Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2014 | Teme: tablica

S kot super

Velike tablice z operacijskim sistemom Android se prodajajo slabo. Manjšim (7- in 8-palčnim) gre bolje, predvsem po zaslugi Nexusa 7, ko gre za večje, pa uporabniki večinoma kupijo kar Applov iPad. Samsung se (spet in še vedno) trudi, da bi bilo drugače, tokrat z modelom Tab S 10.5.

Na prvi predstavitvi Samsung Galaxy Tab S je bilo zelo očitno, da Korejci tokrat (spet) merijo naravnost na Applovo tablico iPad, navsezadnje so se potrudili povedati, da je Tab S tanjši (6,6 mm) in lažji (467 g) od iPad Aira, seveda niso pozabili omeniti tudi »kovinskega videza« tablice. Nad prvima dvema lastnostma smo bili navdušeni tudi mi, nad tretjo malce manj, saj gre vendarle le za plastično imitacijo kovine. A kljub vsemu deluje veliko bolje kot plastika na cenejših modelih Tab.

Mimogrede, Samsung z novim Tabom še povečuje zmedo na svojem tabličnem trgu, saj so trenutno na voljo tablice z zelo podobnimi imeni (Tab S, Tab3, Tab 4, Tab Pro, Note, Note Pro, za povrh pa so na voljo še telefoni Note), ki se v praksi odrežejo zelo različno (beri: nekatere so poceni, a kljub temu niso vredne svojega denarja). Za povrh lahko izbiramo med velikostmi 7, 8, 10 in 12 palcev, če nekoliko zaokrožimo in za trenutek odmislimo telefone in »telefone«.

Kakorkoli, model S je trenutno najzmogljivejši med njimi, mi smo preizkusili različico z 10,5-palčnim zaslonom, ki je imela tudi prostor za telefonsko kartico SIM (da, na voljo je tudi aplikacija za telefoniranje), se pravi premore komunikacijo LTE. Tab S poganja 1900 MHz 8-jedrni procesor Exynos 5 Octa 5420, ki ima 4 hitra jedra Cortex A-15 in 4 počasnejša jedra Cortex A-7, ki »se vklopijo«, ko tablica ne potrebuje polne moči (gre za ARMovo tehnologijo big.LITTLE). Pomnilnika je 3 GB, zato zatikanja pri preklopu med programi nismo zasledili, prostora »na disku« pa je 16 GB oz. v praksi 12 GB. Seveda lahko vgradimo dodatno kartico mikro SD. Vrhunec tablice pa je res odličen zaslon Super AMOLED ločljivosti kar 2560 × 1600 pik (iPad Air 2048 × 1536 pik, LCD). Tako ločljivost ima sicer že nekaj let tudi tablica Nexus 10 (ki jo je tudi izdelal Samsung), a je tam vgrajen model LCD. Slika na zaslonu je kristalno čista in živobarvna (nekateri pravijo, da so zasloni AMOLED že kar preveč živobarvni), je pa očitno, da toliko pik na zaslonu grafičnemu procesorju (ARM Mali-T628 MP6) še vedno povzroča nekaj težav, zato smo med premiki po zaslonu tu in tam zasledili nekaj cukanja. Velik zaslon (z veliko pikami) in štiri jedra A-15 zahtevajo veliko energije, zato je vgrajena velika baterija zmogljivosti 7900 mAh (ipad Air 8820 mAh), ki po našem mnenju zadostuje za »celodnevno rabo«, čeprav je definicij slednje seveda več. Sami smo s tablico pač »živeli« ves dan. Brskali po spletu, pisali elektronsko pošto, bili na Facebooku, gledali filme na Yutubu.

Nameščen je Android 4.4.2, ki že podpira ločevanje uporabnikov.

Nameščen je Android 4.4.2, ki že podpira ločevanje uporabnikov.

Verjetno ne bomo presenetili, če zapišemo, da so tudi pri tej tablici ključne pomanjkljivosti v programski opremi. Samsung je tudi nanjo naložil svojo preobleko (ta je, kot kaže, pri vsakem modelu telefona/tablice še dodatno malce drugačna) in množico programov s predpono S (S-Planner namesto Calendar itd.), ki jih najverjetneje le redkokdo uporablja, da o skrajno levem zaslonu namizja, kjer je nameščena nekakšna podrazličica časopisne aplikacije Flipboard, niti ne govorimo. Zapovrh kar nekaj tovrstnih dodatkov deluje le, če se dodatno (poleg k Googlu) prijavimo še k Samsungu, v njegovo trgovino. Pohvaliti pa moramo zaklenjeni zaslon (mimogrede, nekoliko nerodno ga lahko odklenemo tudi s prstnimi odtisi, kot pri telefonu Galaxy S5), ki lepo prikazuje stanje pošte, koledarja in vremena. Moti nas tudi to, da Samsung vztraja pri strojnih gumbih, ki postanejo v vodoravnem položaju, kot ponavadi uporabljamo tablico, nekako nelogični in nerodni. Programska rešitev modelov Nexus je veliko boljša.

Kakorkoli že, Tab S je trenutno vrhunec ponudbe tablic z Androidom, vsaj če se odločamo med tistimi, ki imajo zaslon večji od 8 palcev. In tako bo verjetno vse dotlej, ko se bo v te vode spet podal sam Google. Če se sploh bo, glede na to, da kupci večinoma posegajo po manjših modelih.

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Vrhunska tablica velikosti 10,5 palca.

Prodaja:  Bolje založene tehnične trgovine.

Cena:  660 EUR, različica brez LTE 500 EUR.

✓    Zelo tanka in lahka tablica, ki je obenem zelo hitra. Odličen zaslon Super AMOLED.

✗    Nestandardni uporabniški vmesnik, ki je, kot kaže, na vsaki Samsungovi napravi še malce drugačen. Visoka cena modela z LTE.

Video

Video prispevek s predstavitvijo preizkušene tablice si lahko ogledate na naslovu www.monitor.si/tab_s.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji