Objavljeno: 16.6.2021 | Monitor Posebna 2021

Pred 30 leti - Izumrlo v evoluciji

V 30-letni zgodovini je Monitor redno pisal o trendih, programski in seveda strojni opremi. Prav zanimivo se je ozreti nazaj in ugotoviti, katera strojna oprema nas je v tem času zanimala, kako zelo smo se ji posvetili in zakaj se ji ne več. Očitno je, da so nekateri tipi naprav v tem času dobesedno izumrli, drugi pa so postali samoumevni, z razlikami, ki jih med posameznimi primerki ne bi zaznalo niti povečevalno steklo.

Denimo optični bralniki oziroma skenerji, ki smo jih prvič primerjali že leta 1992. Takrat so bile te naprave ena od vstopnic v svet porajajočega se DTP, tehnologija je bila nova, računalniki PC pa so jo s pojavom Windows 3.0 ravnokar obvladali. Pisali smo o povezovanju prek zaporednega in vzporednega vmesnika, kako z njimi delati v DOS in še kaj. Danes so optični bralniki skoraj privzeto vgrajeni v tiskalnike, za nakup samostojne enote se je treba že kar potruditi. Sploh pa jih – vsaj domači uporabniki – le še redko potrebujejo, kar smo ugotovili v koronskih časih, ko smo namesto skenerja uporabljali – fotoaparate v telefonih.

Modemi! Nekoč ključni del komunikacijsko usposobljenega računalnika in osveščenega uporabnika. Vsako leto je prineslo nove hitrosti, nove standarde in nove protokole. Danes modemi (kar po definiciji pomeni napravo, ki digitalne podatke prenaša prek analognega medija) to v resnici niso več, ampak so le še komunikacijski vmesniki, ki nam jih tako in tako dostavi ponudnik dostopa do interneta, pa najsibo to ponudnik xDSL, kabelskega interneta ali optike. Primerjava današnjih »modemov« ni niti smiselna niti mogoča.

In potem so tu še naprave, ki so za domačo uporabo bolj ali manj izgubile smisel (UPS), so odmrle (CD-ROM oz. DVD-ROM) ali pa so se integrirale v računalnik oziroma matično ploščo (zvočna kartica, omrežna kartica, diskovni krmilnik …). Vsi ti so bili nekoč dovolj zanimivi, da smo jim posvečali daljše članke, v katerih smo se razpisali o tehnologiji in seveda o razlikah med sodelujočimi. Bralniki plošč so se pohitrili, postali so tudi pisalniki. Diskovni krmilniki (Vesa Local Bus, PCI!) so bili nekoč ključni del hitrega računalnika. Zvočne kartice – kdo se ne spomni revolucije, ki so jo prinesli prvi Sound Blasterji? Enako tudi kar 100-megabitne omrežne kartice, ki si med seboj nikakor niso bile enake.

Svet se je spremenil, še posebej to velja za računalniškega.

  

Več o "tistih časih" si lahko preberete v posebni jubilejni številki Monitorja:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji