Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Marko Kovač | Monitor December 2015

Potujemo po spletu in iščemo najboljše za Vas

Preskok v novo leto kar kliče po letni bilanci in božično/novoletno zbiranje zamisli za darila je primeren trenutek, da se ozremo na leto, ki se poslavlja, in se zamislimo nad stvarmi in idejami, ki jih je človeška inteligenca pridelala v njem.

Dom & vrt

Pregled začenjamo v kuhinji, kjer je Tefal Cousine Companion FE800 (tefal.com, 800 evrov) zanimiva kombinacija pripravljalnika in kuhalnika hrane, ki naj bi nam olajšala pripravo obrokov. Ta kuhinjski sopotnik podpira več programov za omake, juhe in sladice, omogoča tudi počasno kuhanje in kuhanje v pari z nadzorovano temperaturo med 30 in 130° C. Vgrajena sekljalnik in mešalnik omogočata dodatno pripravo sestavin. Menda res še ne more povsem nadomestiti mame ali Jamieja Oliverja, a je dovolj dober za kuho osnovnih jedi (recimo, takšnih na žlico), da so nam tople na voljo ob prihodu iz službe ali šole. Dodatna odlika je to, da ni internetne povezave. Res.

Tefal Cousine  Companion FE800

 Tefal Cousine Companion FE800

Grelnik Miito (miito.de, 180 evrov) je zanimiv in seveda tudi drag indukcijski grelnik vode. Dodatek, ki ga loči od klasičnih grelnikov, je grelna palica, ki jo potopimo v napitek. Palico greje indukcija in nam s tem pogreje napitek, tako da ni potrebe po dodatnih posodicah. Eh, ko bi le izumili kaj podobnega tudi za hitro hlajenje drugih slastnih napitkov.

Kuhalnik Miito

Kuhalnik Miito

SmartPlate (getsmartplate.com, 100 dolarjev) je pameten krožnik, a namesto da bi se na koncu pomil, raje strašljivo tehta hrano in šteje kalorije. Še več, opremljen je s tremi kamerami, ki ob pomoči povezave WiFi prepoznajo vsako vrsto hrane (menda krožnik pozna skoraj pol milijona živil) in vam ustrezno svetuje glede prehranjevanja. Če vam ga pokloni tašča, da bi lažje pazili na linijo, naj vam bo v pomoč, da ne prenese gretja v mikrovalovki in pomivanja v pralnem stroju.

SmartPlate

SmartPlate

Konec leta bo nedvomno v znamenju novega nadaljevanja Vojne zvezd, saj v kinematografe prihaja nov del vesoljske sage o vitezih Jedi, tokrat prvič pod okriljem Disneyja. Ustrezno pestra je tudi ponudba raznovrstnega blaga, bolj ali manj povezanega s filmi iz te serije, ki ga krasi napis Star Wars. Eden manjših in morda celo uporabnejših predmetov je kuhinjska ura Death Star (www.monitor.si/death_star, 24 dolarjev). Za razliko od desetkrat cenejših klasičnih kuhinjskih ur je seveda v obliki Zvezde smrti.

kuhinjska ura Death Star

kuhinjska ura Death Star

Marsikateremu ljubitelju »temne strani« pa male napravice ne potešijo želje po prevladi nad vesoljem ali vsaj sosedi. Če izbirate darilo za katerega izmed njih, je primeren skoraj pet metrov velik napihljivi božični Darth Wader (www.monitor.si/darth_vader, 400 dolarjev). Ali je lahko kaj prepričljivejšega od nadgradnje božičnega duha s Silo?

napihljivi božični Darth Wader

 napihljivi božični Darth Wader

Naprava, ki je dokaz, da internet res ne sodi čisto v vse, je digitalna mešalna baterija za prho in banjo Crosswater Digital Duo (crosswater.co.uk, 1600 evrov). Upravljamo jo lahko prek pametnega telefona, pri čemer si zapomni celo do tri nastavitve temperature in pretoka, kar je seveda super privlačno, še posebej, če namiljeni stojimo pod prho in čakamo, da se bomo brezžično povezali v hišno omrežje. Resda Angleži povečini še vedno ne poznajo prednosti klasične mešalne pipe, a to je kar nekaj korakov v napačno smer. Da ne omenjamo, da je na voljo celo različica Elite, ki ponuja nadzor na daljavo celo nad kuhinjsko pipo.

Crosswater Digital Duo

Crosswater Digital Duo

Stare stenske ure babic in dedkov so delovala na utež. Ta se je počasi spuščala in poganjala uro. Enako gravitacijsko ukano lahko uporabimo tudi za poganjanje česa drugega, recimo luči Gravity Light 2 (gravitylight.org, 150 dolarjev). Ducat kilogramov težko utež prek škripčevja dvignemo skoraj dva metra visoko. Energija uteži zadošča za približno pol ure delovanja.

Gravity Light 2

Gravity Light 2

Dyson je vedno izdeloval sesalce za prave moške. Oblikovani so (sesalci, namreč) tako, kot da so odpadli s kakšne vesoljske ladje, ki je pravkar peljala mimo. Robotski sesalec Dyson 360 Eye (Dyson.com, 1000 evrov) ima vidno »ciklonsko« posoda za ločevanja prahu od zraka, da bi lažje premagoval ovire, pa je, kot se za moško napravo spodobi, opremljen z gosenicami. Za navigacijo uporablja robotski vid in tako res temeljito posesa tla, a zares popoln bo šele, ko nam bo znal prinesti pivo iz hladilnika.

Dyson 360 Eye

Dyson 360 Eye

V poplavi bolj ali manj omejenih pametnih ur je Dot Watch (dotincorp.com, 300 dolarjev) – ura, ki kaže čas v Braillovi pisavi, prava osvežitev. In kot da to ni dovolj, v brajici lahko izpiše obvestila ter celo prevede vanjo spletne strani in knjige. Za povrh je še lično oblikovana, zato celo pri ljudeh, ki nimajo težav z vidom, vzbudi željo po učenju Braillove abecede.

Dot Watch

Dot Watch

Tesla Powerwall (Tesla.com, 3000 oziroma 3500 dolarjev) je akumulator za domače električno omrežje, ki vam lahko rabi za shranjevanje presežkov elektrike (npr. iz fotovoltaike), da jih porabite, ko vir presahne. Zmogljivost ene enote je razmeroma omejena na 7 ali 10 kWh, zato jih lahko v energetski grozd sestavite več. Čeprav je tole najcenejša Tesla, cena enote (še) ni ugodna. Tako shranjena elektrika je namreč precej dražja od tiste iz vtičnice. A taka je pač trenutno cena energetske svobode.

Tesla Powerwall

Tesla Powerwall

Domača opravila so nadloga. Čemu bi sobotno popoldne preživeli za kosilnico, ko pa bi raje opazovali jedro švedsko deklino, kako vam obdeluje vrt. Husqvarna Automower 330X (www.monitor.si/automower, 3097 evrov) je žal »le« robotska kosilnica, a dovolj zmogljiva za večino vrtov. Pokosi lahko do 3200 m2 travnika, pri tem je razmeroma tiha, hrup, ki ga povzroča, naj ne bi presegal 58 dB. Od podobnih naprav drugih izdelovalcev se loči po oblikovanju, ki že na daleč kaže, da se s Švedinjami ne gre igrati.

Hosqvarna Automower 330X

 Hosqvarna Automower 330X

Pisarna in delavnica

Uspeh brezžičnega polnjenja je precej odvisen od tega, kako dobro ga bodo posvojili izdelovalci drugih domačih dobrin, recimo pohištva. Eden od korakov v pravo smer je Ikea. Predstavili so Riggad (ikea.com, 60 evrov), preprosto namizno luč z brezžično polnilno postajo v vznožju. Če pa ste že opremljeni s pohištvom, lahko predelavo opravite kar sami s polnilnikom Jyssen (ikea.com, 30 evrov), ki ga le vtaknete v okroglo luknjo, ki jo morate po zgledu Ikee zvrtati sami.

Ikea Riggad

Ikea Riggad

Za rezljanje zapletenih oblik iz lesa ali pločevine je treba poseči po spretnih obrtnikih ali napravah CNC, oboje pa je precej drago za priložnostne namene. Shaper origin  (Shapertools.com, predvidoma 1500 dolarjev) je prvi z računalnikom nadgrajeni ročni rezkar. Postopek razreza je precej preprost – v rezkar naložimo načrt, ga postavimo na osnovni material (ki ima označbe za vodenje kamere) in se lotimo rezanja. Rezkarja moramo voditi ročno, pri čemer nam je v pomoč zaslon z navodili. Pri vodenju nam ni treba biti zelo natančen, saj računalnik fino premika os rezila tako, da ustreza načrtu. Če se zmotimo in rezkarja potisnemo zunaj območja delovanja, računalnik rezilo izvleče, tako da naša nespretnost na obdelovancu ni vidna.

Sharper Origin

Sharper Origin

Mobilni robotski razbijalec Brokk 60 (Brokk.com, 100.000 evrov) je daljinsko vodeni robot za prebijanje in rušenje. Je kompaktnih mer (kolikor je mogoče za poltonsko mašino) in zato uporaben v tesnih prostorih ali tam, kjer bi bilo ročno delo nevarno. Za premikanje mu rabita dve gosenici, za stabilnost pa štiri noge, ki se uprejo ob tla. Tridelna hidravlično upravljana roka seže 2 metra pred robota in 3 metre v višino. O telefonski aplikaciji pa še ne poročajo.

Brokk 60

Brokk 60

Volvo Lifepaint (Volvolifepaint.com, 13 funtov) je prosojna barva, ki odseva svetlobo in jo je Volvo s sodelovanju s podjetjem Albedo100 pripravil za varnost pešcev in kolesarjev. Z Lifepaint si lahko pobarvate oblačila, da postanejo vidnejša v prometu. Namesto za varnost jo lahko uporabite tudi za to, da sosedu počečkate avto ali pročelje hiše. K sreči jo je mogoče sprati.

Volvo Lifepaint

Volvo Lifepaint

Zvok

Vinilne plošče so trenutno zelo priljubljene. O tem priča prava poplava gramofonov. Gramovoxov Floating Record (Gramovox.com, 400 dolarjev) je ravno dovolj samosvoj, da ga boste postavili na polico. Za razliko od drugih gramofonov na njem plošče predvajamo (skoraj) pokonci. Gramofon ima tudi zvočnika, da takoj uživate v muziki. In nima ne bluetooth ne wifi povezave z vašim telefonom, zato je treba plošče obračati ročno (saj veste, da je posnetek na obeh straneh?). Če imate še kakšno ploščo iz sedemdesetih let z divjimi vzorci na etiketi, lahko preverite, ali buljenje v vrtečo se površino psihadeličnih slik res povzroči trip ali dva. Če se vam zdi Gramovox predrag, pa lahko za stotaka kupite GPO Attaché Record Player (gporetro.com, 100 evrov) – prenosni gramofon v kovčku. Menda zvok ni najboljši, a roko na srce, tudi izvirni gramofoni v kovčku niso bili nič boljši.

Gramovox Floating Record, GPO Attaché Record Player

 Gramovox Floating Record, GPO Attaché Record Player

Yamaha Reface (yamahasynth.com, po 350 evrov) je zbirka štirih klaviatur v dandanes zelo priljubljenem retro slogu. Združujejo klasični zvok večjih inštrumentov v mini izvedbi (3 oktave oziroma 37 tipk). Celoten komplet pokriva zanimivo glasbeno obdobje od 60. do 80. let: YC so električne orgle, kakršne so uporabljali Pink Floyd, CP je električni klavir (U2, Keane), CS je virtualni analogni sintetizator (Michael Jackson in Stevie Wonder),  DX pa je FM sintetizator (Depeche Mode in Madonna). Klaviature Yamaha Reface so prenosne, opremljene z akumulatorjem za 5 ur skladanja. Vgrajen imajo zvočnik, dodatna programska oprema pa omogoča tudi priklop na računalnik ali druge inštrumente za dodano krmiljenje.

Yamaha Reface

Yamaha Reface

Jimi Hendrix je bil kitarist levičar, zato je svojo klasično Fender Stratocaster igral obrnjeno (verjetno ni hotel tratiti denarja za model za levičarje). Ker so bile tudi strune obrnjene, naj bi kitara zvenela malenkost drugače kot klasično napeta. The Jimi Hendrix Stratocaster (fender.com, 900 dolarjev) je Fenderjev poskus, da bi takšno izvedbo približal tudi desničarjem (torej kitara za desničarje, ki je videti kot tista za levičarje). Tisti, ki kitare ne znajo igrati ne z levo ne z desno roko, pa lahko še vedno posežejo po igri Guitar Hero.

The Jimi Hendrix  Stratocaster

 The Jimi Hendrix Stratocaster

Slika

Lani smo vam ponujali preprost kartonski nadomestek za 3D očala, a morda je še bolj kot očala  pomembno zajemanje prostorskih posnetkov. Kamera 360fly (360fly.com, 400 dolarjev) je kot manjša žogica, ki jo lahko pritrdimo na malone vsako podlago. Kamera zajema 360° posnetke, tako da lahko gledalec svoj pogled, seveda opremljen z ustreznimi očali, poljubno usmerja in ga, seveda, takoj deli z drugimi.

Ioptron Skytracker  Camera Mount

 Ioptron Skytracker Camera Mount

IPhoni so postali najbolj razširjeni fotoaparati na svetu. Zato zanje izumljajo takšne in drugačne specialne pripomočke. Ioptron Skytracker Camera Mount (ioptron.com, 300 dolarjev) je poseben nosilec, ki ga pritrdimo na fotografski stativ ter usmerimo proti severu. Vanj je vgrajen motor, ki skrbi, da se vaš iPhone vrti ubrano z vrtenjem Zemlje. Poleg zenovske mirnosti, saj je telefon v ravnovesju z vesoljem, nam priprava omogoča tudi snemanje astronomskih fotografij brez sledi zvezd.

Lo-Tech

Nekatere zamisli so tako preproste in navdihujoče obenem, da nikomur ni jasno, kako da se jih niso domislili prej. Natur Sabre (www.monitor.si/sword, 10 evrov) je plastični ščitnik za palico v obliki preprostega kosa silikonske gume, ki jo nataknete na palico ali vejo in ta se čudežno prelevi v meč ali sabljo. GE-NI-AL-NO!

Natur Sabre

Natur Sabre

CEL POWER8workshop PRO WS4E (cel-uk.com, 570 evrov) je prenosljiv kovček z orodjem za domače mojstre. Poseben je zato, ker lahko poleg vsakdanjega baterijskega vrtalnika in krožne ter vbodne žage s pomočjo domiselno oblikovanih nastavkov sestavimo navpični vrtalnik, namizno krožno in vbodno žago. Ker se vse orodje lično pospravi, je primerno za manjše delavnice ali priložnostno delo.

CEL POWER8workshop PRO WS4E

 CEL POWER8workshop PRO WS4E

Pred desetletji je televizijski junak McGayver svet reševal le ob pomoči zvestega švicarskega noža. Ker pa nam dandanes švicarske nožke zaplenijo na letališču, je podjetje Leatherman predstavilo orodje Tread (leatherman.com/tread-425.html, 165 dolarjev) v obliki zapestnice. Zapestnica je videti kot srednjeveška mučilna priprava oziroma znak pripadnosti težkometalni skupini, a posamezne člene lahko snamete in jih poljubno kombinirate ter uporabite za … No, verjetno ne prav veliko, a kljub temu odlična ideja za prave moške, ki želijo že na prvi pogled  delovati še bolj moško. Zapestnico je dovoljeno vzeti na letalo.

Leatherman Tread

Leatherman Tread

Drevesni šotor Tenstile Stingray (tentsile.com, 600 evrov) je križanec med visečo mrežo, šotorom in drevesno hišico. Pritrdimo ga na tri drevesa, tako da lebdi v zraku in je na varnem pred mokroto na tleh in manjšimi živalmi. Streha je v obliki igluja, tako da ponoči deluje kot mali leteči krožnik. Velik je za tri odrasle, a bi znalo biti spanje v družbi kakšnega nemirneža velika avantura, da ne omenjamo zahtevnih nočnih izletov na stranišče.

Tenstile  Stingray

Tenstile Stingray

Igrače

Letalnike še razvijajo, uporabnejši so predragi za igračkanje, cenejši pa niso ravno praktični. A tokrat si zasluži častno omembo Parrotov štirikopter Hydrofoil MiniDrone (parrot.com, 180 evrov), ki je dvoživka. Letalni del je mogoče priključiti na trimaranski trup, ki šviga po vodni gladini, pri večjih hitrostih pa se povzpne na podvodna krila. Brez trupa pa leti kot vsak letalnik. Njegove dogodivščine lahko spremljamo tudi prek kamere. Moti le majhen domet upravljalnika, borih 20 metrov.

Parrot Hydrofoil MiniDrone

 Parrot Hydrofoil MiniDrone

Bionic Bird (mybionicbird.com, 120 evrov) je nov pristop k dronom, saj namesto večkopterske zasnove leti podobno kot ptica –  zamahuje s krili. Krmiljenje je urejeno prek pametnega telefona, polnjenje akumulatorjev pa zadostuje za 10 minut letenja. Bionični ptič je dovolj prepričljiv, da prepriča tako mačke kot ujede, a je menda hitrejši od njih, obenem pa se izdelovalci hvalijo z neuničljivimi krili in trupom.

Bionic Bird

Bionic Bird

Dirkanje z avtomobilčki na sobni dirkalni stezi postaja vse zanimivejše. Podjetje Anki je pred leti predstavilo igro Drive, kjer so avtonomni avtomobilčki vozili po vnaprej pripravljeni podlagi, igralci pa so jih nadzorovali s telefoni. Letos so igro prenovili in jo poimenovali Anki Overdrive (Anki.com, 170 evrov). Temeljna izboljšava je poljubna oblika sestavljive steze. Telefonski nadzor nad avtomobili je sicer omejen, saj igralci večinoma le menjavajo pasove, avtomobili pa zavijajo sami, a dopušča nekaj zanimivih zapletov. Med igro zbiramo orožje, ki ga lahko uporabimo na soigralcih (ti so lahko tudi računalniško vodeni), avtomobile pa lahko nadgrajujemo. Poleg osnovnega kompleta je mogoče kupiti tudi dodatke, ki že tako zabavno igro še popestrijo.

Anki Overdrive

Anki Overdrive

V osemdesetih letih smo računalniške igre večinoma igrali na ZX spectrumih. Duh tistih časov oživlja Sinclair ZX Spectrum Vega (retro-computers.co.uk, 100 funtov). Računalnik ima poenostavljeno tipkovnico z nekaj »radirkami« in prgiščem dodatnih tipk. Vegi je priloženo 1000 iger, a ima konzola kar nekaj pomanjkljivosti: čudaško postavitev tipk in to, da ni izhoda HDMI. Druga alternativa je The Recreated Sinclair ZX Spectrum (sinclairzxspectrum.elite-systems.co.uk, 100 funtov) podjetja Elite Systems, ki že po obliki deluje kot pravi spektrum, čeprav je v bistvu nekoliko bolj izpopolnjena bluetooth tipkovnica. Igre tako igramo prek tablic ali pametnih televizorjev, saj ne omogoča priključitve prek kabla. A zato Recreated ponuja čisto pravi Basic. Edini očitek je pomanjkljiva ponudba iger, ki jih je na voljo manj kot za Vego.  

Sinclair ZX Spectrum Vega

 Sinclair ZX Spectrum Vega

Sphero BB-8 (Sphero.com, 130 funtov) je igrača v podobi novega droida iz prihajajočega sedmega dela Vojne zvezd. Podjetje Sphero, ki je že prej izdelovalo kotaleče se krogle, ki jih je bilo mogoče nadzorovati s telefonom, je tokrat dodalo še glavo, ki se z magnetom drži kotalečega se trupa. Četudi napravica ne počne nič posebnega, je zelo všečna kombinacija modnosti in akcije.

Sphero BB

Sphero BB

Hexbugov Aquabot 3.0 (www.hexbug.com, 20 evrov) je mali pomočnik, ki vam bo mulce zvečer brez napora spravil v banjo. Mala robotska ribica se odriva od vode kot prava, s premikanjem repa, krmari pa s sprednjimi plavutmi. Mogoče jo je upravljati  na daljavo, dva kanala pa omogočata hkratno plavanje dveh rib.

Izobraževalni kompleti

Meccano MeccaNoid G15 KS

 Meccano MeccaNoid G15 KS

Meccano MeccaNoid G15 KS (Meccano.com, 400 evrov) je komplet za sestavljanje robota, ki vsebuje mikrokrmilnik z akumulatorjem, kar 8 servo motorjev in več kot 1200 drugih konstrukcijskih delov. Sestavite lahko ne več tako malega robotskega pomočnika. Programirate ga lahko prek računalnika ali telefona, robot pa se z vami pogovarja in prepozna do 1000 ukazov, še najraje ima šale. Če ste robofobični, lahko izberete tudi manjšega in cenejšega G15 (brez KS), ki je manj gibčen, a prav tak govorec.

Prevozna sredstva

A-Bike Electric (A-bike.co.uk, 900 evrov) je najmanjše električno kolo, pravzaprav motor. Pri snovanju je imel prste vmes tudi sir Clive Sinclair, zato si večina zna predstavljati, kako preprosta je zasnova vozilca. Ogrodje, kolikor ga pač je, je zložljivo, za kolesi pa bi lahko dejali, da so jih sunili z nakupovalnih vozičkov. Baterija je odstranljiva in jo lahko polnite v pisarni. Njena zmogljivost je 138 Wh in lahko kolo z voznikom poganja do 25 km daleč. Pri najvišji hitrosti 20 km/h pa je vožnja verjetno bolj razburljiva kot z vlakcem smrti. Nekoliko bolj futuristično in seveda tudi trdneje deluje zložljivo električno kolo Gocycle G2 (Gocycle.com, Citybike.si, 3450 evrov), ki je letos dobilo tudi oblikovalsko priznanje red dot, kar ni od muh. Hitrost kolesa je omejena na 25 km/h, domet pa ima slabih 65 km. Mestno kolo je po velikosti podobno klasičnemu ponyju, preizkusiti pa ga je mogoče tudi v Sloveniji.

Električni motor Gocycle G2

 Električni motor Gocycle G2

Tu in tam nas izdelovalci naprav prijetno presenetijo, ko pokažejo, da so lahko novotarije tudi prijetno ali vsaj nostalgično oblikovane. E-tracker (vintageelectricbikes.com, 4500 evrov) izdelovalca Vintage Electric Bikes je električno kolo, ki bi bilo le še eno v poplavi, ko ne bi bilo oblikovano kot motor iz prve svetovne vojne. Če ste si vedno želeli biti kot Steve McQueen v filmu Veliki pobeg, je tole kakor nalašč za vas. Moč motorja je navadno omejena na 750 W in hitrost na dovoljenih 25 km/h, po potrebi pa preklopimo na 3 kW in skoraj 60 km/h. Doseg je 50 km. Podobno je tudi Motormanovo kolo z motorjem. Če omenimo, da je Motorman (meijsmotorman.com, 5750 evrov) nizozemski izdelek, Nizozemci pa imajo obilo izkušenj s kolesi in mopedi, potem veste, da imamo opravka z všečnim izdelkom. Hitrost je omejena na 25 ali 45 km/h, doseg pa je 70 (hitrejša) oziroma 100 km (počasnejša izvedba).

Ko je Tom Cruise v filmu Top Gun tulil, da ga žuli hitrost, je za potešitev moral sesti v nadzvočno letalo. A za razburjenje lahko poskrbite že pri veliko nižjih hitrostih. Slovensko podjetje NGV (katerega lastnik je eden od davnih soustanoviteljev Monitorja) je izdelalo elektrificirano dolgo rolko, kjer vsako kolesce poganja svoj elektromotor. V dokaz kakovosti so pred meseci na portoroškem letališču postavili svetovni hitrostni rekord 95,83 km/h. Skratka, z rolko Nextboard (nextboards.com, 1500-4000 evrov) boste hipsterje na električnih motorjih pustili daleč zadaj.

»Ni več upanja, povozil ga je tank,« so peli Pankrti in eden od načinov, da se izognite žalostni usodi, je ta, da ta tank vozite sami. V marsikateri vzhodnoevropski državi je ostalo kar nekaj starih sovjetskih tankov, s katerimi se je mogoče zdaj preganjati po poligonu. Tako v Vzhodni Nemčiji kot na Madžarskem je mogoče zapreči starejši dvajsettonski tank T55 (panzerkutscher.de/ in budapestmadness.com/en/activities/tank, od 145 evrov naprej). Za nekaj dodatnih fičnikov vam pripeljejo star avto in lahko napev iz prvega stavka preizkusite tudi v resnici.

Bi vozili tank?

Bi vozili tank?

Osebna (in pasja) nega

Zdi se, da se je svet v zadnjih letih spremenil v Selfistan, tako da nas je že težko šokirati. A v Fireboxu so očitek, da so selfiji preveč površinski, vzeli dobesedno in izdelali Inner Selfie Stick (www.monitor.si/inner_selfie, 42 dolarjev). Preprosta naprava, ki jo na enem koncu vtaknemo v telefon, na drugem pa … no, v zadnjo plat. In tam se vaše potovanje šele dobro začne, saj je na voljo kar 2 m kabla. Kamera je vodotesna, kar verjetno olajša čiščenje. Za bolj boječe je tu še plastenka z lubrikantom. Čeprav je naprava potegavščina, jo bo verjetno kaj hitro posvojil kak vzhodnjaški izdelovalec s pomanjkljivim smislom za humor.

Če želite navdušiti prijatelje, vsaj moški del, je primerno znati odpreti steklenico piva na inovativen, čeprav ne najbolj higieničen način. Za bolj ležerno naravnane ljudi so na voljo natikači Reef Fanning Flip Flops (surfdome.com, 50 evrov), ki na podplatu skrivajo kos jekla, s katerim odprte še tako trdoživ zamašek. Za nekoliko bolj elegantne je na voljo pas iz nojevega usnja Volcom Ostrich Belt (volcom.co.uk, 40 evrov) z nastavkom za odpiranje steklenic.

Natikači Reef Fanning Flip Flops

 Natikači Reef Fanning Flip Flops

Tudi pasjim ljubljencem je namenjeno kar nekaj naprav. Če želite videti svet iz pasje perspektive, lahko uporabite poseben nastavek za akcijske kamere – GoPro Fetch (Gopro.com, 50 evrov) in ga namestite na pasji hrbet ter uživate v podvigih štirinožnega prijatelja. Pasja želja po skakanju za žogico je verjetno večja od potrpežljivosti večine lastnikov. Če vas tare ta težava, si omislite poseben katapult za žoge Ifetch (goifetch.co.uk, 100 funtov), ki luča vanj položene žogice. Še najbolje bo, če boste psa zdresirali, da bo žogice kar sam polagal vanj. Za bolj čemerne lastnike, ki jim kravžljajo živce pasji lajež in pobegi, pa je podjetje DogTelligent pripravilo pasjo ovratnico Connected Collar (dogtelligent.com, 130 dolarjev). Opremljena je z zvočnikom, ki oddaja glasne ultrazvočne zvoke. Ti naj bi bili ljudem neslišni, psu pa naj bi izbili iz glave lajanje in oddaljevanja od doma.

pasja ovratnica Connected Cellar

 pasja ovratnica Connected Cellar

Za konec

Elysium Space (elysiumspace.com, od 2000 dolarjev naprej) ponuja pogreb med zvezdami. Pa nimajo v mislih zvezd resničnostnih oddaj, temveč  vesoljske pogrebe. Posmrtne ostanke (pravzaprav le manjši del) vstavijo v lično posodico, jo naložijo na raketo in pošljejo v nebo. Osnovni paket zajema le dvig v nizko zemeljsko orbito. Kapsula prej ali slej vstopi nazaj v atmosfero, pri tem pa zgori kot utrinek. Še bolj poetična in dražja je možnost, da posodico z ostanki pošljejo do Lune, tam pa jih robotski rover odloži na površino satelita. Za še bolj ekstravagantne je na voljo pravo onostranstvo. Najdražje je pošiljanje kapsule iz Osončja, pri čemer bodo zanamci kraj ostankov spremljali prek spletne aplikacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji