Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2013

Preprost odgovor

Odprta narava modernih namiznih operacijskih sistemov omogoča življenje raznovrstnim programom, ki sistemu dodajo kakšno manjkajočo funkcionalnost. Tu in tam smo tako priča skupkom kode, ki odgovarjajo na zelo preprosta vprašanja.

Stream What You Hear (SWYH) je program, ki rešuje preprost problem pošiljanja zvoka, ki ga slišimo na eni napravi, v zvočnike druge naprave. To dosega z uporabo standarda DLNA, ki ga podpira večina današnjih naprav, ki jih je mogoče priklopiti v domače omrežje. Obe napravi morata biti povezani v isto domače omrežje in naprava, ki bo zvok predvajala, mora podpirati standard DLNA. Drugi pogoj pravzaprav ni nujen, saj je dovolj, če je mogoče na napravi, ki bo zvok predvajala, odpreti spletno stran. SWYH namreč omogoča pošiljanje zvoka tudi prek protokola http. To je  v praksi videti tako, da nam program posreduje povezavo, ki jo nato v brskalniku odpremo na napravi, ki bo predvajala zvok.

Vse upravljamo prek ikone v orodni vrstici, ki z desnim klikom razkrije preprost menu. Na prvem zavihku progam prikaže vse naprave v omrežju, ki jim lahko pošilja zvok. Naslednji zavihek razkrije povezavo za poslušanje zvoka prek protokola HTTP in možnost snemanja vsega, kar slišimo na računalniku. Slednja funkcionalnost se dobro obnese in po končanju snemanja lahko posnetek shranimo v datoteko mp3. Na menuju je na voljo tudi možnost preklopa pošiljanja zvoka v formatu mp3 ali wav, prav tako lahko nastavimo kakovost mp3 zvoka in določimo specifična vrata, prek katerih bomo pošiljali zvok.

Prva naveza na našem preizkusu sta bila namizni računalnik, ki je zvok pošiljal, in večpredstavni priključek WD TV Live, ki je bil priklopljen na TV sprejemnik. Pošiljanje zvoka je bilo neboleče in se je bolje obneslo v formatu wav. Res je prihajalo do zamika, tako da je zvok na TV sprejemniku zaradi poti skozi predpomnilnik zamujal kako sekundo, vendar je bilo to pričakovano in ne gre za pomanjkljivost, saj zaradi zamika pri poslušanju nismo prikrajšani. Ko smo zvok zaslišali na TV sprejemniku, smo ga lahko v Oknih utišali, ne da bi utišali TV sprejemnik; obeh naprav torej ni treba poslušati hkrati. Druga naveza sta bila namizni računalnik in prenosnik, ki je zvok sprejemal prek prej omenjene povezave in tudi v tem primeru se je zvok prenašal brez težav.

Razvijalec SWYH nenehno posodablja in razvija, na svoji spletni strani pa omogoča tudi doniranje. Če se boste znašli pred težavo, ki vam jo bo rešil SWYH, le kliknite gumb za donacijo.

Stream What You Hear

Program za pošiljanje zvoka.

Kje: streamwhatyouhear.com.

Cena: Brezplačno.

✓    Deluje.

✗    Nič.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji