Objavljeno: 3.1.2008 15:57 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor December 2007

Računalnik za ...igre po meri

Predpostavimo: stari ste trideset let in več. Obdobje razposajenega razsajanja po gostilnah ob koncu tedna ste že dali skozi in partnerke/ja ne nadlegujete več vsakih trideset minut. Po tem, ko so naši nogometaši, košarkarji in smučarji postali nevredni vašega časa pred televizijskim zaslonom, ste se znašli pred sladko dilemo, kaj početi pod večer in ob koncu tedna.

Nostalgično se spomnite gimnazijskih in študentskih let, ko ste po cele noči nabijali Duke nukema in Civilisation, trenutkov, ko sta bila hrana in spanje drugotnega pomena, še na tiste osnovne človeške potrebe ste odvihrali šele po tem, ko se vam je vodostaj v organizmu dvignil čez kočnike v ustni votlini. Eh, kako je bilo lepo.

In ker ste danes uspešen karierist, z veseljem pomislite, kako vam škrcanje FPSjev nikoli več ne bo grenilo igralne izkušnje. Potrebujete t. i. gaming računalnik. Ker ste že malo iz poznavanja strojne opreme, vam bo na tem mestu priskočil na pomoč vaš priljubljeni mesečnik. Na tem mestu bomo morali nekaj stvari predpostaviti. Najprej, da si želite igrati igre, ki bodo v prihodnjem letu prihajale na police trgovin. Za preigravanje Moorhuhna, tetrisa ali starih Lucasartsovih avantur bo zelo verjetno zadostoval že pisarniški računalnik. Trenutno za resničen benchmark velja igra Crysis; igranje pri visoki ločljivosti, s 16-kratnim mehčanjem robov, je velik zalogaj za še tako sfrizirane računalnike.

Za grafiko takih razsežnosti se splača nekoliko seči v žep. Crysis, trenutno verjetno najbolj "požrešna" igra.

Kaj torej iščemo?

Neizpodbitno dejstvo je, da je igranje iger eno najzahtevnejših opravil za računalnik. Dobro, urejanje videa ali glasbe prav tako, a nekoliko v drugo smer. Tehnologija izdelave iger iz meseca v mesec napreduje in strojna oprema potrebuje tudi nekoliko rezerve, da bo računalnik brez nadgradenj zdržal kako leto. Stroj, ki ga kupujemo, torej nikakor ne bo poceni.

Kot star privrženec velikih robustnih ohišij bom tu z veseljem navrgel, da opustite sanje o prenosniku. Ti so lepi, praktični in dragi (slednje včasih tudi ne več), a za resno igranje nekoliko neprimerni. Najprej, ker komponente v njih vedno nekoliko zaostajajo za namizniki. Za ponazoritev problema si oglejte, kako je videti grafična kartica zadnjega rodu, in jo nato poskušajte stlačiti v ohišje kakega "booka". Drugi razlog je praktične narave: na tisti stisnjeni tipkovnici boste v streljankah umrli dvakrat prej (zelo hitro pa bo umrla tudi tipkovnica), vaše oči pa si zaslužijo tudi kak večji zaslon. Hiter sprehod po posameznih komponentah nam bo dal na kratko vedeti, kako in zakaj je pri igranju pomemben posamezen kos našega novega računalnika.

Procesor

Vemo, da procesorja niso zaman poimenovali srce računalnika. Hiter procesor je pri igranju pomemben, saj izvaja logična navodila programske opreme in bo pri kompleksnih igrah, kot so prvoosebne streljanke in igre MMORPG (massively multi-player online role-playing games), kjer igra od stroja zahteva nadzor številnih samostojnih objektov, ključen. Še vedno imamo le dva izdelovalca procesorjev za široko potrošnjo, Intel in AMD, pri čemer slednji že kako leto in pol, milo rečeno, zaostaja. Intelovi dvo- in štirijedrniki so trenutno najboljši nakup, v prihodnosti pa bo take procesorje podpiralo vse več iger. Še nekaj: če boste izbrali najnovejšega, najboljšega in najdražjega, ni docela nujno, da boste s tem pridobili hudo prednost. Z Intelovim Core 2 Extreme QX6850, denimo, ki stane malone 1000 evrov, boste pri igrah pridobili kakih 15 % več od Q6600, za katerega boste plačali več kot štirikrat manj. In za oba velja, da večina obstoje

Tudi cestne dirke danes izgledajo, kot da bi zrli skozi pravo vetrobransko steklo. To pa terja veliko gigabajtov in gigaherzov.

Osnovna plošča

Pomembna je v smislu hitrih vodil, zlasti za pomnilnik. Ne kaže pretiravati, saj so najdražje osnovne plošče drage zaradi različnih drugih dodatkov. Ploščo izberemo šele po tem, ko smo se odločili za procesor. Izbor bo diktiral tudi tip in število pomnilniških modulov, ki jih bomo uporabili v naši konfiguraciji. Morda pa bo za vas pomembno, da ima plošča tudi še kak stari priključek ATA, na katerega boste lahko priključili svoj prastari disk in ga uporabljali za namene, pri katerih hitrost ni ključna, denimo za arhiv. Še nekaj: osnovne plošče imajo v veliki večini že integriran grafični in zvočni procesor. Na grafičnega pri tem kar pozabite, saj boste za igranje iger nujno potrebovali samostojno kartico. Pri zvočnem pa ni čisto tako. Številni zvočni čipi ponujajo dovolj dostojno predvajanje zvoka, da povprečno uho ne opazi razlike, zlasti če na vaši mizi stojijo povprečni zvočniki. Z uporabo integrirane zvočne kartice lahko torej prihranimo nekaj denarja.

Pomnilnik

Zadostna količina pomnilnika bo računalniku omogočila, da bo hitreje dosegel informacije, ki jih potrebuje za preračunavanje likov, ozadij in drugega. Hitrost in količina RAMa sta torej pomembna.

Se ga še spomnite? Za tetris ne rabite kupovati novega računalnika, saj ga z lahkoto požene vaš mobilni telefon.

Grafična kartica

Za igre je ključnega pomena. Danes ni več dileme AGP ali PCIe, saj je slednji standard že povsem udomačen. Tudi dilema DX9 ali DX10 je že odpravljena. Če boste želeli igrati igre zadnjega rodu, boste skoraj nujno morali poseči po kartici DX10 in v svoj računalnik namestiti Windows Visto. Že kako leto se sicer govori in piše o posnemovalnikih, ki naj bi tudi pod XP poganjali programe za DX10, toda rezultati so bolj pičli. Še najbliže je Alky project (www.technospot.net/blogs/download-directx-10-for-windows-xp-from-alky-project/), ki naj bi DX10 posnemal prek OpenGL. Kaj bo, bomo videli, toda vedite, da so posnemanja na splošno bolj "za silo". Druga, bolj pomembna alternativa se glasi: SLI ali ne SLI, oz. Crossfire ali ne Crossfire? Gre za povezavo dveh vzporednih grafičnih kartic. Stvar "trga", a iger, ki bi tako dvovprego podpirale v praksi, je malo.

Disk

Tu nimate kaj dosti zgrešiti, čeprav bo hitrejši disk podatke hitreje prebiral v pomnilnik. Pomembna je odzivnost bralnih glav oz. dostopni čas. Tehnologija diskov, razen pri zmogljivosti, počasi napreduje, tako da z velikim vlaganjem ne boste kaj prida pridobili. Sicer pa več o tem v tokratnem članku o diskih.

Za igre tipa Commander Keen bo zadostoval deset let star računalnik v cenovnem rangu 0 evrov.

Napajalnik in ohišje:

Močan napajalnik s stabilno voltažo je pomemben, zlasti če vas bo kdaj zamikalo višati frekvence. Ohišje pa, saj ne, da bi bilo čisto nepomembno - glej stare številke naše revije o pomenu dobrega zračenja -, a morda naj ga izbere partnerka, da ne bo prepolno LEDic in da se bo vsaj približno skladalo s pohištvom.

V nadaljevanju si bomo ogledali nekaj konkretnih konfiguracij, ki bi prišle v poštev za igričarskega navdušenca. Konfiguracije bo sestavljal komplet procesorja, osnovne plošče, pomnilnika, grafične kartice, diska in napajalnika. Torej le osnovno ogrodje računalnika. Če bi se za take konfiguracije zares odločili, boste morali seči v žep še za ohišje (30-150 evrov) in drugo zunanjo opremo, torej monitor, optično enoto, tipkovnico, miško in morda še kakšno igralno palico, če radi letite, oz. volan s pedali, če radi driftate skozi ovinke. Cene se v slovenskih trgovinah precej razlikujejo, zato smo za vsako komponento pogledali malo naokrog in vzeli približno povprečje.

Vreča brez dna

Postavimo se v vlogo evrskega milijarderja, ki mu je psihiater svetoval, naj se namesto z borznimi poročili (čeprav je to tudi neke vrste strateška igra) malo ukvarja z World of warcraft. Torej, kaj bi kupili, če nam denar sploh ne bi predstavljal omejitve.

Procesor: Intel Core 2 Extreme QX6850 3.00/1333 8M 980 EUR

Osnovna plošča: MSI P6N nForce 680i SLI 310 EUR

Grafična kartica: 2x Leadtek NVIDIA GeForce PCI-EXPRESS 8800Ultra 768MB DDR3 1270 EUR

Pomnilnik: 2x TeamGroup kit 2GB (2*1GB) PC10400 1300 CL6 6-6-x DC s hladilnikom 12 806 EUR

Disk: 2x Western digital WD7500AYYS 750GB RaidEdition 540 EUR

Napajalnik: Thermaltake Toughpower W0133RE 1200W 250 EUR

Skupaj: 4156 EUR

Naj sestavljanko še na kratko pokomentiramo. Procesor smo že omenili: je preprosto najdražje, kar je trenutno moč dobiti. Tudi pri osnovni plošči bi lahko prihranili, še zlasti pa bo koga zmotilo, da nismo izbrali take, ki podpira pomnilnik DDR3. Pojasnilo bi oblikovali nekako takole, da je tovrstni pomnilnik še redek in da ga še ni mogoče dobiti na frekvencah, kjer bi res lahko dal vse od sebe. Poleg tega se gornja plošča ponaša še s strojno podporo RAID, pa s SoundBlasterjem X-fi in še čim. Malenkost cenejša in za navijanje še bolj stabilna alternativa bi bila ASUS Striker Extreme nForce680i SLI.

Grafični kartici smo izbrali po podobnem načelu kot procesor, kar je pač trenutno najboljšega, čeprav daleč od načela največ za naš denar.

Kajpada bi mirno lahko zapravili še kak evro več, a že taka konfiguracija vam bo v ponos in postali boste idol mladine v soseščini. Mirno lahko rečemo, da boste z njim kakšno leto poganjali igre v najvišji ločljivosti in z velikokratnim mehčanjem robov. Ker konfiguracije žal nismo mogli preizkusiti, bomo samo ugibali, a zelo verjetno bi zgoraj omenjeni Crysis na njej tekel gladko z najvišjimi nastavitvami. Na koncu se spet spomnimo na zlato pravilo: Ko bo leto naokrog, boste izgubili veliko denarja.

Nazaj na realna tla

Zdaj, ko to pišemo, je v trgovinah moč kupiti nadvse dobro strojno opremo po zelo sprejemljivih cenah. Prav ta mesec je na trg, denimo, prišla grafična kartica Geforce 8800GT, ki je po preizkusih enakovredna ali celo boljša od dražjega sestrskega modela GTS. In bo zagotovo našla mesto v številnih "budget" konfiguracijah. Po tem, ko smo obdelali sanjski računalnik, se bomo zdaj lotili še sestave dveh realnejših kombinacij. Prve za okrog 1000 in druge za okrog 600 evrov. Toliko, kot je v računalnik pripravljena vložiti pretežna večina navadnih igričarskih smrtnikov. Pa pojdimo:

Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600, 2,4 GHz 8MB, 1066MHz 254 EUR

Osnovna Plošča: Asus P5K P35 115 EUR

Grafična kartica: XFX GeForce 8800GT 512MB GDDR3 270 EUR

Pomnilnik: Crucial PC8500 1066 2GB kit 5-5-5-15 150 EUR

Disk: Seagate ST3500630NS 500GB 7.2/16M/S300 150 EUR

Napajalnik: LC 550W LC6550GP 40 EUR

Skupaj: 979 EUR

Ta računalnik je sestavljen pretežno iz komponent, ki trenutno veljajo za najboljši nakup. Takšen je Intelov štirijedrnik, ki je nekoliko dolgoročnejša naložba od, denimo, slabih 100 evrov cenejšega dvojedrnega E6750. Kot rečeno, velja za smotrn nakup tudi grafična kartica GeForce 8800GT in taka je tudi Asusova osnovna plošča. Da smo ostali pod mejo tisočaka, smo nekoliko varčevali le pri napajalniku, ki ni bleščeče znamke.

Za varčne

Za tiste, ki bodo računalnik kupovali z žepnino, štipendijo ali z denarjem, prigaranim med počitniškim delom, pa ponujamo naslednje:

Procesor: AMD Athlon 64X2 4400+ 88 EUR

Osnovna plošča: Asus M2N-E SLI 80 EUR

Grafična kartica: XFX GeForce 8800GT 512MB GDDR3 270 EUR

Pomnilnik: 2x 1GB GeIL PC6400 800 DualChannel 60 EUR

Disk: Saegate 250GB 7200rpm 16MB 65 EUR

Napajalnik:LC Power 550W 40 EUR

Skupaj: 603 EUR

Nekoliko na silo smo računalnik zasnovali na AMDjevem procesorju, ki bi ga mirno zamenjali s Intelovim Core 2 Duo E2160 za 72 evrov. Kljub temu za tiste, ki procesorja ne nameravajo navijati, ni večjih razlik v hitrosti. Osnovna plošča je solidna in poceni, poleg tega vas čaka še prazna reža PCIe, če se za novo leto morda izkaže kakšna babica in lahko poskusite življenje z dvema grafičnima karticama. A v takem primeru bi kljub vsemu raje svetovali nadgradnjo procesorja. Varčevali smo tudi pri pomnilniku, ki pa smo ga vseeno vstavili 2 GB, kar je za uporabnike Viste nujnost. No, tudi pri 250 GB diska bo treba varčevati s prostorom.

Tudi s tem računalnikom se boste lahko prav lepo zabavali, a nedvomno se boste morali vsakič malo poigrati z nastavitvami v posamezni igri, da bo zadeva delovala tekoče.

Oddelek s konfekcijo

V tujini je kar nekaj specializiranih proizvajalcev, ki sestavljajo igričarske računalnike. Verjetno najbolj znan je Alienware, ob njem pa še desetine drugih. Tudi slovenske trgovine ponujajo že sestavljene konfiguracije, namenjene igranju. Žal pri prebiranju njihove ponudbe prepogosto najdemo računalnike, pod katerimi piše, da so namenjeni igranju, a so sestavljeni iz komponent, ki še zdaleč ne zadoščajo za kaj takega. Vse prevečkrat so opremljeni z le 512 MB pomnilnika, kar je količina, ki je zadoščala pred kakimi petimi leti, in s preslabotno grafično kartico. Potrošniki, ki imajo premalo znanja - sem sodijo zlasti starši, ki jih k nakupu prisilijo žareče otroške oči in se jim zdijo nepotrebne in morda celo škodljive igrače, so radi varčni. Posledica je, da pride k hiši stroj, ki ni ne tič ne miš. Za pisarniško rabo je predrag, pri namestitvi kakšne igre pa se prikaže kakšno neprijetno sporočilo, v slogu: "Vaša grafična kartica ni podprta", "premalo pomnilnika" in podobno.

Verjetno najbolj znan ponudnik računalnikov po meri, Alienware, mami tudi s svojimi privlačnimi ohišji. A tudi notranjost poznavalcem cedi sline.

Mi smo, kot rečeno, prečesali spletno ponudbo in izbrali tiste računalnike, ki so dovolj dobri in najbliže ceni 1000 evrov. Rezultate vidite v tabeli in presenetljivo vas bo, gledano skozi denarnico, prišel ceneje nakup "konfekcije", kot pa da bi računalnik sestavljali sami. Trgovine pač komponente kupujejo v velikih količinah. Ne pozabite, našim gornjim sistemom je treba prišteti še ceno ohišja, a tega, resda za silo, dobimo že za 30 evrov ali ga celo že imamo doma. Mi smo pri sestavljanju pač izbirali nekoliko boljše komponente, pri že sestavljenih pa boste morda naleteli na brezimne pomnilnike in napajalnike, grafične kartice slabših izvedenk in podobno. A ker je pri večini trgovin možno komponente dodajati in odvzemati, si boste z malo truda in tudi ob pomoči tega članka lahko sami sezidali hišico svojih sanj. Tam, kjer se, denimo, namesto Core2 Dua E6750 blešči Intelov Quad6600, se je treba zavedati, da je razlika med njima le v doplačilu kakih 70-80 evrov.

Mirno lahko rečemo, da z izborom kateregakoli v tabeli ne boste zgrešili, med seboj se razlikujejo v podrobnostih, kot so napajalnik, ohišje, čas garancije in podobno. Tudi po vrstnem redu bi jih zato le stežka razvrstili. Cenejši imajo slabšo grafično kartico, manj pomnilnika in "ni podatka" pri napajalniku. Dodatna krama, kot so podloge za miško, dodani preizkusni programi in kuponi za računalniške tečaje, pa naj vas pri izbiri nikar ne zapeljejo.

Tudi strateške igre, ki so še nekaj let nazaj s svojo 2D grafiko spominjale na šah, se danes odlikujejo z dobro grafiko in izdelanimi detajli.

Še to: pričakovati je, da se bo v kratkem v vseh teh konfiguracijah pojavila grafična kartica GeForce 8800 GT in to bo cene znižalo še za nekaj 10 evrov. Ali pa tudi ne, saj naj bi teh kartic po nekaterih napovedih izdelali le 50.000, to pa pomeni, da bodo hitro pošle.

Pregledali smo tudi ponudbo v rangu cene okrog 600 evrov, ki primerjalno ustreza našemu najslabšemu prej sestavljenemu računalniku, a je slaba. Le z redkimi takimi sistemi bi lahko namestili kakšno sodobno igro in jo tudi igrali pri spodobnem številu sličic na sekundo. Mi smo ta računalnik namenoma oskubili vsega nepotrebnega, da smo pustili cenovni prostor za dobro grafično kartico. Saj bomo vendar igrali igre!

Tako. Zdaj pa prihranke v žep in brž v trgovino. Dolgi, turobni zimski večeri se nezadržno bližajo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji