Objavljeno: 4.7.2005 10:17 | Avtor: Krištof Oštir | Monitor Julij 2005

Sestavljanka za zemljevide

Gibanje je bilo vedno ena od pomembnejših dejavnosti človeka, vendar pa danes potujemo veliko več kakor naši predniki. Razdalje našega delovanja so se je v generaciji ali dveh kar nekajkrat povečale. Potujemo v druge države in na druge celine, a še vedno največ poti opravimo v svoji (bližnji) okolici.

Kakovostni zemljevidi, namenjeni splošni rabi ali posameznim skupinam uporabnikov, so bili vedno pomembni in videti je, da se bo njihov pomen le še povečeval. V nekaj letih bomo priča tudi velikanski spremembi tako samega nosilca kakor tudi stopnje interakcije med uporabnikom in karto. Poceni sprejemniki signalov globalnega pozicioniranja ter zmogljive mobilne naprave, kot so ročni računalniki in telefoni, bodo spremenili naša potovanja in skorajda onemogočili poti v neznano.

Uporabnike kart naslednjih generacij ne bo več zanimalo, kje dobiti zemljevid, kdo ga prodaja in kdo izdeluje. Potrebovali bodo le pravilno orodje in "ves svet bodo imeli na dlani". Tako imenovani spletni geografski informacijski sistemi že ponujajo prilagojene karte, pa tudi načrtovanje in analize prek interneta. Eden od znanilcev sprememb pa je tudi prenovljeni Interaktivni atlas Slovenije, ki v svoji najnovejši izdaji nosi oznako sestavljanka. Izdelek so razvili v podjetju Globalvision, založila pa ga je Mladinska knjiga Založba. Sestavljanka je temeljita nadgradnja in dopolnitev prejšnjih različic Interaktivnega atlasa Slovenije, ki jih popotniki po Sloveniji uporabljajo že skoraj desetletje.

Novi atlas je zasnovan na tehnologiji, ki so jo avtorji poimenovali Puzzle (od tod tudi oznaka sestavljanka). Njena osnova je enostaven pregledovalnik (na voljo je v slovenščini in angleščini), ki pa pravo vrednost dobi šele, ko ga dopolnimo s primernimi podatki. V osnovni različici programa, ki jo lahko kupimo za zmernih 4900 tolarjev, gre za slikovno karto Slovenije z opisi (159 jih je), slikami (153) in povezavami ter zemljevid Slovenije v merilu 1 : 250.000 s kazalom podatkov. Ob aktivaciji programa dobimo še možnost (brezplačnega) prenosa dodatne zbirke, trenutno so na voljo občine, pregledna karta v merilu 1 : 1.000.000 in satelitski posnetek s pripadajočo rabo tal. Osnovna karta je torej manj natančna kakor v prejšnjih različicah programa, ki so vsebovale med popotniki priljubljeni atlas Slovenije v merilu 1 : 50.000. Lastniki slednjega lahko s posebno brezplačno povezovalno komponento v sestavljanki uporabljajo tudi obstoječe podatke.

Program za svoje delovanje potrebuje Firebird, relacijsko podatkovno zbirko, ki omogoča uporabo orodij standarda ANSI SQL-99 na različnih operacijskih sistemih. Slednja se namesti samodejno in se kot storitev zažene ob zagonu računalnika, torej ne glede na to, ali atlas uporabljamo ali ne. Zadeva ne obremenjuje delovanja računalnika, zavzame pa kar 5 MB pomnilnika.

Sam program je relativno enostaven in hiter, še najbolj moti uporabniški vmesnik, ki ne sledi okenskim standardom. Možne so klasične operacije z digitalnimi kartami, kot je recimo premikanje in zumiranje, pri čemer pa lahko povečujemo ali zmanjšujemo pogled le po korakih in ne recimo z izborom območja na sliki. Atlas dovoljuje preklop med različnimi kartami, žal pa te ne morejo biti prikazane hkrati, recimo delno prosojno, poleg tega pa se pri preklopu ne ohrani območje opazovanja. Od "naprednejših" orodij je na voljo merjenje razdalj, ki omogoča določanje oddaljenosti in azimutov med točkami ter prikaz skupne razdalje. Poleg tega lahko poljubni točki v prostoru prilepimo nalepko oziroma opomnik, recimo dobra gostilna, lep pogled ali luknjasta cesta. Zanimiv je tudi prenos trenutne slike zaslona v program Microsoft Paint (Slikar), ki pa bi deloval precej resneje s shranjevanjem v kakega od običajnih zapisov slikovnih datotek (slika se shrani v datoteko bmp). Kot dodatek je na voljo tudi deset prostorskih slik, ki jih je izdelal Boštjan Burger (www.burger.si).

Osnovno različico atlasa lahko dopolnimo z novimi podatki, ki omogočajo tudi "naprednejše" analize, trenutno sta na voljo preprosti model višin (njegova ločljivost je 100 m) in orodje za povezavo s sistemom globalnega pozicioniranja (GPS). Prvi omogoča prikaze višinskih profilov, drugi pa samodejni prenos in prikaz točk s sprejemnika GPS. Orodna vrstica programa omogoča delo s sloji, premikanje, iskanje po kazalu zemljevida, tiskanje ter skok na določeno lokacijo. Sloji so skupine podatkov, ki jih lahko prikazujemo na kartah, jim dodajamo različne simbole, spreminjamo vrstni red in podobno. Žal lahko uporabljamo le že pripravljene podatke in ne moremo recimo vključiti svojih (geolociranih) podatkov.

Slikovna karta vsebuje opise zanimivih krajev skupaj s spletnimi povezavami.

Pomemben del programa je spletna stran www.kje.si, kjer so poleg posodobitev programa, pomoči in sistema, ki skrbi za aktivacijo, na voljo dodatni podatkovni nabori. Teh naj bi bilo iz meseca v mesec več, poleg že omenjenih je trenutno zanimiva še karta v merilu 1 : 25.000. To pa je zaenkrat tudi vse. Programu se kronično pozna pomanjkanje dobrih in razpoložljivih prostorskih podatkov za Slovenijo. Človek namreč ne vidi pravega razloga za nakup karte v merilu ena proti milijon, če ima že na voljo dvestopetdesettisočko. Satelitski posnetki, ki jih je mogoče kupiti, so sicer zanimivi, a črnobeli in v slabi ločljivosti, vsaj glede na senzor s katerim so bili zajeti. Ob dejstvu, da so na voljo za naše ozemlje (pravzaprav za ves svet) brezplačni posnetki uporabljenega satelita Landsat (Global Land Cover Facility, glcf.umiacs.umd.edu), je to naravnost nerazumljivo. Če ne prej, bo sestavljanka dobila pravi zemljevid po izidu prenovljene izdaje "klasičnega" atlasa, ki bo izšla jeseni letos. Precejšnja pomanjkljivost programa je tudi nezmožnost dodajanja lastnih podatkov (datotek v katerem od splošno razširjenih zapisov) in uporabe vektorskih slojev - trenutno razpoložljive karte so namreč vse rastrske.

Interaktivni atlas Slovenije - sestavljanka je enostaven pregledovalnik zemljevidov, ki omogoča večino stvari, ki jih potrebuje povprečen uporabnik. Njegova imenitna lastnost je modularna zgradba, ki omogoča dodajanje novih (a le že pripravljenih) komponent. Program lepo dopolnjuje spletna stran, www.kje.si, ki za zmerno ceno (nekaj tisočakov) vsebuje dodatne zemljevide. Ena od manj prijetnih zadev je silno zapletena aktivacija programa in komponent (brez nje je program praktično neuporaben). Avtorji bi energijo, porabljeno za razvoj slednje, koristneje uporabili za pripravo dodatnih podatkov in orodij, recimo za uvoz podatkov. Z večjo odprtostjo bi pridobili vsi, saj bi bilo mogoče v spletu dobiti več podatkov, kar bi povečalo uporabnost izdelka. Kljub temu je sestavljanka primeren nakup za vse, ki radi in veliko potujejo. Slabih pet tisoč tolarjev, kolikor program velja, je namreč enako kot stane boljša večerja ali polovica rezervoarja goriva.

Interaktivni atlas Slovenije - sestavljanka

Kaj: Program za prikaz in osnovne operacije z zemljevidi.

Zahteve: Windows 98 SE, ME, 2000 ali XP, 256 MB pomnilnika, 100 MB prostora na disku, 32-bitna grafična kartica, ločljivost zaslona najmanj 800 × 600 pik.

Izdeluje: Globalvision, www.globalvision.si, www.kje.si.

Prodaja: Mladinska knjiga Založba, www.mladinska.com.

Cena: 4900 tolarjev.

Za: Enostavna uporaba, modularna zgradba, cena.

Proti: Zapleten sistem aktivacije, pomanjkanje podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji