Objavljeno: 14.6.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2016

Reciklaža

Mobilni operaterji nam vsako drugo leto velikodušno priskrbijo nov pametni aparat, zato ni malo domov, v katerih po policah nabira prah stari iPhone, v predalu leži naprava z Androidom, otroci pa se igrajo s pozabljenimi telefoni Windows Phone. Še tako poceni in zastarel telefon je kompleksna naprava, sposobna vrste opravil.

Preden stare telefone za majhen denar prodamo ali podarimo sorodnikom in prijateljem, da jih njihovi otroci razbijejo že čez teden dni, preverimo, kako je opremljena odvečna pametna naprava. Morda lahko nekdanjim mobilnim spremljevalcem namenimo drugo vlogo. Posebno pozornost posvetimo kameram, zvočniku, mikrofonu, povezavam in drugim priloženim tipalom (GPS, IR, FM). Od opremljenosti in naših potreb je odvisna nova vloga skoraj odpisane naprave. Recepti so različni, od očitnih prek ustvarjalnih do presenetljivih. Skoraj vsi veljajo tako za telefon kot tablico.

Predvajalnik doubleTwist je v osnovi brezplačen, plačljive so zgolj dodatne zmožnosti, ki jih povprečen uporabnik niti ne potrebuje.

Pred predelavo se najprej prepričamo, ali v napravi oziroma telefonu ni ostankov našega zasebnega življenja. Telefon nato popolnoma zbrišemo. Ker v novem življenju pametnjakovič ne bo potreboval seznama stikov niti mobilnih nastavitev izbranega ponudnika, brez slabe vesti zaženemo reinkarnacijo z Nastavitve/Osebno/Varnostno kopiranje in ponastavitev/Tovarniška ponastavitev podatkov. Po končanem postopku, ko se naprava znova zažene in vanjo vpišemo svoj Googlov račun, pustimo okenca, s katerimi drugače zahtevamo sinhronizacijo z oblakom, pri miru, drugače se nam v napravo zopet prenesejo stari podatki in nameščene aplikacije. V novem življenju telefon ne bo potreboval drugega kot spodaj našteta navodila ter pomoč pripadajočih programov.

Predvajalnik

Najbolj očitna vloga, ki jo bo nekdanji elektronski ljubljenček številka ena z lahkoto zaigral, je nadomeščanje dežurnega večpredstavnega predvajalnika. Pri izbiri programov zanjo je treba vedeti, da mobilne povezave telefon to pot ne bo imel, zato se izogibamo programov, ki zahtevajo stalno povezanost v splet. V tujini priljubljena Spotify in Pandora v deželi pod Alpami tako ali tako ne delujeta, zato skušnjava ni prehuda. Za čas, ki ga bomo s starim Androidom preživeli v objemu domačega (ali tujega) brezžičnega omrežja, pa si kljub temu namestimo uradno aplikacijo YouTube, da bo občasno stregla našim pretočnim apetitom. Večji poudarek pri iskanju namenimo programom, ki delujejo samostojno, brez spleta, zgolj z datotekami, ki jih prenašamo s seboj. Navsezadnje tako deluje tudi naprava, ki jo želimo nadomestiti s starim Androidom.

TuneIn Radio omogoča tudi poslušanje krajevnih radijskih postaj, plačljivi uporabniki jih lahko celo snemajo.

Alfa in omega večpredstavnih predvajalnikov je doubleTwist Music Player. Gre za pravi švicarski nožek mobilnih predvajalnikov, ki prebavi najrazličnejše oblike večpredstavnosti, od glasbe, video posnetkov do radijskih postaj in poddaj. Osrednja funkcionalnost programa je kljub njegovi široki razgledanosti predvajanje glasbe. Podpira sezname predvajanj in urejevanje glasbene zbirke, ki jo lahko urejamo po izvajalcu, albumih ali naslovu posamezne skladbe. Najmočnejša zmožnost programa se poveže s PC ali Mac računalnikom in zbirko sinhronizira z njim. Žal je na voljo le v plačljivi različici aplikacije. Hiter in enostaven predvajalnik s priročnim uporabniškim vmesnikom kljub temu priporočamo tudi v brezplačni različici, ki zlahka zadosti še tako čudni avdiofilski želji.

Čeprav se zna doubleTwist priklopiti na dostojno število pretočnih radijskih postaj, pravim poslušalcem ponujamo boljšo alternativo. TuneIn Radio star Android ali iPhone (s spletno povezavo) prelevi v pravi radijski sprejemnik. Na seznamu ima več kot 100.000 radijskih postaj z vsega sveta. Razvrščene so po zvrsteh, lokaciji in oznakah. V programu so tudi vse večje slovenske radijske postaje, ki so nam dostopne zgolj z dotikom enega samega gumba, saj jih TuneIn Radio združi v skupino glede na lokacijske informacije s telefona. Odličen uporabniški vmesnik večino zmožnosti ponudi že v brezplačni različici programa, med drugim priročen avtomobilski način delovanja, eno pa prihrani za uporabnike, ki so zanje pripravljeni razvezati mošnjiček. Plačljive stranke lahko radijski program tudi snemajo. Poslušano vsebino plačljiva različica programa na ukaz zaustavi, jo previje nazaj ali posname na nezasedeni prostor v telefonu.

Tretja aplikacija, ki iz Androida ustvari pravi večpredstavni stroj, je stara znanka z namizja. VLC for Android (VLC for Mobile na napravah z iOS) ima tri zlata vredne zmožnosti. Z njim lahko poslušamo glasbo, gledamo video posnetke ali se priklopimo na spletne strežnike, ki ponujajo pretočno digitalno vsebino. Predvajanje je gladko, VLC podpira nešteto različnih zapisov. Tudi iskanje primernih datotek za predvajanje je neproblematično, saj zna program samodejno preiskati tako prostor v telefonu kot v sistem priklopljene pomnilniške kartice. Visoka ločljivost mu ne predstavlja težav. S kablom USB OTG lahko na telefon z mobilnim operacijskim sistemom priključimo prenosni disk. Dodatne možnosti nam ponudi tudi Kodi, ki star telefon pretvori v pravo večpredstavno središče.

Snemalnik

Pametni telefoni so vsi po vrsti opremljeni z mikrofonom, saj nas drugače pri telefoniranju sogovornik sploh ne bi slišal. Logična poteza je, da v star telefon namestimo snemalnik zvoka in napravo uporabimo kot diktafon. V novi vlogi nam odpisani telefon pride prav v številnih scenarijih, v šoli, pri delu, hišnih opravilih. Presenečeni bomo, kako hitro se navadimo takega nareka, ki je priročnejši od zapisovanja tega in onega. S telefonom v vlogi snemalnika arhiviramo dogodke, kakršen je občasni koncert, ustvarjamo poddaje ali snemamo lastno glasbo.

Odpisani telefon s kartico microSD in programom Tape-aTalk Pro Voice Recorder je odličen nadomestek za diktafon.

Glasbeniki lahko star telefon pretvorijo v prenosni glasbeni studio, ki bo vedno pri roki in ne bo kuril baterije osrednji mobilni napravi. Na tablico iPad na primer zlahka priključimo električno kitaro, ji dodamo različne učinke in rezultat posnamemo v Applovi aplikaciji GarageBand. Mobilnim napravam so namenjeni tudi posebni pripomočki, kakršen je KORG Gadget, ki izkušnjo telefona v vlogi mobilnega snemalnega studia še oplemenitijo. Android je zaradi zakasnitev manj primeren za snemanje glasbe, a si snemalni studio z aplikacijama Walk Band in FL Studio Mobile kljub temu lahko omislimo.

Naprava za prikaz navidezne resničnosti

Zahvaljujoč poceni kartonu Google Cardboard, lahko staro mobilno napravo pretvorimo v prava očala za prikaz navidezne resničnosti. Izkušnjo s kartonasto škatlo Cardboard pričnemo z istoimensko aplikacijo s tržnice Google Play. Slednja nas spari s prikazovalnikom ob pomoči kode QR, odtisnjene na kartonu. Nastavitve telefona bodo ustrezno prilagojene. Na tržnici Google Play namenskih aplikacij za Cardboard ne manjka. S kartonom potujemo (Street View), se igramo (Lamper Cardboard: First Flight), fotografiramo (Cardboard Camera) in si ogledujemo videoposnetke.

Googlov karton in odvečni pametni mobilnik se v sodelovanju prelevita v dostojno napravo za prikaz navidezne resničnosti.

Googlova aplikacija YouTube pri 360-stopinjskih posnetkih prikaže ikono v obliki kartona. Po pritisku nanjo se način prikazovanja prilagodi prikazovalniku navidezne resničnosti. S premikanjem glave spreminjamo točko gledišča in počutimo se, kot bi na posnetku nastopali sami. Nadvse zabavno je ogledovanje posnetkov vožnje z vlakom smrti, pilotiranja letala, skoka s padalom in podobnega. Aplikacije delujejo podobno. Izkušnja temelji na tipalih zaznavanja nagiba. Tam, kjer je zahtevana interakcija z uporabnikom, navadno zadostuje centriranje pogleda na zahtevano točko. Če ne gre drugače, je na kartonu tudi namenski gumb, ki v resnici ni nič drugega kot papirni podaljšek, da se s prstom prek posrednika lahko dotaknemo telefonskega zaslona. Karton je združljiv tudi z Applovimi telefoni iPhone.

Varnostna kamera

Pametni telefoni se danes ponašajo z vrhunsko opremljenostjo, a tudi starejši niso za staro šaro. Bržkone imajo vsaj kamero, ki jo lahko dobro izkoristimo. Večina kamer na starejših telefonih ima boljšo sliko kot cenejše varnostne kamere. Zakaj jih ne bi izkoristili? S programom SalientEye Home Security Alarm (Android) se telefon spremeni v napravo za zaznavanje gibanja in opozori na morebitne vsiljivce, s programom TrackView pa na daljavo nadzorujemo, spremljamo in snemamo dogajanje v nadzorovani okolici. Še resnejša je storitev Cameo, ki omogoča, da v nadzor povežemo več ostarelih mobilnih naprav, priključenih v isto brezžično omrežje.

Kamero v starem telefonu med drugim s pridom uporabimo za nadziranje dojenčka.

Če imamo pri hiši kakšno poceni kamero IP, jo lahko nadzorujemo s programom IP Cam Viewer, s starim Androidom in programom IP Webcam pa si omislimo pravo spletno kamero. Kljub nesporni uporabnosti obeh zamisli nas je najbolj navdušila rešitev v obliki otroške varuške. Program Baby Monitor & Alarm v navezi s katero od predplačniških mobilnih kartic zasenči tudi namenske elektronske nadzornice otročadi. Nastavitev je preprosta, programu najprej določimo telefonsko številko, na katero nas bo samostojno poklical ob morebitnih težavah, nato stari Android z njim postavimo meter od spečega otroka (ali otrok) ter pritisnemo gumb Start. Če je otrok med nadzorovanjem dlje časa nemiren, se zbudi ali se v njegovi bližini kaj dogaja, telefon pokliče na nastavljeno številko. Ko se javimo, slišimo, ali gre za resnično krizo ali zgolj za lažni alarm. Če klic končamo, oziroma ga ignoriramo, se program ponastavi na začetek ter naprej budno pazi na naraščaj. Med dodatnimi zmožnostmi ne smemo prezreti funkcije Mommy’s Voice, ko program ob prvem znaku nemira predvaja posneto sporočilo enega od staršev. Če glas mame ali očeta otroka ne uspava, lahko drugič v istem primeru poskusimo srečo s pesmijo, uspavanko.

Baby Monitor & Alarm je odlična alternativa, ki zopet osmisli življenje starega Androida. Štiri evre za zgoraj naštete funkcije ter dodatne zmožnosti, kakršno je fino nastavljanje občutljivosti mikrofona, časovnih intervalov pred posameznimi akcijami ali opozarjanje na prazno baterijo, ni veliko. Klasične elektronske varuške nas hitro stanejo evrskega stotaka, hkrati pa ponujajo za svoj denar malo, saj jih je treba vsepovsod nositi zraven. Dodatne težave nam predstavlja statika, ki androidne varuške ne moti. Edina resnejša težava je, da rešitev zahteva dodatni telefon, na katerega bo naš starček poklical v primeru alarma.

Tudi brez infrardečega žarka se lahko z nekaj truda odpisani telefon prelevi v univerzalni daljinski upravljalnik.

Daljinski upravljalnik

Pametni telefoni višjega cenovnega razreda so praviloma opremljeni z infrardečim žarkom in namensko programsko opremo. Naveza poskrbi, da se nekdaj vrhunski pametni telefon prelevi v prvovrsten daljinec, ki po želji krmili družinsko večpredstavno središče (npr. Raspberry Pi s strežnikom OpenElec ali XBMC/Kodi), star televizor ali katerokoli drugo z infrardečim žarkom krmiljeno napravo. Le na hitro moramo skočiti na ustrezno mobilno tržnico. Programov za nadzor na daljavo z žarkom IR ne manjka ne Androidu ne iOSu ne telefonu z Windows. Dobra izbira je aplikacija AnyMote Universal Remote + WiFi.

Tudi brez infrardečega žarka lahko telefon krmili vrsto naprav in storitev, med drugim Applov glasbeni predvajalnik iTunes.

Četudi odvečni telefon nima ustrezne opreme IR, ga z nekaj muje vendarle lahko prelevimo v sanjski univerzalni daljinski upravljalnik. Googlova tržnica Play je na primer založena s programi, ki ob pomoči brezžičnega omrežja in dodatnega programa v računalniku na istem stroju na daljavo upravljajo priljubljene namizne programe, kot sta Windows Media Player in Winamp. Najboljša rešitev je program Unified Remote, ki v želji po nadzoru vsega, kar se v računalniku dogaja, nadomesti celo miško in tipkovnico. Plačljiva različica, ki velja slabe štiri evre, v programu odklene poprej nastavljene profile za večino najbolj priljubljenih programov v operacijskem sistemu Windows. Nadzor Unified Remote opravlja tako prek brezžičnega omrežja kot s povezavo Bluetooth. Na tržnici Google Play imajo svoje programe vsi veliki izdelovalci TV naprav. Če imamo pametni televizor, mu bomo s pripadajočim androidnim programom na daljavo lahko ukazovali kar s telefonom. Poglavitna pomanjkljivost take rešitve je očitna, ugasnjenega TVja tej navezi ne bo uspelo obuditi.

Odpisani telefon se dobro znajde v vlogi osrednje nadzorne naprave pametnega doma.

Odvečen telefon je med drugim tudi dober daljinski upravitelj za predvajalnike vrste Chromecast in Apple TV ter kot osrednja nadzorna naprava pametnega doma. Vsaka pametna žarnica, vtičnica, kamera, termostat ali vozlišče ima namensko aplikacijo za upravljanje prek mobilnega telefona. Nadzor naprav je mogoč s pripadajočo aplikacijo, različnimi brezžičnimi protokoli, uporabniškimi programi in recepti spletne storitve If This Then That (IFTTT). Domači pametni pripomočki navadno podpirajo mobilne naprave z operacijskimi sistemi Android, iOS in Windows.

Navigacija

Če staremu Androidu dokupimo namensko držalo in avtomobilski polnilec, lahko iz njega naredimo izvrstnega sopotnika, ki bo vedno vedel, kam je treba iti. Med navigacijami na tržnici Play velja izpostaviti Navigon z Garminovimi zemljevidi, ki dobro delujejo tudi pri nas, ter najbolj priljubljen tak program na Androidu, Sygic, ki nas od ovinka do ovinka vodi v navezi s podjetjem TomTom. Ker smo Slovenci med blagoslovljenimi uporabniki Googlovega vodenja z aplikacijo Maps, lahko za navigacijo uporabimo kar vgrajeni program. Za razliko od prej omenjenih se Googlovi zemljevidi sproti prenašajo iz spleta, zato bomo na poti potrebovali spletno povezavo. Resda Google omogoča poprejšnje nalaganje začrtane poti, a rešitev še zdaleč ni tako elegantna kot pri Sygicu ali Navigonu.

S kablom USB OTG lahko na star telefon z operacijskim sistemom Android priklopimo prenosni disk.

Kuharica

Kuhinja je naslednje okolje, v katerem bo odpisani telefon znova zaživel. V kombinaciji s pravimi programskimi pripomočki zlahka postane dobrodošla kuhinjska pomočnica. S seznamom opravil, kakršen je Google Tasks, ki vnose sinhronizira z oblakom, da do njih dostopamo tudi z drugimi napravami in od vsepovsod, si med kuho ali pripravo zapisujemo sestavine, ki pohajajo. Z digitalno kuharico so nam tisoči receptov vedno na voljo, da natančno sledimo izbranim receptom in tako pripravimo popolne jedi. Programov je na pripadajočih tržnicah nešteto. Med ustreznimi izdelki izstopa aplikacija BigOven, ki nam na stari Android (ali iPhone) dostavi več kot 350.000 različnih receptov. Med njimi iščemo po posamezni besedi, nazivu jedi ali sestavini, ki nam je ostala v hladilniku. Program nam omogoča sestavljanje jedilnikov in olajša nakupovanje potrebnih sestavin. Dvajset dolarjev na leto nas iz amaterja prelevi v profesionalnega kuharja, kateremu BigOven odstrani reklame ter odklene dostop do naprednejših orodij, med katerimi velja izpostaviti iskanje po dietnih predpisih.

Med kuharicami je neprekosljiva v osnovi brezplačna aplikacija BigOven.

Budilka

Res stare in strojno podhranjene pametne telefone (ali tablice) lahko spremenimo v budilko. Z ustrezno aplikacijo, kakršna je Timely Alarm Clock, in z nakupom stojala ali zvočnika se odpisana naprava prelevi v učinkovito budilko, ki bo poslej skrbela, da bomo pravočasno v službi. Postopek je preprost, vključuje nastavitev zaslona na Sanjarjenje (način Daydream), ki poskrbi, da je zaslon dejaven tudi, ko se naprava polni, oziroma je na pripadajočem podstavku.

Stojalo in star telefon v sodelovanju postaneta nepogrešljiva budilka.

Digitalni okvir

Če ima star telefon še nedotaknjen zaslon, je med drugim primeren tudi za prikaz fotografij. Namesto namenskega digitalnega okvirja v prikazovalnik slikovnih spominov spremenimo pametnjakoviča. Fotografije naložimo v pomnilnik telefona, na kartico microSD ali v oblak, od tam se v digitalni okvir/nekdanji telefon pretakajo prek brezžičnega omrežja in interneta. Odličen prikaz ter nastavitve ponujata programa Cloud Digital Photo Frame Free in Digital Photo Frame. Prvega lastniki telefonov z operacijskim sistemom Android najdemo na tržnici Google Play, drugega uporabniki telefona iPhone v trgovini App Store. Še bolj kot stari telefoni se v vlogi digitalnega okvirja logično znajdejo odpisane tablice. Programi so enaki, fotografije, zahvaljujoč večjim zaslonom, lepše.

Igralna konzola

Največ denarja na tržnici Play poberejo igre. Zato zamisel bržkone ni tuja, star Android spremenimo v prenosno igralno konzolo. Poleg velikega števila najrazličnejših iger je na tržnici moč dobiti posnemovalnike starih igralnih konzol. Z njimi obudimo spomin na stare čase ali si odklenemo povsem nov svet. Nekdaj priljubljena računalnika ZX Spectrum in Commodore 64 tako posnemata aplikaciji Frodo C64 in Marvin – ZX Spectrum Emulator, za sobne konzole pa na primer skrbita SuperRetro 16 (Nintendo SNES) in GENPlusDroid (Sega Megadrive).

Med drugim telefon znova zaživi v vlogi priljubljene ročne konzole podjetja Nintendo GameBoy. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji