Objavljeno: 13.6.2023 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Posebna 2022

Programska oprema - Programi za šport in prosti čas

Športniki in rekreativci danes pri svojih aktivnostih vse pogosteje uporabljajo mobilne aplikacije. Pomoč sega lahko od tako preprostih zadev, kot je štetje korakov, do najzahtevnejših, kot sta načrtovanje treningov in podrobnejša analiza učinkovitosti vadbe. Če k temu dodamo še programe za pomoč pri prehrani, virtualno vadbo in programe za predstavitev ter deljenje dosežkov, programska oprema pokrije praktično vse vidike športne aktivnosti. Dobro pa je vedeti, kaj je na voljo in kje posamezna rešitev najbolj blesti.

Računalniška tehnologija je na področje športa in rekreacije vstopila med vzponom mobilnih naprav in z njimi povezanih tipal. Spomnimo se prvih začetkov, ko smo s prvotnimi »pametnimi« (ta izraz je za današnje čase docela neprimeren) športnimi urami in z dodatnimi pasovi merili srčni utrip. Naslednji odmeven korak v evoluciji je bil prihod pametnih zapestnic (Fitbit in sorodni izdelki), ki so merile število prehojenih korakov in še niz drugih podatkov.

V današnji časih sta nabor funkcionalnosti in izbira izdelkov izredno bogata. V ospredju so aplikacije, ki jih uporabljamo na mobilnih telefonih, pametnih urah, za ogled in načrtovanje pa tudi na tablicah in namiznih računalnikih. Ti programi zelo pogosto podpirajo zajem podatkov iz tipal v telefonu (žiroskop, GPS), neredko pa vključujejo podatke tudi iz zunanjih tipal in virov podatkov, celo drugih aplikacij. Sem sodijo ure, merilniki za tek v/na športnih copatih, kolesarskih pedalih, loparjih za tenis in še bi lahko naštevali.

Športne aplikacije te podatke zbirajo, interpretirajo, obogatijo z drugimi podatki in predstavijo uporabnikom. Običajno te pregledujemo po vadbi, saj med samo vadbo brskanje po telefonu ni praktično ali pa je celo nevarno. Izjema so pametne ure in specializirani računalniki (glej tudi članek o kolesarskih računalnikih), ki jih spremljamo v omejenem obsegu med vadbo.

Tokrat predstavljamo najpogosteje uporabljene programe za posamezna področja rabe pri športnih in rekreacijskih aktivnosti. Ker je glavna tema te številke kolesarjenje, na te programe gledamo nekoliko bolj z zornega kota tega športa, toda za večino programov velja, da jih lahko enako koristno uporabimo tudi pri številnih drugih športih.

Strava

Strava je najbrž najbolj priljubljena aplikacija za podporo športnikom in rekreativcem.

Strava je danes najbrž najbolj priljubljena in razširjena športna aplikacija, ki je postala pravcati sopotnik za športnike in rekreativce, ne glede na vrsto športa. Pri tem je zanimivo, da program pravzaprav ne blesti oziroma ne nudi največ med vsemi, ko govorimo o specifičnem športu. Izkaže pa se za najboljšega, ko govorimo o združevanju podatkov različnih športnih aktivnosti (tek, kolesarjenje, plavanje, smučanje, pohodništvo, spisek podprtih športov je dolg in nenehno narašča), še posebej pa privlači deljenje podatkov z drugimi, denimo s športnimi prijatelji.

Za najbolj razširjene športe Strava nudi dovolj dobre kazalnike, da uporabnikom ne bo treba posegati po drugih aplikacijah. Za tekače ponuja natančno sledenje pretečene razdalje, časa, tempa in višinske razlike med aktivnostjo. Uporabniki lahko zabeležijo svoje tekaške poti ob pomoči GPS-sledenja, kar omogoča natančno analizo njihovega napredka. Poleg tega aplikacija omogoča tudi postavljanje osebnih ciljev, sledenje zgodovini treningov ter primerjavo rezultatov s prejšnjimi teki ali z ostalimi uporabniki. Prav tako pa uporabniki lahko odkrijejo priljubljene tekaške poti v svojem okolju ter si izmenjajo tekaške izkušnje s skupnostjo.

Podobno velja za kolesarje. Z uporabo GPS-sledenja lahko ti natančno beležijo svoje vožnje, skupaj s podatki o razdalji, hitrosti, višinskih razlikah in času. Aplikacija omogoča tudi sledenje segmentom, to so določeni deli poti, kjer se kolesarji lahko primerjajo z drugimi uporabniki, in njihovo ustvarjanje. To je odličen način za spodbujanje tekmovalnega duha in izboljšanje zmogljivosti. Strava tudi sicer pripravlja številne izzive ali virtualna tekmovanja, kjer se lahko primerjamo drugimi. Poleg tega omogoča tudi ustvarjanje in prilagajanje kolesarskih vadb ter spremljanje napredka skozi čas.

Ena izmed pomembnih lastnosti Strave je njena razširljivost. Velika priljubljenost programa je povzročila, da se številne druge aplikacije in pripomočki tako ali drugače znajo povezati z njo. Za primer, aplikacija za spremljanje smučanja posreduje svoje zabeležke v Stravo. Podobno je s kolesarskimi napravami Garmin. Danes se znajo celo nekateri računalniki, vgrajeni v kolesa, povezati s to platformo. To pa na koncu pomeni, da so na enem mestu zbrane vse podrobnosti, ki nas zanimajo, kar pride še posebej prav pri analizi vadbe na daljše obdobje.

Strava blesti na področju analize podatkov.

Kot že rečeno, je ena najbolj priljubljenih funkcij Strave možnost povezovanja s športnimi prijatelji in sledenje njihovim aktivnostim. To omogoča, da uporabniki med seboj delijo najnovejše dosežke takoj po vadbi, komentirajo aktivnosti ter se med seboj spodbujajo. Skupnostna naravnanost Strave ustvarja občutek pripadnosti in motivacije, ki spodbuja športnike k doseganju novih ciljev.

Fitnes programi v mobilnih operacijskih sistemih

Stravo smo načrtno opisali celo pred programi, ki jih dobimo ob nakupu telefona s sistemi iOS in Android. Obe platformi sicer že v osnovi nudita programe z zadovoljivo podporo za številne športne in rekreativne aktivnosti. Obe podpirata beleženje aktivnosti za različne športe in nudita zelo dobro sinhronizacijo podatkov s športnimi urami.

Apple je v programu Fitness napovedal izdatno prenovljeno podporo za kolesarjenje.

Tu se podobnost nekako konča. Strava zna, denimo, integrirati podatke iz številnih dodatnih naprav, ki jih telefonom priloženi programi ne podpirajo ali pa je njihova podpora slabša. Predvsem pa nobenemu od velikih ponudnikov ni uspelo prehiteti Strave na področju deljenja podatkov s športnimi skupnostmi. Podatke sicer lahko delimo z drugimi, toda medsebojno spremljanje in spodbujanje sta bistveno bolje omogočena v Stravi. Prva tako ta program prednjači pri pripravi najrazličnejših poročil in statistik.

Resnici na ljubo si tako Apple kot Google močno prizadevata, da bi to izboljšala. Apple je za novi WatchOS 10 in iOS 17 najavil izdatno prenovljeno podporo za kolesarjenje. Med drugim napovedujejo zajem in prikaz podatkov iz zunanjih tipal, priključenih prek vmesnika bleutooth, kar pa Strava pozna že vrsto let.

Drugi programi za beleženje športnih aktivnosti

Ponudba programov za beleženje športnih in rekreativnih aktivnosti je seveda precej večja kot zgolj zgoraj omenjena Strava in programi v mobilnih telefonih, toda nobeden od njih ne presega zmožnosti omenjenih programov (niti v plačljivih različicah), predvsem pa ima manjše število članov v našem okolju, kar ni nepomembno.

TrainingPeaks je najbolj znana aplikacija za analizo in planiranje treningov.

Kljub temu bi omenili nekaj alternativ. MapMyFitness je športna aplikacija, ki je namenjena pogostim športnim aktivnostim, kot so tek, kolesarjenje, pohodništvo in druge. Aplikacija ponuja tudi obsežno zbirko poti in trailov po vsem svetu, kar omogoča raziskovanje novih poti in odkrivanje priljubljenih prizorišč. MapMyFitness je primeren tudi za ustvarjanje in izvajanje načrtovanih treningov, prilagajanje intenzivnosti ciljem ter dostop do številnih vodnikov in nasvetov za izboljšanje športnih rezultatov.

MyFitnessPal pomaga uporabnikom doseči cilje na področju zdravega življenjskega sloga. Poleg beleženja aktivnosti omogoča sledenje vnosa hrane, spremljanje napredka in ohranjanje ravnotežja med kalorijami ter porabo energije. Aplikacija vključuje obsežno zbirko živil, ki omogoča hitro iskanje in beleženje prehranskih vrednosti ter nadzorovanje hranilnih snovi, kot so beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati. Poleg tega MyFitnessPal ponuja tudi personalizirane naloge glede na cilje, ki si jih zastavi uporabnik.

Wahoo Fitness bi lahko označili kot zelo specifično platformo za slednje aktivnostim in zbiranje podatkov iz specializiranih tipal ter računalnikov družbe Wahoo in tudi drugih ponudnikov. Uporabljamo jo lahko samostojno, v praksi pa marsikomu pomaga kot posrednik med tipali in drugimi priljubljenimi programskimi paketi, kot so Strava, TrainingPeaks in MyFitnessPal.

TrainingPeaks je morda najnaprednejša športna platforma, zasnovana primarno za trenerje in športnike, a jo uporabljajo tudi številni rekreativci. Ob njeni pomoči lahko uporabniki ustvarijo individualizirane treninge, ki temeljijo na njihovih ciljih, sposobnostih in urniku. Platforma omogoča sledenje podatkov, kot so srčni utrip, moč, hitrost, razdalja in čas, zabeleženih med treningi prek naprav, kot so športne ure ali kolesarska tipala. Podatki se nato analizirajo in prikazujejo v obliki grafikonov, tabel ter poročil, kar omogoča uporabnikom vpogled v njihov napredek in učinkovitost treningov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji