Objavljeno: 16.6.2021 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Posebna 2021

Sistem/Monitor Pro. Glasnik za poslovno informatiko.

Monitor je ob nastanku meril na vse oblike in uporabnike računalniških izdelkov, toda na začetku so bili izdelki za osebno rabo dostopnejši in zanimivejši od tistih za poslovno. V prvih letih smo zato pisali pretežno o izdelkih, ki bi jim danes lahko rekli »potrošniški« (consumer).

Že kmalu pa se je pokazalo, da zmoremo več. Vse več je bilo priložnosti za predstavitve rešitev za poslovno rabo, pa tudi povpraševanja po tem. Ne govorimo le o izdelkih, želeli smo predvsem pisati o konceptih dobrega upravljanja poslovne informatike, dobrih praksah, tudi o izkušnjah tistih, ki so bili uspešni v zagotavljanju informacijske dejavnosti v svojih podjetjih.

Že sredi 90. smo tako opazili, da je teh člankov vedno več, želeli smo jim dati strukturo in sistematičnost pri obravnavi posameznih tem, ki so v poslovnem svetu še kako pomembne, a za potrošnike obenem manj zanimive. Nastala je priloga, ki smo jo poimenovali Sistem. Idejni vodja je bil dolgoletni urednik Robert Sraka, ki je z manjšo, a zelo strokovno ekipo avtorjev zagrizel v to težko nalogo. Kajti malo revij s področja računalništva, zlasti v teh krajih, je sistematično obravnavalo poslovno računalništvo.

Sledila so leta zmernega vzpona, v katerih smo postopoma dodajali vse zahtevnejše teme. Zelo odmevna je bila priloga Sistema, ki je enkrat na leto pregledala ponudbo poslovnih informacijskih sistemov (ERP) v Sloveniji. Nekaj, kar bi bilo še danes nadvse uporabno za odločevalce v podjetjih.

Vrhunec je bil, ko smo Sistem osamosvojili in ga ponudili kot samostojno publikacijo Monitor Pro. Zalogaj je bil zahteven in nekaj časa uspešen, predvsem z veliko podporo te posebne skupine uporabnikov in ponudnikov rešitev.

Časi so se spremenili in možnosti za obstoj samostojne revije na področju poslovne informatike so se močno zmanjšale. Nekako sočasno z upadom interesa tudi drugod v svetu. A Monitor Pro še vedno živi kot stalna priloga v Monitorju, kjer nadaljuje isto poslanstvo, kot je bilo zastavljeno ob snovanju Sistema.

Vladimir Djurdjič, nekdanji urednik Sistema in Monitor Pro

Več o "tistih časih" si lahko preberete v posebni jubilejni številki Monitorja:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji