Objavljeno: 25.11.2005 20:55 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2004

Računalniška kocka Hi-Fi

Računalnikov v majhnih ohišjih je vse več, prav tako pa se stopnjuje tudi tekmovalnost izdelovalcev tovrstnih sistemov. Zato je na voljo čedalje več izdelkov, ki poleg majhnega ohišja ponujajo še kaj. MSIjevi računalniki bodo manj zahtevnim kupcem nadomestili tudi glasbeni stolp.

MSIjevi "okostnjaki", kot bi "barebone" računalnikom lahko rekli v slovenščini, že na prvi pogled delujejo kot nekaj posebnega. Ohišje računalnikov MegaPC je nekoliko manjše od izdelkov tekmecev, na sprednji strani pa imajo velik vrtljiv gumb in zaslon. Podrobnejši pogled v tehnične značilnosti razkrije, da je poleg osnove za osebni računalnik v škatlo vgrajeno tudi vezje, ki omogoča sprejem radijskega signala, računalnik pa podpira tudi predvajanje navadnih glasbenih CDjev ali tistih z datotekami MP3. Z gumbom na sprednji strani pa nastavljamo glasnost. Glasbo lahko predvajamo, ne da bi za to morali zagnati računalnik - procesorja in drugih sestavnih delov za to sploh ne rabimo. Za predvajanje glasbe s CDjev moramo v računalnik seveda vgraditi optični pogon, saj je v osnovi MegaPC dobavljen brez njega. Osnovo sestavlja le ohišje s prilagojeno osnovno ploščo, hladilnik za procesor in napajalnik manjših mer. Poleg ohišja dobimo v kompletu še daljinski upravljalec, s katerim nadzorujemo večpredstavne zmožnosti računalnika, in anteno za boljši sprejem radijskega signala.

Računalnika, ki smo ju dobili v preizkus, sta se kljub enakim osnovnim potezam precej razlikovala. Mega 651 je namenjen Intelovim procesorjem Celeron in Pentium 4. MSI je vanj namestil SiSov sistemski nabor 651. Zunanjost je srebrne kovinske barve, zaslon LCD na sprednji strani pa je enobarven: podatki na njem so zapisani v oranžni barvi. V notranjosti imamo na voljo prostor za optično enoto standardne velikosti in 3,5-palčen disk ATA, tretje razširitveno mesto pa zaseda vgrajeni čitalnik pomnilniških kartic, ki ga lahko po želji odstranimo in v računalnik namestimo disketno enoto ali še en disk. Na voljo sta dve mesti za pomnilniške module DDR. Za razširitve imamo na voljo eno razširitveno mesto AGP in eno PCI. Za grafiko skrbi, če ne vgradimo dodatne grafične kartice, kar sistemski nabor, čeprav se moramo zavedati, da so v tem primeru zmogljivosti 3D precej omejene. MSI ponuja tudi MegaPCjem prilagojeno TV kartico, ki jo vtaknemo v razširitveno mesto PCI. Kartica podpira tudi priloženi daljinski upravljalec, da lahko tudi sprejem televizijskega signala nadzorujemo kar iz naslanjača.

MegaPC 180 je nekoliko zmogljivejši. Od šibkejšega modela se razlikuje že po zunanjosti, saj zaradi temne barve ohišja in nekoliko drugačne prednje plošče deluje bolj uglajeno in namenjen dnevni sobi. MSI je izboljšal zaslon na prednji strani ohišja, ki je barven, v ohišje pa je vgrajena osnovna plošča s sistemskim naborom nVidia nForce 2, nanjo pa lahko namestimo AMDjev procesor Athlon. Po razširitvenih zmožnostih se od šibkejšega modela ne razlikuje, kot posebnost pa omenimo, da je v računalnik že vgrajen brezžični omrežni vmesnik, ki podpira omrežje po standardu 802.11b. Zaradi zmogljivejšega sistemskega nabora je računalnik že brez dodatne grafične kartice grafično precej bolj zmogljiv, na zadnji strani pa najdemo tudi izhod za TV, ki smo ga pri šibkejšem modelu pogrešali - nabor SiS 651 namreč ne podpira prikaza slike na televizorju.

Računalnika se seveda ne razlikujeta bistveno od navadnega PCja, če ju uporabljamo kot osebni računalnik. Daljinski upravljalnik se tudi v okolju Windows dobro obnese, tako da lahko z njim brez težav nadzorujemo večpredstavne programe v okolju Windows - seveda je med delom omogočeno tudi poslušanje radia. Bolj smo se posvetili večpredstavnim zmožnostim, ko je računalnik ugasnjen. V načinu delovanja HiFi sta se oba obnesla zelo dobro. Nadzor nad zmožnostmi je dober, zaslon LCD pa včasih skoraj preveč opazen. Bolj moteč je pri šibkejšem modelu, ki ima enobarven zaslon. Računalnika s svojimi zvočnimi zmožnostmi ne bosta zadovoljila zahtevnih poslušalcev, večina uporabnikov pa bo z MSIjema in kompletom primernih zvočnikov lahko povsem nadomestila povprečen glasbeni stolp. Računalnika, ki sta sicer tudi med delovanjem v načinu PC zelo tiha, sta v načinu HiFi povsem neslišna.

MSI MegaPC Mega 651

Kaj: Ohišje z osnovno ploščo manjšega formata.

Zahteve: Procesor s podnožjem Socket 478, pomnilnik, disk, optična enota.

Izdeluje: MSI, www.msi-slovenia.com.

Prodaja: E-Misija, www.e-misija.si, (01) 830 35 30.

Cena: 86.100 tolarjev.

Za: Mere, dodatne zmožnosti Hi-Fi, vgrajen čitalnik pomnilniških kartic.

Proti: Cena, omejene zmožnosti razširjanja.

MSI MegaPC Mega 180

Kaj: Ohišje z osnovno ploščo manjšega formata.

Zahteve: Procesor s podnožjem Socket A, pomnilnik, disk, optična enota.

Izdeluje: MSI, www.msi-slovenia.com.

Prodaja: E-Misija, www.e-misija.si, (01) 830 35 30.

Cena: 102.120 tolarjev.

Za: Mere, dodatne zmožnosti Hi-Fi, vgrajen čitalnik pomnilniških kartic.

Proti: Cena, omejene zmožnosti razširjanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji