Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2017

Sferični posnetek

Samsung je konec lanskega leta predstavili kamero za zajem 360-stopinjskega videa, po komaj pol leta pa smo v laboratorij že dobili njeno nadgradnjo.

Kamera se še vedno imenuje preprosto le Samsung Gear 360. Kot rečeno, je namenjena zajemu videa v 360 stopinjah. Tega lahko naložimo v splet ali pa si ga ogledujemo na različnih očalih za navidezno resničnost. Med cenejšimi takimi napravami je Samsungov dodatek GearVR, namenjen rabi v navezi z zmogljivejšimi telefoni te znamke.

Majhna kamera se od predhodnice še najočitneje razlikuje po ohišju, to je po novem dobilo majhno držalo na spodnji strani. Prvotna kamera (preizkusili smo jo v novembrski številki) je bila v obliki manjše žoge, zaradi česar je v kadru praviloma dominirala tudi naša roka, s katero smo kamero držali. Praktično nujna je bila uporaba stativa, tudi kak zelo majhen je že zadostoval. Te težave so sicer še vedno prisotne, a bistveno manj kot prej. Na spodnji strani majhnega ročaja je zdaj še vrvica z obročkom, s katerim lahko kamero postavimo na kako ravno površino.

Drugo je praktično enako kot pri predhodnici. Na sprednji in zadnji strani je po en objektiv z pripadajočim tipalom, vsak od njiju pokriva polovico krogle. Tipala so ostala povsem enaka kot pri predhodnici, še vedno lahko izberemo zajem z obema, torej za pravi 360-stopinjski posnetek, ali le zajem z enim, za polovico tega. Spredaj imamo tipko za začetek snemanja, pod njo je še majhen zaslon stanja, ki nam kaže trenutno stanje (denimo preostali prostor na kartici MicroSD). Na strani kamere najdemo še par tipk za sprehajanje po omejenem meniju – vsekakor je enostavnejša raba prek Samsungove aplikacije za pametne telefone (kamera se poveže preko Bluetootha) – kamera je združljiva z novejšimi Samsungovimi napravami in z napravami iOS, ne pa tudi z drugimi Androidi.

Kamera je nadvse enostavna za uporabo (primer videa si lahko ogledate na našem kanalu YouTube), več težav smo imeli z ogledom samega videa. Z nekaj ukvarjanja smo si video lahko ogledali v VLC 3.0.0., a le v 32-bitni različici, v 64-bitni ni delovalo. Za prenos v YouTube je bilo treba video spustiti še čez program Spatial Media Metadata Injector, ki je brezplačen in ga najdemo v spletu. Prikaz v Facebooku deluje brez težav.

Glavna težava te kamere je razmeroma visoka cena. Priznamo, da si ne predstavljamo, kdo bi bil pripravljen plačati 250 evrov za to napravo, ki je sicer zabavna, a se je večina uporabnikov tudi hitro naveliča. 360-stopinjski video je resda zanimiv in zabaven, a le prvih nekajkrat, na dolgi rok pa le, če se res pogosto ukvarjamo s kakimi adrenalinskimi športi, torej živimo v videih, na katerih se bohotijo napisi GoPro.

Samsung Gear 360 2017

Kamera za zajem 360-stopinjskih posnetkov.

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 249 EUR.

Za: Enostavnost rabe, velikost in oblika, trpežnost ohišja.

Proti: Cena, vezava na Samsungove in Applove naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji