Objavljeno: 28.9.2007 17:58 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Junij 2007

Široko okno v svet

Zdi se, kot da smo še pred kratkim našim računalnikom kupovali klasične modele monitorjev s katodo cevjo. Pa vendar nas je svet LCD v popolnosti zasvojil že pred nekaj leti. Dovolj, da izdelovalci iščejo nove tržne priložnosti - zaenkrat kaže, da se te imenujejo "široki monitorji".

Monitorji so bili že "od nekdaj" oziroma že iz zgodovine bolj ali vsi narejeni v formatu 4 : 3 (kolikor je, recimo, razmerje med klasično vodoravno in navpično ločljivostjo - 1024 x 768 pik) in marsikateri je v takem razmerju še danes. Po drugi strani pa smo spet "od nekdaj" navajeni, da so "pravi" filmi, se pravi tisti, ki jih predvajajo v kinodvoranah, narejeni v široki različici, v razmerju 1,85 : 1 ali 2,35 : 1, enako velja tudi za večino filmov v domačih "kinodvoranah", se pravi na DVDjih (16 : 9 oz. 1,78 : 1). Razlog je očiten - na širokem zaslonu ali platnu vidimo več, navsezadnje so tudi človeške oči narejene tako, da ob strani vidijo širše, kot je navpični vidni kot. Širina nam da občutek, da je dogajanje na zaslonu "večje".

Res, na računalniških zaslonih se filmov (vsaj večinoma) ne gremo, uporabljamo jih za spletno brskanje in urejanje besedil. In tu "širokost" nima kakega hudega smisla oz., če smo bolj natančni, ob taki uporabi se bi verjetno redko kdo spomnil, da bi nujno potreboval širši zaslon. Po drugi strani pa jih uporabljamo tudi za igranje iger, ki so dandanes nekakšni interaktivni "filmi" iz zgornjega odstavka. Širina tu pride prav. Še najbolj pa jo potrebujemo pri delu s preglednicami! To, da široko preglednico na zaslonu vidimo hkrati, ne da bi morali premikati drsnik, ali da na zaslonu vidimo vsaj njen večji del, je lahko za marsikoga zlata vredno (tudi pri nas, na Monitorju).

Televizor v računalniškem monitorju

Večina sodobnih televizorjev LCD ponuja tudi možnost priklopa računalniške slike. Navadno prek analognega priklopa VGA, nekateri pa ponujajo tudi digitalni priklop DVI ali HDMI. Izkaže se, da uporaba televizorja namesto monitorja ni najprimernejša, saj je ločljivost televizorjev LCD razmeroma majhna, na tako veliki površini pa bo slika precej kockasta, saj v računalniški grafiki praviloma ni mehkih prehodov.

Nekateri pa že nekaj časa uporabljajo nasprotno pot - v računalniške monitorje vgrajujejo televizijske sprejemnike. Eden izmed njih je široki 19-palčni Samsung Syncmaster 940MG. Sicer ločljivost 1440 × 900 za računalniški monitor ni nič posebnega, 48 centimetrov diagonale pa za televizor tudi ni razkošje.

Uporaba takega monitorja je primernejša, če menimo, da v računalniku ne želimo imeti vgrajene tv kartice, a želimo še vedno spremljati tv program. Prednost tega načina je vsekakor v tem, da nam za ogled ni treba prižigati računalnika, če je ta ugasnjen. Pomanjkljivost pa je v tem, da nimamo možnosti snemanja in razlika v ceni takega monitorja je v primerjavi s tv kartico velikanska.

Syncmaster 940MG se kot monitor obnese odlično, saj ima precej dobro kotno vidljivost in dovolj močno svetlost, kar 450cd/m2. Monitor ima bleščečo prevleko, vendar zaradi močne svetlosti odboj na prevleki skorajda ni viden.

Tudi kot televizor se še kar dobro obnese. Priloženi daljinski upravljalnik je zelo kakovosten in ima zelo dober domet. Monitor je bogato opremljen s priključki, od komponentnega pa do S-VHS. Ponuja tudi možnost hkratnega prikazovanja dveh različnih vhodov. Kakovost prikaza videa pa zaradi razmeroma velike ločljivosti v primerjavi z video signalom, ni najboljša. Slika je vidno kockasta in nenaravna, podnapisi pa izredno ostri in prav moteče izstopajo. Kot kaže, je še vedno težava v mehki pretvorbi video signala z nizko ločljivostjo na monitor z občutno večjo ločljivostjo.

Razlika v ceni med navadnim 19-palčnim monitorjem in različico s tv sprejemnikom ni ravno majhna, tako da velja pretehtati med nakupom tv kartice ali novega monitorja.

Samsung Syncmaster 940MG

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: Vgrajen tv sprejemnik.

Cena: 379,80 EUR.

Za: Slika v sliki, kakovostna slika monitorja.

Proti: Cena, kakovost videa.

Široki poslovneži

Zato ne čudi, da so na trgu že nekaj časa na voljo prenosniki s širokim zaslonom. Poslovni prenosniki, namenjeni poslovnežem, ki tudi uporabljajo preglednice ... Ob nastanku takih prenosnikov je bilo kar nekaj špekulacij (tudi z naše strani), da gre za muho enodnevnico, za nekaj, po čemer se hočejo nekateri izdelovalci ločiti od konkurence. Izkazalo se je, da so široki prenosniki tu "za zmeraj".

Nameščeno "zbirko" širokih zaslonov so hitro pograbili izdelovalci programskih izdelkov in prostor na desni strani pograbili zase. Tako smo že nekaj časa deležni najrazličnejših napravic in dodatkov v obliki ur, prikazovalnikov obremenitve, vremenske napovedi, novic itd., ki nam jih servirajo Google (Google Desktop), Yahoo (Widgets) in, ne nazadnje, celo Microsoft v novi Visti. Prepričani smo, da večina uporabnikov, ki nimajo širokega zaslona, te dodatke kaj hitro odstrani, saj na zaslonu povzročajo le gnečo, prav tako pa smo prepričani, da bi ti isti uporabniki ob širokem zaslonu dvakrat premislili o odstranitvi. Ne nazadnje, dodatki so koristni, le prostora zanje nimamo.

Široki zasloni pa so koristni tudi, če za tak lišp nismo dovzetni in smo resen profesionalec. Npr. tak, ki uporablja Photoshop, Indesign ali celo Autocad. Vse to so programi, ki za svoje delo uporabljajo množico orodjarn, ki jim širok zaslon gotovo koristi. Navsezadnje imajo marsikateri taki uporabniki prav zaradi orodjarn na svoji delovni mizi najraje kar dva monitorja ...

Osvetlitev s tehnologijo LED

Že na zadnjem velikem preizkusu monitorjev LCD smo omenili NECov profesionalni monitor, ki za osvetlitev ne uporablja klasičnih neonk CCFL, temveč svetleče diode. Tudi Samsung se je odločil uporabiti osvetlitev LED, ki jo je sprva uporabil v televizorjih LCD, tokrat pa so tehnologijo uporabili tudi za računalniški monitor, pod imenom Syncmaster XL20. Mimogrede, na trgu se že pojavljajo tudi prenosniki s takimi zasloni (npr. Toshiba Portege R400).

Monitorji LCD delujejo po načelu filtriranja izvorne svetlobe. To pomeni, da je kakovost oz. barva slike odvisna predvsem od kakovosti in barvnega spektra izvorne svetlobe. Klasične neonke CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) to nalogo lepo opravljajo, vendar niso dovolj dobre, če želimo prikazati kar najširši barvni spekter.

Z uporabo svetlečih se diod lahko tvorimo široko spektralno svetlobo, ki je malenkost širša kot pri neonkah. Tako lahko poleg klasičnega spektra sRGB prikažemo širši spekter AdobeRGB, ki ga uporabljajo predvsem profesionalci.

Syncmaster XL20 ima v ozadju nanizanih veliko svetlečih diod RGB, ki enakomerno osvetljujejo monitor. Povsem enakomerna osvetlitev jim sicer ni najbolj uspela, saj je na monitorju mogoče opaziti temnejše navpične proge. Uporaba diod RGB pa ima še eno prednost. S spreminjanjem toka skozi diodo ta spremeni barvo sevanja. S tem lahko natančno določimo ustrezno barvno temperaturo. Klasične neonke te možnosti nimajo, saj ji lahko spreminjamo kvečjemu jakost svetlosti.

Samsung Syncmaster XL20 se lahko pohvali z odličnimi značilnostmi, saj je kotna vidljivost kar 178/178 stopinj, kontrastno razmerje pa celih 1000 : 1. Kakšne opazne razlike v kakovosti slike v primerjavi z navadnim monitorjem LCD s prostim očesom težko zaznamo. Je pa res, da so bili robovi ostrih prehodov malenkost rdečkasti.

Ker gre le za profesionalni izdelek, so monitorju priložili še kalibrator in stranska pokrivala, s katerim preprečimo, da bi svetloba sijala naravnost v monitor. Kalibratorja nam kljub priloženi programski opremi ni uspelo usposobiti, saj zanj ni bilo mogoče dobiti gonilnikov. Tudi v originalno zapakirani embalaži ne.

Pred slabima dvema letoma je bila cena NECovega monitorja astronomsko visoka, tokrat pa ima Samsung že razmeroma zmerno ceno; le da je za navadnega uporabnika še vedno izjemno visoka.

Velikost: 20 palcev.

Posebnosti: Monitor LCD z LED osvetlitvijo.

Cena: 1700 EUR.

Za: Kakovost, oprema.

Proti: Cena.

Široki tudi za smrtnike

Široki zasloni so se s prenosniki prijeli, zato ne čudi, da se danes zelo močno prijemljejo tudi pri običajnih namiznih monitorjih LCD. Kar sprehodite se malo po naših prodajalnah, v katerih razstavljajo tudi monitorje - široki modeli so v večini. Morda tudi zato, ker bi sicer ob televizorjih, ki se ponavadi prodajajo v bližini in so ponavadi vsi po vrsti široki, bili videti nekoliko nebogljeno, pa vendar.

In poglejte si malo tudi njihove cene - pri nekaterih modelih razlik v primerjavi z navadnimi, "neširokimi" zasloni skorajda ni več. Široki 19-palčni monitor LCD za nekaj več kot 40 starih tisočakov? Eden od zgoraj podpisanih se še spomni trenutka pred nekaj leti, ko je cena veliko manjših 15-palčnih LCDjev prvič dosegla magično mejo 100.000 tolarjev. Trenutek je bil tako prelomen, da smo na to temo takoj naredili primerjalni preizkus teh monitorjev. Verjetno je odveč povedati, da so današnji široki 19-palčniki veliko večji, z višjo ločljivostjo, bolj svetlo, enakomerno in barvno pravilnejšo sliko in, ne pozabimo, širši ;)

Nižanje cen pa ima po drugi strani tudi drugačne posledice. Tisti, ki so navajeni delati z visokimi maržami, se s tega trga umikajo; odličen primer je Sony. Odkar izdelujejo monitorje LCD kitajski proizvajalci (za silno majhne denarce), in v svoje izdelke vgrajujejo še silno poceni korejske zaslone LCD, je možnosti za velik zaslužek vedno manj. Razen če si tržni velikan ali če si zadovoljen z malim. In slednjih je danes prav toliko kot včasih - na trgu je zelo veliko bolj ali manj neznanih izdelovalcev monitorjev, ki danes so, jutri pa jih morda tudi ne bo več. Slovenski uvozniki jih menjavajo kot srajce, odvisno pač od nabavne cene, ki jim jo je uspelo izposlovati pri izdelovalcu ali preprodajalcu. Tehnološko gledano, so taki monitorji največkrat izvedenke OEM kakih bolj znanih modelov ali pa kar nekakšen skupek elementov, ki se vgrajujejo v nekoliko bolj znane monitorje. Na prvi pogled lahko tako opazimo enaka ohišja in stojala (morda le drugačne barve), enake nastavitvene menuje; če bi monitorje razdrli, pa bi tako ali tako lahko ugotovili, da so včasih tudi sami zasloni LCD enaki.

Po drugi strani pa se tudi bolj uveljavljeni izdelovalci ne branijo nasprotnega sestavljanja - v nekaterih monitorjih, ki si sicer delijo enako oznako modela, včasih najdemo popolnoma drugačne zaslone LCD, celo različnih izdelovalcev. Da, odvisno od cene, ki so se jo uspeli izboriti pri izdelovalcu zaslona LCD ...

Kako smo preizkušali

Preizkušanja širokih monitorjev LCD smo se najprej lotili z umerjanjem in nastavljanjem svetlosti in kontrasta s pomočjo X-riteovega kalibratorja MonacoOptix XR Pro edition. Po nastavitvi programska oprema umeri in naredi barvni profil ICM. To monitor barvno prilagodi. Po uspešni nastavitvi s programsko opremo preverimo točnost barvnega profila. Programska oprema na monitor izrisuje 24 barvnih odtenkov, te pa kalibrator odčitava in si zapomni odstopanje določenega odtenka od prvotno nastavljenega. Odstopanja vseh 24 barv združimo v povprečje in z njim določimo povprečno odstopanje prikazanih barv. Vrednosti pod povprečjem 1 veljajo kot izredno dobre, vrednosti med 1 in 2 pomenijo normalno odstopanje, vrednosti nad 2 in več pa že čezmerno.

Poleg barvne pravilnosti smo se monitorjev lotili tudi z našim standardnim programskim orodjem Displaymate for Windows. Ta na monitor prikazuje različne vzorce, ki določene napake, ki jih "delajo" monitorji LCD, še dodatno potencira. Tako smo ocenili enakomernost slike, kotno vidljivost, sneženje na drobnih vzorcih, svetlost, možnosti nastavljanja in, ne nazadnje, zunanjost monitorja oz. stojalo z dodatki.

Ponudba

Kakorkoli že, na trgu, tudi slovenskem, je najti množico monitorjev LCD, skorajda enako velika množica jih je širokega formata. Odločitev, da bomo prečesali trg in preizkusili vse, kar je mogoče preizkusiti, torej nujno podleže določenim omejitvam, ki smo si jih pri preizkusu morali zadati. Tako smo se odločili in ponudnike (prodajalce, distributerje) omejili s tem, da so lahko na preizkus prinesli le po en model v vsaki velikostni kategoriji. Pri čemer smo slednje določili kot 19-palčne modele, od 20- do 22-palčne modele in večje. Slednjih je na trgu sicer več kot le štiri, ki smo jih preizkusili, vendar so, najverjetneje zaradi cene, večinoma na voljo le po naročilu in jih ponudniki nimajo na zalogi.

Zlati Monitor

Pri 19-palčnih monitorjih je večina opremljena z zastarelimi analognimi vhodi VGA, to pa večinoma vpliva na kakovost slike. Kljub temu so nekateri izmed njih celo zmogljivejših od "pravih", digitalnih modelov. Najcenejši modeli pa imajo po drugi strani razmeroma vprašljivo kakovost. Zato smo poiskali pravo razmerje med kakovostjo in ceno in se ustavili pri Philipsu 190CW, saj ga odlikuje razmeroma dobra barvna pravilnost, digitalni vhod in zelo ugodna cena. Philips zatorej prejme zlati Monitor.

V razredu 20- in 22-palčnih monitorjev si zasluži posebno mesto NECov Multisync 20WGX2PRO, ki se lahko pohvali z izredno kakovostjo in barvno pravilnostjo, vendar je zaradi visoke cene namenjen le najzahtevnejšim uporabnikom. Zato dobi zlati Monitor 22-palčni ViewSonic VG2230WM, ki je prepričal s kakovostno sliko, zelo dobro opremo, razmeroma dobro barvno pravilnostjo in dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo.

Pri največjih monitorjih je bila konkurenca dokaj šibka, zato se zlatega Monitorja nismo odločili podeliti, čeprav smo preizkusili tudi nekaj silno dobrih modelov.

Tabela vseh zaslonov:

http://www.monitor.si/datoteke/Monitor-LCD_6_2007.pdf

19-palčni

AOC 193SW

Izdelki AOC so pri nas znani po ugodni ceni, pa tudi po prodornosti (prodajalca), če se spomnimo, da jih na svojih sejah uporablja tudi vlada (to lahko vidimo v vsakih dnevnih poročilih ...).

AOC 193SW sodi med manj zmogljive monitorje, saj se po tehničnih zmogljivostih težko meri s konkurenco. Z razmeroma slabim kontrastnim razmerjem 500 : 1, dovolj močno svetilnostjo 300 cd/m2 in žal slabo navedeno kotno vidljivostjo 150/130 stopinj ne deluje najbolj prepričljivo. Opremljen je zgolj z vmesnikom VGA, za nameček pa so mu dodali še zunanji napajalnik.

Menujski gumbi niso ravno posrečeno izdelani, saj so na tem modelu uporabili folijske oz. membranske gumbe, ki so zelo neobčutljivi za pritisk. Tako je ob pritiskanju treba držati monitor, kaj hitro pa lahko zaradi tega na gumb premočno pritisnemo. To vidimo ob trenutni deformaciji zaslona LCD.

Da vse skupaj ni videti tako črno, nas je AOC 193SW prijetno presenetil s kakovostjo slike. Sprva je zelo preosvetljena, vendar je to mogoče z nastavitvami kaj hitro odpraviti. Barve so dovolj žive in pravilne, nekoliko odstopanj se je pokazalo le pri oranžnem odtenku. Tudi enakomernost monitorja je razmeroma dobra, opazna je le močnejša osvetlitev ob robovih, še najbolj nad menujskimi tipkami.

193SW resda ni biser kakovosti, vendar se lahko pohvali z najnižjo ceno na preizkusu.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,82.

Cena: 177,33 EUR.

Za: Cena.

Proti: Le priklop VGA, trde menujske tipke.

Belinea 1925S1W

Tudi Belineini izdelki so znani po zelo ugodnih cenah. Izhajajo iz držav z Daljnega vzhoda, združeni pa so pod enim imenom.

Stojalo modela 1925S1W je narejeno bolj površno. Pri sestavljanju smo imeli kar precej težav, saj se plastični kosi niso popolnoma ujemali in je bilo treba uporabiti kar precej sile. Sam monitor je nekoliko nenavadno oblikovan, kajti menujske tipke na sprednji strani so dobesedno potisnjene proti nam. Na prvi pogled naj bi bilo to zelo priročno, po drugi strani pa menujskih tipk res ne bomo uporabljali vsak dan. V monitor so vgrajeni zvočniki, ki so postavljeni zadaj in s tem ne odžirajo dodatnega prostora na monitorju. Tako kot večina cenejših monitorjev, je tudi 1925S1W opremljen zgolj z vmesnikom VGA.

19-palčni monitor je tehnično sorazmerno zmogljiv. Ima nekoliko nadpovprečno kontrastno razmerje, ki je 850 : 1, in povprečno svetlost 300 cd/m2 ter kotno vidljivost 160/160 stopinj. Nekoliko slabše se je odrezal pri meritvah barve pravilnosti, saj pri rumenih odtenkih prihaja do kar velikih odstopanj.

Slika je lepo svetla in ne preosvetljena, pa tudi barve so ravno prav žive in naravne. Nekaj je sneženja zaradi analognega vhoda, vendar ga je mogoče uspešno odstraniti z igranjem v nastavitvah. Pričakovati je tudi nekoliko neenakomerno osvetlitev monitorja, opazno kot odtenek temnejši robovi in preosvetljeni koti.

Kakovostna slika in ugodna cena so vredni razmisleka, pomanjkljivost je le barvna pravilnost.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,05.

Cena: 198,85 EUR.

Za: Cena, svetlost.

Proti: Le priklop VGA, nebarvna pravilnost.

Cibox C1905

Kot že prej omenjena AOC in Belinea se tudi Cibox ukvarja s cenovno ugodnimi monitorji in računalniško oz. večpredstavno opremo.

Že takoj vidimo, da ne gre pričakovati profesionalnih izdelkov, to dokazuje tudi popis tehničnih lastnosti monitorja C1905. Ima sicer standardno osvetlitev 300 cd/m2 in kontrast 700 : 1, precej pa nas je razočarala kotna vidljivost, ki je le 150/135. Temu primerno je logično, da ima le en, analogni vhod.

Oblikovno se monitor nekoliko razlikuje od konkurence. Menujske tipke so na zadnji strani sredi desnega roba, sprednji del pa je označen z odebeljeno plastiko z rožnatim vzorcem. Tudi sam zaslon ima precej debel okvir, slika skorajda do roba pa povzroči nezaželen odsev v plastiki. Cibox se pohvali z novim inovativnim brskanjem po menujih z zgolj tremi tipkami. Sprva res deluje inovativno, kmalu pa postane nepregledno in zamudno.

Slika je zelo svetla in lepo kontrastna. Prikazane barve so lepo žive in svetle. Sneženja zaradi analognega vhoda skorajda ni bilo opaziti. Nekoliko peša le enakomernost zaslona, saj je na sivi podlagi mogoče opaziti navpične temnejše črte, nekoliko slabša pa je tudi barvna pravilnost, saj prihaja do odstopanj pri bolj ali manj vseh barvah.

Monitor, ki meri predvsem na uporabnike, ki ne zahtevajo zmogljivosti, temveč zgolj ugodno ceno.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,01.

Cena: 184,90 EUR.

Za: Cena.

Proti: Le priklop VGA, barvna nepravilnost.

Hannsg HW191

Izdelke oz. monitorje podjetja Hannsg je v Sloveniji kar težko izslediti. Morda tudi zato, ker je ponudba teh monitorjev dokaj majhna v primerjavi s ponudbo podjetij, ki ponujajo enako cenovno ugodne monitorje.

Hannsgjev 19-palčni monitor HW191 je po tehnični zmogljivosti primerljiv z drugimi cenejšimi 19-palčnimi monitorji. Tako nas kontrastno razmerje 700 : 1 in svetlost 300 cd/m2 niti ne presenečata, prav tako ne slabša kotna vidljivost, ki je le 150/135 stopinj.

Kljub temu je nekaj lastnosti, ki ločijo HW191 od drugih cenejših modelov. Najopaznejši je digitalni vhod, ki smo ga pri skoraj vseh cenejših 19-palčnih monitorjih pogrešali. Za nameček so mu dodali še zvočnike, ki so lepo skriti na zadnji strani monitorja. Prav tako so malce nerodno skrite tudi menujske tipke in pritiskanje nanje ni najbolj prijetno. So pa zato menuji dovolj pregledni in preprosti.

Kakovost slike je primerna cenovnemu razredu. Barve in ostrina povsem so zadovoljive, nekoliko slabše se obnese le pri barvni pravilnosti, vendar je odstopanje še vedno v mejah normale. Osvetlitev je sorazmerno enakomerna, le ob robovih je mogoče opaziti manjše nepravilnosti. Kljub digitalnemu vhodu je bilo mogoče na sivih odtenkih opaziti nekoliko sneženja, a to pri vsakdanji rabi skorajda ni opazno.

Cenovno je dokaj ugoden, vendar glede na konkurenco in ceno nekoliko premalo zmogljiv.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,12.

Cena: 206,16 EUR.

Za: Cena, priklop DVI.

Proti: Barvna pravilnost.

Iiyama E1900WS

Monitorji Iiyama so pri nas znani predvsem po dobrem razmerju med ceno in kakovostjo. 19-palčni monitor E1900WS se tega ne drži najbolje. Z nekoliko nadstandardnim kontrastnim razmerjem 800 : 1, vendar ne preveč dobro kotno vidljivostjo 150/150 in samo analognim vhodom, se vendarle uvrsti le med povprečne monitorje. Za malo boljši vtis je opremljen tudi z zvočniki.

Uporabniški vmesnik je presenetljivo zelo pregleden, prek menujskih tipk pa imamo tudi hiter dostop do najbolj uporabnih funkcij. Sama oblika in izvedba stojala nista nič posebnega, ponuja le nastavljanje kota nagiba.

Kot je pri Iiyami že skorajda v navadi, ima tudi tokratni model nekoliko presvetlo sliko. Seveda je to mogoče odpraviti z nastavitvami. Pograjali bi tudi sneženje slike, ki ga ni mogoče odpraviti, in se večkrat naključno pojavi. To je sploh opazno pri enakomernih podlagah (primer: namizje). Barve so sicer lepo žive in ne žarijo preveč, izmerili pa smo kar razmeroma dobro barvno pravilnost. Slabše se izkaže pri kotni vidljivosti, saj je slika lepo vidna z zelo omejenega področja, brž ko se umaknemo iz idealne lege, pa se svetlost in barve začnejo hitro spreminjati. Tudi osvetlitev ni najbolj enakomerna, saj se na beli oz. sivi podlagi dokaj opazno vidijo diagonalne črte.

V primerjavi s konkurenco je E1900WS eden izmed dražjih, po opremljenosti in kakovosti pa se težko primerja z boljšimi in cenejšimi konkurenti.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,52.

Cena: 228,00 EUR.

Za: Zadovoljiva barvna pravilnost.

Proti: Priklop VGA, sneženje.

Lenovo L192W

Lenovo, ki je morda bolj znan po prenosnikih Thinkpad, ima v svojem programu tudi monitorje za svoje namizne računalnike. Trenutno je na izbiro le peščica monitorjev, L192W pa je edini predstavnik 19-palčnih širokih monitorjev.

Sodeč po tehničnih zmogljivostih, gre za dokaj soliden monitor s kontrastnim razmerjem 800 : 1 in kotno vidljivostjo 160/160 stopinj. Resda bi pričakovali boljšo zmogljivost, vendar je že s tem v primerjavi s konkurenco nad povprečjem.

Monitor je opremljen z zgolj analognim vhodom in postavljen na navadno stojalo, ki omogoča le majhen nagib. Uporabniški vmesnik na monitorju je sila preprost in pregleden, menujske tipke pa so lepo skrite na desni strani.

Čeprav ima le analogni vhod, nismo opazili nezaželenega sneženja, le pri določenih sivih odtenkih, kar je opazno tudi pri nekaterih monitorjih z digitalnim vhodom.

Slika je nekoliko temnejša, zatorej barve niso tako žive kot pri konkurentih. Temu primerna je tudi slabša izmerjena barvna pravilnost.

Monitor se slabše izkaže tudi pri enakomernosti osvetlitve, saj so vsi robovi, oz. še bolj koti, slabše osvetljeni od celote.

Lenovo L192W cenovno ni najboljša izbira, saj je veliko konkurenčnih monitorjev, ki ponujajo enako zmogljivost, in so cenejši.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,27.

Cena: 228,00 EUR.

Za: Ni sneženja kljub analognemu priklopu.

Proti: Priklop VGA, barvna pravilnost.

LG L192WS

LG ima velikansko paleto monitorjev LCD različnih velikosti in zmogljivosti. Eden izmed njih je tudi 19-palčni L192WS. Monitor ne izstopa po tehničnih zmogljivostih, temveč bolj po cenovni dosegljivosti.

Predvsem je primerljiv s konkurenčnimi monitorji nižjega cenovnega razreda, saj se tehnične zmogljivosti L192WS ujemajo z večino cenejših monitorjev. Od kontrastnega razmerja 700 : 1 do kotne vidljivosti 160/160 stopinj ter samo enega analognega vhoda.

Nekoliko neposrečen je uporabniški vmesnik, ki ni ravno vzor preglednosti, menujski gumbi, ki so skriti za monitorjem, pa vsekakor ne pripomorejo k lažjemu upravljanju. Monitor je klasične oblike, srebrne barve, brez raznih dodatkov, kot so na primer zvočniki, in ima po višini nastavljivo stojalo. To je sicer dokaj slabo dimenzionirano, zato je celoten monitor majav.

Tako kot pri drugih cenejših monitorjih so tudi pri LG nekoliko navili svetlost; to drastično poslabša kakovost barv. Seveda je to mogoče odpraviti s precej zmanjšanim kontrastom in svetlostjo, tako da barve postanejo ravno prav žive in svetle. Barvna pravilnost je tudi v poprečju splošne kakovosti monitorja. Večje težave smo imeli z ostrino, saj je z nastavitvami zelo težko doseči ugodno vrednost. Črke dobijo ali nezaželen bel rob ali pa se vidno zameglijo. Srednja vrednost pa daje vtis, da je celotna slika nekoliko meglena. Lepo pa se izkaže enakomerno osvetljen zaslon, saj je brez večjih napak, le po diagonali je moč opaziti nekoliko svetlejši pas.

Cena monitorja L192WS, ki sicer ni pretirano višja kot pri konkurenčnih modelih, kljub temu nekoliko otežuje pravo konkurenčnost.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,9.

Cena: 219,00 EUR.

Za: Enakomernost slike.

Proti: Ostrina, priklop VGA.

Mirai DML-419W210

Podjetje Mirai, ustanovljeno pred dobrim letom dni v Evropi, deluje pod okriljem kitajskega izdelovalca Chi Mei Corporation. Tako kot pri vseh izdelkih iz držav z Daljnega vzhoda, gre tudi tu pričakovati ugodno ceno, z manjšim poudarkom na kakovosti oz. zmogljivosti.

DML-419W210 je Miraiev edini predstavnik 19-palčnih širokih monitorjev. Po lastnostnih ne izstopa iz povprečja, le navedeno kontrastno razmerje je tokrat za odtenek manjše, zgolj 600 : 1. Tudi kotna vidljivost ni ravno zavidljiva, 160/140 stopinj. Na voljo je le en, analogni vhod.

Rob monitorja je v primerjavi z drugimi monitorji na testu precej velik in na videz nekoliko nenavaden. Uporabniški vmesnik na monitorju je lepo pregleden in razumljiv, hiter dostop do najuporabnejših nastavitev pa pripomore k še lažjemu upravljanju.

Kot smo pri cenejših monitorjih že vajeni, je tudi tokrat slika preveč osvetljena, tako da je že skoraj bela. Zato je treba takoj poseči po nastavitvah, da je monitor sploh uporaben. Tako smo hitro dosegli, da so bile barve lepo žive, a kljub temu še vedno nepravilne; to so pokazale tudi meritve. Na določenih vzorcih je opazen tudi šum, ki pa ga je mogoče dokaj uspešno odpraviti.

Monitor je precej enakomerno osvetljen, le robovi so nekoliko temnejši, spodnji del pa je malce svetlejši kot pri drugih.

Glede na kakovost, ki jo zmore DML-419W210, je njegova cena vendarle preveč zasoljena, saj marsikateri konkurent ponuja več.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,98.

Cena: 230,47 EUR.

Za: Svetlost.

Proti: Barvna nepravilnost, le priklop VGA.

Neovo K-A19

Tajvansko podjetje Neovo ponuja zanimiv izbor monitorjev LCD. Od občutljivih za dotik do zelo ojačanih različic, namenjenih javni rabi, do cenovno ugodnih modelov.

K-A19 sodi v razred cenejših monitorjev, zato je pričakovati tudi nekoliko slabše lastnosti, vendar nas na tem področju kar preseneti. Gre za tehnično precej zmogljiv monitor, ki ima nekoliko nadstandardno kontrastno razmerje 850 : 1, precej hiter odzivni čas, ki je tokrat le 3 milisekunde, in razmeroma dobro kotno vidljivost 170/160 stopinj. Priklop pa je mogoč zgolj prek analognega vmesnika.

Monitor je precej tanek, vendar jim v tanko ohišje ni uspelo spraviti napajalnika. Opazili smo, da K-A19 uporablja povsem isti uporabniški vmesnik kot AOC 193SW, vendar so se v Neovu odločili za kakovostnejšo matriko LCD.

Slika je zato lepo svetla, tudi barve so ravno prav žive. Pravilnost sicer malce šepa, v primerjavi z AOC kar precej.

Ozadje je lepo enakomerno osvetljeno, razen robov, a to pri cenejših monitorjih ni nič posebnega. Kotna vidljivost je prav tako v mejah normale in z normalnega kota je slika povsem enakomerno vidna, s strani pa se vidljivost poslabša.

Cenovno zelo ugoden monitor s pravim razmerjem med ceno in kakovostjo.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,57.

Cena: 185,00 EUR.

Za: Kontrast, cena.

Proti: Barvna pravilnost.

Philips 190CW

V Philipsovi poplavi izdelkov je moč najti tudi precej široko izbiro monitorjev LCD, res pa je, da se ta zoži pri izbiri širokih monitorjev LCD. Na voljo sta le 19- in 20-palčni monitor. 19-palčni 190CW je edini na testu, ki poleg zelo ugodne cene ponuja tudi tehnično zmogljiv monitor. Tako je tudi eden izmed redkih, ki poleg analognega vhoda ponujajo še digitalni vhod. Pohvali se lahko tudi z razmeroma dobro kotno vidljivostjo, ki je 170/160 stopinj, ter nekoliko nadpovprečnim kontrastnim razmerjem 850 : 1.

Monitor nima ravno veliko dodatne opreme, torej ne ponuja vgradnih zvočnikov kot večina konkurence.

Uporabniški vmesnik na monitorju je normalno pregleden, nekoliko nerodno so razporejene le tipke, in to vsekakor ne olajša dela. Tudi vedno znova iskati izbiro za izhod, postane kaj hitro zamudno.

Svetlost monitorja je dovolj velika in tudi lepo enakomerna, brez večjih nepravilnosti. Barve na prvi pogled niso tako zelo žive, izkaže pa se, da se z nami ne strinja merilnik, saj je barvno odstopanje razmeroma veliko, a primerljivo s konkurenti.

Prav tako nas ni razočarala kotna vidljivost, ki je povsem običajna za tak monitor, saj je slika z normalnega kota v celoti lepo vidna, s strani pa se začnejo barve počasi spreminjati.

Philipsov monitor je eden izmed boljših in cenovno zelo ugodnih in to mu daje kar nekaj prednosti pred konkurenti.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,06.

Cena: 204,86 EUR.

Za: Cena, vhod DVI.

Proti: Neroden uporabniški vmesnik.

Prestigio P3190BW

Prestigio, pri nas znan predvsem po cenovno ugodnih prenosnikih, ima v zbirki izdelkov tudi nekaj monitorjev LCD. Tudi ti se držijo načela cenovne dosegljivosti, vendar zaradi tega kakovost ne trpi prehudo. Prav nasprotno, P3190BW velja za enega izmed bolje opremljenih monitorjev, saj poleg navadnega analognega vhoda ponuja še digitalni vhod, za nameček pa so mu vgradili še zvočnike. Matrika monitorja ima bleščečo prevleko, ki je sicer bolj običajna za monitorje prenosnih računalnikov in zna marsikoga odvrniti, vendar pa nekatere, nasprotno, bleščeč videz privlači. Vsekakor zna biti nekoliko moteče poleg računalniške slike na monitorju gledati še popoln odboj svetlobe iz okolice. To sicer lahko zmanjšamo s pravilno postavitvijo monitorja, vendar bo odsev vedno navzoč.

Po tehničnih zmogljivostih monitor ne izstopa iz povprečja, morda je le kontrastno razmerje nekoliko nizko (zgolj 500 : 1) in kotna vidljivost s 150/130 stopinjami dokaj slaba.

Monitor ponuja že prednastavljene programe, ki spreminjajo kontrast in svetlost. Tudi menuji so nadvse pregledni. Kljub prednastavitvam je slika vendarle presvetla, tako da dobesedno žari. Za meritev smo morali svetlost znižati na najnižjo vrednost, barve so sicer lepo žive, a ne najbolj pravilne. Barvna pravilnost kar precej odstopa, predvsem pri rumenih odtenkih.

Monitor je sicer lepo enakomerno osvetljen, le na spodnjem delu je opaziti temnejšo črto, bolj pa pride do izraza vzorec v bleščeči prevleki, ki je rahlo viden pri monotonih sivih barvah.

Po opremljenosti in ceni je Prestigio ugoden, žal pa je uporabljena svetleča prevleka, ki zna marsikoga motiti in odvrniti od nakupa.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,53.

Cena: 189,00 EUR.

Za: Cena, vhod DVI.

Proti: Bleščeča prevleka.

Samsung Syncmaster 940BW

Samsungovi monitorji so na trgu, tudi našem, zelo razširjeni, saj se lahko pohvalijo z zelo širokim izborom in dobro kakovostjo ter zmogljivostjo. Resda ne gre za cenovno najugodnejše rešitve, vendar so modeli, namenjeni splošni rabi, cenovno dosegljivi.

Od Samsungovega 19-palčnega monitorja 940BW smo morda pričakovali malce več, kot ponuja v resnici. Gre za povsem povprečno zmogljiv monitor, s kontrastnim razmerjem komaj 500 : 1 in srednje dobro kotno vidljivostjo 160/160 stopinj. Edina izstopajoča prednost je v dobrem odzivnem času monitorja, ki je le 4 milisekunde. Tudi digitalni vhod je pri drugih cenejših konkurentih težko zaslediti.

Presenetila nas je možnost nastavljanja monitorja po višini, saj tega ne ponuja nobeden od konkurenčnih izdelkov. Škoda, da niso vključili tudi možnosti vrtenja za 90 stopinj (pivot).

Uporabniški vmesnik na monitorju je razmeroma pregleden, vendar včasih nekoliko nerazumljiv. Gumbi niso najbolj posrečeno razporejeni, tudi dvojne oznake na njih niso ravno jasne oz. vidne. Monitor ponuja že prednastavljene programe z imenom "MagicBright", vendar nam pri zahtevnejši rabi to redko pride prav, ravno nasprotno. Zaradi zmešnjave z gumbi kaj hitro spremenimo program in porušimo nastavitev monitorja.

Kakovost prikazane slike je sicer zelo dobra, vendar je bilo treba za dober prikaz kar precej zatemniti sliko. Barve so kljub temu dovolj žive in svetle, pri meritvah pa se je izkazalo, da so zelo nepravilne. Kotna vidljivost je razmeroma dobra, saj je slika s pravega kota vidna povsem enakomerno, začne pa pešati s spreminjanjem kota. Nekoliko težav ima monitor tudi pri enakomerni osvetlitvi, saj so vsi robovi malce temnejši, koti pa za nameček preveč svetli.

Kakovost prikazane slike in barvna nepravilnost težko opravičujeta sorazmerno visoko ceno, res pa je, da je ta Samsung edini v razredu, ki ponuja po višini nastavljiv monitor.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 3,05.

Cena: 264,48 EUR.

Za: Po višini nastavljiv monitor, vhod DVI.

Proti: Cena, barvna nepravilnost.

ViewSonic VA1903WB

Podjetje ViewSonic je znano predvsem po kakovostnih zmogljivih monitorjih, ki so bili (še v časih CRT) namenjeni pretežno zahtevnejši rabi. Tega načela se sicer še držijo, v njihovi ponudbi pa lahko zasledimo tudi manj zmogljive in cenovno razmeroma ugodne modele.

Eden izmed njih je 19-palčni VA1903WB. Že na pogled ni nič posebnega, to pa potrdijo tudi tehnične lastnosti. Zopet gre za klasični 19-palčni monitor s standardno 160/160 stopinjsko kotno vidljivostjo, kontrastnim razmerjem 700 : 1 in svetlostjo 300 cd/m2.

Za razliko od konkurence VA1903WB ni opremljen z dodatno opremo. Tudi pri naboru vhodov so bili varčni in so mu namenili zgolj analogni vhod. Menuji so nekoliko nerodno zastavljeni, saj nastavljanje ne poteka intuitivno in si je treba kar dobro prebrati in ogledati, kateri gumb bomo pritisnili v naslednjem koraku.

Ker gre za povsem klasični monitor, je temu primerna tudi kakovost slike, ki ne izstopa iz povprečja. Barve so resda lepo vidne in dovolj žive, a barvno niso najbolj pravilne; večina konkurentov ima manj odstopanj pri prikazu.

Podobno velja za kotno vidljivost. Ta je pri gledanju pod pravim kotom povsem zadostna, saj je slika enakomerno vidna. Brž ko se premaknemo na stran, pa začne vidno pešati. Tudi enakomernost slike ni najboljša, vendar se izkaže, da ne prihaja do opaznejših nepravilnosti, razen ob robovih.

Viewsonic je cenovno sicer dokaj ugoden, vendar v primerjavi s konkurenco premalo opremljen.

Velikost: 19 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,12.

Cena: 197,66 EUR.

Za: Cena.

Proti: Barvna nepravilnost, priklop VGA.

20-22-palčni

AOC 210S

Tudi 22-palčni AOC je monitor z izjemnim poudarkom na nizki ceni, vendar je tokrat (za razliko od 19-palčnega modela) tudi malce več poudarka na kakovosti.

Že sami podatki o monitorju pričajo, da je bolj izpopolnjen kot njegov manjši sorodnik. Z velikosti primerno ločljivostjo 1680 × 1050 pik, klasičnim kontrastnim razmerjem 700 : 1 in svetilnostjo 300 cd/m2 se z lahkoto primerja s konkurenčnimi izdelki. Z navedeno kotno vidljivostjo 170/160 sicer ni eden izmed najboljših, vendar se z lahkoto postavi ob bok tudi nekaterim dražjim konkurentom.

Sam monitor je klasične oblike, z lepim svetlečim stojalom, ki malo prikrije vtis plastičnosti. Bolj grenak vtis pusti dejstvo, da AOC na tako velikem monitorju ponuja zgolj navaden analogni priključek VGA. Za nameček pa so bili pri snovanju uporabniškega vmesnika na monitorju tako površni, da so pustili možnost izbiranja vhoda, čeprav izbira v resnici ni možna.

AOC 210S se je oddolžil z razmeroma dobro kakovostjo slike. Ni težav s preosvetljenostjo, zato je slika ravno prav svetla. Tudi barve so pravilnejše in ravno prav žive. Nekoliko peša le enakomernost slike, saj so vsi robovi nekoliko svetlejši, na monitorju pa smo opazili temnejše predele, a to k sreči ni tako zelo opazno.

Opremljenost in zmogljivost monitorja verjetno ne bo prepričala vsakogar, je pa dovolj zgovorna za ta velikostni razred zelo nizka cena.

Velikost: 22 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,74.

Cena: 298,66 EUR.

Za: Cena.

Proti: Le priklop VGA, enakomernost monitorja.

Belinea 22W

Belinea v svojem naboru izdelkov nima ravno veliko izbire, kar zadeva 22-palčne monitorje. 22W je sicer nekoliko manj zmogljiv, saj ponuja zgolj analogni priklop, a to je za tako velik monitor kar nenavadno.

Same tehnične lastnosti pa ga vendarle rešujejo, saj se lahko pohvali s kontrastnim razmerjem kar 1000 : 1, nekoliko močnejšo svetlostjo 320 cd/m2 in precej veliko kotno vidljivostjo, kar 170/170 stopinj.

Oblika monitorja je strogo klasična, z navadnim plastičnim podstavkom, ki ga ni mogoče nastavljati po višini. Menujske tipke so lepo razporejene, krmarjenje po menujih pa zelo lahko in pregledno. Na čelni strani so vgrajeni zvočniki, ki so tokrat vidni, vendar nemoteči.

Velika kotna vidljivost se izkaže tudi v praksi. Barve so ravno prav žive in ravno prav svetle. Opaziti je mogoče bele sence ob robovih črk; to je verjetno posledica analognega vhoda. Tudi sama matrika monitorja ni najbolj spretno vpeta v plastiko. Nekoliko nas je razočarala tudi izmerjena barvna pravilnost, saj prihaja do odstopanj tako pri rumenih odtenkih kot tudi pri sivinskih.

Še vedno cenovno dokaj ugoden monitor, vendar ga žal prekašajo tudi cenejši in zmogljivejši konkurenti.

Velikost: 22 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,13.

Cena: 360,84 EUR.

Za: Cena.

Proti: Le priklop VGA, nebarvna pravilnost.

Dell E207WFP

Dellov izdelek sodi v popolnoma drugo cenovno sfero kot trije prej opisani modeli. Dellovi monitorji so znani predvsem po dobri opremljenosti, čeprav nas je 20-palčni E207WFP pustil hladne. Gre namreč za povsem običajen monitor, ki poleg analognega in digitalnega vhoda ne ponuja nič drugega. Monitor npr. ni nastavljiv po višini. Spreminjamo mu lahko le naklon.

Lastnosti monitorja so nekoliko bolj zgovorne, čeprav kljub temu ne odstopajo veliko od konkurenčnih monitorjev. S klasično svetilnostjo 300 cd/m2 in kotno vidljivostjo 160/160 stopinj ne izstopa iz povprečja. Prav tako ga ne reši nekoliko višji kontrast 800 : 1. Le malce nižji odzivni čas, 5 milisekund, je za 20-palčnike nekoliko nadpovprečen.

Sama oblika monitorja ni nič kaj posebnega, pohvaliti pa gre stojalo, ki ne deluje ceneno in plastično, čeprav je iz plastike. Tudi uporabniški vmesnik na monitorju je zelo pregleden in omogoča hiter dostop do najuporabnejših funkcij, kot sta kontrast in svetlost.

Kakovost slike je po pričakovanju zelo dobra. Barve so lepo žive in pravilne. Tudi svetlost monitorja je ravno prav močna. Zelo dobro se je izkazal pri merjenju barvne pravilnosti. Potrudili so se tudi pri sami enakomernosti monitorja, saj razen rahlo opazne temnejše navpične črte ni opaziti drugih nepravilnosti.

Dobra kakovost za seboj potegne tudi višjo ceno, žal pa za ta denar dobimo razmeroma borno opremljen monitor.

Velikost: 20 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,35.

Cena: 416,40 EUR.

Za: Kakovost prikaza slike, barvna pravilnost.

Proti: Ni nastavljiv po višini.

Iiyama E2200WS

Iiyamin večji model, 22-palčni E2200WS, je za razliko od manjšega (19-palčnega) bratca nekoliko bolj zmogljiv. Takoj lahko opazimo, da ima precej dobro kontrastno razmerje, 1000 : 1, standardno svetlost 300 cd/m2 in dobro kotno vidljivost 170/160. S stališča številk lepo in obetavno, pa vendar se včasih kaj izkaže tudi za neidealno.

Lepo so se potrudili pri uporabniškem vmesniku, ki je še boljši od tistega pri manjšem modelu in je res vzor preglednosti ter lahkotne rabe. Enaka je opremljenost z zvočniki, dodana in zelo dobrodošla lastnost pa je digitalni vhod DVI, ki definitivno pripomore k zmanjšanju sneženja slike.

Sneženja tako nismo opazili, je pa bila slika nekoliko preveč zrnata. Barve so sicer lepo žive in naravne, vendar smo izmerili dokaj slabo barvno pravilnost, vsaj v primerjavi s konkurenco in prej opisanim manjšim modelom.

Žal pa pri Iiyami niso dali prevelikega poudarka doseganju boljše kotne vidljivosti. Res so navedene številke dokaj velike, vendar se v praksi izkaže, da težko vidimo enakomerno, barvno nepopačeno sliko. To zahteva dovolj veliko oddaljenost od monitorja in precizno postavitev, to pa je vse prej kot ugodno.

Enako velja za enakomernost, saj zgornji in spodnji del monitorja nista povsem enakomerno osvetljena, na sivi podlagi pa lahko opazimo rahlo temnejše navpične lise.

E2200WS nekoliko izstopa iz cenovnega povprečja, žal pa kakovost ni taka, da bi opravičila toliko višjo ceno.

Velikost: 22 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,48.

Cena: 384,00 EUR.

Za: Opremljenost.

Proti: Barvna pravilnost.

Lenovo D221W

Tako kot 19-palčni model je tudi 22-palčni model D221W edini v zbirki Lenovovih monitorjev ustrezno velik. Po zmogljivostih je zelo podoben manjšemu modelu, vendar so med njima majhne razlike. Omenimo dodatni digitalni vhod in izboljšano kotno vidljivost, ki je tokrat 176/176 stopinj. Kontrastno razmerje je za odtenek manjše, 700 : 1, svetlost pa ostaja enaka, standardnih 300 cd/m2.

Tudi uporabniški vmesnik je enak, ima le nekaj dodatnih funkcij, kadar uporabljamo digitalni vhod.

Kakovost slike je od manjšega modela nekoliko napredovala. Barve so tokrat lepo normalno žive in dovolj svetle. Tudi pri merjenju barvne pravilnosti smo prišli do boljših rezultatov. Morda bo malce motilo, da je slika oz. matrika postavljena povsem do plastičnega roba monitorja, saj smo pri večini monitorjev navajeni dodatnega milimetra ali dveh. Tudi težavo s temnejšimi koti so odpravili. Skoraj preveč, saj so tokrat preosvetljeni in na monotoni podlagi vidimo dve svetli diagonali.

Kotna vidljivost je normalna, brez večjih posebnosti, le pri gledanju s strani se barve in kontrast dokaj hitro popačijo.

Razmeroma ugodna cena in dobra opremljenost, vendar žal nekoliko preveliko barvno odstopanje.

Velikost: 22 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,84.

Cena: 330,00 EUR.

Za: Kakovost slike.

Proti: Barvna nepravilnost.

LG L226WT

22-palčni model L226WT se po tehničnih lastnostih kar krepko razlikuje od manjšega modela, saj so razlike marsikje zelo očitne. Največja razlika je pri deklariranem kontrastnem razmerju, ki je kar 3000 : 1, zelo dobri kotni vidljivosti 170/170 stopinj in nadvse nizkem odzivnem času dveh milisekund. Za nameček je monitor opremljen tudi z digitalnim vhodom.

Menuji so ostali povsem enaki, tako da so še vedno nekoliko nerodni, le menujske tipke so z zadnje strani premaknili na sprednjo in s tem olajšali delo z monitorjem. Poudarek so dali tudi samemu oblikovanju monitorja. Gumb za vklop je lepo oblikovan in na stojalu je svetleča plastika.

Kakovost slike je vidno napredovala, saj so barve silno žive, skorajda preveč fluorescentne, saj zna biti to pri zahtevnejši rabi moteče. Enakomernost osvetljenosti je zelo dobra, z manjšimi nepravilnostmi ob robovih, le kotna vidljivost je dokaj slaba, kljub visokim navedenim številkam. Slika namreč tudi z navadnega zornega kota ni povsem enakomerno vidna, ne glede na to, kako si monitor postavimo.

Lepo zmogljiv in kakovosten monitor po sorazmerno ugodni ceni, pod pogojem, da nas slaba kotna vidljivost ne moti tako zelo.

Velikost: 22 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,95.

Cena: 359,00 EUR.

Za: Kakovost slike.

Proti: Kotna vidljivost, pravilnost barv.

Mag BP2219W

Kitajsko podjetje Mag, ki prodira na trg s svojimi cenovno ugodnimi monitorji LCD, se je v svoji (ne tako obsežni) zbirki predstavilo z 22-palčnim monitorjem BP2219W.

Po tehničnih zmogljivostih ne izstopa iz povprečja, saj je s kontrastnim razmerjem 700 : 1 in kotno vidljivostjo 170/160 stopinj primerljiv z večino konkurenčnih monitorjev. Majhna posebnost BP2219W je v kar dveh analognih vhodih. Nekoliko čudna poteza, saj ni jasno, zakaj niso namesto drugega vgradili raje digitalni vhod.

Monitor je lepo oblikovan, srebrne barve in s kovinskim stojalom. Čeprav je stojalo kovinsko, težko nosi celotno težo monitorja in se ob pritiskanju menujskih tipk zelo maje. Uporabniški vmesnik na monitorju je inovativen in pregleden, brskanje po krožnih menujih pa otročje lahko.

Presenetila nas je kakovost slike, saj je že brez nastavitev zelo lepa, barve pa ravno prav žive in svetle. Po kalibraciji se je tudi izkazalo, da monitor dokaj pravilno prikazuje barve. Malce težav mu povzroča le analogni vhod, zaradi katerega je včasih rahlo opazno sneženje, ki ga ni moč uspešno odstraniti. Temu se pridruži še neenakomerna osvetlitev, saj so koti monitorja opazno temnejši.

Kotna vidljivost je srednje dobra, ker le stežka najdemo pravo mesto, od koder je celotna slika vidna enakomerno.

Resda ne gre za enega izmed najcenejših 22-palčnih monitorjev, vendar je cena za prikazano kakovost in dokaj barvno pravilno sliko precej ugodna.

Velikost: 22 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,68.

Cena: 334,73 EUR.

Za: Cena.

Proti: Enakomernost, priklop VGA.

Mirai DML-522W100

Drugi široki monitor LCD v ponudbi podjetja Mirai je velik 22 palcev in se že na pogled precej razlikuje od prej opisanega modela. Razlika ni le v videzu, temveč tudi v tehničnih lastnostih, saj so te v vseh pogledih vsaj nekoliko boljše. Tako si je DML-522W100 priboril klasično kontrastno razmerje 700 : 1 in nekoliko boljšo kotno vidljivost, ki je tokrat celih 170/160 stopinj. Poleg analognega priključka mu dela družbo še digitalni, za boljšo opremljenost pa so dodali še zvočnike.

Ti so sicer lepo skriti v zelo tankem ohišju. Monitor je namreč eden izmed najtanjših na testu, in to brez zunanjega napajalnika.

Obdržal je dobre lastnosti uporabniškega vmesnika, menujski gumbi pa so se premaknili na spodnjo stran. Zaradi majhnih mer ohišja so temu primerno majhni tudi gumbi; zaradi tega so ostri in ne najbolj prijetni za pritiskanje.

Nekoliko je napredovala tudi kakovost prikazane slike, saj tokrat ni preveč osvetljena. Barve so zelo žive in ne najbolj pravilne; to so pokazale tudi meritve. Kljub digitalnemu vhodu je bilo mogoče opaziti rahlo utripanje drobnih vzorcev na sliki. To zna biti za marsikoga moteče.

Osvetlitev je razmeroma enakomerna, z malce temnejšimi koti, ki jih opazimo pri monotono sivi podlagi.

Kotna vidljivost je sicer dosti boljša kot pri manjšem modelu, še vedno pa ni primerljiva z dražjimi modeli.

Med 22-palčnimi monitorji se DML-5522W100 sicer uvršča med cenejše, vendar je treba vzeti v zakup nekatere tehnične pomanjkljivosti.

Velikost: 22 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 2,36.

Cena: 334,73 EUR.

Za: Priklop DVI, cena.

Proti: Barvna nepravilnost.

NEC 2070WNX

NEC večinoma izdeluje napredne monitorje visoke kakovosti, namenjene predvsem najzahtevnejšim uporabnikom. Tega načela se 2070WNX ne drži najbolj, saj že s podatki na papirju lahko hitro ugotovimo, da s kontrastnim razmerjem 800 : 1 in kotno vidljivostjo 170/170 ne odstopa ravno od povprečja.

Poglavitna prednost v primerjavi s konkurenco je vsekakor bogata oprema 2070WNX. Monitor je mogoče nastavljati po višini, stojalo je vrtljivo, pogrešali smo sicer vrtenje monitorja - pivot, pa vendar nas je presenetil z različnimi dodatki, kot je na primer elegantno skrivanje kablov v stojalu monitorja ter razdelilnik USB.

Menujske tipke so nekaj posebnega, saj za brskanje po menujih uporablja miniaturno krmilno palico. V kombinaciji z lepo preglednimi menuji je rezultat zelo lahko in hitro nastavljanje.

Kakovost slike je na prvi pogled odlična, saj so barve lepo žive in pravilne. S tem pa se ne strinja merilnik, ki je pokazal izredno odstopanje, kljub večjemu številu meritev.

Prav tako se monitor odreže zelo slabo pri kotni vidljivosti, saj celotnega monitorja ni mogoče videti brez popačenj tudi v najbolj idealnem položaju monitorja. Vedno je del monitorja temnejši oz. na beli podlagi rdečkast. Osvetljenost je sicer zelo enakomerna, opaziti pa je tri svetlejše proge, ki so sicer vidne le pri monotoni podlagi.

Zelo bogato opremljen monitor, ki pa ima za svojo ceno nekoliko preveč napak.

Velikost: 20 palcev.

Posebnosti: USB.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 3,11.

Cena: 418 EUR.

Za: Opremljenost.

Proti: Barvna nepravilnost, cena.

NEC 20WGX2PRO

Nekoliko izboljšana različica je 20WGX2PRO, pri kateri so odpravljene skoraj vse napake prej opisanega 20-palčnega modela. Razen cene, seveda. ;)

Na videz gre za zelo podobna monitorja, le da je 20WGX2PRO tehnično dosti bolj zmogljiv. Prva opazna razlika je odlična kotna vidljivost, ki je tokrat maksimalnih 178/178 stopinj, druga pa je izboljšana svetlost s kar 470 cd/m2. Preostala oprema ostaja enaka, le da so mu odvzeli možnost nastavljanja po višini, dodali pa so mu svetlečo prevleko, ki je sicer videti zelo atraktivno, marsikdo pa se jo bo zaradi močnega odboja zelo branil.

Velik napredek je v kakovosti slike, saj so barve ravno prav žive in svetle, meritve pa so pokazale, da so tudi zelo točne. Monitor je zelo svetel, seveda pa je mogoče svetlost z nastavitvami tudi zmanjšati.

Odpravljena je bila tudi druga največja pomanjkljivost, saj tokrat ni nobenih težav s kotno vidljivostjo. Slika je lepo vidna s skorajda kateregakoli kota.

Le pri enakomernosti osvetlitve monitorja so še vedno vidne manjše nepravilnosti, ki so na sivi podlagi vidne kot temnejše navpične črte.

Vsekakor gre za najboljši 20-palčni monitor na preizkusu, ki pa ima seveda temu primerno ceno.

Velikost: 20 palcev.

Posebnosti: USB.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,04.

Cena: 579,00 EUR.

Za: Opremljenost, kakovost slike, kotna vidljivost.

Proti: Cena.

Philips 200WP7

20-palčni 200WP7 se poleg velikosti od manjšega Philipsovega modela razlikuje po bogatejši opremi in zmogljivosti. Tako so kontrastno razmerje povečali na kar 1000 : 1, pohvali pa se lahko tudi z zelo dobro kotno vidljivostjo, ki dosega maksimalno vrednost 178/178 stopinj.

Opazna razlika v primerjavi s prej opisanim modelom je vsekakor boljše, kovinsko stojalo, saj je monitorju mogoče poleg nagiba nastavljati tudi višino. Žal niso dodali možnosti vrtenja za 90 stopinj (pivot). Poleg stojala pa so dodali še razdelilnik USB, ki ponuja štiri priklope.

Uporabniški vmesnik na monitorju je z uvedbo dodatnih gumbov postal nekoliko bolj prijazen, ker so ti tokrat nekoliko bolje razporejeni.

Tudi barve so na prvi pogled bolj žive in dovolj svetle. Prav tako se zelo dobro odreže pri merjenju barvne pravilnosti, saj tu prekaša vse konkurenčne modele.

S kotno vidljivostjo prav tako nima težav, kajti slika je povsem lepo vidna s katerekoli strani. Tudi osvetljenost je precej enakomerna. Razen rahlo opaznih temnejših navpičnih prog na sivi podlagi monitor nima drugih nepravilnosti.

Ker gre za razmeroma zelo kakovosten in zmogljiv model, gre pričakovati tudi nekoliko višjo ceno.

Velikost: 20 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,47.

Cena: 429,40 EUR.

Za: Kotna vidljivost, kakovost slike.

Proti: Cena.

Prestigio P5200W

Prestigiov 20-palčni monitor P5200W uporablja bleščečo prevleko, ki se je bomo ravnokar navadili pri prenosnikih, pri navadnih monitorjih pa je prej nenavadna kot dobrodošla.

Tehnične lastnosti navajajo, da monitor ne izstopa iz povprečja. Z zelo slabo kotno vidljivostjo 135/135 stopinj vsekakor ne navdušuje. Tako kot pri manjšem Prestigiovem modelu bomo tudi tu našli poleg analognega še digitalni vhod ter vgrajene zvočnike.

Uporabniški vmesnik se nekoliko razlikuje od manjšega modela, res pa je, da je na voljo le skromen izbor nastavitev; tako nismo mogli niti nastavitvenega menuja prestaviti na rob zaslona, da bi uspešno opravili meritve.

Tokrat pri Prestigiu na srečo niso pretiravali s preosvetljeno sliko, zato so barve ravno prav žive in lepo svetle. Večje težave je imel merilnik, saj je bilo monitor zelo težko nastaviti.

Monitor je dokaj enakomerno osvetljen, opazni so temnejši robovi, še vedno pa je viden vzorec v bleščeči prevleki, kar postane opazno pri temnejših podlagah.

Kotna vidljivost sicer ni vzor drugim monitorjem, slika je enakomerno vidna le pod pravim kotom. No, takšno pomanjkljivost smo videli tudi pri dražjih konkurentih.

Cenovno zelo ugoden 20-palčni monitor z razmeroma dobro sliko, vendar se z bleščečo prevleko in slabo kotno vidljivostjo težko postavi ob bok konkurentom.

Velikost: 20 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 6,24.

Cena: 257,00 EUR.

Za: Cena, vhod DVI.

Proti: Bleščeča prevleka, barvna nepravilnost.

Samsung SyncMaster 206BW

Samsungov nekoliko večji in zmogljivejši model je 20-palčni Syncmaster 206BW. Z manjšim modelom sta si zelo podobna, na zunaj pa je razlika nadvse opazna. Lahko rečemo, da je 206BW vizualno najlepši izmed vseh monitorjev na testu, čeprav je taka oznaka seveda subjektivna. Okvir monitorja je narejen z zelo lepo svetlečo plastiko. Gumbi so lepo skriti in normalno dosegljivi, izstopa le srebrni gumb za vklop. Prava paša za oči, torej bi bilo dobro, ko bi bila tudi prikazana slika enake kakovosti.

Žal kaj hitro spoznamo, da je monitor po zmogljivostih le enak manjšemu modelu, razen da ima malo višje kontrastno razmerje, ki je tokrat kar 800 : 1. Omenimo lahko še zelo dober odzivni čas, le 2 milisekundi, res pa je, da odzivni čas pri profesionalni rabi monitorjev ni tako pomemben. Pogrešali smo še stojalo, nastavljivo po višini.

Tako kot pri manjšem modelu je tudi tokrat kakovost slike zelo dobra. Ravno prav žive in svetle barve dajejo dober vtis, žal pa se je pri merjenjih izkazalo, da gre za barvno zelo nepravilen monitor.

Kotna vidljivost je v mejah normale, saj je slika z normalnega kota povsem enakomerno vidna, opazimo pa lahko manjše nepravilnosti v osvetlitvi, na primer nekoliko temnejše robove, ki jih je moč opaziti le pri enakomernem ozadju.

Vsekakor gre za kakovosten monitor, ki delno opravičuje svojo ceno, vendar zaradi barvne nepravilnosti ni najbolj uporaben za profesionalne namene.

Velikost: 20 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 4,19.

Cena: 339,60 EUR.

Za: Lepo oblikovan, kakovost slike.

Proti: Barvna nepravilnost.

ViewSonic VG2230WM

ViewSonicovega 22-palčni model VG2230WM je precej močnejši od 19-palčnega modela. Razlika je lepo vidna že iz samih značilnosti in opreme, ki jo ponuja monitor.

Načeloma ViewSonic VG2230WM po tehničnih lastnostih ne izstopa iz povprečja konkurenčnih naprav. Pravzaprav je med njimi kar precejšnja podobnost. Tako ima kontrastno razmerje 700 : 1 in nekoliko boljšo kotno vidljivost 170/160 stopinj. Le pri svetlosti so tokrat nekoliko "varčevali", saj je le 280 cd/m2.

Opazna razlika je v sami opremi. Tako kot nekateri drugi konkurenti je tudi VG2230WM opremljen z zvočniki, ki so postavljeni spredaj. To je vidno kot mrežasti pas pod monitorjem. Je pa eden izmed redkih modelov, ki so nastavljivi po višini, premik, ki ga lahko naredi, pa je izredno velik. Prav tako ga je mogoče obračati, možnost zasuka za 90 stopinj pa bomo vendarle iskali zaman. Uporabniški vmesnik je sicer lepo pregleden, še vedno pa ostaja isti način upravljanja kot pri manjšem modelu, ki zahteva nekoliko več pozornosti.

Kakovost monitorja je zelo dobra. Slika ni presvetla in ne sije v oči, barve pa so kljub temu ravno prav žive. Izmerili smo dokaj dobro barvno pravilnost, še najboljšo v primerjavi z drugimi 22-palčnimi monitorji. Kotna vidljivost ne izstopa iz povprečja. Slika je z normalnega kota povsem enakomerno vidna, brez temnejših delov ob robu, s strani pa vendarle počasi začne pešati. Pohvaliti pa gre zelo enakomerno osvetlitev, saj razen rahlo temnejšega pasu ob robovih, ki je viden zgolj ob enakomerni sivi podlagi, drugih nepravilnost ni.

Vsa oprema in kakovost žal terjata precej višjo ceno kot pri konkurenčnih modelih.

Velikost: 22 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,53.

Cena: 440,82 EUR.

Za: Enakomerna osvetlitev, kakovost slike.

Proti: Neroden uporabniški vmesnik, cena.

24-palčni

Dell 2407WFP

Zmagovalca našega zadnjega velikega preizkusa monitorjev LCD je nadomestil nov, izpopolnjeni model 2407WFP. Na pogled je zelo podoben predhodniku, prav tako je ohranil marsikatere dobre lastnosti. Še vedno se lahko pohvali s kontrastnim razmerjem 1000 : 1, izjemno kotno vidljivostjo 178/178 stopinj in nekoliko manjšo svetilnostjo, ki je tokrat 450 cd/m2. Naj omenimo, da smo prejšnjemu modelu očitali preosvetljeno sliko, tokrat pa so to težavo odpravili.

24-palčni monitor je opremljen s številnimi dodatki. Tako bomo na levi strani našli bralnik pomnilniških kartic in dva vhoda USB, še druga dva pa se skrivata pod monitorjem. Prav tako je monitor mogoče nastaviti po višini in ga zavrteti (pivot). To je pri monitorjih tega cenovnega ranga skorajda obvezna oprema. Vsekakor tudi tokrat niso pozabili na video vhode širokega nabora, od SVHS pa do komponentnega, z možnostjo prikazovanja slike v sliki. Seveda je pri ločljivosti 1920 × 1200 pik video bolje gledati v majhnem okencu kakor pri polni ločljivosti.

Kakovost prikazane slike se od prejšnjega modela vsekakor ni poslabšala. Barve so ravno prav žive in razmeroma pravilne, pohvaliti gre odlično kotno vidljivost, saj je slika lepo vidna skorajda s katerekoli strani. Tudi enakomernost monitorja je odlična, ostro oko bi ob določenih pogojih opazilo tanko temnejšo navpično črto, ki pa vsekakor ne moti pri uporabi.

Zelo dober in razkošno opremljen monitor, ki se bo odlično obnesel tudi pri bolj profesionalni rabi.

Velikost: 24 palcev.

Posebnosti: Video vhodi, slika v sliki, pivot.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,46.

Cena: 958,80 EUR.

Za: Kakovost, oprema.

Proti: Odstopanje pri barvni pravilnosti.

LG L245WP

Dokaz, da LG izdeluje tudi zelo dobre izdelke, je vsekakor 24-palčni L245WP. Že sami podatki o monitorju nam dajo vedeti, da gre za enega izmed izdelkov, pri katerem niso varčevali pri kakovosti. Z realnim kontrastnim razmerjem 1000 : 1, zelo dobro kotno vidljivostjo 178/178 in tudi zelo močno svetlostjo 500 cd/m2 gre vsekakor pričakovati dobre rezultate.

Edini na testu namesto digitalnega vhoda DVI ponuja vmesnik HDMI, bolj priljubljen pri video napravah. Seveda zraven dobimo ustrezen kabel, ki ustreza priklopu DVI na grafičnih karticah. Tako kot Dellov 24-palčni monitor tudi LG ponuja video vhod le prek komponentnega priklopa in omogoča prikaz slike v sliki. Ne gre pozabiti tudi na dva priklopa USB s strani in dva s spodnjega dela monitorja, možnosti nastavljanja po višini ter vrtenje (pivot).

Menuji monitorja so prav LGjevsko nepregledni, z velikanskimi tipkami na monitorju pa se hitro izgubimo pri nastavljanju. Tudi same nastavitve so zelo omejene, še najbolj moti nezmožnost premikanja menujev po monitorju, kar znatno otežuje kalibracijo monitorja.

Slika je glede na zmogljivosti odlična, barve lepo žive in nadvse pravilne, izmerjeni rezultati o pravilnosti barv pa kažejo na to, da gre za enega izmed nadvse preciznih monitorjev. Pri sivih odtenkih se nekoliko vidijo napakice v enakomernosti osvetlitve, vendar je to povsem nemoteče. Kotna vidljivost je po pričakovanjih prav tako odlična.

Cenovno zelo ugoden in nadvse kakovosten monitor z odlično barvno pravilnostjo.

Velikost: 24 palcev.

Posebnosti: Video priklop, slika v sliki, 4 x USB.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 1,07.

Cena: 902,16 EUR.

Za: Barvna pravilnost, kakovost slike.

Proti: Omejene možnosti nastavljanja na menujih.

NEC 2690WUXi

Med najbolj napredne monitorje na testu se vsekakor uvršča NECov 26-palčni 2690WUXi. Zelo močno stojalo skrbi za to, da je monitor mogoče nastavljati po višini in zavrteti za 90 stopinj. Glede na tehnične lastnosti bi razen odlične kotne vidljivosti sicer težko rekli, da gre za napreden monitor, saj je kontrastno razmerje le 800 : 1, svetlost monitorja pa le 400 cd/m2. Vtis popravijo kar trije vhodi, dva digitalna in en analogni. Da gre za monitor, ki je namenjen predvsem profesionalni rabi, vidimo tudi po nadvse pestri možnosti raznih nastavitev, ki jih skoraj vsi drugi monitorji ne ponujajo, še manj pri izbranih digitalnih vhodih. Pri NECu pa lahko sliki spreminjamo od ostrine, položaja, barv do najbolj splošnih nastavitev, kot sta kontrast in svetlost. Obsežni menuji so nekoliko slabše pregledni, vendar takemu monitorju nastavitev tako ali tako ne spreminjamo vsak dan.

2690WUXi prikazuje nadvse kakovostno sliko. Barve so ravno prav žive in ne sijejo v oči, pa tudi sam monitor je dovolj svetel (kljub razmeroma majhni nazivni svetlosti). Odlično se je odrezal tudi pri meritvi barvne pravilnosti, saj je ta najboljša med vsemi monitorji na testu. Težav mu ne povzroča niti kotna vidljivost, ki je silno dobra; to je bilo tudi pričakovati. Enako je z enakomernostjo osvetlitve. Ostro oko na sivi podlagi sicer opazi nekoliko temnejšo navpično črto, vendar je ta povsem nemoteča.

Profesionalni monitor z zelo visoko ceno meri predvsem na najzahtevnejše uporabnike, katerih prav gotovo ne bo razočaral.

Velikost: 26 palcev.

Posebnosti: /.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 0,8.

Cena: 1470,00 EUR.

Za: Barvna pravilnost, kakovost.

Proti: Cena.

Samsung SyncMaster 275T

Samsungov SyncMaster 275T se uvršča med prave velikane med monitorji. 27-palčni model bi marsikdo raje uporabil za tv sprejemnik kot pa za računalniške namene. Pri taki velikosti se zdi ločljivost 1920 × 1200 že skoraj premalo. Zagotovo pa ga bodo veseli tisti, ki bi radi videli lepo povečano sliko.

SyncMaster je po pričakovanjih bogato opremljen, saj ponuja širok nabor vhodov, možnost prikaza slike v sliki ter štiri priklope USB. Monitor je sicer nastavljiv po višini, zaradi velikosti pa ga žal ne moremo zasukati za 90 stopinj (pivot).

Da gre za zelo zmogljiv model, je razvidno tudi iz samih številk, saj se lahko pohvali z zelo močno osvetlitvijo 500 cd/m2, dobrim kontrastnim razmerjem 1000 : 1 in seveda odlično kotno vidljivostjo maksimalnih 178/178 stopinj.

Kotna vidljivost se tudi v praksi izkaže za odlično, saj je slika lepo in enakomerno vidna tako pod pravim kotom kot tudi s strani. Glede na veliko površino je zelo kakovostno in enakomerno osvetljen, saj temnejših področij ali črt ni mogoče opaziti.

Drugim dobrim značilnostim se pridružuje še kakovost slike. Morda so barve nekoliko preveč žive in kar žarijo, pa vendar je mogoče z nastavitvami to tudi odpraviti, če bi bilo preveč moteče. Žal smo z meritvami pravilnosti barv ugotovili, da je kljub visokim zmogljivostim barvna pravilnost precej slaba.

Veliki monitorji imajo primerno visoko ceno. Vprašanje pa je, ali nam velikost monitorja res pomeni več kot barvna pravilnost, ki jo nekateri nekoliko manjši monitorji vsekakor zagotavljajo.

Velikost: 27 palcev.

Posebnosti: Slika v sliki, razdelilnik USB, video priklop.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 3,16.

Cena: 1410 EUR.

Za: Oprema, kakovost slike.

Proti: Barvna nepravilnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji