Objavljeno: 28.5.2010 12:17 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2010

Procesorske novosti

Procesorske novosti

V zadnjih nekaj mesecih smo v Monitorju dodobra spoznali Intelovo novo linijo procesorjev s preprostim imenom Core i. Osnovnejši procesorji so v skupini i3, malce zmogljivejši imajo v imenu oznako i5, zgornji razred pa predstavljajo procesorji i7. Gre za novo generacijo procesorjev, ki v Intelovem prodajnem programu nadomeščajo prejšnje Core 2 Solo, Core 2 Duo in Core 2 Quad (skupaj s Core 2 Extreme). Slednji so sicer še naprodaj, a jih bodo počasi povsod nadomestili novi modeli - sodeč po izkušnjah, nam bodo ti delali družbo vsaj nekaj let.

In kako se novi procesorji obnesejo? Pravzaprav odlično. Če začnemo pri modelih podskupine i3 -ti se bodo znašli v večini prenosnikov srednjega razreda. Procesor iz te družine smo pred nedavnim našli v Medionovem prenosniku, kjer nas je prav presenetil s svojo zmogljivostjo v primerjavi s podobno hitrim (in dragim) Core 2 Duom. Pri tem so se v Intelu tudi potrudili z integriranimi grafičnimi rešitvami, ki so za nekaj faktorjev pred njihovimi predhodnicami. Glede na to, da gre za Intelov novi "budget" procesor, je prav presenetljivo zmogljiv in primerljiv s starejšimi procesorji iz srednjega cenovnega razreda. Za večino uporabnikov bo odlična izbira - dodatna vrlina je tudi njegova varčnost.

Naslednja stopnja je Core i5. Ti procesorji so dražji in zmogljivejši od i3jev. Na hitro bi jih na podlagi naših preizkusov lahko primerjali z zmogljivejšimi procesorji Core 2 Duo, kjer so novinci izredno hitri, obenem pa tudi varčnejši. Med večino navadnega dela pa praktično ne bomo opazili razlike med procesorji i5 in i3. Se bo pa razlika hitro prikazala pri zahtevnejših igrah (kjer sicer igra večjo vlogo grafična kartica) in pri opravilih, kot je obdelava videa. Pri tem velja omeniti, da poznamo tako dvojedrne modele i5 kot take s štirimi jedri (cenejši i3ji imajo vsi le dve jedri).

Novi kralji na ulici pa so nedvomno procesorji iz serije i7. Do te ugotovitve je prišel tudi naš urednik, ko je na našem blogu pred nedavnim opisal prehod med Core 2 Duo in novim i7. Med dejanskim delom se razlika v hitrosti sicer ne pozna (saj je že prej imel nadvse zmogljiv računalnik), a je izredno zgovoren podatek o kodiranju naše oddaje Monitor TV. Pri visoki ločljivosti je prejšnji računalnik iz formata HDV v H.264 potreboval okoli šest ur. Novi i7 pa to naredi v slabi uri - oziroma po navijanju še hitreje. Med preizkusi pa si lahko preberete o novem Lenovovem Thinkpadu T410, ki prav tako uporablja procesor družine i7. Prenosnik je prav peklensko hiter, sploh pri procesorsko intenzivnih zadevah, kot je omenjena obdelava videa. Cena pa je pri tem seveda drugotnega pomena ...

In kje je v tej zgodbi AMD? Na naših tabelah za nenehne preizkuse prenosnikov imamo v času pisanja 63 posameznih modelov (v štirih kategorijah, če štejemo še netbooke). AMDjeve procesorje najdemo v točno šestih prenosnikih - to se nam zdi dovolj zgovoren podatek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji