Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor Marec 2018

Samsung Galaxy A8

Samsung je svoj Galaxy A8 predstavil takoj po novem letu in s tem napovedal boj za kupce pametnih telefonov srednjega cenovnega razreda.

Zunanja podoba A8 ne razočara. Telefon je sestavljen iz steklenega ohišja, ki ga na sredini obdaja aluminijasta stranica. Preseneti debelina, ki jo je možno občutiti že takoj ob prvem stiku. Z 8,4 milimetra spada med debelejše pametne telefone na trgu, a se debelina zaradi oblikovanih stranic občuti bolj, kot je mogoče opaziti pri navedenih merah na papirju.

Glavno pozornost pritegne zaslon, ki se ponaša z novim razmerjem stranic, 18,5 : 9. To pomeni, da je zaslon ožji, a višji. To smo prvič videli že pri modelu S8. Diagonala meri 5,6 palca, z ločljivostjo zaslona 1080 × 2220 pik, to je 441 pik na palec. Pričakovano je namesto zaslona LCD uporabljen Super AMOLED, ki prinaša večji barvni razpon, a obenem tudi malce popači barve na fotografijah. Oblikovno je treba izpostaviti zaobljene kote zaslona, ki pridejo do izraza pri brskanju po spletu. Če se uporabi možnost skritja navigacijskih tipk operacijskega sistema, se uporabniku ponuja veliko površine za prebiranje člankov in pregledovanje drugih vsebin.

Poleg rež, ki sta namenjeni zgolj za uporabo s karticama SIM, je na voljo še ločena za povečanje shrambe z 32 GB na 256 GB.

Poleg zaslona ponuja A8 nekaj omembe vrednih oblikovnih rešitev, ki niso običajne za preostale pametne telefone te znamke. Zvočnik je še naprej na stranski stranici nad gumbom za vklop in izklop naprave. S tem je igranje iger, ko telefon držimo v vodoravni legi, izboljšano, saj ne prihaja do neželenega prikrivanja zvočnika. Jakost zvoka ni omembe vredna in zaostaja tudi za nekaterimi drugimi telefoni v srednjem cenovnem razredu.

Drugo omembe vredno lastnost predstavljajo tri reže. Dve sta namenjeni le za uporabo kartic SIM, dodatna pa je na voljo za povečanje shrambe z 32 GB, ki jih telefon ponuja v osnovi, na 256 GB. Izboljšan je tudi položaj bralnika prstnega odtisa na hrbtni strani. Umeščen je pod kamero in s tem lažje dostopen kot na primer pri modelu Galaxy S8.

Izstopa tudi dvojna kamera, 16 MP in 8 MP, na prednji strani telefona. Namen rabe je fotografiranje »selfijev«, ki jih lahko zdaj izdelujemo pod večjim kotom in urejamo s pomočjo učinka zameglitve ozadja. Na hrbtni strani je enojna kamera ločljivosti 16 MP, ki ne prinaša večjih presenečenj. Manjka optični stabilizator, kar zahteva večjo pazljivost pri fotografiranju.

Za srednji cenovni razred je običajna tudi uporaba procesorja Exynos 7885 in grafičnega procesorja Mali-G71. V kombinaciji s 4 GB RAM je delovanje operacijskega sistema tekoče, a so se pri testu pojavljale napake, kot je na primer nenadno zapiranje aplikacij. Edino področje, kjer je težje razumeti odločitev Samsunga, je operacijski sistem – na telefonu namreč še vedno teče predhodna generacija Androida – 7.1.1. Zato bo treba še malo potrpljenja, preden bo na voljo posodobitev na Android 8.

Samsung Galaxy A8

Hitrost delovanja: 6.

Kakovost izdelave: 7.

Prodaja: (Spletne) trgovine in mobilni operaterji.

Cena: 433 EUR.

Za: Umestitev zvočnika, 3 reže za SIM in microSD.

Proti: Android 7, debelina ohišja.

Podpis pod fotko: 5,6-palčni zaslon Super AMOLED ponuja zaslon v razmerju stranic 18,5 : 9.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji