Objavljeno: 26.5.2006 20:49 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Junij 2004

Računalnik v ohišju LCD

Računalniki, ki so v skupnem ohišju z monitorjem LCD, niso nobena posebnost, saj je na voljo vrsta modelov znanih in manj znanih izdelovalcev. Enlightova rešitev na prvi pogled ponuja podobno kot vse druge, razlike se pokažejo šele, ko odpremo ohišje za zaslonom.

Enlightov LCD PC LP-7671 sestavljajo zaslon LCD, stojalo s parom zvočnikov in ohišje za računalnik. Celoten računalnik razen optične enote namreč namestimo v ohišje za zaslonom LCD. Enlight se pri tem ni zgledoval po drugih izdelovalcih "barebone" sistemov, ki navadno v takih ohišjih ponujajo posebej prilagojene osnovne plošče, temveč je z domiselno oblikovanim ohišjem omogočil, da vgradimo katerokoli ploščo formata Micro ATX. Take osnovne plošče so navadno opremljene z razširitvenim mestom AGP in do tremi razširitvenimi mesti PCI. Vanje lahko pri LP-7671 vtaknemo kartice polovične višine, pri katerih je možnost izbire nekoliko omejena, cene pa višje, kljub temu pa je to precej več, kot ponujajo podobni, že sestavljeni kompleti monitorja in računalnika v skupnem ohišju. Tudi vsi drugi sestavni deli so standardne velikosti: 5,25-palčno optično enoto namestimo kar v stojalo (v katerem je še napajalnik), medtem ko disk namestimo poleg osnovne plošče v ohišje. Razširitveni vmesniki so seveda nameščeni na osnovno ploščo, v ohišje pa sta vgrajena tudi dva dodatna vmesnika USB ob strani, ki ju lahko povežemo z osnovno ploščo in zato omogočimo lažji odstop do teh pogosteje uporabljanih vmesnikov. Dostop do vmesnikov na zadnji strani je namreč precej otežen zaradi oblike ohišja.

V preizkusnem računalniku je bil na Intelovi osnovni plošči formata Micro ATX nameščen procesor Celeron 2,4. V manjših ohišjih navadno povzroča precej težav hlajenje sistema, saj se sodobni procesorji pri delu precej grejejo. Pri LCD PCju so inženirji to težavo rešili tako, da so nad procesorjem v ohišju reže za hlajenje, ob tem pa je ravno dovolj prostora za vgradnjo standardnega Intelovega ventilatorja, ki je priložen procesorju, tako da gre zračni tok od ventilatorja neposredno iz ohišja, procesor pa tako ne greje notranjosti ohišja. Napajalnik je nameščen v stojalo, tako da tudi z njim ne segrejemo ohišja za zaslonom LCD.

Hitrost računalnika je seveda odvisna od sestavnih delov, ki jih uporabimo, pri zaslonu LCD pa izbire nimamo. Na žalost je zaslon, ki je bil vgrajen v ohišje, precej slab. Slika je bila neostra, kar je za LCDje presenetljivo, slaba je tudi enakomernost osvetlitve zaslona. Kotna vidljivost je le povprečna.

Enlightov LP-7671 pokaže, da lahko z domiselno oblikovanim ohišjem tudi pri PCjih manjših zunanjih mer uporabljamo kar sestavne dele običajne velikosti. Na žalost pa je vgrajeni zaslon LCD slabe kakovosti in precej skazi sicer zelo dober vtis.

Enlight LCD PC LP-7671

Kaj: Ohišje z vgrajenim monitorjem LCD.

Zahteve: Osnovna plošča, procesor, pomnilnik, disk, optična enota.

Izdeluje: Enlight, www.enlightcorp.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si, 583 79 10.

Cena: 167.700 tolarjev.

Za: Mere, možnost vgradnje standardnih sestavnih delov, tudi osnovne plošče.

Proti: Kakovost zaslona LCD, omejene možnosti razširitve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji