komur omenjena kombinacija ne zadošča, lahko v ponudbi najde tudi model IN3916, ki se poleg WXGA ločljivosti (1280 × 800) hvali tudi z dodatnimi priključki (npr. HDMI in USB vhod, brezžična povezava na vmesniku USB in LAN priključek). Izdelovalec ponuja kar petletno garancijo za napravo, a le eno leto za žarnico, kar je že ustaljena praksa.

Zaradi svoje širokokotne zasnove je leča projektorja ustrezno izbočena (in s tem izpostavljena udarcem), obdaja pa jo moder pas svetlobe (predvidevamo, da je poleg lepote potreben tudi za komunikacijo s pisalom). Prikazu slike na priporočeni razdalji (med 0,75 in 1,65 m, kjer je diagonala prikazane slike od 1,23 do 2,7 m) ne moremo kaj dosti očitati; sliko lahko povečamo za približno 35 odstotkov, najvišje kontrastno razmerje je 3200 : 1, nekaj manj nastavitev pa je pri popravljanju trapeza slike, saj ta poteka le po vertikali (30 % v vsako smer). Glasnost naprave je okoli 35 dB (v "zelenem" načinu le 30), kar sicer ni veliko, a kljub temu precej moti zaradi bližine platnu in uporabnikom.

Namestitev naprave je nezapletena in hitra; gonilniki za uporabo pisala so se na Oknih 7 namestili povsem samodejno (v drugih različicah smo jih namestili ročno) in že po dveh minutah smo lahko poprijeli za delo. Oblika "čarobne palice" še najbolj spominja na napihnjeno, ergonomsko oblikovano nalivno pero, katerega modra konica nas opominja, kako ga moramo držati. Pero ima kar pet tipk: dve posnemata ušesci miške, pod njima je vrtljivi gumb (z njim pisalo tudi uparimo s projektorjem), tipki pa sta tudi masiven gumb na koncu peresa in sama modra konica. Za delo pero ne potrebuje dotika s podlago (blizu prikazovani sliki sploh ne deluje!), obrnjeno mora biti v pravo smer, saj s pomočjo optičnega očesa zaznava položaj kazalnika na zaslonu (deluje do kota 45 stopinj glede na prikazano sliko in ima največ 12 metrov dometa glede na postavitev projektorja). Baterija pisala se polni prek priključka USB, eno polnjenje pa naj bi zadostovalo za 40 ur nepretrganega dela. InFocus ponuja tudi nekoliko prilagojeno programsko opremo WizTeach, a nam ga zaradi časovne stiske ni uspelo preizkusiti, hkrati pa je zaradi omrežne podpore bolje izkoriščena na zmogljivejšem modelu IN3916.

Navdušila sta nas predvsem prenosljivost in ergonomija same naprave, malo manj pa delo s peresom. Ohišje slednjega je sicer zelo čvrsto in kompaktno, gumbi pa naredijo zelo medel vtis; njihova odzivnost se z intenzivno uporabo prav gotovo zmanjšuje. Komplet bo v šolah pri vsakdanji rabi le stežka nadomestil klasično e-tablo: pisalo je za manjše otroške roke prav gotovo preveliko, preglavice pa bi lahko povzročalo tudi fiktivno pisanje po zraku (učencem je stik s podlago naravnejši), ob večjem nagibanju peresa se pisanje tudi zelo očitno zatika. InFocusov interaktivni projektor je zanimiva nadgradnja večpredstavnih kazalnikov, ki pa pri resnem in dolgotrajnejšem delu prav gotovo pusti precej utrujeno roko in oči (sploh če uporabljamo pisalo pri večji razdalji, kar naj bi bila tudi sicer ena izmed prednosti kompleta). Rešitev je po našem zanimiva za predavatelje, poslovneže in učitelje, ki veliko potujejo, potrebujejo prednosti širokokotnega objektiva in vgrajenih zvočnikov ter želijo izkoristiti interaktivne dodatke naprave za popestritev svojih predavanj, delavnic in predstavitev.

InFocus IN3914

Interaktivni projektor DLP.

Izdeluje: www.infocus.com.

Prodaja: www.centerprojekcije.si.

Cena: 1440 EUR.

Za: Prenosljivost, ergonomičnost, širokokotni objektiv.

Proti: Krhkost daljinskega upravljalnika, občasno zatikanje, sorazmerna glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji