Objavljeno: 26.4.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2016

Še več akcije

Akcijske kamere so bile zadnja leta prodajna uspešnica, a naj bi prodaja počasi usihala. Sony je v začetku leta predstavil nov model, ki je majhna, a koristna nadgradnja predhodnika.

Sonyjeve akcijske kamere preizkušamo že dolgo, saj so edina resna alternativa znanim kameram GoPro. Na zadnjem preizkusu smo bili nad Sonyjevim modelom HDR-AS200 zaradi stabilizacije slike bolj navdušeni kot nad konkurenčnim GoProjem, novi model HDR-AS50 pa prinaša še nekaj manjših izboljšav. Oznaka 'R' v imenu sicer nakazuje na paket, ki zajema tudi daljinski upravljalnik.

Ohišje je na splošno zelo podobno, nekoliko podolgovato, a zelo majhno in lahko. Nas je v primerjavi s predhodnikom navdušilo z malenkostjo, konkretno s tem, da je spodnja stran zdaj povsem ravna, prej pa je bila zaobljena. Tako lahko zdaj kamera stoji na ravni površini, prej pa ni mogla. Obenem je spodaj povsem klasični navoj za montažo na stojala – pri predhodnikih (in GoProju) moramo to dokupiti.

Nekoliko so prenovili tudi osnovne menuje, ki jih upravljamo na majhnem, črno-belem zaslonu na strani kamere. To lahko še vedno počnemo tudi na daljinskem upravljalniku, ki ga kot uro nosimo na zapestju. Ta ima po novem celo majhen barvni zaslon, po pravici povedano, pa nam je še vedno najudobnejše upravljanje prek telefona. Je pa novi daljinski upravljalnik nadvse uporaben, sploh za tiste, ki se ukvarjajo z vodnimi športi.

Po Sonyjevih besedah so nekoliko izboljšali objektiv in tipalo, a so razlike glede na predhodnike razmeroma majhne. Še vedno je video zelo dobre kakovosti, po našem mnenju celo nekoliko boljši od GoProjevega. Kamera zajema video ločljivosti FullHD (1920 × 1080) pri največ 60 slikah na sekundo (seveda lahko nastavimo tudi manj), spozna se tudi na posnetke »time-lapse« pri ločljivosti 4K. Fotografije lahko zajema z 11 milijoni pik. Seveda ima vgrajeno tudi optično stabilizacijo slike, ki je koristna pri manjših tresljajih, pri večjih (vožnja z gorskim kolesom) pa si z njo težko bistveno pomagamo.

Sony ima v prodajnem programu tudi akcijsko kamero, ki zajema pravi video 4K (model FDR-X1000V), a menimo, da je za veliko večino uporabnikov FullHD še vedno povsem dovolj kakovosten (in bo še nekaj let). Pri HDR-AS50R dobimo v kompletu poleg kamere še omenjeni daljinec in vodotesno ohišje, ki zmore potop do šestdeset metrov.

V uvodu smo omenili, da gre akcijskim kameram v zadnjem času nekoliko slabše. Prodajne številke sicer niso znane, a so iz GoProja pred kratkim sporočili, da bodo opustili prodajo vstopnih modelov. Pri tem menimo, da so pri Sonyju nekoliko v prednosti, saj se ukvarjajo z bistveno več področji kot GoPro in imajo tako večje možnosti za razvoj in nižanje stroškov (denimo s fotografskimi tipali, pri čemer so vodilni na svetu). Nova HDR-AS50 je torej solidna kamera, ki prinaša še nekaj izboljšav glede na predhodnika.

Sony HDR-AS50R

Prodaja: www.sony.si.

Cena: Cena: 219 EUR (kamera), 150 EUR (daljinec).

Za    Velikost in cena, stabilizacija slike, daljinec.

Proti    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji