Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor November 2015

Še vroči kolaček

V začetku oktobra smo dočakali novo večjo prenovo Androida, najbolj priljubljenega operacijskega sistema na svetu. Tokrat so poglavitne spremembe predvsem pod pokrovom, saj Google navzven le še bolj utrjuje prvine snovnega oblikovanja (material design).

Raba »Now on tap« pri (z leve na desno): branju e-pošte urednika o tem članku, članka o Androidu v spletu Monitorja ter tujega članka.

 Raba »Now on tap« pri (z leve na desno): branju e-pošte urednika o tem članku, članka o Androidu v spletu Monitorja ter tujega članka.

Kot je zadnja leta v navadi, nas jeseni Google razveseli z novimi napravami Nexus, ki jih pospremi tudi s prenovljenim sistemom Android. Letos smo dočakali že šesto generacijo, ki so jo razvijalci lahko spoznavali že kar nekaj časa prek posebnih sistemskih slik (»ROMov«). Nadgradnjo lahko izvedemo sami, če imamo odklenjeno sodobnejšo napravo Nexus (5, 6, 7/2013, 9 in Player), za druge lastnike takih Nexusov pa so že nared samodejne brezžične nadgradnje (OTA). Android 6 »Marshmallow« bo že naložen v novih telefonih Nexus: 5X in 6P ter tablici Chromebook Pixel.

Po zadnji oblikovni prenovi s snovnim oblikovanjem (material design) v petici    šestica ne prinaša večjih osvežitev v tem smislu, izgubili so se celo eksperimenti iz razvojnih različic (temna téma, ležeč prikaz zaganjalnika, več oken), se pa precej spreminja pod pokrovom, predvsem v želji po enostavnejši in varnejši rabi ter še učinkovitejšem upravljanju energije.

Varnost

Android 6 prinaša uradno podporo prepoznavanju prstnih odtisov (Samsungove rešitve iz telefonov Galaxy S5 in S6 niso standardne). Žal pa za to potrebujemo tudi ustrezno strojno opremo. Ker smo preizkus opravili na napravi Nexus 5, tega žal nismo mogli preveriti. Nexusa 5X in 6P po trditvah kolegov iz tujine ponujata učinkovito tipalo, ki prste prepozna hitro in varno. Tako je Google končno ujel priključek z Applom in skupaj z novim programom Android Pay ponudil ključno rešitev za morebitni prodor elektronskega plačevanja s telefoni.

Razvijalci so bili deležni delovne različice novega Androida predvsem zato, da bi prilagodili svoje programe. Zanje zelo pomembna novost je prenovljen sistem pravic, ki pa terja določene prilagoditve aplikacij. Te v šestici namreč ne sprašujejo več po dovoljenjih ob namestitvi, temveč šele v trenutku, ko določeno storitev potrebujejo. Tako je uporabnik precej bolj varen. Hkrati je mogoče določene aplikacije omejiti tudi po namestitvi, saj imamo v nastavitvah zdaj za vsako aplikacijo tudi sklop urejanja njenih pravic, združenih v pregledne skupine. Žal bo trajalo, da se prilagodijo vse aplikacije. Tudi Googlu še ni uspelo opraviti vseh prilagoditev v lastnih, sistemu dodanih programih.

Za večji občutek varnosti skrbi tudi nov podatek pri informacijah o napravi. Tu po novem najdemo datum zadnje varnostne posodobitve. Ta lahko pride s sistemsko nadgradnjo OTA ali pa gre za tiho nadgradnjo, ki jo opravi storitev Play Services. Tako bomo bolj informirani o odprtih grožnjah, ki jim je naša naprava lahko izpostavljena.

Android 6 ponuja samodejno shranjevanje nastavitev vseh programov v oblaku. Nadziramo ga z aplikacijo Drive.

 Android 6 ponuja samodejno shranjevanje nastavitev vseh programov v oblaku. Nadziramo ga z aplikacijo Drive.

Android 6 prinaša uporabnikom še eno zanimivo možnost – samodejno shranjevanje nastavitev. Sistem je določene nastavitve shranjeval že prej, zdaj pa je ta možnost samodejna in uporablja prostor v Google Drive, ki pa se ne odšteva od naše kvote. Samodejno se shranjuje do 25 MB podatkov po aplikaciji, kar je za veliko večino dovolj. Samodejno shranjevanje se izvaja vsakih 24 ur, kadar je naprava priklopljena na napajanje, miruje in ima povezljivost WiFi. Podatki se ob shranjevanju šifrirajo. Shranjene nastavitve programov lahko preverimo z aplikacijo Drive, a same datoteke niso vidne. Če napravo zamenjamo ali ponastavimo, se zdaj po prijavi z Googlovim računom ne bodo obnovile samo namestitve programov, temveč tudi njihove zadnje nastavitve (npr. zadnji klici, uporabniške nastavitve ali končane stopnje igric).

Vztrajnost in pamet

Avtonomnost baterije je težava vseh pametnih telefonov in vsaka prenova sistema prinese kakšno novotarijo, ki naj bi prinesla daljši čas rabe brez napajanja. Android 6 ponuja nov režim dremanja (doze), ki povsem uspava sicer aktivne aplikacije, ko se zaslon ugasne in ni zaznati premikanja. Tako se predvsem podaljša čas pripravljenosti. Spet pa bodo morali razvijalci posodobiti svoje programe, saj bodo zgolj z izborom bolj zaspanega načina obveščanja zares izkoristili potencial dremeža, saj drugače vsako prejeto obvestilo (notification) napravo prebudi.

Pregled porabe energije v nastavitvah je zdaj izpopolnjen tudi s podrobno statistiko za vsako aplikacijo. Tako lažje najdemo požrešneže, ki jih v določeni meri kroti že novi Android, prevelika poraba pa je lahko tudi jasen signal, da se kateri od aplikacij celo dokončno odrečemo. Poleg spremljanja porabe lahko podrobno spremljamo tudi porabo pomnilnika. Prevelika sla po njem je prav tako razlog za temeljit premislek, ali velja aplikacijo morda odstraniti, saj nam takšna upočasnjuje celoten sistem.

Znova prevedene aplikacije za šestico lahko izkoristijo tudi učinkovitejši način izbiranja besedila. Še vedno ga aktiviramo z dolgim pritiskom. V označevanju naprej samodejno označuje celotne besede, kasneje se lahko vrnemo nazaj do znaka natančno. Obenem se nad označenim besedilom takoj prikaže minimalistična orodjarna, ki poleg operacij za delo z odložiščem lahko ponuja tudi dodatne storitve, odvisno od potreb aplikacije (npr. »deli na družabnih omrežjih«). Še več, v orodjarno se lahko vklopijo drugi programi. Tak je že Googlov Prevajalnik, ki ponuja takojšnje prevajanje izbranega besedila. Reč npr. že deluje v posodobljenem Twitterju, v zadnjem brskalniku Chrome pa še ne.

Po mnenju Googla je ključna novotarija za uporabnike sistema nadgradnja sistema Google Now, poimenovana »Now on tap«. Če razvijalci Googlu omogočijo indeksiranje aplikacije, bodo uporabniki z dolgim pritiskom na tipko domov lahko priklicali kontekstno občutljivega pomočnika, ki nam zna sam po sebi že danes npr. povedati, kje smo nazadnje parkirali avto. Nadgradnja s takojšnjimi, kontekstualnimi nasveti »on tap« pa ima skoraj neomejen potencial. Pri tem seveda uporabi prav vse, kar ve o nas, naši napravi in programu, ki ga uporabljamo. Najboljše rezultate daje z vsebino v angleščini, tu pa tam pa se nekako znajde tudi pri nas, o čemer še najbolj priča slika. Menda se pri Googlu s storitvijo »on tap« ukvarjajo najboljši strokovnjaki s področja strojnega učenja in zna biti, da nas bodo nove zmožnosti v prihodnosti še bolj presunile. Seveda pa je cena za to še nekaj več izgube zasebnosti. Ali gre za tako kakovostno storitev, da smo se zasebnosti pripravljeni odreči še malo bolj, bo moral presoditi vsak zase.

Glede na to, da se Android oblikovno kaj dosti ni prenavljal, je tudi v sistemu skrita igrica, klon Flappy Birda, ostala praktično enaka, le sladice, ki nas ovirajo, so zdaj sladkorne penice. Na koncu lahko zapišemo, da je Android 6 dobrodošla in korenita prenova, ki pa veliko dela prepušča razvijalcem aplikacij. Če ti novosti in izboljšav ne bodo sprejeli ali jih celo neustrezno uporabili, bodo njihovi potenciali povsem izgubljeni. Ob tem pa seveda ne gre pozabiti, da starejše naprave, ki niso Nexusi, uradne podpore Androidu 6 morda sploh ne bodo dočakale.

Kot z vsako različico x.0 je tudi z novim Androidom pričakovati določene porodne težave. Nekateri uporabniki že javljajo, da na telefonu Nexus 5 tipalo bližine (proximity) ne deluje pravilno.

Android  

6.0 (»Marshmallow«)

Operacijski sistem za mobilne naprave.

Kdo: Google.

Kje: android.com

Na voljo: Trenutno kot nadgradnja za naprave Nexus, že naložen v modele 5X in 6P.

X    Izboljšave pod pokrovom.

Z    Precej novotarij morajo podpreti razvijalci aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji