Objavljeno: 26.2.2013 | Monitor Februar 2013

Pro et Contra

Pro et Contra

V zadnjem času v trgovinah videvamo vse več tablic, ki so manjše od originalnega iPada: mislim, da gre za 7-palične modele. Kakšno je vaše mnenje, je bolj smiselno kupiti "pravo" ali "pomanjšano" tablico?

Boris Šavc: Večje je boljše (pa naj ženske rečejo karkoli)

Na vlaku s tablicami sem že od prve postaje naprej. Ko je Apple predstavil deviški iPad in so ga drugi zasmehovali kot povečan telefon, mi je takoj padla v oko njegova domišljena oblika. V hipu sem spoznal, da je nastopil trenutek, ko se bodo tiskane publikacije lahko odpravile v zaslužen pokoj. Tega pri majhnih tablicah ni. Steve Jobs je bojda ob prvi zamisli o izdelavi tablice, ko so mu zaradi omejitev takratne tehnologije ponudili manjšo izvedenko iPada, zamahnil z roko in rekel, da je tak izdelek obsojen na propad. Danes sicer vemo, da ni čisto tako, saj imajo manjše tablice zaradi cene in večje prenosljivosti zvest krog kupcev, a kljub temu niso primerne kot nadomestek za tiskane revije, niti za resnejše brskanje po spletu. Oblika sodobne revije se je skozi leta izoblikovala v idealno formo, ki je založniki zlepa ne bodo spreminjali. Če knjigožeri še zdržijo z malimi zasloni, si ljubitelji periodičnega tiska branja z njimi ne predstavljamo. Nenehno povečevanje in premikanje zaslona pač ni zabavno, ob vsej telovadbi pa trpijo tudi oči. Velikost prav tako pride prav ob ogledu kakšne video vsebine, kjer si stiskanja na kavču v dvoje z enim od manjših tabličnih računalnikov sploh ne znam predstavljati.

Razlog za večjo priljubljenost manjših tablic v zadnjem času je predvsem (običajno) nizka cena. Kljub manjšemu izdatku kupec žal za svoj denar dobi manj, kot bi prinesel domov v primeru nakupa večje tablice. Izdelovalci se privlačnosti nizke cenovne postavke zavedajo, zato za njeno zagotovitev v majhne modele vgrajujejo slabšo strojno opremo. Ob varčevanju trpi uporabniška izkušnja, krči se prostor za shranjevanje podatkov, manjša se avtonomija osiromašene naprave. Tudi Apple je s sicer precej dragim Minijem postregel s prejšnjo generacijo procesorja ter slabšim prikazom slike. Zahtevnejši uporabniki nismo tako bogati, da bi kupovali poceni.

Malim tablicam kljub omenjenim zadržkom priznavam večjo prenosljivost, vendar ob tem zopet ponavljam Jobsove besede, ti modeli so preveliki za telefon in premajhni za tablico. Obenem je velikih telefonov vedno več in zlahka nadomestijo majhno tablico. Doma imam tako Nexus 7, kot tablici Galaxy Note 10.1 in iPad. Čeprav je Nexus gibčna mala zver, večino časa uporabljam večji sestrici. Ko se prestavim v vodoravni položaj, mi roke samodejno sežejo po pripomočku, ki je prijaznejši do oči in prstov, na poti pa mi za bralne, iskalne in zabavne potrebe povsem zadostuje (večji) pametni telefon.

Matej Šmid: Manjše gre v žep (skoraj)

Ko sem se pripravljal na pisanje utemeljitve, da so majhne tablice "ok", mi je to nemudoma potrdila kar moja hčerka - rekla je "oči, napiši, da so majhne tablice kul". Bo že vedela, v rokah jih je imela že kar nekaj.

Pa vendar - skorajda že urbana legenda pravi, da je Steve Jobs tablico, manjšo od 10 palcev, nemudoma zavrnil kot premajhno. Drži. Sta le dva izhoda iz te legende - ali morda Jobs vendarle ni bil nezmotljiv ali pa je tehnologija danes že toliko napredovala, da si svoje mesto pod soncem popolnoma enakopravno delijo tako velike (10-palčne) kot majhne (7-palčne) tablice. Ali pa je res kar oboje.

Jobs je, če je verjeti njegovi biografiji, menda izjavil, da so na manjši tablici zaslonski elementi preblizu skupaj, da bi jih bilo dovolj udobno upravljati. Morda je bilo to res še pred splavitvijo prvega iPada, danes pa gotovo ne drži več. Sam npr. namesto tablice uporabljam kar pametni telefon, in to z več ikonami na namizju, kot jih je predvidel izdelovalec (v matriki 5 × 5 namesto 4 × 4). In če računalniškega geeka morda res težko vzamemo za merilo, poglejmo drug dokaz - dandanes se v milijonskih številkah prodajajo pametni telefoni velikosti 5 in več palcev, tako imenovani phableti (phone+tablet). In v resnici še kronski dokaz - 7-palčna tablica Nexus 7 se, kot prvi tablični neapplovski izdelek, naravnost odlično prodaja. Tako odlično, da je to vidno celo na slovenskem trgu, kjer smo jo v zadnjem letu zelo očitno opazili tudi med obiskovalci naše spletne strani.

Zakaj, pravzaprav?

Logično - ker so manjše naprave pač manjše, lažje in je zato laže delati z njimi. Dokaz? Imamo žepne knjige, ki jih ljudje že dolgo nosijo v torbah in torbicah, in imamo elektronske bralnike, ki so skorajda brez izjeme "majhni", praviloma z zasloni, velikimi 6 palcev. Enostavno zato, ker je težko držati v roki 10-palčno napravo. Res, nekaj minut, morda celo pol ure, niti ne. Nekaj ur brskati po spletu ali pa morda brati knjigo, pa je z veliko in posledično težko tablico enostavno naporno. S 7-palčno pa ne. Poleg tega manjša velikost in masa tablice prideta zelo prav, ko jo nosimo s seboj, na poti. 7-palčna tablica gre v vsako torbico, v vsak nahrbtnik, celo v vsak žep suknjiča.

V resnici je na tem svetu dovolj prostora tako za 10- kot za 7-palčne tablice. Velika se lahko še vedno trudi biti nekakšen nadomestek za prenosni računalnik, če ji le dodamo še tipkovnico, majhna pa je prenosna naprava, primerna za delo "na terenu", za hitro pregledovanje elektronske pošte in morebiten hitri dostop do spleta. Pravzaprav nekako tako, kot je že od nekdaj prostora za namizni računalnik in/ali prenosni računalnik in drugi prenosni računalnik, ki je manjši, lažji in dovolj prenosen, da nas ob pogostem prenašanju po letališčih ne bolijo ramenski sklepi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji