Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2017

Samsung Galaxy J5 2017

Družina Galaksij z oznako J je cenovno najugodnejša. Do zdaj je to pomenilo podpovprečne telefone, ki so morda premogli kak preblisk v smeri uporabnosti. Letošnja bera modelov J pa je prestopila prag in jih je treba jemati nekoliko resneje. Tako kot J7 ima tudi J5 zaslon AMOLED. Resda z nižjo ločljivostjo, 1280 x 720, a je vgrajevanje zaslonov AMOLED v cenejše telefone kljub vsemu spodbuden korak, ki ga zaenkrat najbolj obvlada prav Samsung. Taka prevlada v kakovosti posamične komponente, kot jo je dosegel Samsung s svojimi zasloni, se ne zgodi dostikrat. J5 2017 ima torej zelo dober zaslon, ki meri po diagonali 5,2 palca in ima na vrhu čelo in brado. Serija J bo morala še nekaj let počakati, da bo dobila zaslone s čim manj robovi.

Strojno je J5 enak J7, tako da ima osem jeder A-53 pri 1,6 GHz, kar je z dvema gigabajtoma pomnilnika povsem dovolj za solidno delovanje. Tudi izdelava je na ravni, saj telefon v roki deluje kompaktno in robustno. Zadnja stran je iz enega kosa, tako da baterije ni mogoče menjati, to je leta 2017 pač standard.

Nadležna je odločitev, da se telefon polni prek Micro USB, in ne USB C, ki je več kot očitno prihodnost. Zakaj v Samsungu vztrajajo pri starem vhodu, vedo le oni.

Operacijski sistem je seveda Android in številka različice 7.1, kar je spodobno za nizkocenovno napravo. Tudi Samsungova preobleka je napredovala in je vsako leto manj nadležna, a je ne sme preveč pohvaliti, saj je še vedno daleč od izkušnje, ki jo dostavi goli Android. Samsung prav tako še vedno noče opustiti gumbov na dotik pod zaslonom in še vedno so v »napačnem« vrstnem redu. Android že leta predvideva, da je gumb za nazaj na levi strani, Samsung pa ga vztrajno premika na desno.

J5 ni slab telefon in je cenovno razmeroma ugoden. Zadnji premik, ki ga pri takih napravah čakamo, je fotoaparat. Ta s 13 MP ni slab, a smo od dražjih modelov navajeni zelo dobrih slik, tako da manj zmogljivi bolj padejo v oči.

Samsung je svojo serijo J letos dvignil na higienski minimum, ki ga zahtevamo od pametnega telefona. Nemara največja težava je cena, približno 300 evrov. Za 50 evrov več dobimo tudi telefone, ki bodo imeli boljši fotoaparat in kakšno manj varčno jedro v procesorju

Samsung Galaxy J5 2017

Prodaja: Operaterji.

Cena: 300 EUR.

Za: Zaslon AMOLED, bralec prstnih odtisov.

Proti: Fotoaparat, procesor bi lahko imel hitrejše jedro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji