Objavljeno: 28.2.2023 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2023

Preprosto, kot se le da!

Mobilni operater A1 je ustanovil (še enega) navideznega mobilnega operaterja MVNO, s katerim meri predvsem na mlade in tehnološko vešče uporabnike – Redo (re:do).

Redo se od »običajnih« ponudnikov razlikuje po tem, da je mogoče naročnino in vse potrebno storiti neposredno v mobilni aplikaciji, brez obiska fizičnega okenca operaterja ali nakupa SIM-kartice, čeprav bo zadnje tudi mogoče. Temelji namreč na digitalni SIM-kartici (e-SIM), mesečna naročnina 15 evrov brez vezave pa omogoča neomejene klice, sporočila in prenos podatkov v Sloveniji. V (evropski) tujini je na voljo 14 GB podatkov. »Neomejeni klici« so seveda podvrženi načelu poštene uporabe. Po besedah podjetja naj bi ta bila do največ 10–20 GB dnevno, torej kar okoli 600 GB mesečno.

Storitev smo preizkusili še pred uradno splavitvijo, takoj ko je bila aplikacija na voljo v trgovini Play. Celoten postopek pridobitve nove mobilne številke je bil na telefonu, ki podpira e-SIM (Samsung Galaxy S22 Ultra) res trivialen in hiter. Narediti je bilo treba le svoj račun in v aplikaciji zaradi predpisov fotografirati osebno izkaznico in izbrati novo telefonsko številko. Takoj nato je bil telefon s svetom že povezan prek re:do oziroma omrežja A1. Povezava je bila 5G, hitrosti, ki smo jih dosegali, pa okoli 400 Mb/s, torej več kot danes zmore fiksni domači internet povprečnega prebivalca Slovenije. Pri re:do sicer pravijo, da so hitrosti omejene na 1000/100 Mb/s, v praksi pa na okoli 500/80 Mb/s. Za plačilo mesečne naročnine v aplikacijo vnesemo plačilno kartico, s katere se vsak mesec trga 15 evrov in – to je to.

Mednarodne e-SIM

Sistem e-SIM sicer deluje že kar nekaj časa, tudi pri nas, le da ga nekateri operaterji tako zelo cenijo, da ga še dodatno zaračunavajo (!). Prav pride v najdražjih pametnih urah, ki imajo prek njega povezavo s spletom, predvsem pa ga znamo ceniti ob nakupu »lokalne SIM« na potovanjih. Če smo včasih takoj po izstopu iz letala v deželi, ki ni v EU, iskali prodajalne SIM-kartic, ki so nam za nekaj deset evrov ponujale gigabajte podatkov, lahko to z e-SIM postorimo že kar doma. Airalo (www.airalo.com) je eden takšnih globalnih ponudnikov. Ta po izbiri ciljne države omogoča nakup podatkovne e-SIM, ki nam bo privarčevala kar nekaj bankovcev v denarnici. Pri Monitorju smo jo že nekajkrat uporabili in deluje brez težav.

Enostavnost omogočata ravno sistem e-SIM in neposredna povezava z aplikacijo in zagotovo ga bodo tehnično napredni uporabniki veseli. Manj vešči oziroma tisti z nekoliko starejšimi telefoni pa bodo morali kupiti kartico SIM, ki bodo naprodaj na bencinskih servisih OMV in Petrol. V aplikaciji trenutno manjka le generiranje kode QR, ki je potrebna, če želimo e-SIM preseliti na drug/nov telefon. Za to je trenutno treba pokramljati s tehnično podporo, ki je sicer na voljo le prek spletnega klepeta ali elektronske pošte.

Cenovno nov operater sicer ni konkurenčen najcenejšim ponudnikom pri nas (HoT in Telemach), zato bomo še videli, ali bo novincem uspelo v treh letih pridobiti 100.000 uporabnikov, kot si želijo. Še posebej, ker po nekaterih ocenah kar 80 odstotkov uporabnikov naročniško razmerje kupi skupaj s telefonom oziroma obratno.

A1 je sicer pošteno povedal, da je Redo testna platforma, in če se bo obnesla, jo bodo razširili tudi v druge države, kjer ima avstrijski A1 svojega operaterja.

re:do

nov mobilni operater

Na voljo: Aplikacija re:do v AppStoru ali Play Storu, e-SIM ali kartice SIM (5 EUR) na bencinskih servisih.

Cena: 15 EUR na mesec, vse neomejeno v Sloveniji, 14 GB podatkov v Evropi.

Za: Izredno enostavna sklenitev naročnine in nadzor prek aplikacije, podpora 5G, 14-dnevni brezplačni preizkus.

Proti: Cenovno ne odstopa od konkurence, za zdaj še neroden prenos e-SIM. Ni na voljo za pravne osebe (račun).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji