Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2015

Pretakanje

Zadnja modna uspešnica v svetu računalništva je pretakanje. Pojem je širok, saj danes v živo pretakamo vse, od glasbe, filmov in nadaljevank do samega sebe ob igranju iger, odpiranju svežih tehnoloških pridobitev, spakovanju in izvajanju najrazličnejših drugih vragolij. Na dejavnost so vezane številne spletne storitve, programi in mobilne aplikacije, ki nam veselje omogočajo.

Pretakanje digitalne vsebine ni novost. Časi, ko smo glasbo, filme in celo igre kupovali na nosilcih zvoka in slike (ali jih pridobili kako drugače), so večinoma za nami. Spremenilo se je vse. Mladež dobi glasbo v slušalke prek priljubljenih spletnih storitev, kot sta tudi v Sloveniji navzoči Rdio in Deezer, filmoljubi se švercajo na Netflixu ali plačujejo za poslovenjeni Voyo, televizijo pa gledamo povsod, saj imajo operaterji praviloma sposobno mobilno aplikacijo, ki televizijo v živo prenaša po internetu. Celo pirati niso imuni za pretočne čare, saj s pridom izkoriščajo zmožnosti razvpite storitve Popcorn Time. Pretakanje je danes tako zelo priljubljeno, da smo ljudje začeli v živo prenašati celo samega sebe. Če radi spremljamo razne resničnostne šove, vemo, da imamo prav vsi kak talent, torej je na mestu vprašanje, zakaj ne bi svojega delili s svetom? Neverjeten vzpon aplikacij za pretakanje lastnih posnetkov v splet je povod za današnji članek. Pojdimo lepo po vrsti.

Namesto demo različic priljubljenih iger je danes prisoten Twitch, pretočni video, ki nam bolje nakaže, koliko je vreden posamezni naslov.

Namesto demo različic priljubljenih iger je danes prisoten Twitch, pretočni video, ki nam bolje nakaže, koliko je vreden posamezni naslov.

Glasba

Industrija zabave je končno doumela, piratstva ni moč izkoreniniti. Ljudje imamo žal na voljo zgolj omejena sredstva, zato je odmerek, kateremu smo se pripravljeni odpovedati zaradi priljubljene vsebine, hočeš nočeš omejen. Ker smo na Zemlji povečini pošteni ljudje, bomo za zabavo rade volje plačali, če sta izpolnjena vsaj dva osnovna pogoja – da je želena vsebina na voljo in po sprejemljivi ceni. Med glasbenimi storitvami, ki so dostopne v Sloveniji, ne najdemo največje. V svetu priljubljena storitev Spotify v naše konce ni zašla, zato pa so podalpsko deželico z veseljem obiskali Google (Music), Rdio in Deezer. Vsi po vrsti ponujajo milijone skladb za enako veliko mesečno pest drobiža (7 evrov). Vsak izmed njih ima kakšno posebnost. Deezer in Rdio po zgledu omenjenega Spotifya ponujata brezplačno poslušanje, ki ga prekinjajo oglasi in je na voljo zgolj v spletnem brskalniku, Google pa omogoča prenos lastne zbirke v oblak. Uživanje glasbe je možno z najrazličnejšimi napravami, na računalniku, mobilnih in drugih omreženih napravah. Odločitev o pravi storitvi za posameznika je odvisna od več dejavnikov. Deezer na primer pri nas ponuja največji mobilni operater v državi. Če smo njegov naročnik, je ponudba ugodnejša. Zaradi nespodobnega povabila v obliki prenosa glasbe, ki ne šteje v spletni promet kupljenega naročniškega paketa, so v Telekomu Slovenije zašli v težave, saj so z aktivnostjo (podobno kot pri konkurenčnem Simobilu z drugimi storitvami) kršili nevtralnost interneta.

Google poleg milijonske zbirke ponujenih glasbenih uspešnic uporabnikom omogoča, da v oblak prenesejo svojo.

Google poleg milijonske zbirke ponujenih glasbenih uspešnic uporabnikom omogoča, da v oblak prenesejo svojo.

Televizija

Klasična televizija je danes obogatena z dodatnimi storitvami. Vsebine se prenašajo digitalno, zato omogočajo zaljšanje programa s spremnimi informacijami, snemanje poljubnih programov in gledanje že predvajanih oddaj, serij ali filmov. Ponudniki televizije pretakanje izkoristijo še za prodajo vsebin v obliki spletne videoteke in mobilni sprejem naročenih programov. Vsi po vrsti naročnikom brezplačno ponujajo mobilno aplikacijo, s katero je dostop do povečini istih programov možen od vsepovsod. Najbolj priljubljena storitev v kategoriji pretočne televizije je video na zahtevo. Velikih igralcev na področju v Sloveniji ni. Tako Netflix kot Amazon Prime se ponašata z vsebinami, ki jih domače televizijske hiše niso nikoli odkupile, zato bi si jih želeli tudi pri nas. Pred časom smo zato pokazali način, kako do Netflixovih dobrot napol legalno dostopamo Slovenci.

Med storitvami, ki jim kranjski evri ne smrdijo, je Pickbox.tv. Storitev, ki je na naših tleh tesno povezana z agencijo za podnaslavljanje filmov in serij Mediatranslations, ponuja serije, filme in dokumentarce. Vse vsebine so poslovenjene, bodisi s podnapisi, bodisi s sinhronizacijo. Med filmi zaman iščemo novejše naslove, pogled na razdelek s serijami pa je obetavnejši. Od najnovejših uspešnic do zabavnih klasik, za ljubitelja nadaljevank in nanizank je Pickbox prava izbira. Pet evrov na mesec nam odklene dostop do bogate zbirke na dveh napravah, med katerimi so tudi Samsungovi pametni televizorji. Če hvalimo odsotnost samodejnega podaljševanja naročnine, ki posamezniku olajša izbiro po lastni presoji, grajamo okornost izbiranja ciljnih naprav. Omogočena je le ena sprememba na mesec. Uporabnikom, ki imajo doma več naprav, po možnosti z otroki za krmilom, bo omejitev prišla prav kot sol na strelno rano. Morda se bodo zato raje odločili za drugo, za nameček s filmi bogato možnost.

S slovenščino opremljeni Pickbox je najbolj privlačen na področju televizijskih nadaljevank in nanizank.

S slovenščino opremljeni Pickbox je najbolj privlačen na področju televizijskih nadaljevank in nanizank.

Filmi

Kljub odsotnosti razvpitega Netflixa v Sloveniji pomanjkanja pretočne filmske zabave ne občutimo. Zahvala gre naslednjim trem storitvam. Na prvem mestu je HBO, ki je edini pravi naslov za serije lastne produkcije in filme novejšega datuma. Naročnina je večinoma vezana na kabelske operaterje, ki poleg rednih programov ameriške produkcijske hiše ponujajo tudi video na zahtevo HBO On Demand ter mobilno videoteko HBO Go. Žal slednje niso deležni vsi kabelski naročniki, saj nekatera podjetja storitve še ne omogočajo. Njim deset evrov ovrednotene storitve ne priporočamo. Naj raje uporabijo slovenski Voyo, ki je izdatno cenejši (7 evrov), omogoča pestro izbiro naprav (uporabljamo jih lahko pet hkrati) in ima bogato produkcijo domačih vsebin, s priljubljenimi resničnostnimi šovi na čelu. Voyo obenem ponuja možnost spremljanja televizijskih programov iste produkcijske hiše in športnih dogodkov v živo. Na našem prostoru ga prekaša le Popcorn Time. Gre za brezplačnega odjemalca sivo pridobljenih vsebin. Namesto da bi filme prek omrežja BitTorrent prenašali v računalnik, ga med prenosom na izbrani napravi že gledamo. Popcorn Time je namreč Netflixu podoben program, ki pretočni video popelje na naslednjo raven. Deluje hitro, zanesljivo in z nešteto aduti v rokavu, kakršno je na primer iskanje (tudi slovenskih) podnapisov. Ni čudno, da se ga bojijo vsi. Lovu na čarovnice se navidez sporna storitev za zdaj spretno izogiba.

Je pretakanje zanesljivo?

Pretakanje podelitve filmskih nagrad Oscar na ABCju ter začetek četrte sezone Igre prestolov na HBOju sta dogodka, ki sta razkrinkala slabosti pretočnega videa. Pri klasični televiziji ni važno, koliko ljudi gleda posamezen program, pri spremljanju pretočnih vsebin pa se še prerado zgodi, da zamudimo pomemben gol na poprej opevanem nogometnem derbiju. Ponudniki pretočne televizije, tako plačljive kot zastonjske sorte, se hitro izgovorijo na upehane strežnike. Slednji za kolcanje ob največji gneči gledalcev niso krivi, v svetu (beri: spletu) so na voljo storitve, ki zagotavljajo nemoten prenos tudi ob tako imenovanih konicah. Upravitelji teh storitev zagotavljajo, da je strojna oprema brez težav zmožna streči današnjim potrebam. Zajec, ki tiči v grmu, je isti kot vedno. Denar je tisti, ki posamezne storitve prisili v kompromise, ki uporabnike prikrajšajo za pošteno plačane užitke.

Poleg skoposti lastnika pretočnega kanala je v navezi preveč stvari, ki znajo zagreniti življenje slehernemu uživaču pretočne televizije. Občasne težave z usmerjevalnikom, tema pri ponudniku interneta in še bi lahko naštevali. Če nas je od pričakovanega televizijskega dogodka v preteklosti lahko ločila le višja sila ob izpadu elektrike (ali nekdaj priljubljene redukcije), je danes potencialnih povzročiteljev slabe volje nešteto. Za nameček se prerado zgodi, da sami nogometnega El Classica ne moremo gledati, pri sosedu pa veselo in glasno navijajo brez težav. Klasična televizija je pač bolj pogodu nevoščljivemu Slovencu.

Igre

Pretočni video pa spreminja tudi druge panoge. Dokaz za njegovo nesluteno moč je storitev Twitch. Gre za nadvse priljubljeno spletno storitev, ki uporabnikom omogoča prenašanje igranja iger. Navidez nišna storitev je v kratkem času obnorela igralce iger po svetu. Demo iger ni več, če posameznik želi videti, kakšna je opevana igra v resnici, jo v akciji vidi na Twitchu. Storitev v živo prenaša velike igričarske dogodke, omogoča bogato interakcijo z gledalci in iz vsakogar naredi zvezdo, če se človek le posname.

Visoka cena in zapleti z razpoložljivostjo mobilnega dostopa nas odvračajo od sicer privlačnih vsebin ameriške produkcijske hiše HBO.

Visoka cena in zapleti z razpoložljivostjo mobilnega dostopa nas odvračajo od sicer privlačnih vsebin ameriške produkcijske hiše HBO.

Narobe svet

S Twitchem smo se dotaknili živalske privlačnosti pretočnega videa. Ker si vsakdo želi postati zvezda, ne preseneča, da se neverjetno množijo mobilne aplikacije, ki nas v živo prenašajo na poti. V svetu operacijskega sistema iOS sta kralja pretočnega prenašanja sebe v splet programa Meerkat in Periscope, na Androidu navdušuje aplikacija Stre.am, ki za razliko od prvih dveh ni povezana z družabnimi omrežji, temveč želi ustvariti lastno spletno skupnost. Če ji cilja v kratkem ne bo uspelo doseči, bo prepozna, saj se veliki igralci zavedajo privlačnosti področja. Prenašanje samega sebe v družabna omrežja je že danes mogoče s priljubljenimi spletnimi storitvami, kot sta Livestream in Ustream, vprašanje časa pa je, kdaj bodo Twitterju, ki je izdelal zgoraj omenjeni Periscope, sledili drugi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji