Objavljeno: 15.10.2005 17:23 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2004

Programi za PocketPC

Programi za PocketPC so, če se seveda držimo pravil in za programsko opremo plačujemo, ponavadi plačljivi. Še tako enostaven in preprost pripomoček je navadno na voljo za nekaj dolarjev, medtem ko je preizkusna različica časovno ali funkcionalno omejena. Je pa tudi nekaj uporabnih programov, ki so povsem zastonj.

PocketMusic 2.5

Predvajalnik datotek Windows Media Player je sestavni del operacijskega sistema PocketPC, kljub temu pa marsikateri uporabnik za predvajanje glasbe na ročnem računalniku raje uporabi kak drug program, bodisi zaradi podpore bolj eksotičnim formatom bodisi zaradi drugačnega uporabniškega vmesnika. PocketMusic je predvajalnik, ki po zunanjem videzu posnema okenski program WinAmp. Program omogoča predvajanje datotek MP3, njegov osnovni modul pa se namesti kar na zaslon Today, tako da lahko predvajanje glasbe sprožimo z eno potezo, brž ko zaženemo ročni računalnik. Uporabniški vmesnik programa je pregleden, omogoča pa predvajanje datotek MP3 iz kateregakoli imenika v računalniku, ne samo iz imenika My Documents. Predvajamo lahko datoteke MP3 z vsemi običajnimi frekvencami vzorčenja, avtorji pa obljubljajo, da bo program predvajal tudi datoteke, ki niso kodirane povsem po standardu ISO. Na spletni strani avtorji obljubljajo tudi podporo preoblekam programa WinAmp 2 in predvajanje datotek OGG in WMA, vendar so te zmožnosti na voljo šele, če dokupimo dodatek, ta pa ni več zastonj, temveč moramo zanj plačati 15 dolarjev.

PocketMusic 2.5

Kaj: Program za predvajanje glasbenih datotek.

Velikost: 809 KB.

Izdeluje: PocketMind, www.pocketmind.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Pregleden uporabniški vmesnik, možnost predvajanja datotek, tudi če niso v mapi My Documents.

Proti: Podpora formatoma OGG in WMA ter preobleke so na voljo le za doplačilo.

PocketTV Classic 0.11.12

Format zapisa MPEG-1 pri video datotekah sicer ne sodi več med najbolj priljubljene, saj je format MPEG-4 od nastanka kodeka DivX daleč prekosil vse druge standarde zapisa videoposnetkov. Kljub temu je v spletu še vedno na voljo zelo veliko datotek, kodiranih v MPEG-1, poleg tega je pretvorba kakršnegakoli videa v MPEG-1 dokaj preprost postopek, ki ga zmore še tako preprost program za obdelavo videa. PocketTV je eden bolj priljubljenih predvajalnikov takih datotek za operacijski sistem PocketPC. Uporabniški vmesnik sodi med bolj špartanske, je pa zaradi tega program preprost uporabljati in še pregleden je. Poleg gumbov za predvajanje posnetkov imamo namreč na voljo le še menu Tools, v katerem so vse napredne zmožnosti programa. Tako lahko nastavljamo barve, zajamemo zaslonsko sliko in jo shranimo v datoteko JPG, program pa podpira tudi dodatke, ki ročni računalnik opremijo z izhodom VGA, tako da predvajanje posnetka prilagodi dodatku. Zaradi šibkejših procesorjev ročnih računalnikov pa se lahko zgodi, da pri kakšni datoteki pride do netekočega predvajanja, saj je dekodiranje videoposnetkov še vedno ena izmed računsko zahtevnejših nalog. Takrat bo treba poseči po različici Enterprise, ki je posebej prilagojena procesorjem StrongARM in XScale, podpira pa tudi druge dodatke, ki pripomorejo k boljšemu delovanju programa, kot so npr. grafični procesorji podjetja ATI za mobilne naprave Imageon.

PocketTV Classic 0.11.12

Kaj: Program za predvajanje datotek MPEG-1.

Velikost: 946 KB.

Izdeluje: MpegTV LCC, www.pockettv.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprost program za predvajanje datotek .mpg in .mpeg.

Proti: Za tekoče predvajanje zahtevnejših datotek potrebujemo različico Enterprise Edition.

ConverterCE 1.8a

Pretvarjanje količin med različnimi merskimi sistemi je naloga, ki ji marsikdo ni kos brez dodatnih pripomočkov. Če imamo ročni računalnik pri roki, nam v takih primerih priskoči na pomoč ConverterCE. Program omogoča pretvarjanje merskih enot in valut. Uporabniški vmesnik je zelo preprost. Izbiramo lahko med različnimi skupinami enot, vpišemo pa količino in enoti, ki ju pretvarjamo. Program poleg pretvarjanja merskih enot omogoča tudi pretvarjanje valut, a je pri tem nekoliko omejen. Menjalni tečaj med dvema valutama moramo namreč vpisati ročno, poleg tega si ne zapomni razmerja med dvema valutama, tako da moramo menjalno razmerje vpisati vsakič, ko v programu izberemo novo valuto. Naprednejši pripomočki znajo menjalna razmerja ponavadi prenesti iz spleta, resda pa zato niso na voljo brezplačno.

ConverterCE 1.8a

Kaj: Program za pretvorbo merskih enot.

Velikost: 39 KB.

Izdeluje: Fann Software, www.fannsoftware.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprost uporabniški vmesnik, pomnilniško nezahteven.

Proti: Pri pretvorbi valut moramo menjalne tečaje vpisati ročno.

DAVA Picture Viewer 1.1

Pregledovalnikov slik za operacijski sistem PocketPC je na voljo kar nekaj, sodijo pa med bolj priljubljene, pa tudi med uporabnejše pripomočke za ročne računalnike, saj lahko z njimi na večjem zaslonu, kot je tisti pri digitalnih fotoaparatih, pregledujemo slike s pomnilniških kartic. Temu opravilu je namenjen tudi program DAVA Picture Viewer. Program omogoča pregledovanje slik JPG, GIF, BPM, in PNG. Slike so lahko shranjene tudi v stisnjenih datotekah ZIP, v Davi pa jih odpremo, ne da bi bilo treba datoteko prej razširiti. Slike lahko obračamo, pretvarjamo formate, kadar si želimo ogledati kakšno podrobnost, pa lahko sliko tudi povečamo. Slike pred odpiranjem ni treba prenesti v pomnilnik ročnega računalnika, saj jih lahko odpremo kar neposredno s pomnilniških kartic. Več slik lahko tudi shranimo kot album in pri vsaki dopišemo besedilne opombe. Program bi za to, da bi zadovoljil tudi malo zahtevnejše uporabnike, moral poleg obračanja slike omogočati tudi zrcaljenje prek navpične ali vodoravne osi, škodila pa ne bi tudi podpora izrezovanju določenih delov slik. Kljub tem "pomanjkljivostim" gre za zelo zmogljiv pripomoček, kadar želimo slike le pregledovati, ne pa tudi urejati. Kot zanimivost omenimo, da avtorji programa nimajo svoje spletne strani, to pa je v časih, ko je v spletu praktično vse, res nenavadno.

DAVA Picture Viewer 1.1

Kaj: Program za pretvorbo merskih enot.

Velikost: 525 KB.

Izdeluje: Picture Managers.

Cena: Brezplačno.

Za: Podprtih več formatov zapisa, možnost odpiranja slik v stisnjenih datotekah in na pomnilniških karticah.

Proti: Ne omogoča naprednejšega urejanja slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji