Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Peter Gedei | Monitor December 2009 | Teme: 3d, prenosnik

Prenosne tri dimezije

Sistemi za 3D prikazovanje nezadržno prihajajo v naše domove. Še ne tako daleč nazaj so bili namenjeni le gorečim ljubiteljem stereoskopije, ki so bili ponavadi prepuščeni lastni iznajdljivosti, saj so bili komercialni izdelki cenovno nedostopni širšim množicam. Kar nekaj prahu je letos dvignilo podjetje nVidia s predstavitvijo cenovno ugodnega 3D sistema. Ta lahko s posebnimi 3D in najnovejšimi directX gonilniki omogoča igranje nekaterih oziroma večine novejših iger, poleg tega pa ponuja tudi aktivna stereoskopska očala; tega pri ATIju zaenkrat še niso razvili. A nič zato, saj so še tudi drugi sistemi za 3D prikaz iger, ki lahko delujejo na vseh novejših grafičnih karticah.

V letošnji marčevski številki smo preizkusili Zalmanov 3D monitor. Ta nas je deloma navdušil, saj za nizko ceno ponuja veliko. Deloma zato, ker je tehnologija prikaza zaradi izpuščanja vsake druge vrstice premalo natančna, povsem pa zadošča za gledanje videoposnetkov ali igranje iger; ne nazadnje to gotovo ne bo motilo manj zahtevnih uporabnikov. Ker pa je ta tehnologija poceni, je bilo le še vprašanje časa, kdaj jo bomo srečali tudi v drugih izdelkih. Lento prvega 3D prenosnika si je tako prislužil Acerjev model.

Že znanemu modelu 5738 z Intelovim procesorjem T4300 s taktom 2,1 GHZ in diskom, velikim 320 GB, so namestili poseben stereoskopski zaslon velikosti 15,6 palca z vgrajenimi vrstičnimi polarizatorji. Zaslon uspe prikazati ločljivost 1366 × 768 pik, slednja vrednost pa se ob 3D gledanju prepolovi na 1366 × 384, saj je le vsaka druga vrstica namenjena istemu očesu. Za stereoskopsko gledanje potrebujemo namreč dve sliki, za levo in desno oko, za popoln uspeh gledanja pa seveda potrebujemo polarizacijska očala, ki sliki ustrezno usmerita. Kakor pri Zalmanu so tudi pri Acerju vgrajeni cirkularni polarizatorji pa tudi samo gledanje je povsem enako, saj se ločljivosti posnetkov prepolovijo in s tem podrobnosti izgubijo.

Za grafični del skrbi vgrajena ATI-jeva kartica Radeon HD 4570, ki ne premore posebnega stereoskopskega programja. V Acerju rešujejo težavo s programskim paketom TriDef ameriškega podjetja Dynamic Digital Depth. Osnovno je že nameščen osnovni paket, ki omogoča pregledovanje foto in video posnetkov, vendar nad špartanskim predvajalnikom zastarelega videza nismo bili najbolj zadovoljni. Povsem neprimeren pa je njihov način priprave datotek, saj morajo biti pred gledanjem pretvorjene v poseben njihov format, pa tudi prijaznost do uporabnika ni med močnejšimi aduti. Za boljši nadzor priporočamo druge programe, ki podpirajo stereoskopski prikaz v prepletenem horizontalnem načinu (npr. StereoPhotoMaker). Za igranje iger v 3D načinu prenosnik uporablja gonilnik TriDef Ignition in podobno kot pri nVidii tudi tu načeloma delujejo vse igre, ki tečejo pod paketom DirectX 9.

Acerjev 3D prenosnik je za dobrih 150 evrov dražji od običajnega modela, a se nam to ne zdi pretirano, saj za to razliko dobimo 3D zaslon. Res je, da brez očal ne bo šlo in tudi ločljivost je za zahtevnejšega stereoskopskega uporabnika vprašljiva, vendar pa je Acerjev izdelek prenosen, to pa veliko šteje. Verjetno nas bodo kmalu presenetili novi izdelki z enako tehnologijo prikaza, dokler se sistemi gledanja brez očal ne bodo izboljšali ali vsaj pocenili. Na trg namreč že prihajajo 3D pregledovalniki fotografij brez uporabe očal. Tudi s Kitajskega.

Acer Aspire 5738DZG

Kaj: Prenosni računalnik

Mere: 38,3 × 25 × 37 cm.

Značilnosti: Intel Pentium T4300, 2,1 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, 802.11 b/g/n, ATI Radeon HD 4570.

Zaslon: 15,6-palčni 3D HD LCD, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7.

Cena: 799 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Prenosljivost.

Proti: Siromašna programska oprema za stereoskopijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji