Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor November 2008

S prstom do skritih podatkov

Podjetje Raidon se ukvarja predvsem s profesionalnimi rešitvami za shranjevanje podatkov, z blagovno znamko Staray pa želi poseči tudi med bolj običajne kupce.

Staray S2 series S225-IS-B2

Kaj: Ohišje USB za 2,5-palčni disk z bralnikom prstnih odtisov in šifriranjem podatkov.

Mere: 130 × 76 × 16 mm, 88 g.

Izdeluje: www.raidon.com.tw.

Prodaja: www.elkotex.si.

Cena: 33 EUR.

Za: Preprosta in učinkovita raba.

Proti: Ni priloženega omrežnega napajalnika, plastično ohišje, ni podpore OSX in Linuxu.

Ohišje, v katero se vstavi 2,5-palčni disk s priklopom SATA, ne navdušuje s svojim videzom. Črni gladki plastiki z nekaj srebrnimi elementi pa zato dela družbo bralnik prstnih odtisov, ki je nekoliko ugreznjen v ohišje. V škatli najdemo še priklopni kabel USB, ki ima še dodaten vtič rdeče barve za napajanje diskov, ki so bolj požrešni na energijo, ter plastični etui, v katerega pa le s težavo zvijemo priloženi kabel. Ohišje ima tudi priklop za napajalnik, a ta ni priložen. Prav bi prišel predvsem zato, ker uporaba podaljškov USB zaradi velike porabe električne energije ni mogoča.

Ob priklopu nas pozdravita modra in rdeča led dioda, s priloženega ploščka pa poženemo program, s katerim odmerimo prostor na disku, ki bo dostopen vsem, in prostor, ki bo šifriran. Ko to postorimo, nam je javno dostopna particija vidna, šifrirani del pa se predstavi kot optični pogon, na katerem je program za avtentifikacijo. Ob prvem zagonu si želi ogledati naše prste. Dovolj mu je že en sam, a zapomni si lahko vseh deset. Da pa vam ne bi bilo treba vsakič snemati rokavic (če te uporabljate za računalnikom), je dostop mogoč tudi z geslom. Ko ste prepoznani, navidezni optični pogon sname masko, se predstavi kot disk in podatki so vam dostopni. Omogočena pa vam je še možnost periodičnega preverjanja vaše navzočnosti, ki ji lahko določite časovni interval.

"Prostor na disku med šifriranim in javno dostopnim delom ob prvem zagonu preprosto razdelimo z drsnikom."

Podatki na zaščiteni particiji niso le skriti, temveč tudi šifrirani z 32- in 128-bitnim ključem. Sodeč po meritvah izdelovalca, med dostopom do nešifriranega in šifriranega dela skorajda ni razlik v hitrosti. Ker je programska oprema za odklep dostopa na samem disku, ni težav ob uporabi na več računalnikih, saj za delovanje ni treba nameščati ničesar. Ko pa je dostop odobren, lahko geslo in shranjene podatke o prstnih odtisih spreminjate s klikom ikone v zagonski vrstici.

Glede na to, da je ohišje bolj uporabno za poslovne uporabnike, ki imajo za razliko od večine običajnih potrošnikov kaj šifrirati, bi bil videz lahko malo bolj izpopolnjen. Moti tudi to, da so podprti le operacijski sistemi Windows, želeli pa bi si še stikalo za vklop in izklop. Če vas vse to ne ovira, vas bosta delovanje in zasnova zagotovo zadovoljila.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji