Objavljeno: 26.3.2008 13:39 | Avtor: David Vidmar | Monitor Marec 2008

Predvajalniki filmov

Tudi programi za predvajanje filmov bolehajo za boleznimi, ki jih obravnavamo v tej rubriki - nekateri so preveč napihnjeni in počnejo vsemogoče, nekateri so enostavno predragi in so na voljo boljše in cenejše ali brezplačne alternative. To, kar je še pred leti veljalo za visoko tehnologijo, je danes brezplačno na voljo v tisoč in eni različici, v članku pa predstavljamo najbolj znane in razširjene predvajalnike.

To, kar je še pred leti veljajo za vrhunski tehnični dosežek, je danes povsem samoumevno. V računalnikih imamo kopice video posnetkov - domačih, prenesenih iz spleta, največ je legalnih ali pa nelegalnih arhivskih kopij filmov.

Vendar predvajanje teh filmov kljub temu ni povsem samoumevno. Programi, priloženi operacijskemu sistemu, privzeto ne zmorejo predvajati vseh formatov. Največkrat se zatakne že pri filmih DVD, gotovo pa zabredemo v težave, ko želimo predvajati filme v formatih DivX/XviD. Na koncu se ponavadi zaplete z zvokom, ki ga ni ali pa zamuja, krivec pa je največkrat nepodprt format zvoka AC3.

Pregledali smo programe, ki se uporabljajo največkrat, da bi vam pomagali izbrati tistega, s katerim boste lahko najenostavneje predvajali čim več in čim laže in, seveda, brezplačno. Za preizkus smo izbrali klasični film DVD, na disk arhiviran film DVD, "surov" posnetek iz domače digitalne video kamere, s programom WinFF v DivX stisnjen domači posnetek in iz spleta pretočen film.

BS.Player 2.26

Izdeluje: Webteh, www.bsplayer.com.
Cena: Različica FREE je brezplačna.
+ Profesionalen izdelek, tradicija.
- Potrebna namestitev kodekov, reklame v brezplačni različici, težave v delovanju, ni prenosne različice.

Po svetu in še posebej v Sloveniji velja za alfa in omega predvajalnikov filmov BS.Player, ki je izdelek slovenskega podjetja Webteh. Za čednim uporabniškim vmesnikom se skriva soliden predvajalnik, ki pa ne izstopa prav po ničemer.

Pri predvajanju vzorčnih filmov smo imeli kar nekaj težav. Za začetek nas je program opozoril, da na Windows Vista ne bo deloval v popolnosti, nato smo poskušali predvajati filme tako, da smo jih zvlekli na okno predvajalnika - predvajanje ni steklo. V Windows XP teh težav nismo imeli. Za predvajanje vsebin v formatih DivX/XviD zahteva nameščene kodeke. To je bilo nekoč vsakdanje, konkurenca pa je naredila korak naprej in ločeno nameščenih kodekov ne potrebuje. Tudi pri predvajanju filmov prek brezžičnega omrežja smo naleteli na težave, saj se je domači digitalni videoposnetek prav grdo zatikal, česar pri drugih programih nismo opazili. Pogrešali smo tudi prenosno različico, ki bi jo lahko namestili na ključek USB in imeli vedno pri sebi. Če boste program namestili in se potrudili še z vsemi potrebnimi kodeki, vam bo služil. Na trgu je že dolga leta in svojo nalogo opravlja povsem solidno. Še opomba - BSPlayer je znan tudi po svoji odlični podpori najrazličnejšim formatom podnapisov, ki jih ponavadi prikazujemo pri filmih, prenesenih iz spleta (nelegalno). Omogoča tudi take zvijače, kot je nastavljanje (med predvajanjem) morebitnega zamika podnapisov. To je potrebno, ko podnapisi niso popolnoma prilagojeni naši datoteki s filmom.

Čeprav je program plačljiv, je na voljo tudi brezplačna različica, a ima to neprijetno lastnost, da ob namestitvi namesti program, ki bo prikazoval reklame. V današnjih časih velja to za precej nevljudno in po naši oceni nesprejemljivo, zato odsvetujemo njegovo rabo. Če ga boste že uporabljali, potem si za nekaj evrov omislite plačljivo različico, v kateri ni reklam.

Vsekakor pa vam predlagamo, da preverite tudi konkurenco.

Windows Media Player 11

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com/windows/windowsmedia.
Cena: Brezplačno, saj je del Oken.
+ Je že nameščen v vsakem računalniku z Okni.
- Potrebna namestitev kodekov, s podnapisi je nekaj dela, brez dodatnih kodekov ne igra filmov DVD.

Program, ki bo v računalniku z Okni privzeto odprl vse datoteke z video posnetki, je Windows Media Player. Gre seveda za zelo profesionalen izdelek Microsofta, ki poleg tega, da predvaja filme, zmore in zna še marsikaj. Za gledanje filmov pa je precej neroden.

Prva njegova slabost, na katero smo naleteli, je ta, da v osnovnih različicah Oken ne predvaja filmov DVD. Potrebovali boste dodaten kodek, ki navadno stane 15 dolarjev, ali najzmogljivejše pakete Oken, kot sta Windows Vista Home Premium ali Windows Vista Ultimate. Če boste namestili kodeke za predvajanje filmov DivX/XviD, bo prikazal tudi te. Nekaj težav bo s podnapisi, saj jih Windows Media Player ne bo prepoznal. Ne bo jih znal predvajati, lahko pa jih uporabite, če bo zanje poskrbel sam kodek, a to je velikokrat nerodno.

Tudi Windows Media Player žal ni prenosen in ga ne moremo namestiti na ključek, a to večinoma tudi ni potrebno, saj je vključen v sama Okna.

Čeprav je res, da je vrabec v roki bolje kot golob na strehi, lahko mirne vesti svetujemo, da tega vrabca spustite in si ulovite goloba - ni tako težko.

Media Player Classic

Izdeluje: Gabest, skupnost, www.sourceforge.net/projects/guliverkli.
Cena: Brezplačno, odprta koda.
+ Hitrost, enostavnost.
- Potrebna namestitev kodekov, počasen razvoj.

Potrditev, da Windows Media Player ni čisto zgrešena rešitev, je Media Player Classic. Pri njem boste najprej opazili to, da posnema videz Windows Media Playerja starejšega datuma, če smo natančni, pred različico 6.2. Čeprav ga je razvil razvijalec s skrivnostnim imenom Gabest, je zdaj njegova koda odprta in to je pri takih programih zelo dobrodošlo, saj je koda pod budnim očesom množice razvijalcev, ki odpravljajo napake.

Media Player Classic brez dodatnih namestitev prepozna in predvaja filme DVD, tudi če so skopirani na disk ali dostopni prek omrežja. Uspelo nam je predvajati tudi posnetke iz domače video kamere v obliki MPEG2, vendar smo imeli nekaj težav z barvami, predvajanje prek omrežja pa ni bilo tekoče. Za predvajanje filmov DivX / XviD so potrebni dodatno nameščeni kodeki, enako je z zvokom v formatu AC3. Sam program prepozna in samodejno naloži datoteke s podnapisi. Media Player Classic je pripravljen tudi na vsebine HD, saj prepozna format Matroska. Med zanimivimi dodatnimi zmogljivostmi omenimo možnost predvajanja tv vsebin, če je v računalniku nameščen tv sprejemnik.

Žal razvoj programa trenutno stoji, zadnja sprememba v izvirni kodi je bila zaznana skoraj pred dvema letoma, marca 2006. Ker je program odprtokoden, se pojavljajo kloni. Nekateri izboljšujejo zadnjo uradno različico, na primer Media Player Classic Home Cinema, ki so ga izdelali člani skupnosti Doom9, nekateri pa so nelegalni in kršijo pravila odprte kode.

Bolj nerodnost kot resnična slabost je, da je program brez prave spletne strani. Prenos je mogoč s strani skupnosti SourceForge pod imenom guliverkli.

Program je priljubljen in zelo razširjen, vendar menimo, da mu je potekel rok uporabe. Prehiteli so ga zmogljivejši programi in ni videti, da bi se Media Player Classic še kdaj zavihtel v vodstvo.

VLC media player

Izdeluje: VideoLAN, www.videolan.org/vlc/.
Cena: Brezplačno.
+ Podpora številnim formatom, hitrost, preprostost.
- Videz.

Program, ki združuje odlike vseh do zdaj opisanih programov, je VLC. Za enostavnim imenom se skriva enostaven uporabniški vmesnik in nadvse zmogljiv predvajalnik.

Brez težav bo predvajal film na plošči DVD ali pa film DVD, ki je presnet na disk. Brez dodatnega nameščanja kodekov bo kos veliki večini formatov, še posebej DivX/XviD in zvok v formatu AC3. Brez težav zmore predvajati tudi domače video posnetke in novejše formate, kot sta WMV9 in H.264. Predvaja celo poškodovane optične nosilce in nedokončane datoteke, kar zna priti prav pri pretakanju datotek prek omrežij P2P. Če imate sliko nosilca v datoteki ISO, bo vsebino VLC predvajal, ne da bi datoteko morali odpreti kot disk.

Zelo priročno je, da je VLC na voljo v dveh različicah - lahko ga namestimo in uporabljamo prek bližnjic na menuju Start ali namizju ali pa prenesemo različico, ki jo preprosto razširimo na poljubno mesto in uporabimo. Tako imamo lahko VLC vedno s seboj in pri servisiranju računalnikov družinskih članov, prijateljev in sosedov boste z njim hitro razrešili kakšno težavo. Nenavadno, a zelo pohvalno je, da VLC ne teče le v okolju Windows, temveč boste na domači strani našli tudi različice za Linux, Mac OS X in celo BeOS, BSD, Solaris in celo prenosne različice Windows.

Uporabne zmogljivosti pa se tudi tu ne končajo. Z nekaj dodanega znanja in nastavljanja zna VLC predvajati ("streamati") tudi na oddaljena mesta, podpira standardne infrardeče daljinske upravljalnike in prepoznava geste z miško. Vgrajeno ima tudi množico filtrov, s katerimi ali izboljšate (ali poslabšate!) predvajano sliko. Neuporaben, a nadvse zanimiv za ogled je filter, ki bo film predvajal tako, da bo slika oblikovana popolnoma iz črk, kar je znano pod kratico ASCII Art. Na koncu, a ne najmanj pomembno pa je, da zna predvajati tudi vsebine IPTV. To pomeni, da lahko nadomesti naprave Amino, ki jih uporabljajo naši operaterji IPTV. Namestitev ni povsem enostavna, dejansko pa deluje. O tem smo v Monitorju sicer že pisali.

Seveda tudi VLC ni popoln. Zamerimo mu nekoliko zastarel vmesnik. To nekoliko odpravimo s preoblekami, ki jih lahko naknadno prenesemo z domače strani. Do točke, ko bi bil res celovit predvajalnik, mu manjka tudi podpora vsebinam v formatu RealMedia, ki ga, recimo, še vedno uporablja naša nacionalna televizija na svoji spletni strani. Za rešitev te težave priporočamo uporabo kodekov Real Alternative (www.codecguide.com/about_real.htm). Podpora ne manjka zaradi neznanja avtorjev, temveč zato, ker je vključitev tega kodeka pravno sporna. Pogrešamo tudi nekoliko boljšo podporo podnapisom, saj npr. precej priljubljen format SUB ni podprt.

Program VLC je vključen tudi v druge programe, ki prikazujejo video, pa to ni njihova poglavitna ali pa edina naloga. Taka sta program za spletno televizijo Miro (nekoč znan kot Democracy Player) in glasbeni predvajalnik Songbird, ki smo ga v Monitorju že opisali.

VLC je po našem mnenju kralj predvajalnikov in ga toplo priporočamo. Je preizkušen in zelo razširjen, vendar pozor, konkurenca ne spi.

GOM Player

Izdeluje: Gretech Corporation, www.gretech.com.
Cena: Brezplačno.
+ Videz.
- Počasnost, nestandardne bližnjice.

Iz Južne Koreje prihaja zanimiv brezplačen predvajalnik GOM Player. Za začetek opazimo izjemno čist in prijeten uporabniški vmesnik.

Tako kot VLC tudi GOM Player za predvajanje datotek ne potrebuje kodekov, saj jih že vsebuje. Posebnost je predvajanje filmov DVD, za katere je kodek sicer treba namestiti, a se pri opravilu izkaže zanimiva možnost programa, imenovana Codec Finder. Če pri predvajanju pride do težav s kodeki, bo Codec Finder sam pregledal in poiskal ustrezen kodek in uporabnika preusmeril na spletno stran za prenos. Namestitev je tako do skrajnosti poenostavljena in jo bodo zmogli tudi manj vešči uporabniki. Pri preizkušanju različnih formatov video posnetkov nam je uspelo z GOM Player brez težav predvajati prav vse posnetke.

Žal program ni prenosen in deluje nekoliko počasneje kot VLC. Presenetil nas je tudi nekoliko nenavaden način rabe, ki ga nismo vajeni. Dvojni klik predvajanja namreč ne poveča slike čez ves zaslon, prav tako tega ne naredi tipka F, temveč tipka Enter. Nenavadno, a zgolj stvar navade.

GOM Player je prijetno presenečenje in je vsekakor vreden ogleda; morda vas bo premamil ravno zaradi svojega videza.

The KMPlayer

Izdeluje: Kang, YoungHuee, www.gretech.com.
Cena: Brezplačno.
+ Videz, vključena večina kodekov.
- Spletna stran, občasna nestabilnost.

Še en predvajalnik z Daljnega vzhoda je vreden omembe. Imenuje se The KMPlayer, tisti The na začetku je precej pomemben, saj je na voljo tudi KMPlayer, ki teče na operacijskem sistemu Linux, programa pa razen imena nimata prav nič skupnega.

Kot vsi boljši predvajalniki tudi ta ne potrebuje dodatno nameščenih kodekov, prepozna in igra večino sodobnih formatov. Avtorji so posebno ponosni na podporo formatom Matroska (MKV) in predvajanju filmov HD v formatu MPG4. Med predvajanjem je v preglednem uporabniškem vmesniku na voljo tudi kopica podatkov o predvajani vsebini.

Pri predvajanju izbora datotek smo bili zelo zadovoljni, nekaj težav smo imeli le z domačim posnetkom prek omrežja, ko je program zmrznil in smo ga bili prisiljeni nasilno zapreti. Glede na to, da je program v beta različici, računamo, da bodo te težave sčasoma odpravili.

Spletna stran projekta je precej neuporabna, saj je za povprečnega Slovenca neberljiva. Povezava do datoteke se skriva nekje v forumu, do tam pa se je težko prebiti. Za prenos si raje pomagajte s katerim od zahodnih spletnih spletišč programja.

The KMPlayer deluje solidno in je videti zelo obetavno. Vendar je še v fazi razvoja in zaradi občasne nestabilnosti utegne komu ponagajati.

Kaj izbrati?

Tokrat je naš nasvet precej enostaven - izberite VLC. S svojimi zmogljivostmi, hitrostjo, enostavnostjo in dodatnimi možnostmi bo dobro služil tako začetnikom kot največjim navdušencem. Očitamo mu lahko le špartanski videz, ki pa po našem mnenju pri predvajalniku ni bistvenega pomena - večino časa ga sploh ne vidimo.

Če vam VLC ne ustreza, preizkusite tudi druge programe, saj so brezplačni. Priporočamo GOM Player in The KM Player. Če boste s programom zadovoljni, pa premislite, ali si avtor ne zasluži vaše drobne pozornosti - zahvale ali pohvale po elektronski pošti ali donacije v obliki denarja.

Programi, priloženi operacijskemu sistemu, privzeto ne zmorejo predvajati vseh formatov. Največkrat se zatakne že pri filmih DVD, gotovo pa zabredemo v težave, ko želimo predvajati filme v formatih DivX/XviD.

BSPlayer je znan tudi po svoji odlični podpori najrazličnejšim formatom podnapisov, ki jih ponavadi prikazujemo pri filmih, prenesenih iz spleta (nelegalno).

Potrditev, da Windows Media Player ni čisto zgrešena rešitev, je Media Player Classic. Pri njem boste najprej opazili to, da posnema videz Windows Media Playerja starejšega datuma, če smo natančni, pred različico 6.2.

Program, ki združuje odlike vseh opisanih programov, je VLC. Za enostavnim imenom se skriva enostaven uporabniški vmesnik in nadvse zmogljiv predvajalnik.

Omembe je vreden še The KMPlayer. Tisti The na začetku je precej pomemben, saj je na voljo tudi KMPlayer, ki teče na operacijskem sistemu Linux, programa pa razen imena nimata prav nič skupnega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji