Objavljeno: 25.10.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2022

Realme GT Neo 3

Realme ponuja kar soliden nabor telefonov, posebej močni so v vstopnem in srednjem razredu, kjer smo jih tudi pri naših preizkusih že večkrat pohvalili. Novi GT Neo 3 pa meri više, saj gre za telefon, ki je za občuten korak dražji (in zmogljivejši) od modela GT Neo 2.

Telefon velja slabih 600 evrov – to je cena, za katero smo še pred nekaj leti dobili najboljše telefone, danes pa govorimo že bolj o srednjem razredu. Gre torej za modele, ki ponudijo skoraj toliko kot najdražji, a imajo vseeno omejitve.

Kakovost izdelave je povprečna. Zadnjo stranico obdaja rahlo hrapavo steklo, ki je naparjeno na plastiko, spredaj je Gorilla Glass 5 – torej korak nazaj od najnovejšega Gorilla Glass 6, a še vedno več kot spodobno. Preizkusili smo klasični temni sivi model, omenimo še modrega, ki ima dodani dve beli »dirkalni črti« (barva se imenuje Le Mans modra). Stranice so rahlo zaobljene, zato telefon lepo sede v roko, je pa zadnja stran morda malenkost preveč spolzka. Sicer pa je že v paketu tudi prozorno zaščitno ohišje iz prijetno mehke gume. Glede na ceno smo pogrešali vodotesnost.

Nenavadna se nam zdi poteza, da Realme poleg dveh sestav z 8 ali 12 GB pomnilnika (mi smo preizkusili zadnjo) ponudi tudi ločeni po največji hitrosti napajanja. Preizkusili smo hitrejšo, ta podpira napajanje z močmi do 150 vatov, na voljo pa je tudi različica z napajanjem do 80 vatov. V času pisanja zadnje sicer v naših spletnih trgovinah nismo našli. Preizkušeni model se napolni v dobrih 30 minutah, pri tem gre najhitreje na začetku (prvih 50 odstotkov v manj kot desetih minutah), kar je sicer enako pri vseh telefonih. Škoda, da ne podpira brezžičnega napajanja, po našem mnenju je to za marsikoga pomembnejša možnost kot pa najhitrejše mogoče napajanje prek žice.

GT Neo 3 je odličen telefon za uporabnike, ki so se pripravljeni odpovedati nekaterim funkcijam na račun odlične zmogljivosti in dobrega zaslona.

Strojna oprema se zelo dobro odreže, saj gre za enega najhitrejših telefonov v tem razredu. V uporabi je Mediatekov procesor Dimensity 8100, izdelan v tehnologiji 5 nm. Procesorje Mediatek sicer večinoma zasledimo v cenejših telefonih, a je ta, ki ga uporablja GT Neo 3, povsem konkurenčen bolj znanim procesorjem Snapdragon. Dobro se je obnesel tako na generičnih preizkusih procesorske zmogljivosti kot tudi preizkusih igričarskih zmogljivosti. Zelo pohvalna je tudi velika količina pomnilnika – 12 GB, prostora za podatke in aplikacije je 256 GB. Vgrajeni akumulator se pohvali z 4.500 mAh, strojna oprema pa se izkaže za kar varčno. Tudi pri igrah smo imeli občutek, da se odstotki počasneje znižujejo, kot smo sicer vajeni.

6,7-palčni zaslon je zelo dober, saj je AMOLED s podporo standarda HDR10+. Pri tem gre osveževalna frekvenca do 120 Hz, ročno lahko nastavimo tudi 60 Hz ali pa pustimo, da se frekvenca dinamično prilagaja. Ločljivost je 2.412 × 1.080, to je slabih 400 pik na palec. Kakovost fotografij je dobra, v uporabi je tipalo ločljivosti 50 MP, končne fotografije pa so po privzetem 12 MP. Pogrešali smo zum objektiv, polega navadnega sta dodana še ultraširoki ter makro.

Novi Realme GT Neo 3 se uvršča v omenjeni srednji razred, kjer iščemo hiter telefon, za katerega vseeno ne bi odšteli ravno tisočak. Med bolj opaznimi konkurenti v tem razredu je Samsungov Galaxy S21 FE, zelo veliko je tudi zmogljivih telefonov prejšnjih generacij (sploh Applovih). Pri tem je GT Neo 3 odličen telefon za uporabnike, ki so se pripravljeni odpovedati nekaterim funkcijam na račun odlične zmogljivosti in dobrega zaslona. Sicer brez vodotesnosti, brezžičnega napajanja in zum objektiva, a bodo zato vsaj po hitrosti konkurirali tudi več sto evrov dražjim izdelkom.

Realme GT Neo 3 150 W

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 594 EUR (12/256 GB, napajanje 150 W)

Za: Zmogljivost, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Ni vodotesen, ne podpira brezžičnega napajanja, nima zum objektiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji