Objavljeno: 24.11.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2020

Prilagodljivost brez meja

Septembra je Apple uradno objavil naslednjo večjo nadgradnjo mobilnega operacijskega sistema iOS. Nemudoma smo jo namestili in po dobrem mesecu uporabe lahko z gotovostjo trdimo, da sta telefon iPhone in tablica iPad zaradi nje boljši napravi. Skupaj si oglejmo, zakaj je tako.

Seznam aplikacij

Seznam aplikacij App Library je umeščen na skrajno desno stran vseh domačih zaslonov telefona iPhone ali tablice iPad.

Apple je telefonom iPhone in tablicam iPad končno privoščil seznam nameščenih aplikacij, kakršnega uporabniki mobilnih naprav z Googlovim operacijskim sistemom Android poznajo že od nekdaj. S potegi prsta v levo, mimo vseh klasičnih domačih zaslonov, pridemo do seznama nameščenih aplikacij App Library, ki je lično urejen v vsebinske kategorije in opremljen z zmogljivim iskalnikom. Seznam aplikacij je na videz podoben imenikom, ki se ob dotiku nanje razširijo in prikažejo vse elemente, shranjene v njih. App Library razširjeni seznam prikaže le, če vemo, kje ga je treba podrezati. Če je v kategoriji pet elementov ali več, se poleg večjih ikon v kvadratu pojavi tudi skupina manjših. Dotik nanje razširi kategorijo v znan seznam, medtem ko izbira večjih želeno aplikacijo neposredno zažene. Te se obnašajo enako kot na običajnem domačem zaslonu, med drugim lepo delujejo daljši dotik in prikaz dodatnih zmožnosti, brisanje in urejanje nameščenih aplikacij.

Seznam aplikacij spremeni obliko, ki je bliže tekmecem z Androidom, če na vrhu zaslona uporabimo poteg s prstom navzdol.

App Library se z urejenimi kategorijami razlikuje od seznama aplikacij v mobilnih napravah z operacijskim sistemom Android. Če bi želeli Applov privzeti seznam predrugačiti tako, da bi bil bolj podoben vzorniku, nam ni treba storiti drugega kot podrsati s prstom navzdol. Seznam se pomakne na skrajni vrh ter v hipu spremeni v abecedno urejen spisek vseh nameščenih programov. Hitrejše pomikanje po njem je omogočeno z abecednim trakom, ki je pripet ob desni rob zaslona. Z univerzalnim seznamom nameščenih aplikacij je končno omogočeno skrivanje manj pomembnih programskih izdelkov. Medtem ko smo bili v prejšnjih iteracijah mobilnega operacijskega sistema obsojeni na prikaz slehernega nameščenega programa na enem izmed domačih zaslonov, lahko manj pomemben programski izdelek zdaj z njih odstranimo, če ob urejanju domačega zaslona (angl. Edit Home Screen) pri brisanju izberemo Move to App Library. Ko bomo program, ki ga med aplikacijami na domačem zaslonu ne bo, znova potrebovali, ga najdemo na seznamu vseh nameščenih programov.

Pot do seznama aplikacij skrajšamo s skrivanjem posameznih domačih zaslonov.

Sleherna nova aplikacija, ki jo na telefon iPhone ali tablico iPad namestimo, se privzeto usidra na enega izmed domačih zaslonov. Če želimo, da se namesto tega program pojavi le v seznamu vseh nameščenih aplikacij App Library, v nastavitvah Settings / Home Screen pod Newly Downloaded Apps izberemo opcijo App Library Only. Na domači zaslon programski izdelek s seznama nameščenih aplikacij App Library dodamo tako, da ga z daljšim dotikom izberemo ter uporabimo možnost Add to Home Screen. Dolgo pot do seznama nameščenih aplikacij skrajšamo, če katerega od številnih domačih zaslonov preprosto skrijemo. Operacijski sistem iOS 14 zna domači zaslon skriti, ko ob daljšem pritisku na prazen del zaslona izberemo pike, ki ponazarjajo strani, ter odstranimo kljukico ob pomanjšani verziji odvečnega domačega zaslona. Privzeta oblika seznama nameščenih aplikacij ne omogoča prikaza značk z obvestili, gole ikone z njimi opremimo, če v nastavitvah Settings / Home Screen / Notification Badges omogočimo drsnik pri vrednosti Show in App Library.

Lebdeči pripomočki

Prvič v zgodovini telefona iPhone in tablice iPad so zanju na voljo čistokrvni lebdeči pripomočki, ki jih je mogoče pripeti na katerikoli domači zaslon.

Prvič v zgodovini mobilnega operacijskega sistema iOS je na zaslone telefonov iPhone in tablic iPad mogoče pripeti prave lebdeče pripomočke. Programski pripomočki različnih oblik lahko lebdijo na vsakem izmed domačih zaslonov. Čeprav ne ponujajo interaktivnih elementov, so polni uporabnih vsebin. Za nameček jih lahko dobesedno mečemo na kup in ustvarimo tako imenovani Smart Stack, kjer so lebdeči pripomočki enakih dimenzij prikazani znotraj enega okvirja. Lebdeče pripomočke dodamo na zaslon telefona iPhone ali tablice iPad tako, da z daljšim dotikom na prazno površino zaslona aktiviramo način urejanja ter nato iz skrajnega levega zgornjega kota izberemo znak plus. Na zaslonu se pojavi seznam lebdečih pripomočkov, ki jih na ekranske parcele dodajamo s preprostim vlečenjem prsta. Če želimo ustvariti pametni kup pripomočkov Smart Stack, jih namečemo drug na drugega, podobno kot smo do zdaj ustvarjali imenike z nameščenimi programi.

Vrstni red združenih lebdečih pripomočkov Smart Stack je mogoče prilagajati po lastnem okusu.

Pametni kup pripomočkov se sčasoma uči iz uporabnikovih navad. V ta namen moramo vključiti zmožnost Smart Rotate. Ob izključeni pametni menjavi pripomočkov med njimi preklapljamo sami. Če nam vrstni red prikaza informacij ni povšeči, ga prilagodimo z daljšim dotikom zbranih pripomočkov ter izbiro opcije Edit Stack. Odpre se seznam lebdečih pripomočkov na kupu, ki ga po želji in z drsenjem prsta prilagodimo povsem po lastnem okusu. Na istem zaslonu je omogočeno tudi odstranjevanje neželenih lebdečih pripomočkov s kupa, in sicer s potegom prsta v levo in z izbiro rdeče tipke Delete. Medtem ko posamezen lebdeči pripomoček z zaslona odstranimo z daljšim dotikom ter opcijo Remove Widget, cel kup pripomočkov izbrišemo po istem postopku, a z zmožnostjo Remove Stack.

Ikone

Menjavo ikone vsem nameščenim aplikacijam z majhnim trikom omogoči hišna aplikacija Shortcuts.

Z aplikacijo Shortcuts prilagajanje domačega zaslona še dodatno nadgradimo. Čeprav operacijski sistem iOS spreminjanja ikon ne omogoča, si ga omislimo z drobnim trikom. V aplikaciji Shortcuts najprej v desnem zgornjem kotu zaslona izberemo znak plus, nato Add Action in poiščemo ter izberemo Open App. Dotaknemo se opcije Choose in poiščemo želeno aplikacijo, ki ji želimo spremeniti predstavitveno ikono, nakar uporabimo še tri pike v desnem kotu zaslona. Sprožimo dodajanje na domači zaslon telefona ali tablice z Add to Home Screen, bližnjico prekrstimo z brisanjem besedila New Shortcut ter dodajanjem svojega in ji z dotikom ikone zamenjamo predstavitveno sliko z uporabo fotoaparata (Take Photo), galerije (Choose Photo) ali vnaprej pripravljene datoteke (Choose File). Preostane le, da z zaslona izbrišemo staro ikono. Vendar, pozor, brisanje bo z naprave odstranilo ciljni program, zato namesto njega uporabimo novo opcijo Move to App Library. Trik deluje odlično, edina zamera je, da sistem pred zagonom ciljne aplikacije najprej zažene Applov program Shortcuts.

Drobtinice

Primer uporabe aplikacije brez nameščanja najdemo na uradni spletni strani igre Phoenix 2, če jo obiščemo s posodobljeno Applovo mobilno napravo in spletnim brskalnikom Safari.

Nova verzija mobilnega operacijskega sistema iOS podpira majhne aplikacije, ki jih uporabljamo brez predhodnega nameščanja. App Clips predstavljajo inovativno rešitev, ki programerjem omogoča, da predstavijo svoje aplikacije s praktično demonstracijo njihovega delovanja. Tako lahko upravitelj spletne stran za naročanje hrane nanjo umesti del aplikacije za prikaz in izbiro ponudbe. Dejanski primer uporabe App Clips je spletna stran igre Phoenix 2, ki jo najdemo na naslovu www.firigames.com/phoenix2 in ki ob obisku s telefonom iPhone (ali tablico iPad) ter z brskalnikom Safari ponudi neposredno igranje dela igre, ne da bi jo na mobilno napravo sploh namestili.

V iOS 14 je med drugim omogočena menjava privzete aplikacije za spletno brskanje.

Brisanje hišnih aplikacij je Apple dovolil že pred časom, a privzetih programov za spletno brskanje in elektronsko pošto še vedno ni bilo mogoče spremeniti. Do zdaj, ko različica 14 v nastavitvah posameznih programov Settings ponuja tudi to, da brskalnik Chrome ali odjemalec elektronske pošte Outlook določimo za privzeti izbiri Default Browser App oziroma Default Mail App.

Novo v operacijskem sistemu iOS ni niti skrivanje fotografij in video posnetkov, ki pa so se do zdaj hranili v posebnem imeniku Hidden Album in jih je bilo čisto (pre)lahko najti. Zdaj je na voljo opcija skrivanja skritega albuma, najdemo jo v nastavitvah Settings / Photos / Hidden Album. Če jo izklopimo, se bo skriti album odstranil iz splošnega pogleda. Skrite fotografije in video posnetki bodo še vedno v napravi (in oblaku iCloud), le do njih ne bo mogel nihče, dokler se omenjena nastavitev ne vrne v prvoten položaj.

Zelo uporabna je med drugim zmožnost trkanja po hrbtišču mobilne naprave z logotipom ugriznjenega jabolka. Z dvojnim ali s trojnim trkanjem po zadnji strani telefona iPhone ali tablice iPad po želji prožimo priklic nadzornega središča Control Center, zagon bližnjice programa Shortcuts, snemanje dogajanja na zaslonu in mnogo več. Želeno nastavimo v nastavitvah Settings / Accessibility / Touch / Back Tap / Double Tap in Triple Tap.

Čeprav moški pregovorno ne znamo početi več stvari hkrati, naše boljše polovice pa so prepričane, da je večopravilnost rezervirana za njih, smo veseli drobnih sprememb v operacijskem sistemu iOS 14, ki olajšajo sočasno delo na več straneh. S klicem prekinjeno pisanje sporočil je tako preteklost, saj se obvestilo o njem prikaže zgolj ob zgornjem robu zaslona, medtem ko je ostala zaslonska površina nespremenjeno na voljo za nadaljevanje dela. Podobno nam na pomoč priskoči slika v sliki, ki jo vklopimo v nastavitvah Settings / General / Picture in Picture / Start PiP Automatically. Zmožnost omogoča, da ogleda video posnetka s spletišča Youtube ne prekinemo, če moramo nujno odgovoriti na prispelo elektronsko sporočilo.

Uporabniki emotikonov najbolj veselo pozdravljamo iskalnik, ki med drugim pomaga poiskati smeška, najbolj podobnega trenutnemu počutju.

Med manjšimi popravki, ki bodo posameznikom polepšali življenje z mobilno napravo jabolčnega okusa, je Mirror Selfie oziroma nastavitev prednje kamere, ki se obnaša podobno kot ogledalo. Za boljše selfije uporabimo drsnik pri nastavitvi Settings / Camera / Mirror Front Camera. Podoben manjši trik kameri uspeva med pogovorom v klepetalnici FaceTime, kjer si z nastavitvijo Settings / FaceTime / Eye Contact zlahka omislimo lažno pozornost, ko sogovornika naša podoba z zaslona vedno gleda, čeravno morda v resnici ni tako. Izboljšana navidezna tipkovnica končno zna iskati po emotikonih. Kje je že tisti smeško, ki bruha?

iPad

Novega operacijskega sistema se poleg lastnikov telefonov iPhone veselijo tudi uporabniki tablic iPad. Čeprav je iPadOS 14 na prvi pogled enak sistemu iOS 14, obstajajo med njima številne razlike. Ena izmed njih je funkcija Scribble, ki na roko napisano besedilo (po možnosti z digitalnim pisalom Apple Pen) pretvori v tipkano besedo, primerno za vstavljanje v katerokoli vnosno polje. Ustrežljivost je nadvse dobrodošla, ko med risanjem po tablici prejmemo sporočilo, saj lahko nanj odgovorimo, ne da bi morali odložiti pisalo ali aktivirati navidezno tipkovnico. Potem je tu zmožnost prevajanja v brskalniku Safari, ki je ob nerazumljivi odsotnosti nove hišne aplikacije Translate, ta je le na telefonih iPhone, zelo uporabna. Omeniti velja še levi stranski stolpec v ležečem načinu delovanja, ki je na voljo vsem razvijalcem aplikacij za tablico iPad in ki jo še za dodaten korak približa učinkovitosti Applovega namiznega operacijskega sistema macOS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji