Objavljeno: 26.6.2019 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Julij-avgust 2019

Samsung Galaxy A70

Že ob kar nekaj testih Samsungovih telefonov serije A smo presenečeno ugotovili, da vsebujejo kakšno novo tehnologijo, tako, ki je tudi vrhunski in najnovejši modeli Galaxy S ne premorejo. Tekma na mobilnem področju je očitno postala prehitra, da bi bilo mogoče z novostmi čakati na vsakoletno pomlad, ko podjetje predstavi najnovejše modele S, ali jesen, ko na ogled postavi nove Note. Tudi tokrat preizkušeni Galaxy A70 se ponaša s tako novostjo – polnjenjem akumulatorja z močjo 22 W.

Sliši se odlično, navsezadnje so bili Samsungovi telefoni s hitrostmi polnjenja vgrajenega akumulatorja vedno nekoliko konservativni. 15 W, koliko zmorejo Samsungovi dosedanji polnilniki (in telefoni), se je morda pred leti slišalo veliko, danes, ko se Huaweijevi prvaki hvalijo s 40 W, pa ni več tako. Opozoriti sicer velja (in o tem smo že pisali), da 40 W niti približno ne pomeni skoraj trikrat večje hitrosti polnjenja od tistega, ki ga zmore polnilnik 15 W, temveč so razlike bolj v odstotkih, morda v desetinah odstotkov, pa vendar.

Izkaže se, da je tudi A70, ki ga polni polnilnik 22 W le 7 odstotkov hitrejši od A70, ki ga polni 15 W – v eni uri se je telefon napolnil do 67 odstotkov, namesto do 60. Razlika ni velika, nekaj pa vendarle je. In je koristna, če upoštevamo, da ima telefon vgrajeno izredno velik akumulator – 4.500 mAh (za primerjavo – Galaxy S10+ ima akumulator 4.100 mAh). Brez težav bo zdržal dva dni, četudi ste zahteven uporabnik.

Samsung je s tako zmogljivo baterijo koristno izrabil prostor v telefonu – ta ima namreč diagonalo zaslona kar 6,7 palca! (Galaxy S10 6,4 palca). Zaslon je tipa OLED, vendar ni ukrivljen, kar bo pri marsikom še prav prijeten plus, saj je telefon zaradi tega manj »izmuzljiv«. Ravno zato pa je videti tudi manj »premijski«, bolj »plastičen«, to je res. Zaslon sega od roba do roba, na zgornji strani je zareza za kamero »selfi«, pod zaslonom pa je vgrajen tudi bralnik prstnih odtisov. Ločljivost zaslona je manjša kot pri modelih S (1080 × 2400 proti 1440 × 3040 pik), vendar tega nikakor ne boste opazili. Ločljivost je sicer takšna, kot jo imajo modeli S privzeto nastavljeno, zaradi nekaj odstotkov manjše porabe.

Zunanjost telefona je običajna za modele A, kar pomeni, da so tipke za glasnost na desni strani (in ne na levi, kot pri modelih S), enako tudi ni posebne tipke za pomočnika Bixby. Če bi si ga ravno zaželeli (pa razloga zato še vedno ne vidimo), ga lahko prikličete z daljšim pritiskom na tipko za vklop.

Foto del telefona je zelo dober. Sprednja kamera je ločljivosti 32 MP, na zadnji strani pa so kar trije objektivi – običajen, ultra širok in objektiv »TOF«, ki poskrbi za zaznavanje globine, kar omogoča izdelavo »programskih« fotografij z zamegljenim ozadjem (efekt bokeh). Opozoriti pa velja, da je tipalo pod ultraširokim objektivom ločljivosti le 8 megapik, kar ni veliko (običajni objektiv ima tipalo 32 MP).

Vgrajena sta dva zvočnika, kar pomeni, da je predvajanje glasbe veliko boljše kot pri cenejših modelih z enim samim zvočnikom, vendar hkrati precej slabše, kot to zmorejo dražji modeli S.

Od naprednih možnosti »manjkata« (ali pa, glede na ceno, tudi ne) vodoodpornost telefona pa tudi možnost brezžičnega polnjenja. Pohvaliti pa moramo, da je tudi ta Galaxy (za zdaj?) obdržal vtičnico za običajne slušalke 3,5 mm, ki jih imamo vsi »na zalogi«.

In seveda najpomembnejše – Samsung je v modelu A70 za 450 evrov dostavil telefon, ki je strojno zelo dobro podkovan. Premore procesor Snapdragon 675, ki ima dve hitri jedri na temelju Cortex-A76 in šest počasnejših ter varčnejših na temelju Cortex-A55. Predvsem pa premore kar 6 GB pomnilnika, kar bo zadostovalo za naslednjih nekaj let vedno večjih in pogoltnejših aplikacij, ter 128 GB shrambe za njih.

Kot smo že zapisali, Samsung se z modeli Galaxy A ne šali več. To so zelo spodobni telefoni, včasih tudi z najnaprednejšimi tehnologijami, za spodobno ceno. A70 je že takšen – velik, zmogljiv, z velikim akumulatorjem pa še hiter povrhu.

Samsung Galaxy A70

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 8,5

Cena: 450 EUR

Za: Velik zaslon, velik akumulator, hiter, zmogljiv.

Proti: Velik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji