Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor December 2009 | Teme: android

Robotizirani izdatki

Ena pomembnejših prednosti vse bolj priljubljenega operacijskega sistema za mobilne naprave Android je hiter razvoj dodatnih programov zanj. Ponudba je vsak dan večja in prihaja z vseh koncev sveta, tudi iz Slovenije.

V slovenskem podjetju ThirdFrameStudios, ki že po izbiri imena sodeč meri tudi na svetovni trg, nekateri pa ga morda že poznajo po njihovem lepo izdelanem spletišču igrajmo.se, so izdelali eno prvih domačih aplikacij za mobilne naprave s sistemom Android. Toshl, bolj modno zapisana nemška popačenka, ki jo ponekod pri nas uporabljamo kot vsakdanje ime za denarnico, je na Androidu preprost, a učinkovit sledilec izdatkov, nadvse priročen v napravi, ki jo običajno nosimo v žepu. Na voljo je v tržnici programov (Android Market), od koder ga lahko na našo napravo prenesemo brezplačno.

Toshl ima zgledno predstavitev v spletu na naslovu www.toshl.com.

Avtorji so se pri izdelavi osredotočili predvsem na prijaznost do uporabnika in intuitivno rabo, da je sledenje izdatkom kar najlažje, saj lahko vsak nepotreben korak znatno okrni uporabnost, od Toshla pa bomo imeli kaj edino, če ga bomo redno in z veseljem uporabljali. Takoj po zagonu je programček nared za vnos izdatka, ki ga vnesemo v vnaprej definirani valuti (privzet je seveda evro) in opremimo z eno ali več oznakami (npr. "kava", "zajtrk"). Oznake najprej vnesemo v celoti s pomočjo tipkovnice (zaslonske ali fizične, če jo naprava premore), kasneje pa so že na voljo kot priročni gumbki pod vnosnim poljem. Tako nam program postaja vse prijaznejši, čim dlje ga uporabljamo, vnos pa nadvse priročen. Vnesene izdatke lahko pregledujemo zbrane po datumu ali po oznaki, temu rabita dva nazorna jezička. Lepa podrobnost je možnost izbire zapisa datuma, ki podpira slovenski format (ta je tudi privzeto izbran), tudi če sama naprava slovenskih krajevnih prilagoditev ne pozna. Žal program zaenkrat še ne podpira izvoza ali uvoza podatkov, prijazen bi bil, denimo, zapis CSV, s tem pa bi si svoj trud z vsakdanjim vnašanjem podatkov lahko tudi varno spravili.

S Toshlom lahko končno spoznamo, koliko v resnici zapravimo z drobnimi vsakdanjimi izdatki. Kdo ve, morda komu celo spremeni življenjske navade (ali razvade).

Toshl

Kaj: Programček za vodenje izdatkov za Android.

Operacijski sistem: Android (1.5).

Izdeluje: ThirdFrameStudios, www.3fs.si.

Splet: www.toshl.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Koristen vsakdanji pripomoček.

Proti: (Še) ne pozna izvoza podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji