Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Januar 2015

Pro et contra

Pro et contra

Google je zagrizel v pametne ure, Apple menda tudi, če bo s prodajo res začel že drugo leto. Ali to pomeni, da smo pred novo »pametno« revolucijo?

Matej Šmid: Draga igrača

Od nekdaj se navdušujem nad tehničnimi novotarijami, zato verjetno ne bo slišati nenavadno, da sem bil nadvse navdušen tudi nad pametnimi urami. Zelo. Vsaj dokler sem o njih bral. O tem,  kakšne so, kaj vse zmorejo, kakšne potenciale imajo. Sliši se več kot odlično, če le odmisliš ceno, ki je trenutno od polovico do celotne cene pametnega telefona.

Ko sem prijel v roke prvo pametno uro (bil je to I’m Watch), me je navdušenje že minilo, a sem si rekel, saj bo, saj bo, ta je šele prva! Nato sem se poskusil navdušiti nad Samsungovom Gearom, potem so skozi moje roke potovale še Gear S in na koncu še LG G Watch R, ki ima nameščen pravi pravcati Android Wear. Pa nič, ni me prijelo, še več, prepričan sem, da pametne ure nimajo svetle prihodnosti. Prav, ne dvomim, da bo neko nišno zanimanje zanje seveda ostalo, a potenciala pametnih telefonov nimajo in ga, kot kaže, tudi ne bodo imele. Zakaj? Predvsem zaradi majhnega zaslona, ki terja vse preveč kompromisov.

Po majhnem zaslonu pač ne moremo tipkati. No, Samsung meni, da lahko, a v resnici ne moremo. LG in Motorola (morda v njunem imenu kar Google) se strinjata – ne gre. Menita pa, da lahko tipkanje v celoti nadomesti prepoznava govora. Pomislili bi, da morda res, če ste Američan, toda izvedba je svetlobna leta za Applovo pomočnico Siri. Kar nisem mogel verjeti, a odgovarjanje na elektronsko sporočilo ali SMS, ki ga prikaže ura, je videti tako, da na uri izberemo Reply, nato se prižge mikrofonček, ki posluša naš odgovor. Ko utihnemo, ga odpošlje. Takoj. Brez možnosti predpregleda, kaj smo sploh povedali, oziroma kako smo bili razumljeni. Ne verjamete? Jaz tudi nisem.

Glede kompromisov še tole. Zadnja ura, ki sem jo imel v rokah (LG G Watch R), ima menda kar močan akumulator. In vendar mi je izdihnila sredi noči, tako da me kot budilka naslednje jutro ni zbudila. In to kljub temu, da ura (in ure) s svojo baterijo zelo varčujejo, tudi tako, da imajo zaslon večinoma ugasnjen. Res je, samodejno se prižge, ko roko dvignemo, da bi pogledali na uro. Kadar to deluje. Meni je le redko kdaj. Se je pa ura redno prižigala, ko sem se zadnjič na podstrešju šel mizarja. Morda spet zaradi varčevanja z energijo, ne vem, toda ure z Android Wearom (tudi Motorolina Moto 360) nimajo vgrajenega zvočnika. Res! Kar pomeni, da je ura kot zgoraj omenjena budilka tako ali tako neuporabna. Morda bi vsaj rahlo tresenje ure na roki  zbudilo, tresenje na nočni omarici (kjer moramo uro čez noč polniti) pa zagotovo ne! Sploh pa – ker morajo biti ure zaradi velike porabe energije »polnilne«, tudi ne morejo biti zares vodotesne, kot so cenene »digitalne« ure že desetletja. Odpade prhanje, odpade potapljanje.

Sploh pa – kakšen smisel ima na roki nositi še en prikazovalnik istih vsebin, ki jih imamo tako ali tako že v žepu, na telefonu? Ko nas nekdo kliče, lahko z uro Android Wear seveda »dvignemo« klic. A ta se »odpre« na telefonu, ura ne zna telefonirati (Samsung Gear S to zna).

Res pa si lahko vsak dan na uri prikažemo drugačno številčnico, tako, ki se bo najbolje prilegala  našim trenutnim oblačilom. To pa to.

Boris Šavc: Za pametne ure

Kolega v sosednjem stolpcu pravi, da pametne ure nimajo nobene prednosti, ki bi morebitnim lastnikom osmislile nakup. Sam se s trditvijo ne strinjam. Če pametne ure ne bi imele prednosti, jih sploh ne bi bilo. Obstoj pametnih zapestnih okrasij so utrdili kupci, ki jih vedno bolj množično jemljejo s prodajnih polic. Velika imena (Apple, Google, Samsung) se že tepejo za svoj kos pogače. Pametne ure niso več zanimiva novost, so sveža tržna niša, ki je v strahovitem vzponu. Razlogi so naslednji.

Najbolj jim pomaga priljubljenost pametnih telefonov. Ljudje smo obsedeni s pametnjakoviči, nenehno škilimo na njihov zaslon in preverjamo, ali je kaj novih sporočil, opozoril, nadgradenj ali česa drugega. Osrednja naloga pametne ure je, da zmanjša število primerov, ko moramo seči v žep in na plano potegniti pametno batino. Ker so telefoni vedno večji, je naveza dobrodošla. Vlogo spremljevalca telefonov je prvi poudaril Google in z Android Wearom takoj zadel v polno. Ura ni nadomestek za pametni telefon. Ko jo gledamo z novimi očmi, nam je takoj jasno, da gre za pripomoček neomejenih zmožnosti.

Priljubljenost pametnih ur je zagotovila stalen dotok vedno novih modelov, med katerimi vsakdo najde nekaj zase. Ure so cenovno privlačne in dostopne. Diskretnost njihove rabe je nenadkriljiva. Pogled na uro med sestankom se ne more primerjati z uporabo telefona. Informacija na vsakem koraku pod najrazličnejšimi pogoji.

Pametne ure so vedno bolj zmogljiv zdravstveni pripomoček. Že današnji modeli nam uspešno merijo srčni utrip, spremljajo dnevne dejavnosti, štejejo tako porabljene kot pridobljene kalorije in analizirajo kakovost spanca. V prihodnosti se nam obeta še več, od merjenja telesne temperature do sladkorja v krvi, pametne ure bodo nedvomno pravi telovadni in zdravstveni pripomoček.

Vse našteto pa ni glavni razlog za uspeh pametnih ur. Googlova platforma Wear je poskrbela za nesluteno prilagodljivost zapestnih naprav. Vsakdo si lahko omisli sebi primerno številčnico. Medtem ko bodo petičneži veseli ponaredkov bajno dragih modelov znanih blagovnih znamk in tehnološki navdušenci številčnic s številnimi podatki in različnimi načini prikaza trenutnega časa, bo nežnejši spol veselo kombiniral barvne odtenke oblačil in druge modne opreme s trenutno izbranim obrazom dežurne pametne ure.

Navsezadnje znajo nekatere pametne ure potrebo po telefonu povsem odpraviti. Osebno menim, da pred modeli z lastnimi karticami SIM ni najbolj bleščeča prihodnost, a kljub temu priznavam, da bodo določenim potrebam koristili. Android Wear ima precej svetlejšo prihodnost, ki se je sploh še ne zavedamo. Razširljivost in prilagodljivost platforme in naprav z njo je v rokah tujih razvijalcev. Ko si bodo ti izmislili prvo ubijalsko funkcijo pametnega zapestnega okrasja, mobilni svet ne bo nikoli več tak, kot je bil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji