Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor April 2015

Pro et contra

Pro et contra

Zakaj so pravzaprav vsi telefoni z operacijskim sistemom Android tako različni med seboj? Zakaj se proizvajalcem zdi, da so pametnejši od Googla in da ravno oni najbolje vedo, kako naj izgleda uporabniški vmesnik njihovega telefona?

Matej Šmid: Zakaj popravljati, če ni pokvarjeno?

Na zgoraj postavljeno vprašanje v resnici ne znam odgovoriti, vsaj prepričljivo ne. Zakaj le so Korejci in Kitajci prepričani, da vedo bolje od velikana Googla, ki se s svojim operacijskim sistemom ukvarja že leta in ga zagotovo pozna do obisti? Ne vem. Vem pa, da je v resnici skorajda nemogoče kupiti telefon, ki bi bil videti tako, kot si je zamislil Google. Taki so v resnici le telefoni Nexus, do nedavna so bili taki tudi telefoni Google Edition. Celo najcenejši kitajski telefoni, ki so naprodaj na spletnih tržnicah, se »ponašajo« z nekakšnimi preoblekami in množico »izboljšav«, ki jih od njih nihče ne pričakuje.

Očitno živim v zmoti, ko si mislim, da bi bilo za »Kitajce«, katerih edini cilj je narediti cenovno kar najugodnejši telefon, najceneje, ko bi v telefon namestili kar osnovni, nenališpan Android, kot je na voljo v odprtokodnem repozitoriju AOSP. Morda pa je vendar kaj na tem, da se med »dodatki« najdejo tudi prijave v nekatere kitajske trgovine in programi, ki nam strežejo z oglasi, kar »Kitajcem« nekoliko izboljša končni denarni izkupiček.

Vem pa, da z vsakim telefonom, ki se mi za nekaj dalj časa prikotali pod prste, zapravim kar nekaj časa, ko ga poskušam programsko približati tistemu, kar so ustvarili v Googlu. Zamenjam zaganjalnik (ponavadi namestim kar Nova Launcher) in program za SMSe (Googlov Messenger), zamenjam program za stike (na tržnici se najdejo taki, ki popolnoma posnemajo Googlovega), uporabljam Googlov koledar, za elektronsko pošto uporabljam Gmail, v zadnjem času tudi za pošto, ki teče prek našega Exchangea. Še največ težav je s t. i. »dialerjem«, se pravi s programom, ki dejansko streže telefoniranju, saj so primerki, ki so nameščeni v nekatere telefone, pod vsako kritiko. Res je nerodno, če poskušaš sprejeti klic, pa moraš razmišljati, kako se to na čudaškem telefonu sploh naredi, ali pa, če poskušaš telefonsko številko človeka, ki te je ravnokar poklical, shraniti v stike, pa za to potrebuješ 15 minut. Na to, da mu ne moreš neposredno odgovoriti s sporočilom SMS, sem se že tako ali tako navadil.

Stanje je še slabše, odkar sem se navadil na novi Android 5.0 Lollipop, kot ga vidim na telefonu Nexus 5, saj česa podobnega celo na »resnih« telefonih, kot so npr. novi Samsungi, ne morem prikazati. Samsungov program za klicanje je drugačen, vgrajeni Gmail noče uporabljati mojega strežnika Exchange, nastavitvene strani so popolnoma drugačne, zaslon z opozorili prav tako. Pri čemer je na drugih telefonih še veliko slabše, saj tudi novi modeli še vedno vegetirajo na starem Androidu 4.4, ki je predvsem pri prikazu opozoril bistveno slabši. Da, danes, skoraj pol leta po tem, ko je Google predstavil Android 5, je v večino novih telefonov še vedno nameščena stara različica. Toda to je že druga zgodba.

Boris Šavc: Preobleke me prav nič ne motijo

Googlov operacijski sistem Android je najbolj priljubljen mobilni sistem na svetu. Žal ga večina uporabnikov nikoli ne izkusi v izvirni obliki, saj ga izdelovalci praviloma preoblečejo z lastnimi umotvori. Samsung ima TouchWiz, HTC Sense, Sony Xperio UI, Motorola MotoBlur. Številni uporabniki niso navdušeni nad preoblekami. Vsi po vrsti se razburjajo nad počasnostjo in odvečnimi programi, ki jim privzeto zasedajo dragoceni prostor ter odžirajo zajeten zalogaj sistemskih virov. Mene preobleke ne motijo, zato se sprašujem, ali je res vse tako črno?

Izdelovalci operacijski sistem Android preoblečejo v korist uporabnikov. Seveda so v ozadju še drugi vzgibi, a koristi za končnega odjemalca so glavno vodilo. Navsezadnje tudi Google ni povsem nedolžen in operacijskemu sistemu Android prilaga vrsto lastnih storitev, četudi jih kupec morda ni želel imeti. Še več, Googlove aplikacije morajo svojim preoblekam povečini  priložiti tudi izdelovalci telefonov. Preobleke izdelovalcev so praviloma naphane z najrazličnejšimi zmožnostmi, ki številčno presegajo osnovni Android iste različice. Samsungovega prvaka s preobleko tako zaklenemo s prstnim odtisom, LGja s trkanjem, s Sonyjem igramo igre s konzole Playstation in še bi lahko naštevali. Vsakomur svoje. S pravo izbiro zlahka pridemo do boljšega telefona zase, kot pri napravi Nexus, ki nam poleg hitrosti nima česa ponuditi. Izdelovalci poslušajo kupce in programsko opremo ustrezno prilagajajo. Večkrat se zgodi, da kakšno posrečeno pogruntavščino Google kasneje vgradi v osnovni sistem. Preoblekam se imamo zahvaliti za lažje dostopne in poenostavljene najpogostejše uporabniške nastavitve.

Preobleke z roko v roki sodelujejo s strojno opremo. Prednosti so bile najlepše vidne ob splavitvi tako imenovanih Googlovih edicij. HTCjev telefon One je v različici Google Play Edition precej slabše izkoriščal sicer odlično kamero UltraPixel. Čeprav so vsi najboljši telefoni tistega časa (Googlove edicije so trenutno v mirovanju) doživeli različico z deviškim operacijskim sistemom Android, je Samsungov prvak Galaxy Note ni. Logično, saj bi bila Googlova edicija Beležnice povsem nesmiselna. Brez preobleke TouchWiz bi priljubljeno digitalno pero izgubilo vsaj pol svoje vrednosti, da o telefonu kot celoti niti ne govorimo. Če je programska oprema pisana s strojno opremo v mislih, profitiramo vsi, tako izdelovalci kot kupci, ki dobimo v roke zmogljivo napravo s stoodstotno izkoriščenim potencialom. Ne verjamete? Vprašajte Apple.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 15.5.2015 | 09:09

Zanimivo razmišljanje Šavca tule. Ampak se iz enostavnega razloga ne strinjam: programska oprema in HW naj ne bi bila preveč odvisna en od drugega. Tista komponenta, ki naj skrbi za HW je OS z gonilniki. Kot zanimiv primer je naveden HTC One v Google Play izdaji. Kaj je prava omejitev, da HTC ni izdal samostojnega app-a, ki bi podpiral kamero UltraPixel? Zdi se mi, da bi to lahko naredili brez večjih težav. Ravno tako sposobnosti telefonov Sony, da podpirajo igranje Playstation iger ne bi smele biti omejene s tem, da si kupil Sonyjev telefon. To je tako, kot da rečeš, da na Sonyjevem laptopu z Windowsi lahko gledaš najnovejši Sonyjev film, na Lenovu ali HPju pa ne. Mene osebno preobleke tudi ne motijo. Ravno tako mislim, da pogosto lahko dodajo kak nivo uporabnosti več. Vendar pa tudi mislim, da je glavno vodilo preoblek "vendor lock-in", s katerim te želi proizvajalec prepričati, da boš naslednji telefon tudi kupil pri njem, ker si se že tako navadil na okolje.

Boris Šavc | 15.5.2015 | 09:18

Absolutno se strinjam, da proizvajalci izkoriščajo preobleke za "vendor lock-in", ampak situacija je pač taka in mislim, da se z njimi izbira (in uporabnost) poveča. Kar je dobro.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji