Objavljeno: 10.6.2014 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor Posebna 2014 | Teme: pametni telefon

Prvih 111 za Windows Phone

Čeprav se je Windows Phone že precej uveljavil, marikdo še vedno na pamet trdi, da za platformo ni dovolj aplikacij. Zadnji podatki navajajo, da jih je v trgovini trenutno na voljo že več kot 245.000, kar je vsekakor manj kot na tržnici za Android ali iOS. Drugi očitek meri na kakovost aplikacij, kar je večja težava. Med tisoči aplikacij je kup neuporabnih, grdih in sploh ne prav dobrih, a to lahko rečemo tudi za vse druge tržnice. Poglejmo, katere aplikacije so najboljše, najuporabnejše in najlepše in si jih lahko namestimo uporabniki Windows Phone. Igre pa bomo v tokratnem članku pustili ob strani.

Družabna omrežja

Za platformo so na voljo uradne aplikacije za največja družabna spletišča. Seveda je tu Facebook, obvezni Twitter, slikoviti Instagram, poslovni LinkedIn, pa najboljši prijatelj vseh na poti, Foursquare. Našli bomo tudi uradne aplikacije manj razširjenih omrežij, kot je na primer Vine. Posebnosti pri vseh omenjenih aplikacijah ni, saj so za vse platforme bolj ali manj enake, zato posebej podrobna analiza ni potrebna.

Poleg uradnih aplikacij se na tržnici skriva tudi kopica zelo dobrih in v marsikaterem pogledu boljših aplikacij, kot so  uradne. Tako tistim, ki radi klepetajo, na Twitterju toplo priporočamo, da preizkusijo Mehdoh (0,99 EUR). Do nedavna se je platforma ponašala še z nekaterimi zelo dobrimi in priljubljenimi odjemalci za Twitter, a jih je sodobna komercialna politika podjetja Twitter prisilila k umiku brezplačnih aplikacij. Od preostanka omenimo le minimalistični Peregrine. Fotografi, obsedeni z Instagramom, bodo znali ceniti 6tag, čigar avtor je zvezdnik med razvijalci Windows Phone aplikacij, Rudy Huyn. Omenimo še en zelo soliden in zelo lepo oblikovan odjemalec za Instagram, ki se po funkcionalnostih prav tako lahko kosa z izvirnikom, InPic. Tudi za Foursquare je na voljo zelo dober, v nekaterih pogledih boljši odjemalec od uradnega, 4th & Mayor. Isti avtor kot 6tag je izdelal tudi (boljšega) odjemalca za Vine z imenom 6sec.

Sporočanje

Tudi pri aplikacijah za neposredno sporočanje lahko ugotovimo podobno kot pri družabnih omrežjih, na voljo je večina najpomembnejših. Tako bomo na tržnici našli Viber, pa WhatsApp in Facebook Messenger. Enako kot pri odjemalcih za družabna omrežja so aplikacije oblikovno sicer prilagojene platformi, drugače pa zmorejo vse, kar zmorejo na platformah iOS in Android.

Ena izmed paradnih aplikacij na Windows Phone je seveda Skype, za katerega se s prihajajočo nadgradnjo napoveduje globoka integracija, kjer bo uporabnik lahko kar sredi klica preklopil z mobilnega klica na klic Skype, seveda če bo sogovornik imel skladen telefon in programsko opremo.

Poslovni uporabniki bodo s pridom izkoristili možnosti, ki jih prinaša Lync 2013 za poslovno komunikacijo, tako bodo lahko klepetali, klicali in spremljali konferenčne klice skupaj s predstavitvijo in deljenjem namizja, in sicer prek mobilne povezave ali pa prek klica prek centrale.

Branje

Če telefon uporabljate za spremljanje novic in branje, vam ne bo dolgčas. Toplo priporočamo Nextgen Reader (0,99 €), ki je bralnik virov RSS in odličen odjemalec za Feedly, še prej pa za Google Reader. Omenimo, da ga boste našli tudi na tržnici za Windows 8, kjer prav tako navdušuje.

Na žalost Windows Phone nima uradnega odjemalca za Pocket, pa posebna žalost ni potrebna, saj je na voljo res lep in simpatičen Poki (1,99). Avtor obljublja, da bo kmalu na voljo Poki 2, ki bo prav tako univerzalna aplikacija, torej na voljo tudi za Windows 8 ob enkratnem nakupu. Če vam Poki iz kakršnegakoli razloga ne bo po godu, si velja ogledati tudi Pouch, omeniti pa je treba, da je na tržnici skrit tudi Microsoftov Reading List, ki je enakovreden v Windows 8 privzeto nameščenemu shranjevalniku spletnih člankov.

Resni bralci knjig bodo z veseljem namestili uradni Kindle, za resne bralce tujih revij pa bo prišel prav Zinio. Svojo zbirko elektronskih knjig lahko prebirate z Bookviser, ki je več kot spodoben bralnik z zmožnostjo neposrednega dostopa do zbirk brezplačnih knjig, prenosa knjig iz spleta ali pa sinhronizacijo s SkyDrive.

Med novičarji bomo nekoliko težje našli takšnega, ki nima aplikacije Windows Phone. Naj omenimo samo nekatere pomembnejše, kot je CNN, pa USA Today in New York Times, ki omogoča celo integracijo na zaklenjeni zaslon. za navdušence nad elektronskimi igračami je tu Engadget.

Vreme

Aplikacije, ki prikazujejo vreme, so tako pomembne, da si nedvomno zaslužijo svoje poglavje. In kot na vseh platformah jih je tudi na Windows Phone več kot dovolj, za vsakogar se bo našla pravšnja. Razprava o točnosti napovedi ni prav produktivna, saj vsaka kdaj zadene, nekako tako, kot je stoječa ura dvakrat na dan točna.

Med najbolj zmogljivimi vremenskimi aplikacijami najdemo WeatherFlow (1,99), ki prikazuje vremenske podatke na več načinov, zmore posodobljati živo ploščico, ki jo je možnost tudi prilagajati okusu, omogoča pa tudi integracijo na zaklenjen zaslon, tako da lahko preverimo zadnjo napoved, ne da bi sploh odklenili telefon.

Blue Skies je eden izmed novejših izdelkov, gre pa za precej enostavno in minimalistično oblikovano vremensko aplikacijo, ki naj bi uporabljala enake podatke kot razvpita aplikacija Dark Sky in tako zelo natančno napovedovala padavine v naslednji uri. Še ena izmed lepših, a brezplačnih aplikacij se imenuje Vieather. Tudi Microsoft ima svojo vremensko aplikacijo iz skupine aplikacij Bing z enostavnim imenom Weather in tudi ta deluje dobro, dobrodošla pa je integracija z enako aplikacijo na Windows 8.

Seveda ne gre brez domače vremenske napovedi in pri tej temi se najbolje odreže Si Vreme, ki prikazuje res izčrpne podatke, ki jih za nas zbira Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO).

Poskusi in kupi

V trgovini Windows Phone bomo tako kot v drugih trgovinah našli plačljive aplikacije in brezplačne aplikacije. Če se je razvijalec tako odločil, lahko slednje med delovanje prikazujejo reklame, nekatere pa ponujajo možnost nakupa dodatnih zmogljivosti ali izklop reklam prek t. i. in-app-purchase, torej nakupa skozi aplikacijo.

A za razliko od konkurenčnih platform lahko razvijalci pri objavi aplikacije ponudijo tudi polno različico aplikacije za  brezplačen preskus (preskusi/try v nasprotju s kupi/buy). Katere funkcionalnosti se po preteku preskusa izklopijo in kako dolgo traja preskus, se odloči vsak razvijalec sam, vsekakor pa gre za dobrodošlo novost, ki marsikomu pomaga, da se odloči, ali je aplikacija vredna evra ali dveh, potem ko nekaj dni uporablja polno različico brezplačno.

Fotografija

Med telefoni Windows bomo našli tudi takšne z vgrajenimi izjemnimi fotoaparati, kot je Lumia 1020 in vsi novejši in najzmogljivejši telefoni iz Nokiine serije Lumia. Zato se ne gre čuditi bogati zbirki aplikacij, namenjenih žepnim fotografom.

Ti bodo najprej posegli po zmogljivejših aplikacijah, ki nadomestijo vgrajeni fotoaparat. Če imate Nokiin telefon, potem vsekakor poskusite Nokia Camera, ki prinaša izboljšave v vsak korak zajemanja fotografij in video posnetkov. Če uporabljate telefon druge znamke, to ne bo mogoče, pa nič ne de, ponudba je pestra. Tu je Clever Camera (1,99), ki omogoča popoln nadzor nad vsemi parametri zajema fotografij, pa tudi nekaj osnovnih filtrov. Povsem dorasel mu je tudi ProShot (1,99), ki omogoča tudi zajem posnetkov v tehniki HDR. Če ne želite investirati dveh evrov, preizkusite brezplačni OneShot.

Za obdelavo slike so primerni v prvem odstavku omenjeni odjemalci za Instagram, če pa želite ločeno aplikacijo,  priporočamo Lomogram, ki prinaša kopico filtrov, osvetlitvenih učinkov in okvirov. Mešanica alternativne kamere, aplikacije za obdelavo posnetkov se imenuje Indulged, cenili pa jo bodo vsi, ki uporabljajo Flickr.

Kolaže lahko gradite z Diptic (0,99), ki je znan z Androida in iOSa, nadvse priljubljen pa je Phototastic (1,99) ne glede na to, ali pogledamo število uporabnikov brezplačne ali plačljive različice.

Za športnike in videografe so poskrbeli pri GoPro, saj je za Windows Phone na voljo uradna aplikacija, ki pa trenutno nima vseh možnosti kot ustrezniki na drugih platformah.

Urejevalnikov video posnetkov je precej, omenimo pa kar Microsoftov brezplačni Movie Moments, ki omogoča obrezovanje, dodajanje napisov in učinkov in dodajanje glasbe. In ko smo že pri Microsoftovih fotografskih aplikacijah, nikakor ne moremo mimo Photosynth, ki združuje množice fotografij, posnetih s približno istega kraja, v 360-stopinjske panoramske posnetke. Za trenutke, ko je treba narediti posnetek dokumenta, lista papirja ali pa table,  bo prišel prav Office Lens, ki posnetek obdela in pošlje neposredno v OneNote. Zahtevnejši lahko uporabijo na drugih platformah uveljavljeni CamScanner. Njegova najšibkejša točka je najbrž ime in bo z lahkoto tudi površno poslikan list papirja spremenil v dobro berljiv posnetek dokumenta in omogočil enostavno deljenje posnetka z drugimi.

Seznam fotografskih aplikacij končamo s slikarsko aplikacijo Fresh Paint, ki je še ena izmed aplikacij, ki je na telefon zašla z Windows 8. Omogoča slikanje z realističnimi platni, barvami in orodji.

Prilagajanje

Za Windows Phone velja, da ni prilagodljiv. To je seveda res, če ga primerjamo z aparati z nameščenim Androidom, kjer je mogoče zamenjati, nadgraditi ali prilagoditi prav vse komponente sistema. V primerjavi z jabolčnimi telefoni pa je prilagoditev približno enako.

Če želite, si lahko namestitev alternativno aplikacijo za koledar, ki izboljša uporabniško izkušnjo na živi ploščici, poveže več koledarjev in ponudi drugačen pogled na shranjene sestanke in druge vpise v koledar. Med temi aplikacijami sta najbolj priljubljena Cal (1,99), ki opisano opravlja minimalistično in enostavno, in Chronos (2,49), ki je koledar z nekoliko več glamurja in okraskov, drugače pa sta si po zmogljivostih (in omejitvah) precej podobna.

Če pogrešate hitrejše iskanje po imeniku, konkretno iskanje T9, potem priporočamo namestitev (in nakup!) aplikacije RAP Dialer (brezplačno ali 1,99), ki omogoča gradnjo seznama priljubljenih stikov, hitro iskanje po poljubnih poljih stikov in številne prilagoditve.

Če vam ni všeč sicer zelo zmogljiv in odziven vgrajeni odjemalec elektronske pošte, si omislite MetroMail (1,49), ki nadgrajuje izkušnjo z novimi zmogljivostmi, kot je premikanje med sporočili z gestami, pripenjanje več datotek, urejanje izvirnega besedila sporočila pri posredovanju, a hkrati ohranja skladnost oblike s smernicami Windows Phone.

Zamenjav za kalkulator je veliko, izpostavimo zmogljivi in prilagodljivi Calculator² (brezplačno ali 1,49). Enako velja za alarme oz. budilke, če ne po zmogljivostih, pa po obliki in načinu upravljanja izstopa 627.AM (brezplačno ali 1,49). Če vam ni po godu vgrajeni predvajalnik glasbe, poskusite Listen (brezplačno ali 1,99).

Če želite na začetni zaslon dodati bližnjice do akcij ali nastavitev, boste potrebovali eno številnih aplikacij za ustvarjanje bližnjic. Všeč nam je bila Dashboard, ki je tudi med bolj priljubljenimi takimi aplikacijami. Za izdelavo zanimivih ozadij za zaklenjen zaslon v Windows Phone 8.1,  pa tudi za ozadje ploščic, lahko uporabite PolyScreen. Za izdelavo prosojnih ploščic za aplikacije pa bo odličen Transparency Tiles. Za povsem oseben zaslon zaklepanja si omislite Lock Buster, ki bo periodično prikazoval kolaž vaših slik za zaklenjenem zaslonu.

Film in glasba

V zapletenem položaju, v katerem sta se znašla Microsoft in Google zaradi aplikacije YouTube, je zraslo kar nekaj odličnih aplikacij za YouTube. Zelo uveljavljena je MetroTube (0,99), zelo hitro pa postaja priljubljena tudi enostavnejša toib (0,99). Obe omogočata prijavo v YouTube in pregledovanje posnetkov v visoki ločljivosti, zato posebnih razlik v funkcionalnost ne boste našli, odločiti se bo treba glede na obliko aplikacije.

Za ogled poljubnih posnetkov, tudi MKV, priporočamo plačljivi MoliPlayer Pro (2,99), vsaj dokler tudi na telefon ne prenesejo programa VLC, ki je že na voljo za naprave z Windows 8. Za pregledovanje aktualnega TV sporeda in vseh mogočih podatkov o TV nadaljevankah priporočamo TVShow, ki bo poskrbel, da ne boste zamudili nobenega dela priljubljene nadaljevanke, obenem pa bo s svojo živo ploščico zelo popestril začetni zaslon. Zaigrizeni filmoljubi bodo veseli pregledovalnika največje spletne zbirke podatkov o filmih IMDb.

Ljubiteljem glasbe ne bo prav težko najti prave aplikacije, saj je na tem področju ponudba zelo pestra. Tako bomo med spletnimi glasbenimi velikani, ki ponujajo aplikacije za Windows Phone, našli skoraj vse. Na voljo je, recimo, Pandora, pa tudi trenutno zelo aktualni Deezer.

Za ugibanje naslova pesmi, ki se vrti, bosta poskrbela tako Shazam kot tudi SoundHound, glasbo pa prepoznava kar v telefon vgrajeni Bing, ki ga prikličemo z gumbom za iskanje ali Cortana, ki zamenja privzeti iskalnik na Windows Phone 8.1.

Kitaristi lahko svoje instrumente uglasijo z Guitar Tuna, ki je hkrati še metronom in nas zabava z igricami. Z dodatnimi nakupi znotraj aplikacije pridobi dodatne načine uglaševanja in vadnico akordov.

Čeprav je odjemalec za poddaje vgrajen v operacijski sistem, bodo zahtevni uporabniki raje posegli po Podcast Lounge (1,99), ki omogoča naročanje, odkrivanje in poslušanje glasbenih in video podcastov in zna nove oddaje prenašati v ozadju, kadar je na Wifi, tako da so vedno pri roki, ko je čas za poslušanje. Odlično deluje tudi prek vmesnika bluetooth v avtomobilih. Če imate rajši bolj minimalistično oblikovanje in manj nastavitev ali pa vas moti le cena prej omenjene aplikacije, si oglejte še brezplačni Casts.

Nokiini posebneži

Nokiini telefoni trenutno predstavljajo blizu 90 % tržnega deleža pri prodanih telefonih z Windows Phone. Del uspeha gre seveda pripisati zelo solidni strojni opremi, všečnemu oblikovanju in dobremu trženju. Nikakor pa ne gre prezreti, da Nokia svojim telefonom prilaga vrhunske aplikacije, ki uporabnikom drugih izdelovalcev niso na voljo. Seznam je resnično dolg in nima smisla, da naštevamo vse aplikacije, omenimo le najpomembnejše in najbolj nenavadne.

Verjetno sta najbolj atraktivni aplikaciji Here Maps in Here Drive+. Prva je klasična kartografska aplikacija, druga pa vrhunska aplikacija za navigacijo, ki omogoča glasovno navigacijo. Glavna uporabna lastnost obeh je, da omogočata prenos map na telefon in uporabo brez prenosa podatkov. Obenem preneseni zemljevidi niso statični, temveč jih lahko vselej (inkrementalno) nadgradimo. Aplikaciji sta privzeto nameščeni v vsej telefonih Nokia, že nekaj časa pa sta na voljo tudi uporabnikom telefonov drugih znamk.

Med obvezno opremo vsakega telefona Nokia sodi tudi že prej omenjena Nokia Camera, ki ni vedno izbrana kot privzeta aplikacija za slikanje, zato le pokukajte v nastavitve in ustrezno popravite. Če bi želeli vsebino telefonskega zaslona pokazati širši publiki, pa naj gre za slike z dopusta ali pa igro ali drugo aplikacijo, lahko uporabite Nokia Beamer. Ne samo, da boste lahko na prenosniku ali televiziji videli zaslon telefona v živo, če premorete na dotik občutljiv zaslon, boste prek računalnika lahko telefon tudi upravljali. Uporaba telefona v avtu olajša Nokia Car App, ki se samodejno zažene, če telefon postavimo v izvirni Nokiin nosilec, in prikazuje vreme in druge podatke in omogoča dostop do glavnih funkcij telefona z vmesnikom, prilagojenim za rabo v avtu.

Enostavna, a zelo uporabna aplikacija je Nokia Pocket Magnifier, ki deluje kot povečevalno steklo. App Folder rešuje zagato nekaterih uporabnikov, ki bi na začetnem zaslonu radi imeli mape za aplikacije. App Social bo poskrbel za dnevno dozo vedno svežih aplikacij, ki si jih velja ogledati.

Nevgrajene

Čeprav je marsikatera aplikacija v Windows vgrajena, je še kup takih, ki so v resnici del sistema, a jih utegne površni uporabnik spregledati. Tak je, recimo, PDF Reader, povsem soliden in zelo uporaben prikazovalnik dokumentov Adobejevega formata PDF.

Potem je tu cela paleta aplikacij Bing, vsem je skupno to, da so na voljo tudi na namiznih in tabličnih napravah z Okni, da se nastavitve med platformami samodejno usklajujejo in da so nekakšen standard oblikovanja in funkcionalnosti. Zanimivo je tudi, da so njihova imena lokalizirana. Če je regija na telefonu nastavljena na Slovenijo, bomo aplikacije našli pod slovenskimi imeni. Med aplikacijami Bing najdemo Šport (Sports), Vreme (Weather), Novice (News), Finance, Hrana in pijača (Food & Drink), Zdravje in vadbo (Health & Fitness) in Potovanja (Travel). Žal nekatere, recimo Novice, ne obsegajo krajevnih virov podatkov.

Kljub temu da ima aplikacija Bing Translator v imenu Bing, ne spada v prej omenjeni paket. Aplikacija pa je sila zanimiva, saj zmore prevajati tipkano besedilo, govorjeno besedilo ali pa besedilo na živi sliki fotoaparata. Prevaja med številnimi jeziki, slovenščina pa je trenutno na voljo le kot ciljni jezik, ne pa tudi kot izvirni.

Office Lens je podoben prej omenjenemu CamScannerju, le da poslikano besedilo privzeto shranjuje v OneNote, kar je nadvse priročno, saj je nato takoj dosegljivo tudi na drugih napravah, kamor je zvezek OneNote sinhroniziran. Ko smo že pri Pisarni, omenimo še Office Remote, ki je nekakšen daljinski upravljalnik za programe paketa Office, najbolj prav pa pride pri predavanjih in predstavitvah.

Upravitelji računalniških sistemov bodo znali ceniti Remote Desktop, ki sam po sebi ni posebnost, saj je aplikacij, ki se znajo na daljavo priklopiti na strežnike in računalnike Windows, veliko, a je brezplačen in podprt s strani Microsofta, kar vliva dobršno mero zaupanja, zameriti mu gre edino, da se nastavljene povezave ne sinhronizirajo med različnimi napravami kot druge aplikacije Bing.

Igračarji z napravo Xbox bodo lahko uporabili telefon kot podaljšek igralne konzole, če bodo namestili aplikacijo Xbox One Smartglass oz. Xbox 360 Smartglass. Telefon nato postane daljinski upravljalnik, nekatere igre pa ponudijo razne dobrote na telefonu, recimo zemljevid sveta, v katerem igramo.

Zbirko Microsoftovih aplikacij sklenimo še z enostavnimi, a priročnimi aplikacijami Level, ki je preprosta vodna tehnica, Unit Converter bo poskrbel za vse vrste pretvorb, World Clock pa za prikaz trenutnega časa v mestih po svetu.

Po domače

Tudi ponudba aplikacij za krajevno rabo je precejšnja. Tako bomo med njimi našli RTV 4D, ki prikazuje novice in video posnetke z nacionalne televizije in njihovega spletnega portala. Telekom je za svojo televizijo IP razvil predvajalnik TV programa TViN. Porabo na svojem mobilnem računu lahko preverite z aplikacijama Mobitel Monitor in Si.info.

Odpiralni časi bodo pomagali ugotoviti, katera najbližja bencinska črpalka je še odprta in kje je najbližji avtomat, siTraffic bo prikazal težave na cesti in še kakšno informacijo več. Ko smo že pri aktualnih informacijah, ne smemo pozabiti na najboljšo krajevno vremensko aplikacijo, že prej omenjeno Si Vreme. Avtor te aplikacije je pred časov izdal novo aplikacijo, Slovenski vrhovi, ki pomaga ugotoviti ime gor in hribov, v katere je usmerjena kamera telefona.

Resne stvari

Čeprav za Windows Phone še vedno (ne)upravičeno velja, da tudi resna spletišča in orodja ne ponudijo podpore za to platformo, je kar nekaj takih, ki imajo to vrsto naprav že dolgo podprto v svoji paleti aplikacij. Ena takih storitev je LastPass, ki je vrhunsko orodje za shranjevanje vseh mogočih gesel v oblaku. Enako lahko rečemo tudi za oblačno shrambo varnostnih kopij CrashPlan, ki je zelo priljubljena, predvsem zaradi nadvse ugodne cene neomejenega paketa. Športnikom je na voljo kar nekaj priljubljenih sledilcev športnih dejavnosti, omenimo Endomondo Sports Tracker.

Svetovni popotniki bodo lahko tudi na Windows Phone nemoteno uporabili iskalnik letov, prevozov in hotelov Skyscanner. Zanimiva je tudi aplikacija Lufthansa, ki med drugimi standardnimi informacijami in orodji letalskega prevoznika ponuja vpogled v stanje zbranih letalskih milj, ta del pa se tudi integrira s sistemsko aplikacijo Wallet.

Žive ploščice so ustvarjene za hiter pregled enostavnih podatkov. Kakor nalašč za živo ploščico je aplikacija, ki odšteva dneve do poljubnega datuma. Ena takih je Counters renomiranega avtorja Rudya Huyna, omenili smo kar nekaj njegovih aplikacij, velja pa si ogledati tudi druge. Hiter pregled stanja vašega portfelja vrednostnih papirjev in borznih indeksov omogoča My Stocks Portfolio.

Aplikacija Khan Academy je odjemalec za vsesplošno izobraževalno spletišče z istim imenom, kjer se lahko naučite pravzaprav vsega, kar človeštvo zna in zmore. Star Walk (2,49) je čudovita aplikacija za pregled zvezdnega neba, njen avtor pa se lahko pohvali z bazo 200.000 nebesnih teles.

Toschl Finance je nadvse priljubljena aplikacija slovenskega izdelovalca 3fs, ki je na voljo tudi za druge platforme in omogoča sledenje osebnih stroškov in njihovo analizo.

Če ste mislili, da si bomo drznili članek s seznamom nujnih, obveznih, najboljših ali najbolj priljubljenih aplikacij za mobilnike skleniti brez omembe aplikacije, ki nadomešča svetilko, ste se seveda ušteli. Predlagamo, da nemudoma namestite Flashlight XT in si osvetlite svet!

Torej, kaj manjka?

Čeprav naj bi bilo aplikacij na tržnici Windows Phone že četrt milijona, kar je velikanska številka, uporabniki še vedno pogrešamo nekatere aplikacije.

Največja pomanjkljivost je odsotnost Googlovih aplikacij, predvsem Gmail in YouTube. Problem je precej enostavno rešljiv, saj lahko za Gmail uporabljamo vgrajeno aplikacijo za prebiranje pošte. Za YouTube je na voljo kopica lepih in funkcionalnih odjemalcev, najlaže pa je uporabiti kar mobilno spletno stran.

Igračarji bodo pogrešali nekatere najnovejše uspešnice, posebej tiste hišnih razvijalcev, saj so se velike hiše že dodobra udomačile na platformi, zagrizeni gledalci televizija pa ponudnike, kot so Hulu in sorodni.

Vsak uporabnik bo našel še kopico nišnih aplikacij, recimo upravljalnike raznih naprav, aparatov in igrač in še marsikaj, a ugotovimo lahko, da je stanje boljše kot pred letom dni, da sta Microsoft pa tudi Nokia naredila velik korak naprej,  in da ob vedno večji priljubljenosti telefonov z Windows Phone pričakujemo, da se bo stanje še izboljšalo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

gabr42 | 4.9.2014 | 11:15

Za Bicikelj obstaja domača aplikacija Public Bikes, ki je ful kul. http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/public-bikes/d1332e8c-936e-4dd2-9049-1e4036e3314a

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji