Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2017

SAS Analytics Experience

Amsterdam je gostil letošnjo evropsko konferenco Analytics Experience.

Družba SAS je na njej napovedala novo različico podatkovno-analitične platforme SAS Viya, ki prinaša vrsto tehnoloških novosti, med njimi so najpomembnejše tehnologije strojnega in globokega učenja in vzporedno obdelovanje podatkov ob pomoči grafičnih procesorjev. Vgrajena umetna pamet in še boljši izkoristki računske moči bodo podjetjem omogočili pretočno analitiko v realnem času. Z novimi algoritmi in uporabniškimi vmesniki ter naprednimi orodji za analize in poročila opremljena SAS Viya prihaja na trg decembra, razširjen nabor podprtih programskih jezikov pa bo še zmanjšal prepad med oddelkom IT in poslovnimi uporabniki.

»Avtomatizacija, povezljivost, umetna inteligenca in internet stvari so poskrbeli, da danes svet drvi v gospodarstvo analitike. Pretočna analitika, vizualna analitika in vizualna statistika so rešitve, ki bodo našim strankam, uporabnicam platforme Viya, pomagale do novih razsežnosti poslovanja. Naš razvojni oddelek dokazuje, da 40 let izkušenj in znanja pomeni zares veliko, inovacij nam zlepa ne bo zmanjkalo,« je udeležence dogodka nagovoril Oliver Schabenberger, tehnični direktor družbe SAS.

Kakovostne poslovne odločitve, podprte s podatki in analitiko, so namreč nujne, če naj podjetja ostanejo v prednosti pred konkurenco. Na dogodku Analytics Experience so si udeleženci lahko ogledali vrsto najboljših praks s posameznih poslovnih področij, kjer so finančne ustanove, proizvodna podjetja in ponudniki storitev kazali, kaj vse je mogoče doseči z napredno analitiko.

Večino udeležencev pa so povsem osupnili primeri, ko je analitika uporabljena z drugačnim namenom kot zgolj za služenje denarja. Nizozemski Rdeči križ je predstavil svoja prizadevanja, kako z obdelavo množičnih podatkov svet narediti bolj humanitaren. Projekt SAS DATA 4 GOOD prinaša močno sporočilo – podatkovno-analitična platforma lahko rešuje tudi izzive s področja preprečevanja lakote, izobraževanja v revnem svetu itd. Humanitarci so pokazali, kako poteka zbiranje podatkov po terenu z brezpilotnimi letalniki (droni), sateliti in prostovoljci, nato pa tudi deljenje zbrane pomoči ljudem, ki so je najbolj potrebni.

Da podatki lahko rešijo zelo veliko življenj, je na aktualnem zgledu begunskega tabora v Bangladešu, v katerem se je v naravnem rezervatu v nekaj dneh znašlo več kot milijon ljudi, prikazal Leonard Doyle, vodja komunikacij v agenciji za migrante pri Združenih narodih: »V teh okoljih vlada kaos, dostop do pomoči je omejen, tveganje radikalizacije populacije pa visoko. Med begunci se hitro znajdejo iskalci sužnjev, trgovci z ljudmi in izkoriščevalci vseh vrst. Napredna analitika tudi v tem primeru predstavlja nekakšno uberifikacijo pomoči.«

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji