Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2017

Prenosnik ali tablica?

Prihodnost računalništva so tablice. Prihodnost računalništva so hibridni prenosniki. Prihodnost računalništva so tablice, ki so dejansko hibridni prenosniki. Mogoče niti ne.

Ko je Apple izdal iPad, je bil eden osrednjih očitkov, da je le povečan iPhone. To je bilo tudi res, a se je na podobnost z iPhonom lahko pogledalo tudi s pozitivnega zornega kota, saj je Applov telefon imelo veliko ljudi in so ga znali uporabljati. Tako so lahko zlahka presedlali na večji iPad. Nekaj let je bil iPad tako le večji iPhone in za marsikoga povsem dostojen nadomestek za prenosnik. To so ljudje, ki bolj ali manj le brskajo po spletu in tu in tam napišejo kak e-mail. Ko so se na mobilne operacijske sisteme preselile še bančne aplikacije, je padel še zadnji izgovor, da se nismo rešili prastarega prenosnika, ki je skrbel za splet in plačevanje računov. Kljub temu je znaten del uporabnikov, ki od tablice hočejo več, kot jim lahko ponudi iPad. Androidna stran se je trudila, a resne alternative ni dostavila.

Na drugi strani pa je ves čas Microsoft, ki se je po letih lovljenja, sproženega z iPhonom oziroma, natančneje, z operacijskim sistemom iOS, počasi stabiliziral. Medtem ko se je Apple odločil za dva ločena operacijska sistema, v Microsoftu verjamejo, da je mogoče izdelati takega, ki bo deloval na vseh napravah. To smer so na začetku predstavljali prenosniki z zasloni na dotik. Potem smo dobili hibridne prenosnike, ki smo jim vrteli zaslone, tako da so malce spominjali na tablice. Nato pa je prišel Microsoft Surface in postavil Microsoftovo vizijo zmogljive prenosne naprave, ki bo znala vse, kar zna tablica, in hkrati omogočala naprednejše naloge, ki so jim kos le prenosniki. Surface je videl tudi Apple in počasi začel v iOS na iPadu dodajati napredno večopravilnost in kar naenkrat je mogoče za iPad kupiti Applov svinčnik, ki ga Surface pozna že od samega začetka. Predvsem pa je pri Applu jasna sprememba ob lansiranju iPad Proja, torej tistega iPada, ki naj bi omogočil resnejše delo na tej tablici.

Microsoft je zaenkrat izdelal najboljšo različico Površine, saj drugi izdelovalci zaenkrat še niso prepričali. Potem pa so tu izdelovalci, kot je Huawei, ki so videli iPad Pro in bi radi izdelali napravo enakega ranga, a nimajo svojega operacijskega sistema in so začeli pogledovati v smer Površine. Namesto da bi izdelali svojo različico Surfacea, so se v Huaweiju odločili za iPad z Okni.

Huaweiev iPad z Okni

Surface ima na zadnji strani nogo, ki omogoča trdno postavitev na ravnih površinah. Huawei Matebook nima noge in na prvi pogled deluje kot velika tablica. Testni model je gnal Intelov procesor Core m, ki je varčen in ne potrebuje ventilatorja. Tako na napravi ni nikjer reže za zrak. Pričakovali smo, da se bo med uporabo Matebook grel, a razen rahlo povečane temperature ni bilo krize. Pri modelih z močnejšimi procesorji zna biti tudi drugače. Testni model je omejen s 4 GB pomnilnika, kar za osnoven prenosnik ni malo, za resno službeno napravo pa zna biti premalo. Seveda je to odvisno od tega, kaj nameravamo z Matebookom početi, a če že, bi se raje odločili za model z več pomnilnika.

Sicer pa se je Huawei izkazal pri izdelavi, saj gre za zelo lično in dobro narejeno napravo z zelo dobrim zaslonom. Ločljivost se ustavi pri 2160 × 1440 pik, kar je zelo dobro. Preseneti tudi odzivnost zaslona na dotik in zavračanje dlani, ko po zaslonu rišemo. Na voljo je tudi zelo natančen svinčnik, a že s prstom je tablica vedno vedela, kje rišemo in kje se le dotikamo zaslona.

Strojno gre torej za zelo solidno napravo, ki pa ji priložena tipkovnica ne dela usluge. Služi tudi kot pokrivalo zaslona. Take tipkovnice niso nikoli med boljšimi, a Huawei je tokrat dostavil nadvse mehko tipkovnico z velikimi tipkami, ki se med tipkanjem upogibajo. Moti tudi sistem za postavitev Matebooka na mizo, saj pokrivalo zložimo tako, da se sestavi v stojalo, a kaj, ko je pri Microsoftovi površini to veliko lepše rešeno, z nogo na hrbtni strani.

Najbrž največja hiba Matebooka pa je avtonomija – ta je (logično) primerljivejša prenosnikom kot tablicam. Čez ves dan z Matebookom ne boste prišli. To seveda ni Huaweieva krivda, saj deseta Okna niso mobilni operacijski sistem in Core m, kar se tiče varčevanja, še vedno ni na ravni procesorjev ARM. Moti predvsem to, da Matebook deluje bolj kot tablica, zato privzeto pričakujemo tudi »tablično« avtonomijo. Pri Microsoft Surface se nekako razume, da to ni običajna tablica, da je bolj resna naprava. Po drugi strani se iPad ne pretvarja, da je kaj dosti več kot tablica. Matebook pa je prenosnik, zapakiran v ohišje tablice, in kot tak navdaja z mešanimi občutki.

Huawei Matebook

Prodaja: Big Bang.

Cena: 900 EUR (s tipkovnico, pisalom, priklopno postajo).

Za: Izdelava, zaslon.

Proti: Tipkovnica, avtonomija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji