Objavljeno: 25.9.2018 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2018

Samsung proti iPadu Pro?

Tablice so v nekaj kratkih letih prešle od izdelkov, ki so jih želeli imeti vsi, do izdelkov, ki jih želi imeti le še nekaj posebnežev. Med njimi so »profesionalci«, ki posegajo po profesionalni različici Applovega iPada. Bo kateri izmed njih posegel tudi po Samsungovem konkurentu?

Ko je Apple predstavil iPad s pripono Pro, je bilo mnogo besed in špekulacij o tem, ali bo to morda sčasoma postal nadomestek za osebni računalnik (pa najsiboto PC ali Mac). Danes je jasno, da ne bo tako, iPad Pro pa je postal izdelek, po katerem posegajo grafični oblikovalci, nekateri ga uporabljajo tudi kot potovalni »prenosnik« in nadomestek za najlažje izmed prenosnikov. Hitrejši procesor, boljši zaslon in predvsem podpora za priklopno tipkovnico s peresom so tisto, kar pri takih uporabnikih odtehta.

Ker je vsem jasno, da »navadne« tablice v androidnem svetu (iz)umirajo še hitreje kot v jabolčnem, je Samsung pomislil, da bi tudi tu morda pomagala »profesionalna« izvedba. Pero S-Pen za tablice Galaxy Tab S je na voljo že kar nekaj časa, »projevska« tipkovnica tudi, v model Tab S4 so zatorej dodali tisto, kar iz tablice res skorajda naredi PC – namizni način delovanja, ki ga že od telefonov Galaxy S poznamo pod imenom DeX.

V celoti je tablica Tab S4 z magnetno tipkovnico Book Cover Keyboard, s peresom S-Pen (oboje moramo dokupiti posebej) in z vgrajenim DeX do neke mere res videti kot osebni, prenosni računalnik. Vendar le do neke mere. Kdor je navajen dela z okenskim ali macovskim prenosnikom, celo tisti, ki je morebiti navajen dela s Chromebookom (teh je pri nas manj), bo v Samsungovi kombinaciji prepoznal – »Linux«.

Računalnik?

DeX izberemo iz zgornjega poteznega nastavitvenega menija in v približno sedmih sekundah se odpre namizje, ki spominja na eno od okolij, ki so na voljo za Linuxove distribucije. Okna aplikacij lahko premikamo, jih postavljamo enega čez drugo in pospravimo v odložišče, med okni lahko izmenjujemo podatke, skratka, tablica postane računalnik. Le malce nenavaden, saj svoj del zaslona osvežuje le ena aplikacija naenkrat, nekatere aplikacije se prikazujejo le v pokončni »telefonski« obliki, druge pa s takim načinom delovanja sploh niso združljive. Vsak preklop »med tablico in PC« (kot rečeno – nekaj sekund) zahteva tudi shranitev podatkov v aplikacijah, sicer lahko mimogrede ostanemo brez njih. Predvsem pa – priložena tipkovnica nima sledilne ploščice (medklic, tudi šumnikov seveda ne), zato bomo morali vskočiti z dodatno miško bluetooth (priklop katere je, resnici na ljubo, trivialen). Običajne uporabnike osebnih računalnikov bo gotovo motilo tudi dejstvo, da tipkovnica nima tipke Esc, ki bi zlahka nadomestila zaslonsko izbiro tipke za nazaj. Dex torej ni osebni računalnik, ni pa niti več tablica, je nekaj vmes. Prav zanimivo bi bilo vedeti, koliko uporabnikov ta način tudi dejansko uporablja (že na telefonih in seveda zdaj na tablici).

.. ali tablica?

Seveda pa se lahko DeX tudi odpovemo in tablico uporabljamo v običajnem okolju Android, lahko s priklopljeno tipkovnico ali tudi s peresom. V tej obliki gre za gotovo trenutno najzmogljivejšo tablico z Androidom, četudi ima vgrajen lanski model Qualcomovega vrhunskega procesorja – Snapdragon 835. Zakaj se v tablice vedno vgrajuje slabša strojna oprema kot v telefone kljub večjim zmožnostim hlajenja, vedo le … Vprašanje, ali sploh kdo. Res pa je, da je v praksi tablica hitra in popolnoma gladko delujoča, tako da bodo »lanski procesor« v negativni obliki opazili le tehnološki navdušenci.

10,5-palčni zaslon AMOLED je vrhunski in izredno svetel, ne sega pa od roba do roba, kot smo zadnje čase vajeni na telefonih. Kot kaže, je ob najvišji stopnji osvetlitve tudi še kar potraten, saj smo s testnim programom Geekbench 4 namerili devet ur delovanja, kar je približno toliko, kot zmore tudi telefon Galaxy Note9 s pol manjšo baterijo. Vsekakor pa namerjenih devet ur v praksi (brskanje po spletu, tipkanje) pomeni nekajkrat višjo številko.

Če dokupimo pero S-Pen (ali uporabljamo tistega, ki pride zraven telefona Note9 in tudi samodejno deluje), lahko tablico uporabljamo tudi za risanje ali hitro beleženje zapiskov.

Tab S4 je trenutno najboljša (in najdražja) androidna tablica, ki bi rada bila tudi še kaj več. S tipkovnico in načinom DeX je dejansko do neke mere videti kot osebni računalnik, v praksi pa to še vedno ni.

Samsung Galaxy Tab S4

Prodaja: www.samsung.si

Cena: Različica Wifi 726 EUR, različica z LTE okoli 150 EUR več. Pisalo S-Pen 35 EUR, tipkovnica 130 EUR.

Za: Odličen zaslon, hitro in tekoče delovanje. Vgrajen namizni način delovanja DeX, podpora peresu S-Pen.

Proti: Visoka cena. Način DeX je v primerjavi s pravim prenosnikom še vedno le zasilna rešitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji