Objavljeno: 21.12.2010 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor December 2010

Samsung Omnia7

Microsoft je novi sistem Windows Phone 7 (WP7) predstavil skupaj z nekaj partnerji, ki so poskrbeli za strojno opremo po natančnih Microsoftovih specifikacijah. Eden prvih telefonov za nova mobilna Okna je Samsungov Omnia 7, ki pa je stari znanec v novi preobleki. V resnici gre le za malo predelano napravo I9000, ki jo v Evropi poznamo kot Galaxy S, v ZDA pa je znana pod številnimi imeni, odvisno od mobilnega ponudnika (Fascinate, Vibrant, Epic, Captivate). Vsekakor gre trenutno za enega najboljših pametnih telefonov, ki se zelo dobro izkaže tudi z novim sistemom.

Na napravi kraljuje čudovit štiripalčni zaslon Super AMOLED standardne ločljivosti WP7 800 × 480, ki ga trenutno ponuja le Samsung in odpravlja največjo slabost zaslonov AMOLED, to je vidnost pri močni osvetlitvi, hkrati pa ohranja živo sliko in manjši porabo. Končna obdelava naprave je izboljšana, saj je zadnja stran kovinska in daje v roki zanesljiv občutek. Za razliko od bratrancev, ki jih krmili Android, Omnia 7 ne pozna dodatne reže za kartice SD, a ima vsaj eno že vgrajeno s prostorom za 8 GB. Sicer na sprednji strani naprave najdemo standardne tri gumbe naprav z WP7: nazaj, domov in iskanje, pri čemer je osrednja tipka s simbolom Oken tudi po videzu popoln plagiat iPhona. Samsung vztraja z umestitvijo tipke za vklop in zatemnitev na desni strani, ki terja nekaj privajanja, saj je pri običajni drži telefona vedno pod katerim od prstov, kar lahko izzove številne napačne pritiske, še posebej, če smo vajeni drugih naprav, se pa tudi tega z daljšo rabo pač privadimo.

Po navodilih Microsofta ima Omnia 7 kamero ločljivosti pet milijonov pik z dodatno osvetlitvijo LED, ki je sposobna snemanja tudi videa HD (720p), vendar z zgolj 24 slikami na sekundo (pri različici z Androidom gre do 30). Na zgornji strani bomo našli standardni vtič za prostoročni komplet ali slušalke, tu pa je tudi vmesnik mikro USB za polnjenje in podatkovni prenos, ki je lepo spravljen pod vgrajenim pokrovčkom.

Samsung je napravi dodal tudi nekaj lastne programske opreme. Na domačem zaslonu najdemo ploščo za dnevni pregled, ki žal ne osvežuje svoje podobe (trenutna omejitev Microsoftovih vmesnikov API), pritisk nanjo pa prikliče vremensko napoved za trenutno lokacijo in več prednastavljenih krajev ter tudi novice, žal le od ponudnika Reuters, in tečaje delnic s svetovnih borz. Dodan je tudi program za nalaganje posnetih fotografij na nekatera znana spletna mesta, WP7 sicer sistemsko podpira storitev SkyDrive in povezavo s Facebookom. Nekoliko bolj izpopolnjena je tudi standardna programska oprema za nadzor kamere. Samsung je npr. omogočil možnost "Wide Dynamic Range", kar je le drugo ime za visoko kontrastne slike (HDR).

Na koncu lahko rečemo, da je Omnia 7 vrhunski pametni telefon s svežo programsko opremo, ki naj bi bila tudi redno nadgrajevana, saj sistemu WP7 še manjka nekaj pomembnih zmožnosti, denimo večopravilnost. Če bodo dane obljube izpolnjene, naprava kmalu ne bo več zaostajala za tekmeci. Ti pa seveda tudi ne bodo stali križem rok. Izbira te naprave je tako predvsem izraz zaupanja v nova mobilna Okna.

Samsung Omnia 7

Pametni telefon

Sistem: Windows Phone 7.

Procesor: 1 GHz Snapdragon QSD8250.

Zaslon: 4-palčni Super AMOLED, 800 × 480 pik.

Cena: 605 EUR, pri Mobitelu 329 EUR naprej.

Za: Zaslon.

Proti: Pomanjkljivosti sistemske programske opreme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji