Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Slavko Meško | Monitor Februar 2015 | Teme: ura

Rekreativni multipraktik

Skrb za zdravje in počutje je zadnje čase postala nekakšna modna zapoved. Še bolj kot sama skrb pa se je razširila raba različnih senzorjev, ki merijo naše gibanje in nam o tem poročajo tako ali drugače.

Športne ure so en segment teh naprav, drug pa različne zapestnice za spremljanje naših dnevnih dejavnosti. V Polarju so se dokaj hitro odzvali na trende in trgu ponudili najprej zelo resno (in zato precej drago) športno uro V800 z vdelanim sprejemnikom GPS in merilnikom dnevnih aktivnosti. Pred nekaj meseci pa so predstavili tudi nekoliko bolj »ljudsko« naravnano uro z nekaj manj možnostmi, zato pa tudi s precej nižjo ceno. Imenuje se M400.

Zaradi združitve GPS športne ure z merilnikom dnevnih aktivnosti je ura namenjena nenehni nošnji, tudi ponoči. Sama ura je nekoliko tanjša (11,5 mm) od drugih športnih ur in, čeprav ni med lažjimi (56 g), je presenetljivo udobna. Tudi če uporabnik ni vajen nositi ure ponoči, mu ne bo motila spanca. Model je na voljo v črni in beli barvi. Četudi ni med večjimi športnimi urami, bo na ženskem zapestju delovala vsaj za številko prevelika.

Za merjenje srčnega utripa skrbi merilni senzor Polar H7. Povezava z uro poteka prek povezave Bluetoot smart, ki omogoča tudi povezavo senzorja z različnimi napravami, vse od pametnih telefonov do fitnes naprav. Prenos podatkov v aplikacijo Polar Flow je mogoč prek povezave bluetooth. Na voljo je za naprave IOS in Android, a le za novejše modele, ki podpirajo povezavo bluetooth smart. Povezava v okolju Windows deluje prek aplikacije za sinhroniziranje podatkov (Polar FlowSync) v spletno aplikacijo Polar Flow. Povezava z osebnim računalnikom in polnjenje baterije (vzdržljivost baterije pri aktiviranem GPS in merilniku pulza približno 8 ur) je izvedena prek priključka mikro USB, ki je zasnovan tako, da zagotavlja brezskrbno rabo ure tudi med plavanjem.

Model M400 ne omogoča povezave drugih senzorjev, kot so merilniki hitrosti, kadence ali razdalje, kot je to mogoče pri modelu V800. Saj v resnici tudi ni potrebno zaradi vdelanega sprejemnika GPS.

Dnevnik

Dnevnik

In sprejemnik GPS? Iskanje satelitov poteka precej hitro, navadno traja manj kot minuto. Stabilnost sprejema je zadostna in primerljiva s podobnimi merilci, signala pa občasno zmanjka v gozdu ali ob višjih poslopjih, včasih tudi ob višji vzpetini. Na srečo takšna izguba signala ne bo vplivala na končno izmerjeno razdaljo, ki je zelo blizu realne in je veliko natančnejša od uporabe sprejemnika GPS in aplikacij v večini pametnih telefonov. Je pa reakcijski čas sprejemnika GPS pri izračunu hitrosti precej nizek. Nič slabše kot pri drugih napravah te vrste, je pa korak nazaj v primerjavi z merilnimi senzorji. Spremembo hitrosti bomo lahko spremljali na uri z nekako 4–5 sekundnim zamikom, za natančen prikaz nove hitrosti pa je treba tu in tam tudi do 10 ali 15 sekund. Tempa med šprinti torej ne bomo merili, pa saj tudi ne bi imeli časa gledati na uro. Med vsakdanjim tekom ne bo težav, saj je tempo teka enakomeren oziroma spremembe tempa niso zelo velike. Zanimiva možnost je vračanje v izhodiščni položaj. Tako boste našli nazaj tudi, če boste tekli skozi gozd, nabirali gobe ali si boste želeli zapomniti položaj vašega avtomobila na izletu v tujem mestu.

Prva nastavitev ure je dokaj pregledna in preprosta, posebej za uporabnike starejših Polarjevih ur, saj so vse tipke zadržale funkcijo kot pri prejšnjih modelih. Potreben je vnos osebnih podatkov in prvi »Fitness« test. Na podlagi vseh podatkov je izračunan indeks telesne pripravljenosti in s tem razpon priporočenega pulza. Tu se nastavljanje ure konča, nadaljuje pa se v spletni aplikaciji Polar Flow, kjer je mogoče izbrati priljubljene športne dejavnosti, prikaze med posameznimi dejavnostmi in načrtovati vadbo. Tudi intervalno z večjim številom intervalov. Čeprav je ura primerna za vrsto športov, je z naborom funkcij dokaj očitno mišljena za rekreativne tekače. Ena zanimivejših funkcij je sprotni izračun potrebnega časa za dokončanje že nastavljenih (5, 10, 21 ali 32 km) razdalj ali poljubno nastavljene razdalje. Tako pri kolesarjenju ali teku brez težav nadziramo svojo aktivnost, ki nas bo pripeljala do želenega rezultata. Vsaka sinhronizacija izmenja podatke in nastavitve med uro in računalnikom. Spletna aplikacija je dovolj zmogljivo orodje za analiziranje športnih ali dnevnih dejavnosti in spanca.

In sklep? Za 200 evrov dobimo športno uro, merilnik srčnega utripa, ki sam po sebi stane 60 evrov, in zapestnico za merjenje dnevnih dejavnosti, podobno Polar Loop, za 90 evrov. Vse v ličnem in udobnem ohišju. V primerjavi s prejšnjimi modeli morda kakšna možnost manjka, jih pa izdatno nadomestijo nove.  

Polar M400

Športna ura z GPS in popisovanjem dnevnih dejavnosti

Kje: www.agp.si

✓    Velik in kontrasten zaslon, GPS športne ura in merilec aktivnosti, merilec utripa H7 lahko s pametnim telefonom uporabljajo tudi drugi člani družine.

✗    Merilec srčnega utripa ni vgrajen v uro, nekoliko počasen odziv na spremembo hitrosti, 8 ur delovanja bo morda premalo za pohodnike na daljše razdalje ali v hribe.

4629441

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji