Prizemno digitalno oddajanje

Prizemno digitalno oddajanje
Objavljeno: 10.9.2009 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Kategorija: Mnenja | Revija: Julij 2009 | Teme: preizkus, digitalna televizija, MPEG-2, MPEG-4

Stari dobri analogni standard PAL, ki definira signal, ki prenaša televizijsko sliko v vaše domove, se počasi, a nepreklicno poslavlja. Lani je doživel petinštirideseto obletnico obstoja, veliko vprašanje pa je, ali bo dočakal tudi petdeseto. Analogni prenos slike bo nadomestil digitalni.

Pravzaprav se je to marsikje že zgodilo. Če sprejemate sliko po širokopasovni povezavi, pa naj bo bakrena ali optična, potem pride do vas v digitalni obliki. Isto velja za vse gledalce satelitskih povezav, kjer za prenos skrbi digitalni standard DVB-S, vedno bolj pa je prisotna novejša različica DVB-S2, ki se uporablja predvsem za prenos slike visoke ločljivosti. Tudi po kabelskih povezavah teče vedno več digitalnega prometa, kodiranega po standardu DVB-C. PAL je uporabljen le še za prenos slike "po zraku" oziroma v prizemnem oddajanju, kakor se temu pravi uradno. Z drugimi besedami, če za sprejem televizije uporabljate hišno anteno, pride do vas analogni signal.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki