Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2012 | Teme: android

Šibkejši transformer

Asus je pri poimenovanju svojih tablic opustil oznako EEE, ki jo je uporabljal že od prvih mini prenosnikov. Tablice so zdaj del družine Transformer Pad in najšibkejšega člana smo dobili na preizkus.

Kot smo zapisali že pri preizkusu izvirnega Asus Transformer Prima, gre za eno redkih androidnih tablic, ki jih je mogoče priporočiti. Tako ne preseneča, da se je Asus odločil razširiti portfelj, to mu bo omogočilo zajeti tako višji kot nižji cenovni razred. V slednjega sodi Transformer Pad TF300. Področij, kjer je izdelovalec varčeval, je več.

Ko odpremo embalažo in preden se dotaknemo naprave, na prvi pogled ni razlik med Primom in TF300. Že prvi dotik pa razkrije, da je tristotica iz plastike. Razlika je precejšnja in jo lahko primerjamo s časom, ko je Apple prešel s plastičnih na aluminijaste Macbooke. Pri aluminijastem Primu ni upogibanja, ki ga je opaziti, če TF300 malo bolj čvrsto primemo v roko. Tudi gumbi so dosti slabši in ne dajejo enakega občutka kot tisti na Primu. Res je, da razlika na priloženem tipkovniškem delu ni tako opazna in so tipke enako dobre in lepo razporejene kot tiste na dražji različici. Razočarala pa je sledilna ploščica, ki ni bila tako odzivna, kot bi pričakovali, a zna to težavo odpraviti katera od poznejših programskih posodobitev. TF300 je tudi malce debelejša in težja naprava, a gre za tako majhne razlike, da se jih pri uporabi ne občuti.

Naslednje področje varčevanja, ki je obenem tudi najbolj moteče oziroma opazno, pa je izbira zaslona. Medtem ko gre še vedno za tehnologijo IPS LCD, ki kaže sliko pri ločljivosti 1280 × 800 pik, je vendarle razvidno, da ne gre za popolnoma enak zaslon. Slika ni tako ostra kot na "originalnem" Primu in pri neposredni primerjavi je bila razlika očitna. Pri tablicah je kakovost zaslona ena najpomembnejših komponent in škoda je, da so se v Asusu odločili varčevati ravno pri njej. To je ob prihodu novega iPada z retina zaslonom še toliko očitnejša pomanjkljivost. V drobovju še vedno domuje Tegra 3, le da štirijedrni procesor teče pri 1,2 GHz, to je menda za 0,1 GHz manj kot Prime. Podhranjenosti pri uporabi ni bilo, saj ima tablica enako količino pomnilnika (1 GB). Spet je na voljo en vhod USB na tipkovnici in mini HDMI ter prostor za kartico mikro SD na sami tablici. Varčevali so tako le še pri količini prostora, saj je TF300 na voljo le v 16 GB različici. Zdaj je tudi jasno, zakaj Prima ni mogoče kupiti v 16 GB različici, saj so pri Asusu najmanjšo zmogljivost rezervirali za tristotico.

Medtem ko sta prejšnja dva Transformerja prišla na trg z Androidom 3.x Honeycomb, je TF300 prva tablica v družini, ki jo vzamemo iz škatle z Androidom 4.x. Tako kot pri Primu gre za rahlo spremenjeno različico, ki pa ne odstopa drastično od golega Androida, kot si ga je zamislil Google. Gre predvsem za dodatke, kot je kazanje stanja v obeh baterijah in prikaz mišjega kazalca. Tu velja omeniti, da je za Transformerje že prišla prva posodobitev Androida 4.0. Asus očitno misli resno z vzdrževanjem programske opreme, saj je posodobitev po dobrih dveh mesecih izida Androida 4.0 dober znak.

Kako se vse to varčevanje pozna pri ceni, pa povedo naslednje številke, saj bo tablica stala 450 evrov, za kombinacijo s tipkovnico pa bo treba odšteti 560 evrov. Na voljo je še 3G različica, ki bo stala 670 evrov. Če omenjene cene primerjamo z Asus Transformerjem Prime, so tablico pocenili za okoli 100 evrov. A to se zdi premalo, če upoštevamo slabši zaslon in plastično izdelavo. Predvsem se cena ne zdi konkurenčna osnovnemu modelu Applovega iPada, ki stane približno enako in z zaslonom poseka vse Transformerje skupaj. Tako je do prihoda Transformerja Elite, ki bo zaslonu zvečal ločljivost, še vedno bolje kupiti prvotni Prime.

Za konec pa je treba ponoviti še mantro o androidnih tablicah, ki pravi, da aplikacije na Googlovem operacijskem sistemu niso kos tistim iz iOSa. Tisti, ki smo si omislili Transformer Prime ali katero od drugih androidnih tablic, smo to naredili predvsem zato, ker svoje elektronsko življenje praktično živimo v Googlovem ekosistemu in/ali zato, ker je kombinacija tablice s tipkovnico (ki tudi ima akumulator) odličen slepi potnik, ki se skrije v vsako potovalko. Če se prepoznate v prejšnjem stavku, je nakup smiseln, za vse druge pa naj bo najpomembneje to, da kakovost aplikacij ni razporejena enako kot na telefonih. Tam je Android vztrajno in počasi dosegel iOS. Tako gre za pošten boj, to vidite tudi v vsakomesečnem izpostavljanju aplikacij za oba sistema v Monitorju. Ko pa govorimo o tablicah, Android daje občutek, da bomo mantro o inferiornosti aplikacij na Googlovi strani ponavljali še kar nekaj časa.

Asus Transformer Pad TF300

Tablica s tipkovnico.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 449,90 EUR sama tablica, 560 EUR s tipkovnico, 670 EUR - 3G različica.

Za: Cena.

Proti: Preveč cenena izdelava.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji