Objavljeno: 17.5.2005 11:46 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Maj 2005 | Teme: backup

Shrani zdaj!

Na varnostno shranjevanje datotek, ki vsak dan nastajajo v naših domačih računalnikih, večinoma pomislimo šele takrat, ko se nam pokvari računalnik ali, še huje, odpove disk, saj to največkrat pomeni izgubo podatkov.

BackupNow 4 Deluxe Suite je sestavljen iz dveh programov za varnostno shranjevanje in obnovitev podatkov. NTI Backup Now! 4 poskrbi za varnostno shranjevanje datotek na praktično vse vrste nosilcev: CD-RW, DVD +/-RW, DVD +/-R, zunanje diske USB, na krajevne in omrežne diske ter - za tiste z malce hitrejšim dostopom do interneta - tudi na FTP strežnike. Slednja možnost je pri tovrstnih programih bolj izjema kot pravilo. Drugi program, NTI Drive Backup! 4, pa je namenjen izdelovanju podob (image) diskov.

Uporabniški vmesnik, ki je skupen obema programoma, je pisan na kožo uporabnikom, ki se nočejo prebijati čez gore nastavitev. Takó shranjevanje kot obnovitev podatkov sta izvedena v treh preprostih korakih, brez odvečnih možnosti, ki bi begale manj vešče uporabnike. Med preizkušanjem programov nismo imeli nobenih težav, arhiviranje in obnavljanje je teklo gladko in zanesljivo.

Ker so lahko arhivske datoteke tudi precej velike in lahko kmalu presežejo zmogljivost DVDjev, so v delovanje obeh programov vključili tudi tako imenovano povezovanje diskov ("disk spanning"), ki omogoča, da se veliki arhivi porazdelijo na več nosilcev. Pravzaprav se uporabniku s tem niti ni treba ukvarjati, saj programa poskrbita, da vse teče avtomatsko, in nas opozorita, ko je treba vstaviti prazen disk.

Domišljen uporabniški vmesnik programa BackUp Now! 4

V BackupNow imamo na voljo tri glavna opravila: varnostno shranjevanje, obnovitev in primerjavo arhiva z izvirnim mestom datotek. Ustvarjanje novega arhiva je resnično preprosto. V prvem koraku izberemo, kaj bomo arhivirali. Izbiramo lahko med možnostma "my folders", kjer določimo datoteke oz. mape, ki jih bomo arhivirali, ter za mnoge najpomembnejša "my profile", kjer se BackupNow še enkrat izkaže, saj lahko arhiviramo elektronsko pošto v programih Outlook ali Outlook express, adresar, celotno namizje, priljubljene povezave ter pisave. Tako se nam ni treba ukvarjati s tem, kam se ti podatki na disku dejansko zapisujejo, saj jih zna BackupNow spretno arhivirati in obnoviti. V drugem koraku določimo, kam bomo varnostni arhiv zapisali. Kot že omenjeno, so nam na voljo nosilci CD/DVD, krajevni ali omrežni diski ali strežnik FTP. V zadnjem koraku še izberemo, za kakšen tip arhiviranja gre, torej za vse izbrane datoteke ali samo za nove in spremenjene datoteke. V dodatnih možnostih lahko nastavimo še stiskanje podatkov, s katerim precej zmanjšamo velikost arhivske datoteke, ter jo zaščitimo z geslom. Preostane nam le še, da pritisnemo na start in arhiviranje se začne. To lahko tudi avtomatiziramo in določimo urnik dnevnih, tedenskih ali mesečnih arhiviranj.

Zelo podoben in hiter (v treh korakih) je tudi proces obnovitve podatkov. Izberemo arhiv, iz katerega bomo obnavljali, kam bomo obnovili (na izvirno lokacijo ali kam drugam) ter kako bomo obnovili (ne prepiši že obstoječih datotek, prepiši le, če so v arhivu novejše, vedno prepiši datoteke). Primerjanje arhiva z izvirno lokacijo je tretja možnost programa. Rezultat primerjave je poročilo, v katerem so navedene vse razlike med arhivom in izvirno lokacijo.

Drugi program v zbirki NTI DriveBackup 4 prav tako pozna tri opravila: ustvarjanje zasilnega zagonskega CD/DVD nosilca (možno je tudi, da naredimo arhiv na drug zagonski disk), ustvarjanje rezervne podobe diska ter obnovitev diskov iz take podobe. Način dela je enak kot pri BackupNow. Čeprav je obnovitev diska malce bolj delikatno opravilo, DriveBackup poskrbi, da se uporabnik že ob ustvarjanju arhiva otrese nepotrebnega strahu. Če smo si ustvarili zasilni zagonski nosilec, je pri obnovitvi diska dovolj le, da vstavimo prvi nosilec iz morebitnega niza in z njega zaženemo računalnik. Ta se zbudi v sicer precej okrnjeni različici grafičnega okolja, vendar zadostuje, da v njem teče DriveBackup. Nato lahko prek dveh enostavnih korakov obnovimo disk.

NTI BackupNow! 4 Deluxe Suite

Kaj: Zbirka programov za varnostno shranjevanje datotek in izdelavo celostnih podob diskov.

Izdeluje: NewTech Infosystems, www.ntius.com.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Cena: Različica v škatli: 80 dolarjev + poštni stroški; iz spleta: 70 dolarjev.

Za: Zanesljivost pri uporabi, arhiviranje Outlook in Outlook Express e-pošte, domišljen in preprost uporabniški vmesnik, cena.

Proti: Namenjen le domači in manj zahtevni rabi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji