Objavljeno: 28.12.2023 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2024

Samsung Galaxy S23 FE - Dobra, čeprav starejša roba

Samsung je po letu premora spet izdal »ljubiteljsko« (FE – Fan Edition) različico telefona Galaxy S. Kot v preteklosti najverjetneje računajo, da bo nižja cena upravičila kompromise.

Taktika »počakajmo leto dni in izdajmo skoraj identičen telefon, le da privarčujemo pri nekaterih komponentah in ga zato ponudimo po nižji ceni« je zdaj že zimzelena. V preteklosti se je tudi že obrestovala in prvi Galaxy S20 FE je bil resnično dobra kupčija v primerjavi s dražjim predhodnikom Galaxy S20 (brez FE). Letošnji S23 FE sicer sklepa nekaj drugačnih kompromisov v primerjavi s februarja izdanim Galaxy S23, a je na dobri poti, da ponovi uspeh predhodnika.

Razlike med S23 in S23 FE se začnejo z velikostjo: FE ima večji zaslon. 6,4 palca je več kot 6,1, a gre za manj svetel AMOLED, čeprav se to med uporabo ne pozna zelo. Varčevanje z zaslonom se s tem še ne konča. S23 FE sicer zna dinamično spreminjati osveževanje slike, a le med 120 in 60 herci. Dražji S23 lahko risanje slike spusti tudi na nižjih 24 Hz, kar dobro vpliva na avtonomijo oziroma varčuje z baterijo. Nekaj malega so pri Samsungu privarčevali še s steklom, saj je v S23 FE nameščeno manj močno steklo Gorilla Glass 5, medtem ko ima S23 različico Victus 2. Vseeno je to še vedno steklo in steklo pač včasih poči. Omenimo še, da ima FE malce širši rob okoli zaslona.

Najbrž največja razlika med S23 in ljubiteljsko različico FE pa je v procesorju. S23 ima, tako kot vsi letošnji najdražji (ne samo Samsungovi) telefoni, vgrajen Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Ljubiteljska galaksija pa tu varčuje z lanskim procesorjem Samsung Exynos 2200, ki je primerljiv z lanskim Snapdragon Gen 1. Tu so pri Samsungu najbrž največ privarčevali, a se med uporabo to ne pozna preveč. Avtonomijo sicer težko primerjamo s telefonom, ki smo ga v rokah imeli pred desetimi meseci, a sta si blizu. S23 ima sicer manjšo baterijo, a bolj varčen procesor in manjši ter varčnejši zaslon.

S23 FE ima še nekoliko počasnejši bralnik prstnih odtisov, ki je pod zaslonom, a je povsem uporaben in predvsem ni nadležen. Oba telefona imata pri najcenejših različicah 128 GB shrambe in 8 GB pomnilnika.

Nekaj več razlike je pri vgrajenih fotoaparatih. Osrednja kamera je sicer enaka, kar je najbolj pomembno in enako velja za ultra široko kamero. S23 FE pa premore manj občutljivo zoom lečo in slabšo sprednjo kamero. Med uporabo se to sicer pozna, a ne dovolj, da bi se izplačalo resno tožiti.

Samsung za svoje telefone obljublja štiri leta nadgradenj operacijskega sistema in pet let varnostnih posodobitev. Ta stavek vsakič znova z veseljem napišemo, ker so se reči v tej smeri končno resno premaknile. Seveda so se zato, ker Google proizvajalcem plačuje, če dlje podpirajo svoje naprave. Toda nam je vseeno, da smo le uporabniki dlje podprti.

Pohvaliti gre še to, da je Samsung v zadnjih letih našel svojo privzeto oblikovanje in pri S23 FE niso nič odstopali. S23 FE je na pogled pač tak kot vsi dražji Samsungi in s tem ni nič narobe.

Telefoni FE so še vedno iskanje pravega ravnotežja med komponentami, da se naprava ne zdi kot, »samo staremu telefonu smo v ime dodali letošnjo letnico«. Letos je to Samsungu uspelo, saj če FE primerjamo s polnim Galaxy S23, in to se nam zdi najbolj smiselno, je razlika v ceni kar 300 evrov. S23 FE tako za 700 evrov dostavi »skoraj S23« izkušnjo. Predvsem pa dostavi dovolj, da je za ljudi, ki bi radi dobrega samsunga, a zanj ne bi odšteli tisočak, dokaj lahka izbira. Nekateri operaterji ga imajo v akciji in poleg dobimo še Samsungove slušalke. V takšnem paketu nakup tega telefona meji že na krajo.

Edini pomislek, ki ga resnično imamo, je ta, da bo čez mesec ali dva Samsung predvidljivo predstavil novo generacijo galaksij S24. To bo za seboj potegnilo znižanje cen modelom S23 in kar naenkrat razlika med S23 in S23 FE ne bo več 300 evrov. Zagotovo bo nižja in na policah bo še nov model, z novim procesorjem in s še kakšno izboljšavo.

Galaxy S23 FE je trenutno najboljša kupčija, če kupujte samsunga. Žal to ne bo več dolgo, a cilj tega telefona je, da Samsungu ob koncu leta doda nekaj prodajnega zagona. Letos je FE tako spet upravičil svoj obstoj.

Samsung Galaxy S23 FE

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 9

Posodil: www.telekom.si

Cena: 700 EUR

Za: Super telefon za svojo ceno.

Proti: Tudi navaden Galaxy S23 se bo najverjetneje kmalu pocenil ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji