Objavljeno: 15.4.2005 17:20 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2004

S telefonom ali fotoaparatom

Meja med pametnimi telefoni in ročnimi računalniki je čedalje bolj zabrisana, nekatere izdelke pa brez težav uvrščamo kar med oboje. Hewlett-Packard je tako predstavil nove ročne računalnike iPaq: nekateri omogočajo tudi telefoniranje, drugi pa imajo vgrajen digitalni fotoaparat.

Hewlett-Packardovi iPaqi so že leta v samem vrhu po priljubljenosti med ročnimi računalniki. Razlog za to je dokaj obsežna paleta različnih izdelkov, ki se sicer ne ponašajo z najnižjo ceno, vendar pogosto nudijo nekoliko več od konkurence. Model iPaq h6140 spada med bolje opremljene modele in je namenjen predvsem poslovni rabi. Odlično namreč obvlada povezovanje v brezžična omrežja, med drugim tudi v omrežje GSM, medtem ko po količini pomnilnika in zmogljivosti procesorja nekoliko zaostaja za drugimi modeli.

Ležišče za SIM kartico je pod izmenljivim akulumatorjem.

Srce računalnika je TIjev procesor OMAP 1510 s taktom 168 MHz. Pomnilnika je 64 MB, prav toliko pa je tudi ločenega pomnilnika ROM, namenjenega operacijskemu sistemu Pocket PC 2003. Prenosnik ima infrardeči vmesnik in vmesnik bluetooth, podprto pa je tudi povezovanje v omrežja WLAN po standardu 802.11b.

Gre tudi za prvi iPaq pri nas, ki je hkrati tudi mobilni telefon. Osnova telefona je kar operacijski sistem Pocket PC z dodatnim programskim vmesnikom za telefoniranje. Kartico SIM vtaknemo pod izmenljiv akumulator, ki s 1800 mAh sodi med zmogljivejše, kljub temu pa mu ob vklopljenem brezžičnem omrežnem vmesniku dokaj hitro poide sapa, po času trajanja pa se seveda ne more primerjati tudi z običajnimi mobilnimi telefoni, katerih elektronika je precej manj požrešna.

Vgrajeni fotoaparat po kakovosti prekaša tiste v mobilnikih.

Telefonski del iPaqa moramo pohvaliti. Programska oprema za telefoniranje je dobro integrirana s preostalimi programi, predvsem Pocket Outlookom, ki rabi tudi kot telefonski imenik. Številke lahko izbiramo tudi ročno, s tipkanjem po zaslonu (s prsti ali peresom), priložena pa je tudi tipkovnica, s katero laže vnašamo predvsem besedilo, na njej pa so tudi pogosto uporabljene "telefonske" tipke, kot npr. za začetek ali konec pogovora.

Nekoliko moti le dokaj veliko ohišje, ki je posledica velikega zaslona, zaradi česar je iPaq nekoliko manj praktičen od pametnih telefonov z manjšim zaslonom, a tudi manjšimi zunanjimi merami. Želeli bi si tudi anteno, vgrajeno v ohišje. Preko luže je na voljo tudi različica z vgrajenim digitalnim fotoaparatom. Ta v Evropi zaenkrat še ni na voljo.

Snemljiva tipkovnica je računalniku priložena, bolj izkušeni pa bodo vseeno raje posegli po peresu kot pa besedilo vnašali s tipkanjem.

iPaq rx3715 je namenjen predvsem zabavi. Gre namreč za ročni računalnik z zmogljivim, 400-megaherčnim Samsungovim procesorjem S3C 2440. Pomnilnika je 64 MB, skupaj z neizkoriščenim delom 128-megabajtnega pomnilnika ROM pa je uporabniku na voljo kar 155 MB, kar je med ročnimi računalniki rekord. Posebnost rx3715 je, poleg nekoliko spremenjene oblike in barve v primerjavi z drugimi iPaqi tudi vgrajeni fotoaparat, ki omogoča slikanje z ločljivostjo 1,3 milijona pik (1280 × 1024 pik). Poleg slikanja omogoča tudi snemanje filmčkov v formatih M-JPEG in MPEG-4. Pri slikanju se, v nasprotju s pričakovanji, obnese zelo dobro. Slike se ne morejo primerjati s tistimi pri pravih digitalnih fotoaparatih, zato pa brez težav posekajo slike, narejene z mobilnimi telefoni. Ostrina je, ob upoštevanju, da gre za lečo z nespremenljivo goriščno razdaljo, dokaj dobra, fotoaparat pa precej pravilno zajema tudi barve. Videoposnetki so precej slabši.

Kot ročni računalnik rx3715 sodi med spodobneje opremljene modele. Omogoča povezovanje prek infrardečega vmesnika ali bluetootha, ne manjka pa niti podpora omrežjem WLAN 802.11b. Podobno kot pri modelu h6340 bo tudi akumulatorju iPaqa rx3715 hitro pošla sapa ob daljšem priklopu v brezžično omrežje.

Hewlett-Packard je z novimi modeli ročnih računalnikov nakazal smer razvoja tovrstnih naprav. V prihodnosti lahko namreč pričakujemo čedalje več računalnikov s podporo telefoniranju, dokler se meja med pametnimi telefoni in ročnimi računalniki ne bo povsem zabrisala.

Hewlett-Packard iPaq h6140

Kaj: Ročni računalnik z vgrajenim telefonom GSM.

Izdeluje: Hewlett-Packard, www.hp.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11; DISS, www.diss.si, (01) 420 55 06.

Cena: Še ni znana.

Za: Opremljenost, dobra brezžična povezljivost, priložena tipkovnica.

Proti: Zunanja antena, kratek čas trajanja akumulatorja.

Hewlett-Packard iPaq rx3715

Kaj: Ročni računalnik z vgrajenim digitalnim fotoaparatom.

Izdeluje: Hewlett-Packard, www.hp.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11; DISS, www.diss.si, (01) 420 55 06.

Cena: 105.480 tolarjev.

Za: Dokaj kakovosten fotoaparat, dobra opremljenost.

Proti: Nekoliko višja cena, kratek čas trajanja akumulatorja (ob uporabi omrežja WLAN).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji