Objavljeno: 16.6.2009 10:06 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Junij 2009

Programerjeva skicirka

Oblikovalci spletnih vmesnikov, programerji, pa seveda tudi tisti, ki so hkrati oboje, se pogosto srečamo s problemom izdelave prototipov. Nekateri skiciramo na papir, drugi mahajo z rokami, spet tretji pa se usedejo za računalnik in začnejo oblikovati stran/program v priljubljenem orodju, ki ga tudi sicer uporabljajo za oblikovanje/programiranje. Vsi pa se strinjamo, da so vse te metode slabe.

Papir nam nekaj časa obleži na mizi, potem pa ga izgubimo, še preden ga kdo poskenira. Da ne govorimo o tem, kako težko je kasneje spreminjati take skice - vse je treba narisati znova. Mahanje z rokami - no, o tem se ne splača izgubljati besed. Čisto drug problem pa je raba orodij za oblikovanje/programiranje. Ti nam namreč ponujajo čisto preveč možnosti, ki nas hitro zavedejo, da začnemo nastavljati vse možne lastnosti komponent(ic) in se ukvarjamo s takimi detajli, kot je na primer višina vrstice z naslovom (do "piksla" natančno) in barva, v kateri bodo zapisani podatki o podjetju. Potrebujemo torej nekaj boljšega - orodje, ki nam bo omogočilo načrtovanje na računalniku, preprečilo pa nam bo pretirano ukvarjanje s podrobnostmi.

Z Balsamiq Mockups hitro izdelamo skico spletne strani.

Natančno tak izdelek je Balsamiq Mockups. Program, ki je napisan v Adobovem izvajalnem okolju AIR (za izvajanje zato potrebujemo nekajmegabajtno izvajalno jedro, ki ga namestitveni program samodejno prenese in namesti), je podoben sodobnim programerskim okoljem. Iz orodne vrstice izberemo gradnik, ga potegnemo na namizje in mu nastavimo lastnosti. Od omenjenih programerskih orodij pa se tudi krepko razlikuje - in to že na prvi pogled. Videz "mockupanih" vmesnikov je tak, kakor bi jih izrisali na papir in poskenirali. To je sicer prvi trenutek čudno, kaj kmalu pa ugotovimo, da je tak pristop preprosto genialen. Zaradi nenatančnih risb se nehamo ukvarjati z natančnim pozicioniranjem in se začnemo ukvarjati s splošnim videzom in funkcionalnostjo. Ker lahko vsakemu gradniku nastavimo le nekaj malenkosti, pa se tudi ne moremo v nedogled ukvarjati s finim prilagajanjem.

Balsamiq Mockups že v začetku ponuja predloge za oblikovanje namiznih programov, spletnih strani in programov za iPhone, uporabniki pa so dodali že prenekateri gradnik, denimo osnovno obliko programa za pametni mobilnik z operacijskim sistemom Windows ME. Pri takem razširjanju z uporabniškimi gradniki je le manjši problem. Gradnikov ne moremo vključiti v orodjarne, temveč jih lahko le kopiramo med dokumenti, ki jih je na srečo lahko odprtih več hkrati.

Mockups lahko razširimo z gradniki, ki so jih narisali drugi uporabniki.

Zaradi izvajalnega okolja AIR je Mockups na trenutke sicer rahlo počasen, celo na najhitrejših računalnikih, ga pa zato lahko izvajamo praktično povsod - na računalnikih z operacijskimi sistemi Windows, Mac OS/X in Linux. Na voljo so tudi različice, ki jih lahko integriramo v priljubljene sisteme za spletno vodenje dokumentov - Confluence, Jiro in XWiki.

Krasno orodje, motiti vas utegne le na trenutke pretirana enostavnost, da ne rečemo celo primitivnost. A takšno je pač osnovno vodilo programa, ki ga moramo sprejeti.

Balsamiq Mockup

Kaj: Skiciranje videza programov in spletnih strani.

Izdeluje: Balsamiq Studios, www.balsamiq.com.

Cena: 79 USD.

Za: Hitro skiciranje programov, omogoča povezovanje skic, deluje v "vseh" operacijskih sistemih.

Proti: Delovanje je včasih počasno, nekaterih zelo koristnih programskih gradnikov ni, omejeno ustvarjanje lastnih gradnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji