Objavljeno: 28.8.2018 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2018

Samsung Galaxy Note9

Samsungova beležnica Note je bila od nekdaj posebnež. Včasih s tem, da je bila res velik telefon, danes v resnici le še zato, ker ima priloženo pisalo, ki so se ga nekateri navadili in ne morejo brez njega. Novi Note9 poleg tega premore tudi res zmogljiv akumulator.

Dve leti je tega, kar je imel Samsung »epske« težave z beležnico sedme generacije (no, v resnici šeste, saj je Samsung Note 6, kdo ve, zakaj, izpustil in iz petke preskočil neposredno na sedmico). Zaradi konstrukcijske napake so telefoni goreli, tako zelo, da jih je proizvajalec na koncu vzel iz prodaje. Uradni vzrok je bil »preveč baterije v premajhnem prostoru«, zato ne čudi, da je imel naslednik, lanski model Note 8, manjšo baterijo – 3200 mAh namesto prvotnih 3500. Dve leti je očitno dovolj, da so Korejci okrepili samozavest – najnovejši Note 9 ima baterijo zmogljivosti 4000 mAh, kar je občutno več in se pozna tudi v praksi. Da, naš testni telefon je tudi po res hudi dnevni rabi pred spanjem še vedno kazal okoli 50 odstotkov moči. Res je, da so nekateri konkurenti tako močne akumulatorje vgrajevali že prej, toda za Samsung je to kar drastičen preskok, saj tudi modeli Galaxy S nikoli niso presegli 3500 mAh.

Energija, ki ni v bateriji

Pero S Pen, ki s telefonom komunicira prek Bluetootha, ima v sebi akumulatorček, mar ne? Ne, nima ga. Pero namesto akumulatorja uporablja superkondenzator, ki zaloge energije ne hrani v kemični obliki, temveč kot električni naboj. Kar ima za tako majhnega porabnika, kot je pero, same prednosti. Za začetek: Samsung navaja, da je dovolj že 40 sekund (!) polnjenja, da bo pero delovalo 30 minut. Dalje: superkondenzatorji z uporabo ne izgubljajo zmogljivosti. Fiziki menijo (vendar še nimajo empiričnih podatkov), da bo superkondenzator v peresu deloval tudi čez deset let, ko telefon ne bo več. In ne nazadnje: superkondenzatorji, v nasprotju z akumulatorji in baterijami, niso občutljivi na mraz in vročino.

Žal pa večji akumulator pomeni tudi daljše polnjenje, saj hitrost polnjenja ostaja enaka in v primerjavi s konkurenco relativno počasna (iz 0 do 100 odstotkov okoli dve uri in pol). Špekuliramo pa lahko, da bo zaradi počasnejšega polnjenja akumulator počasneje izgubljal svojo zmogljivost (menda le pet odstotkov v dveh letih, nekateri konkurenti zase navajajo 30 odstotkov). Ko smo že pri akumulatorju, omenimo še, da tudi Note 9, kot že kar nekaj generacij Samsungovih vrhunskih modelov, premore brezžično polnjenje. Res je, da je to še počasnejše (okrog treh ur za 0–100 odstotkov), vendar tudi veliko bolj praktično, še posebej za nočno polnjenje, ko je čas nepomemben.

Pero

Pero, ki ga je Samsung z beležnico pred leti obudil, čeprav ga je Jobsov iPhonov upokojil, uporabnikom Beležnice še vedno dobro služi. Osebno poznam uporabnike, ki si ne predstavljajo, da bi zapiske na telefonu izdelovali drugače kot s peresom. In četudi sam nisem med njimi (veliko raje tipkam), jih razumem. Še posebej, ker je (tudi) v Note 9 sistem peresnih beležk res dobro narejen. Med drugim lahko, denimo, beležimo neposredno na še zaklenjenem telefonu, takoj ko izvlečemo pero. Ker je to po novem tipa Bluetooth, lahko njegovo tipko uporabljamo tudi kot daljinec, s katerim prožimo in upravljamo fotoaparat, upravljamo glasbeni predvajalnik ali morda premikamo »slajde« v predstavitvi. Če ali ko se boste spomnili, da to sploh imate, seveda.

S peresom lahko beležimo tudi na telefonu, ki ga prej nismo odklenili. Le pisati morate znati, kar nam ne gre (več) najbolje.

Kaj pa telefon?

Ta je v resnici manjša nadgradnja letošnjega Galaxy S9+. AMOLED zaslon je (še) malenkost večji (6,4 palca), vgrajena strojna oprema pa je zelo podobna, le več pomnilnika ima. Delovnega (6 ali 8 GB in shrambnega od 128 GB pa celo do 512 GB). Seveda lahko teh »borih« 512 GB nadgradimo tudi še s kartico microSD, ki je tudi lahko velika 512 GB. Skupaj torej kar terabajt! Ga potrebujemo? Prav zagotovo ne, sliši se pa zelo dobro, mar ne? Ravno tako kot 8 GB pomnilnika, kar je številka, ki jo danes priporočamo osebnim računalnikom z Okni ali MacOS.

Vendar, telefon je zaradi vsega tega pomnilnika (in procesorja!) v praksi enako hiter kot »S_devetka«, kar pomeni zelo. Vsaj zdaj lahko to zatrdimo. Koliko se bo sčasoma upočasnil, kar se po naših izkušnjah Samsungom še vedno dogaja, pa bomo še videli.

Vgrajeni Dex

Se spomnite, da je bil Samsung prvi, ki je v svoje vrhunske telefone vgradil tudi programsko opremo (nekakšen namizni Linux), s katero smo telefon spremenili v namizni računalnik? Dokupiti je bilo treba le napravico Dex, ki je to funkcionalnost odklenila. No, lani je isto funkcionalnost prikazal tudi Huawei, le da na Mate 10 Pro deluje neposredno, s kablom, brez »Dexa«. Uganili ste, letos to omogoča tudi Samsung, kar pomeni, da ste privarčevali 100 evrov!

Funkcionalno »namizni telefon« ostaja enak kot doslej – nekatere aplikacije delujejo prek celega zaslona in odlično, druge ostajajo v »mobilni obliki«, tretje dobro vedo, kaj hočemo od njih, in zahtevajo plačilo. Tak je, recimo, Microsoftov paket Office.

Ohišje telefona (vodoodporno) je manj zaobljeno kot pri seriji S, kar pomeni, da v roki lepše in zanesljiveje leži, vgrajeni fotoaparat pa je bolj ali manj enak, z dvema objektivoma, ki izdelujeta res lepe fotografije. »Umetna inteligenca« samodejno prepoznava nekaj različnih motivov in ustrezno prilagaja nastavitve, kar, če nič drugega, ne moti. Izdelki so pač zelo dobri.

Ah, da, programska oprema

Če ste na Samsungove telefone že navajeni, je programski vtis – nič posebnega. Če niste, vas bo motila malce nenavadna preobleka, še bolj pa množica Samsungovih programov, ki so predvsem v začetku lahko zelo nadležni. Omenimo le Samsung Health, ki vam bo o vašem zdravju 10 x na dan povedal vse, kar vas o njem ne zanima. Res pa je, da se da vse te programe izklopiti, ignorirati, preobleko pa povoziti s kakim drugim zaganjalnikom, enako tudi tipkovnico in celo klicalnik. Če se vam s tem da ukvarjati.

Tako kot se da izklopiti posebno tipko, ki neukim začetnikom prepogosto in popolnoma nehoteno sproža Bixby, ki naj bi bil že nekaj let nekakšen pomočnik, konkurenčen Googlovemu. Pa ni. Vprašanje, ali kdaj sploh bo.

1000 evrov?

Za vse zapisano bo Samsung v trgovinah zahteval najmanj 1000 evrov, toliko namreč znaša osnovna cena Note 9. Se mu bo to na koncu izplačalo, kot se je podražitev iPhone X letos Applu? Bomo videli. Galaxy S9 se je menda prav zaradi visoke cene slabo prodajal, res pa je, da je Beležnica od nekdaj posebnež. Kupujejo in redno nadgrajujejo jo navdušenci in redne stranke, ki točno vedo, zakaj jim je všeč. Pa 100 evrov gor ali dol.

Samsung Galaxy Note9

Pametni telefon s peresom.

Kje: Operaterji.

Koliko: Od 1000 evrov naprej.

Za: Odličen akumulator, hitro delovanje, odličen fotoaparat. Pero, če ga potrebujemo, je zdaj lahko tudi daljinec.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji