Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2017

S knjigo v žepu

Poletno poležavanje na plaži, v planinah ali na domačem vrtu radi začinimo z dobro knjigo. Da bi bilo dobro branje vedno pri roki, si knjige naložimo v pametni telefon. Z odličnimi aplikacijami za telefone iPhone in tablice iPad bo uživanje v knjigah še za odtenek boljše.

Kot prvo v svetu bralnikov elektronskih knjig za operacijski sistem iOS predstavljamo Applovo aplikacijo iBooks. Gre za nadvse zloščen izdelek z odlično tipografijo, primerno vrhunskim zaslonom visoke ločljivosti Retina, z možnostjo označevanja besedila, privlačnimi animacijami, ki dajejo občutek klasičnega branja knjige, ter zajetno založeno knjigarno, ki ponuja skorajda neomejene količine kakovostnega branja. Omeniti velja ponudbo elektronskih knjig v slovenščini (Mladinska knjiga), ki je drugod ni mogoče zaslediti.

Bralci, ki najbolj uživajo v zadnjih knjižnih uspešnicah, bodo veseli aplikacije Kindle - Read eBooks, Magazines & Textbooks. Slednja ponuja največji nabor knjig po najugodnejših cenah, večino odmevnejših naslovov je moč dobiti že za deset evrov. Edini resnejši očitek Amazonovemu bralniku elektronskih knjig meri na sistem nakupa knjig. Zaradi Applove politike in odstotkov pri prodaji moramo pri kupčevanju bralnik zapustiti in knjigarno obiskati s spletnim brskalnikom, to pa ni najbolj posrečena rešitev. Bralnik podpira različne velikosti besedila, različnih pisav pa ne.

Vse, kar pričakujemo od sodobnega elektronskega bralnika, najdemo v aplikaciji Kobo Reading App - Read Books, za nameček pa je še družabno naravnana. V vsakem trenutku smo poučeni o tem, kaj berejo drugi, kaj si mislijo o knjigi, ki jo imamo v obdelavi, obenem pa se lahko pridružimo aktivnemu pogovoru o kateremkoli naslovu iz ponudbe ter izbor delimo z najbolj priljubljenimi družabnimi omrežji po svetu.

Zanimiva ponudba za knjigožere je aplikacija Scribd - Books, audiobooks, magazines, documents, ki ponuja neomejeno branje za devet evrov na mesec. Naročnina, podobna pretočni storitvi Netflix, namesto filmov in serij zajema bogat izbor knjig, revij in stripov. Za razliko od podobnih knjižnih ponudb ne gre le za dela skorajda povsem neznanih avtorjev, temveč se med ponujenimi naslovi neredko pojavijo tudi velika imena, kot sta Stephen King in George R. R. Martin.

Nostalgikom je pisan na kožo program Serial Reader: Classic Books in Daily Bits, ki knjižne užitke dostavi po koščkih, na način, kot so v njih uživali naši predniki pred dvesto leti. V preteklosti so bili romani objavljeni v časopisu in po delih. Serial Reader se trudi izkušnjo približati sodobnemu bralcu, na zaslon dostavi del izbrane knjige, nato ga pusti stradati do naslednjega dne. Knjižnica je sestavljena večinoma iz del, ki so že v izvirniku izhajala po koščkih, med pisci ne manjkajo Jane Austen, Herman Melville, Charles Dickens in drugi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji