Objavljeno: 3.9.2012 09:57 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2012

Ruska krivina

LG je razvil nov zaslon z e-črnilom, ki ga je mogoče ukrivljati. Prvo je izdelek s tem zaslonom predstavilo rusko podjetje Weixler in ga poimenovalo Flex one.

Na trgu e-bralnikov je Amazonova serija Kindle v tolikšni prednosti, da drugim podjetjem,

ki si želijo uspeti na trgu, ni lahko. Amazon cene nenehno niža proti ničli, njihova trgovina

e-knjig se neustavljivo veča in vsak dan je več podpornih storitev, ki omogočajo pošiljati datoteke neposredno na Amazonove e-bralnike.

Izdelovalci, ki se pogumno podajajo na trg elektronskih bralnikov, skušajo prepričati na drugačne načine. Flex One stavi na že omenjeni LGjev zaslon, ki se ponaša z višjo ločljivostjo kot Amazonovi bralniki. Ti razen Kindla Fire, ki ima zaslon LCD, premorejo ločljivost 800 x 600 in Flex One jih prehiti z 1024 x 768. Sam zaslon je soliden, a se pri obračanju strani pozna nekaj "burn ina", tako da na novi strani vidimo nekaj zametkov prejšnje. To se resda ne zgodi vsakič, a vendar dokaj pogosto.

Bralnik je narejen iz odličnega materiala, ki Kindle poseka na vsej črti, saj je oprijem izvrsten in ga je užitek držati v roki. Knjige na napravo dodajamo prek kabla mikro USB, za katerega najdemo vhod na dnu naprave. Flex One je brez zvočnikov, tako da poslušanje avdio knjig odpade. Na prednji strani je gumb za nazaj in štirje gumbi za navigacijo, s sredinskim za potrditev. Na desni stranici najdemo gumb za vklop in izklop, ki po prižigu branika deluje kot gumb za priklic menuja. Gumbi se pritisnejo z všečnim klikom, a so morda malce pretanki in pri daljšem branju niso tako udobni kot Kindlovi.

Bralnik je mogoče uporabljati tako v pokončni kot ležeči orientaciji, nam je bila najbolj všeč

pokončna. Tu smo naleteli na problem pri obračanju strani, saj se gumbi glede na odločitev

orientacije čudno postavljajo. Besedo čudno uporabljamo zato, ker je bilo treba vsakič ugotoviti, kateri od smernih gumbov bo stran premaknil naprej ali nazaj. Seveda se je sistem mogoče naučiti na pamet, a bi bila kljub temu dobrodošla kakšna navodila, kako se gumbi obnašajo, ko orientacijo spremenimo.

Najočitnejša značilnost Flexa je seveda ukrivljen zaslon - treba je opozoriti, da je le ukrivljen

in ni upogibljiv. To ponazarja opozorilo, ki ga vidimo takoj, ko odpremo embalažo, saj nam da

slikica hitro vedeti, da zaslona ne smemo upogibati. Ker je naprava tako tanka, je to po

svoje škoda, a LG očitno le še ni tako daleč s svojo tehnologijo, da bi dopuščala tako futuristične prijeme.

Uporabniški vmesnik terja nekaj privajanja, a menuji po kratkem času uporabe postanejo domači in se konča iskanje tistega, kar hočemo storiti. Delo nepotrebno otežuje počasnost premikanja po menujih, ki je slabša kot pri Kindlih in na trenutke zelo moteča. Podhranjenost čipovja so predvideli tudi programerji operacijskega sistema. Ko odpremo novo knjigo, slednji hitro naloži prvo stran in jo lahko že beremo, nato pa spodaj nalaga preostanek knjige. Tako je mogoče ob prvem zagonu knjige prebrati le prvo stran in se je nemogoče premikati po knjigi, dokler se ta v celoti ne naloži.

Pri e-bralnikih je nehvaležno delati primerjave o vzdržljivosti baterije, saj se časovna obdobja

ne merijo v urah, tako kot pri napravah z zasloni LCD. Glede na šibkost drobovja Flexa je izkoristek baterije primeren, tako da gre za prav tako tipičen e-bralnik, ki ga pozabimo polniti le zato, ker baterija zdrži "nemogoče" dolgo.

Pri e-bralnikih, ki za seboj nimajo močne spletne trgovine elektronskih knjig, izdelovalci, kot že rečeno, stavijo na preostale funkcionalnosti. Na Flexu lahko beremo elektronske knjige v množici formatov, med katerimi sta tudi .epub in .mobi. Amazonov .azw ni podprt, tako da bo treba za knjige, kupljene na Amazonu, odstranjevati DRM in spreminjati format. Prostora za izboljšave je pri morebitnem Flexu Dva veliko.

Za konec pa še udarec, ki praktično onemogoči priporočilo bralnika - cena. Če prek ameriškega Amazona naročimo Kindle, nas skupaj s poštnino in carino stane okoli 115 evrov, Flex One pa pri nas stane 225 evrov. To je ne glede na ukrivljen zaslon in druge odlike občutno preveč. Ko bodo na trg prišli naslednji Kindli in se bo cena tudi za nas znižala pod magično mejo sto evrov, bodo bralniki, ki presegajo dvesto evrov, resnično zgolj še slaba šala.

Weixler Flex One

E-bralnik

Prodaja: www.elkotex.si

Cena: 225 EUR.

Za: Material ohišja, lahek.

Proti: Počasen, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji