Objavljeno: 31.5.2022 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2022

Samsung Galaxy S22

S22 je to, kar so poskušali biti vsi »navadni« telefoni Galaxy S. Prej jim je vedno vsaj nekaj manjkalo, vedno je bilo kakšno področje, kjer smo imeli resno pripombo. S22 pa je telefon, ki odkljuka res vse, kar bi lahko od njega pričakovali.

Začnimo s tem, da je procesor v Evropi Samsungov Exynos 200, ki ima osem jeder in mu pomaga osem gigabajtov pomnilnika. Eno jedro je »zelo hitro«, tri so »hitra« in štiri »varčna«. Zaslon je AMOLED, in ker je Samsungov, je zelo dober, predvsem zelo svetel. Manjka mu le osveževanje pri izjemno majhnih hitrostih, kar se menda pozna pri (manjši) varčnosti. Dražji S22 Ultra osveževanje zmanjša do 48 Hz. Zaslon ob straneh ni ukrivljen, kar lahko le pozdravimo, saj je Samsung robove rad krivil že vse od modelov Edge in to predstavljal kot »prednost«. Na koncu se je izkazalo, da ukrivljen zaslon sicer imenitno videti , a je med uporabo nadležen.

Fotoaparat je zelo dober in v vrhu trenutne telefonske ponudbe. Nekoliko manjša baterija se ne pozna pri avtonomiji in telefon brez težav »preživi« dan.

Ko smo napisali, da »odkljuka vse«, s tem mislimo tudi oblikovanje, ki ga je Samsung v zadnjih treh generacijah svojih naprav končno usvojil in razvil videz, ki da takoj vedeti, katere znamke je telefon. Lanske in letošnje Galaksije so najbrž najlepši telefoni na tržišču.

Zadnja reč, kjer je Samsungu treba priznati konkreten napredek, je programska oprema. Končno so začeli resno jemati posodobitve, saj obljubljajo štiri leta (varnostnih) posodobitev. Pa tudi svoj vmesnik so dovolj prečistili, da ne »teži« preveč. Le ob namestitvi telefona nas še vedno poskušajo pretentati, da potrebujemo Samsungov račun in naj namestimo kup Samsungovih aplikacij, pomočnik Bixby pa tudi še kar ni šel v zgodovino. A preobleka One UI je zdaj res znosna, še privzete aplikacije se da skoraj vse poljubno nastaviti.

Za konec povejmo še to, da je S22 primeren za vse, ki bi imeli nekoliko manjši telefon. 6,1-palčni zaslon se sicer sliši veliko, a je v primerjavi z ostalimi napravami v cenovnem razredu »jaz pa ne bi velikega zaslona, a vseeno dobro zmogljivost« to najboljši telefon.

S22 je telefon, ki dovolj naredi prav in ga je z lahkoto priporočiti. Predvsem pa je dobro videti, da Samsung včasih celo posluša svoje kupce. Sicer je trajalo kar nekaj let, a od telefonov S21 naprej so res našli svojo pot, po kateri za zdaj samozavestno hodijo.

Samsung Galaxy S22

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 9

Cena: 900 EUR

Za: Velikost/majhnost.

Proti: Samsung računa ne potrebujete, a je ob nastavitvi predstavljen kot nekaj nujnega. Enako velja za Samsungove kopije Googlovih aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji