Objavljeno: 30.1.2018 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor Februar 2018

Razširimo si Chrome

Brskalnik Chrome je po podatkih Statcounterja za december 2017 z naskokom najbolj priljubljen brskalnik – s 55,04 odstotka zaseda več kot polovico trga. Sledita mu Safari z 14,86 odstotka in UC Browser z 8,69 odstotka. Pri slednjem gre za hitro rastoči brskalnik kitajskega podjetja Alibaba.

Na dominantnost položaja brskalnika Chrome vplivajo naprave, s katerimi se po spletu brska. Na klasičnih računalnikih je Chrome bolj priljubljen kot na pametnih napravah, saj zaseda 64,72 odstotka celotnega trga. Na drugem in tretjem mestu se z 12,12 in 7,71 odstotka uvrščata Firefox in Internet Explorer. Na pametnih telefonih je stanje za odtenek bolj konkurenčno, saj ima Chrome 49,72-odstotni tržni delež. Na drugem mestu mu z 18,34 odstotka sledi Safari, temu pa se je proti koncu leta 2017 začel nevarno prebliževati UC Browser. Konec decembra 2017 je brskalnik zasedel 15,76 odstotka. Zanimivi pa so podatki pri tabličnih računalnikih, saj je na prvem mestu Safari, katerega tržni delež je 59,48 odstotka. Chrome se z 24,1 odstotka uvršča na drugo mesto. Bistvenih razlik med tržnimi deleži na globalni ravni in v slovenskem prostoru ni; s to razliko, da je med vsemi napravami na drugem mestu Firefox pred Safarijem. UC Browser v Sloveniji zaenkrat še ni navzoč. Omembe vredna razlika je tudi pri uporabi tablic, kjer je na prvem mestu s slabimi 47 odstotki še vedno Safari, a je Chrome z nekaj več kot 40-odstotnim deležem veliko bliže.

Za razliko od tabličnih računalnikov, kjer prevladuje Applov Safari, predstavlja Google Chrome najbolj priljubljen brskalnik tako na globalni ravni kot tudi v Sloveniji.

Ne glede na uporabo pri tabličnih računalnikih je Chrome, merjeno glede na vse naprave, najbolj priljubljen brskalnik. K temu prispeva svoj delež tudi široka ponudba razširitev, s katerimi si uporabniki lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo ob brskanju po spletu. Na voljo so v trgovini Chrome Web Store. Nekaj zanimivih in brezplačnih predstavljamo v nadaljevanju.

Earth View from Google Earth

Googlova razširitev Earth View ponuja vsakič, ko se v brskalniku odpre nov zavihek, novo fotografijo določenega dela našega planeta. Opisano se sprva ne zdi nič posebnega, a spremeni uporabniško izkušnjo tako zelo, da je vsako odpiranje novega zavihka povezano s pričakovanjem o tem, kakšna fotografija se bo prikazala. Na voljo so tudi osnovne informacije o državi in lokaciji, kjer je posneto področje na zemljevidu. Če je uporabniku fotografija všeč, si jo lahko shrani kot ozadje na namizju ali deli z drugimi uporabniki. Zadnjih deset prikazanih fotografij je shranjenih tudi na posebnem meniju, do katerega pridemo ob prikazu nove fotografije. Omeniti velja dve slabosti. Čas odpiranja zavihka se zaradi nalaganja fotografije zdi daljši. Prav tako lahko podaljšek predstavlja oviro pri delu, ko je uporabnik v časovni stiski, a se kljub temu ustavi za nekaj trenutkov s pogledom na dobro fotografijo.

Vsak nov zavihek razkrije eno izmed 1500 shranjenih fotografij, ki prikazujejo lepe kotičke našega planeta.

Google Dictionary

Slovenski uporabniki spleta se morajo prej ali slej spoprijeti z dejstvom, da je poznavanje angleščine ključno za dostop do informacij. Razširitev Google Dictionary ponuja možnost ogleda definicije in s tem pomena določene besede. Podprti so bolj razširjeni tuji jeziki. Poleg angleščine so definicije na voljo za nemščino, portugalščino, španščino, francoščino, italijanščino in druge jezike. Razširitev deluje na dva načina. Določeno besedo na spletni strani je mogoče označiti in z dvojnim klikom dobiti kratko definicijo. Vključena je tudi možnost poslušanja izgovarjave. Za obsežnejši pomen besede lahko izberemo ikono razširitve, ki je na voljo v brskalniku. Poleg osnovne definicije pomena se prikažejo tudi zgledi rabe, ki s tem dodatno prispevajo k razumevanju rabe in namena določene besede.

Dvojni klik označene besede je potreben, da se z Google Dictionary razširitvijo prikaže ustrezna definicija.

PanicButton

Tudi v Sloveniji se najdejo podjetja, v katerih so nadrejeni prepričani, da morajo zaradi večje produktivnosti strogo nadzorovati brskalne navade zaposlenih. Zasnova delovnih prostorov, ki temelji na odprtosti, omogoča lažje opazovanje, kakšna vsebina se prikazuje na posameznikovem računalniku. Za takšne primere je na voljo PanicButton. Razširitev omogoča, da se s klikom ene ikone hitro zaprejo vsi zavihki v brskalniku. Če se šef ali nadrejeni znajde v bližini računalnika, na katerem posameznik obiskuje družabna omrežja ali podobne strani, je PanicButton uporaben izhod v sili. Zaprti zavihki niso izgubljeni, saj se z vnovičnim klikom prej omenjene ikone vsi zaprti zavihki znova odprejo.

The Great Suspender

Slabost uporabe Chroma je energijska požrešnost brskalnika. O tem se lahko prepričajo zlasti uporabniki računalnikov na platformi macOS, saj je razlika z vidika vzdržljivosti baterije med uporabo Safarija ali Chroma opazna. The Great Suspender sproti spremlja brskalne navade uporabnika in pri tistih zavihkih, ki že dlje časa niso bili odprti, odstrani vsebino. S tem se zmanjša potreba po pomnilniku in s tem poraba energije. Zavihek je, ne glede na odstranjeno vsebino, še vedno prisoten. Če ga znova odpremo, se prikaže sporočilo, da je bila vsebina odstranjena. Za vnovično naložitev je treba kamorkoli na strani klikniti z miško. Razširitev je uporabna predvsem za tiste, ki v spletu raziskujejo ali primerjajo cene izdelkov in storitev, saj se ravno v takih situacijah odpira največ zavihkov.

Pinterest Save Button

Družabno omrežje Pinterest na Chrome Web Store ponuja razširitev, ki olajša shranjevanje fotografij. Z namestitvijo se prikaže ustrezna ikona v brskalniku in z enim klikom se ločeno odprejo vse fotografije, ki so na voljo na spletni strani, ki jo obiskuje uporabnik. Ena ali več fotografij se lahkoshrani v Pinterest in pred tem tudi določi, v katero kategorijo znotraj Pinteresta želi uporabnik fotografijo prenesti.

S klikom ustrezne ikone se izpostavijo vse fotografije na spletni strani. Uporabnik nato izbere eno ali več, ki se nato shranijo v družabnem omrežju Pinterest.

Turn Off the Lights

Zasnova spletnih strani, kot je YouTube, ni, kot bi bilo sprva mogoče pričakovati, namenjena izboljšanju uporabniške izkušnje ob gledanju video posnetkov. Glavni cilj spletne strani in aplikacije je zadrževanje uporabnikov. Zato se ob obisku veliko prostora nameni prikazu dodatnih video posnetkov s podobnimi vsebinami, ki bi uporabnika utegnile zanimati. Zato se veliko prvin uporabniškega vmesnika bori za pozornost uporabnika. Turn Off the Lights ponuja rešitev, saj se z razširitvijo zatemni preostali del spletne strani in izpostavi zgolj predvajani video posnetek. Razvijalci obljubljajo podobno izkušnjo kot gledanje filmov v kino dvoranah. Kljub pretiravanju je storitev priporočljiva, saj je spremljanje vsebin na YouTubu lažje.

Evernote Web Clipper

Evernote Web Clipper je enostavna in uporabna razširitev za shranjevanje spletnih vsebin. Za uporabnike Evernota je lahko prav ta storitev ključen razlog za prestop k uporabi Chroma kot primarnega brskalnika. S klikom ikone se ponudi več možnosti shranjevanja vsebine. Med drugim se lahko shrani samo tekstovna vsebina ali pa kar fotografija celotne spletne strani oziroma želenega predela na strani. Zanimiva je tudi možnost shranjevanja profila strani na družbenem omrežju LinkedIn. Vsebine se shranjujejo v Evernote in so tako dostopne vsepovsod, kjer uporabnik uporablja bodisi aplikacijo ali do zapiskov dostopa prek spleta.

Giphy for Chrome

Pošiljanje datotek GIF je priljubljeno opravilo v neposredno komunikaciji prek sporočil ali e-pošte. Spletna stran Giphy z razširitvijo ponuja lažji dostop do širokega izbora GIFov. S klikom ikone se odpre majhno okno in se s pomočjo iskalnika poišče primeren GIF. Slednjega se v pogovorno okno ob pomoči drsne ploščice ali miške enostavno prenese in GIF se že prikaže.

Dostop do največje zbirke animacij GIF je na voljo v ločenem pogovornem oknu, ki ponuja tudi možnost uporabe iskalnika, s katerim se poišče primeren GIF.

+Flip It

Uporabnikom storitve Flipboard, s katero se lahko shranjujejo članki iz spleta na enem mestu, je namenjena razširitev +Flip It. Za uporabo se je treba prijaviti z istim uporabniškim imenom in geslom, ki se uporablja za dostop do Flipboarda. Tako se vzpostavi neposredna povezava med razširitvijo in uporabniškim računom. Če se odkrije zanimiv prispevek, ki ga velja prebrati v celoti pozneje ali ga zgolj shraniti, se s klikom ikone odpre meni. Ponudi se možnost izbire kategorije, znotraj katere se članek s spletne strani shrani in je tako vsebina prenesena v Flipboard. Podobna rešitev je na voljo tudi za konkurenčni Pocket. Tako kot pri +Flip It ponuja tudi Pocket možnost shranjevanja člankov na eno mesto in poznejši dostop za branje.

Black Menu for Google

Uporabniki, ki stavijo na Googlov ekosistem storitev, lahko do vseh pomembnejših aplikacij podjetja dostopajo z enim menijem, nameščenim v Chrome. Black Menu for Google predstavlja meni, znotraj katerega so prikazane vse Googlove storitve, za katere si uporabniki želijo dostopa v spletu. Seznam prikazanih storitev je oblikovan poljubno in lahko zajame izključno tiste storitve, ki so uporabniku pomembne. Nabor se lahko naredi s skupnega menija, na katerem so prikazane skoraj čisto vse Googlove storitve. Integrirana je tudi možnost uporabe iskalnika. Na prvi pogled se razširitev ne zdi pretirano zanimiva, a se izkaže kot dober način prihranka časa, saj je preskakovanje med Googlovimi storitvami hitro in tudi uporaba iskalnika v ločenem pogovornem oknu se obnese.

Možnost vnosa iskalnega pojma v ločenem pogovornem oknu se izkaže kot uporabna storitev,  čeprav je glavni namen razširitve prikaz vseh Googlovih storitev na enem mestu.

Checker Plus for Gmail

Razširitev spada med tiste, za katere sprva ni točno razvidno, kje se skriva dodana vrednost. Checker Plus for Gmail ponuja možnost prejemanja obvestil o novi e-pošti in za vsako prejeto vsebino se prikaže ustrezno sporočilo in zvočni signal. Način prejemanja obvestil si je mogoče poljubno nastaviti. Med drugim je možnost simulacije odprtja starih denarnih blagajn v primeru, da uporabnik prodaja storitve in izdelke in prejme potrdilo o naročilu iz PayPala. Toda razširitev se kljub temu ne zdi potrebna. A več kot en milijon uporabnikov nakazuje na to, da se jo splača preizkusiti in razlog, zakaj je tako, se, med drugim, verjetno skriva tudi pri eni sami funkcionalnosti. Vsa prejeta pošta se namreč prikaže v majhnem stranskem pogovornem oknu že samo s tem, da se miško pomakne nad ikono razširitve v brskalniku. Izpišeta se podatka o pošiljatelju in zadevi. Tako je mogoč hiter vpogled v prejeto e-pošto, ne da bi bilo dejansko treba obiskati spletno stran.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji