Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2017

Profesionalec

Področje tablic lahko v grobem razdelimo na dva dela – izredno poceni naprave Android in Applov vse večji nabor iPadov. Pri tem smo zdaj dobili še četrto velikost zaslona.

Apple je področju tablic pred leti dal izreden zagon z originalnim iPadom – krasil ga je 9,7-palčni zaslon. Nekaj let za njim je, po mnogih kritikah, da bi morali izdati tudi kakšno manjšo in cenejšo tablico, splavil še manjši iPad Mini s 7,9-palčnim zaslonom. Pred dvema letoma smo nato dobili še večji model, imenovan iPad Pro, ki je imel 12,9-palčni zaslon.

Zadnja različica navadnega iPada, že sedma po vrsti, je v primerjavi s svojim predhodnikom prinesla celo kak majhen korak nazaj, predvsem pa je družino prvič tudi zares pocenila. S tem pa so očitno prišli do težave, kako ta osnovni iPad (imenujejo ga preprosto »iPad«, v trgovinah mu dodajo še letnico 2017) ločiti od zmogljivejšega iPada Pro z enako velikostjo zaslona, ki ima zmogljivejši procesor, boljši zaslon, boljši brezžični vmesnik, dodatni vmesnik za zunanjo tipkovnico ter podporo za pisalo Apple Pencil.

Odgovor je očitno novi iPad Pro 10,5, ki se od osnovnega modela poleg vsega naštetega loči tudi po velikosti zaslona. Kot je razvidno v imenu, je ta po diagonali za slab palec večji od tistega, ki ga najdemo pri osnovnih iPadih. V praksi to razliko opazimo predvsem takrat, ko napravi postavimo eno ob drugo, med običajnim delom pa večinoma ne. Pohvalimo lahko ohišje, ki je občutno manj zraslo kot zaslon, torej ima zaslon manjši rob. Sicer je po kakovosti izdelave enako odlično, kot smo pri Applu že vajeni, začudeni smo bili le nad izrastkom, v katerem je objektiv fotoaparata. Zaradi njega se bojimo, da bodo mize, na katere ga odlagamo, lahko kar hitro spraskane. Rob objektiva je namreč razmeroma oster (ostrejši od zaobljenega roba pri zadnjem iPhonu), hkrati pa menimo, da tablica vendarle ne potrebuje tako zmogljivega (beri globokega) fotoaparata kot telefon.

Izboljšana je tudi strojna zasnova, tokrat je vgrajen novi procesor, imenovan preprosto A10X Fusion. Premore šest jeder, sodeč po programu Geekbench, je takt 2,38 GHz, pomnilnika je 4 GB. Za primerjavo: navadni iPad ima dvojedrni procesor takta 1,85 GHz in 2 GB pomnilnika. Novinec je res izredno hiter, a, po pravici povedano, lahko to zapišemo za vse novejše Applove naprave, tudi za omenjeni osnovni iPad. Večja razlika se pokaže pri zahtevnih programih (npr. urejanje videa), ki pa jih ni tako zelo veliko.

Na obzorju je iOS 11

Računamo, da bo ta zmogljivost prišla na svoj račun šele jeseni s splavitvijo prenovljenega iOS 11. Ta bo namreč prinesel nekaj več novosti, s katerimi bo iPad postal boljša izbira tudi za resneje delo. Pri novem iOS bomo namreč dobili večjo zaganjalno vrstico, v katero bomo lahko spravili poljubno število programov. Izboljšano bo menjavanje med odprtimi aplikacijami, v deljenem pogledu (kjer imamo na zaslonu dve aplikaciji hkrati) bomo po novem dobili tudi možnost povleci-in-spusti. Še največja novost bo aplikacija Files, pravi brskalnik po datotekah, ki bo na iOS prvič prinesel nekoliko globlji dostop do datotečnega sistema. Znal bo sodelovati tudi s tretjimi aplikacijami za sinhronizacijo datotek, denimo z Dropboxom in iCloudom. To pride, kot rečeno, jeseni, takrat bosta večja količina pomnilnika in hitrejši procesor tokrat preizkušenega iPada lahko odigrala svojo vlogo.

iPad Pro ima poleg navadnega Lightning vmesnika za polnjenje in priklop zunanjih naprav tudi majhen vmesnik na stranskem robu tablice, namenjen priklopu fizične tipkovnice. Pri Applu ga imenujejo Smart Connector, mi smo ga preizkusili z Applovo lastno tipkovnico, kombinirano s pokrivalom za tablico. Ta se na tablico pripne z močnimi magneti, ob neuporabi pa z njim pokrijemo zaslon tablice. Tipkovnica ima nizke tipke, prevlečene s plastiko in ponuja sicer res nizek hod, a dovolj prijeten občutek med tipkanjem. Hkrati drži tablico v položaju, primerljivim tistemu pri prenosniku. Med uporabo smo prvih nekaj minut pogrešali sledilno ploščico. Te jasno ne potrebujemo, saj imamo zaslon, občutljiv na dotik, tako rekoč na dosegu prstov, a vseeno je občutek sprva nekoliko nenavaden. Vseeno si predstavljamo, da bi lahko taka kombinacija pri marsikom nadomestila prenosnik – sploh čez nekaj mesecev, ko bo na voljo novi iOS 11. A je ta tipkovnica oziroma ovitek kar drag dodatek – velja 187 evrov.

Cena je tudi sicer glavna hiba te naprave. Osnovna različica s 64 GB prostora stane 771 EUR. Je pa res, da je danes marsikdo toliko (ali še več) pripravljen odšteti tudi za pametni telefon. Večini uporabnikov, sploh tistim nekoliko manj zahtevnim, vseeno priporočamo osnovni iPad, ki je res občutno cenejši.

iPad Pro 10,5

Prodaja: www.epl.si.

Cena: 771 EUR (WiFi, 64 GB)

Za: Razmerje velikosti med zaslonom in ohišjem, hitrost delovanja.

Proti: Cena, pisalo in tipkovnica sta ločena nakupa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji